Brugge, vanaf het land, het water en vanuit de hoogte

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Brugge, blik op het water
Brugge, blik op het water©puuropreis

Een weids uitzicht over de stad, een passende varende kennismaking met het Venetië van het Noorden en een stappenteller die juichend de stappen noteert bij de ontdekkingstocht te voet.  In Brugge kun je alle kanten uit en van alle kanten kennismaken met de stad. En als dan ook het weer nog meewerkt, dan heb je letterlijk alles mee en voelt drie dagen Brugge alsof je een week bent weggeweest.

b_400_300_16777215_00_images_stories_Belgie_Brugge_Fraehuys.jpgHet is al later in de middag als we inchecken in Romantikhotel ’t Fraeyhuis om snel weer naar buiten gaan voor de eerste Brugse stappen. Het hotel ligt in het Minnewaterpark en vlakbij het Begijnhof. De eerste toeristische hoogtepunten op land liggen dus letterlijk om de hoek. We slenteren door de hobbelige straatjes om alvast het gevoel van de stad te ervaren. Oude gebouwen worden afgewisseld met modernere architectuur. We lopen langs de kade waar we morgen een van de rondvaartboten zullen nemen en komen uit op de Grote Markt, waar het hoogtepunt van de stad in volle glorie boven ons uittorent. Het Belfort is overal in Brugge te zien en een heel gemakkelijk oriëntatiepunt. Vandaag gaan we nog niet naar boven maar maken we een 360 graden rondje op de Grote Markt. En ja, van reizen en slenteren krijg je honger. Wat heerlijk dat in het hotel ’t Fraeyhuis een verrukkelijk ‘tapasdiner’ de magen vult.

Brugge vanaf het water

De vaartocht over de ‘reien’ is de eerste activiteit van de dag. De stad is nog niet ontwaakt en de toeristen zitten waarschijnlijk nog aan het ontbijt als wij in het bootje stappen. De kanalen in het centrum van Brugge zijn vernoemd naar de Reie, de rivier die vroeger door de stad stroomde en aan die vele reitjes met (boog)bruggen dankt de hoofdstad van West-Vlaanderen de bijnaam Venetië van het Noorden. De tocht over het water is zo’n vijf kilometer en duurt een kleine drie kwartier. Op deze manier ontdek je de historische stad van een heel andere kant dan als wandelaar. De boot wordt bestuurd door een man die, als het standaardbandje even stopt, met veel plezier nog wat meer uitlegt en vragen beantwoordt. Zowel bandje als gids doet dat in drie talen (Nederlands, Engels en Frans) en die prettige meertaligheid kom je ook tegen in kerken en musea. Brugge kent een gelimiteerd aantal van vijf ondernemingen die in totaal twintig boten in de vaart hebben. In 2019, dus voor de coronacrisis, maakten 1,2 miljoen mensen een tochtje over het water. Het maakt niet uit welke maatschappij je kiest, ze varen allemaal dezelfde route en rekenen dezelfde prijzen: 12 euro, met korting 10. Dergelijke vaste prijzen gelden ook voor de 13 koetsen, ook een limiet, die hun standplaats op de Grote Markt hebben.
Vaar een stukje mee door Brugge

 

Brugge, stad van water en rondvaarten
Brugge, ook een blik op het water is mooi

Brugge vanaf grote hoogten

Feitelijk hoogtepunt is het Belfort, onderdeel van een 13de-eeuws hallencomplex. De belangrijkste toren van de stad is 83 meter hoog en is beschermd als werelderfgoed. Wie een mooi uitzicht over de stad wil hebben, moet 366 treden nemen. Onderweg zijn er gelukkig wel stops te maken: bij de voormalige schatkamer, waar onder meer de stadskas werd bewaard en bij de immense muziekrol die de beiaard aanstuurt. We nemen je even mee omhoog: je loopt vooral rechtsom, alleen na de eerste stop draai je even linksom naar boven. In het onderste gedeelte van de toren zijn de brede treden van steen, daarna wordt de toren almaar smaller en klim je over smalle houten treden. De trommelkamer is een logisch rustpunt. Je hebt dan al 333 treden gehad, maar de koperen speeltrommel is een attractie op zich. In 1748 wisten Jan en Antoon de Hondt het gevaarte van 2,5 meter lang en een diameter van 2,06 meter uit één stuk te gieten.

Brugge vanaf grote hoogte
Brugge vanaf grote hoogte

Het ding weegt vermoedelijk 9000 kilo en kent meer dan 30.000 gaatjes, waarin pinnen of toonstiften worden geslagen. Als de trommel aan het draaien gaat, worden op die manier 122 hamers in beweging gebracht en klinkt klokgebeier tot ver in de omtrek. Eenmaal boven, na de laatste 33 treden, is het uitzicht uitzonderlijk. Je blijft er overigens veilig binnen de muren, je staat niet buiten op een winderige balustrade. Veilig, omdat er tussen alle openingen een stalen gaas is geplaatst. Dat maakt fotograferen met een spiegelreflex bijna onmogelijk, gelukkig valt er met een mobieltje wel tussen de opening door te fotograferen of filmen. Apart is dat het carillon zich van tijd tot tijd laat horen, van luid tot zeer luid, zoals in ons geval om vier uur ‘s middags…

Prominent aanwezig: het Belfort
Prominent aanwezig: het Belfort
Het Dalimuseum in Brugge
Het Dalimuseum in Brugge

Een ander hoogtepunt is het Historium. Deze attractie aan de Grote Markt begint laag. Aan de hand van het verhaal van de jongen die een meisje ontmoet, een papagaai laat ontsnappen en allerlei avonturen beleeft, maak je kennis met het Brugge in de Gouden Eeuw. Het is bij tijd en wijle wat langdradig, maar uiteindelijk beland je op het balkon van het gebouw van waar je een mooi uitzicht hebt over de Markt en het Belfort.

Uitzicht op de Grote Markt Brugge vanuit het Historium
Uitzicht op de Grote Markt Brugge vanuit het Historium

Van trappenlopen word je dorstig. Vanaf het water werd al gewezen op herberghe Vlissinghe. Dit oudste café van Brugge dateert uit 1515 en ligt nét even buiten de drukte van het centrum. We bewegen onze vermoeide voeten richting de Blekersstraat 2, komen door de oude gelagkamer, een museumstuk an sich, en nemen plaats in de gezellige tuin van het café. Hier laten we ons een lokaal biertje en de koffie goed smaken en worden getrakteerd op nog een curiositeit, althans naar Hollandse begrippen. ‘Een baan om eens een bol te krullen’. We hebben het dan over een vorm van jeu de boules, nu met ronde ijzeren schijven. Die moeten het dichtst bij twee staken worden gerold, die tegenover elkaar in de baan zijn gestoken. Hilariteit en fanatisme gaan er hand in hand. Na al deze hoogtepunten volgt nogmaals een hoogtepunt: we wandelen terug naar het hotel waar we weer een andere keuze uit het tapasmenu proberen. Je zou van minder ongelukkig worden.

b_790_593_16777215_00_images_stories_Belgie_Brugge_chocola.jpg

Brugge vanaf het land

Kerken genoeg in Brugge. Een heel bijzondere is de Onze Lieve Vrouwekerk, waar mensen vooral naar binnen gaan om Madonna met kind te zien. Het is het enige beeld van Michelangelo dat zich buiten Italië bevindt. De entree voor het voorste deel van de kerk is vrij, voor een blik op het beeld moet je toegang betalen.
Dan is er ook nog de Basiliek van het Heilig Bloed waar je in de rij kunt aanschuiven voor een eerbiedige knik naar de relikwie van het Heilig Bloed dat door de kruisvaarders naar Brugge zou zijn gebracht. Gratis toegankelijk!

b_350_279_16777215_00_images_stories_Belgie_brugge_paarden.jpgb_370_277_16777215_00_images_stories_Belgie_Brugge_bloedkapel.jpg

Het zal je niet verbazen dat deze historische stad ook veel musea heeft. Keuzes, keuzes. We kiezen voor het Dalimuseum naast het Belfort. De collectie van Dali is wereldberoemd en een aantal werken is te koop. We bezoeken ook het chocolade- en het lampmuseum, allebei aan de Wijnzakstraat 2. In the Choco Story vindt je, naast de geschiedenis van de (Belgische) chocolade, ook 50 centimeter hoge chocoladefiguren van de Russische kunstenaar Vladimir Konne, die twee weken nodig heeft om één zo’n kunststuk te maken. Aan het eind van de tour wacht een demonstratie bonbons maken én kun je de chocolade ook zelf proeven. We gaan door naar Lumina Domestica (Lampenmuseum) dat zich in hetzelfde gebouw bevindt. Je kunt bij de ingang van het museum een handig combiticket kopen, of dit vooraf hier bestellen. In het Lampenmuseum zie je letterlijk het licht. Het is met 6000 antiquiteiten de grootste lampenverzameling ter wereld en verhaalt de complete geschiedenis van de binnenhuisverlichting. Van fakkel tot vetlamp en van gloeilamp tot led. 

Andere musea zijn o.a: het frietmuseum, het Diamandmuseum, Het Groeningemuseum, het Arentshuis, het Volkenkunde museum en het Sint Jansmuseum.

b_240_188_16777215_00_images_stories_Belgie_Brugge_glas.jpgb_250_188_16777215_00_images_stories_Belgie_Brugge_rollen.jpgb_230_188_16777215_00_images_stories_Belgie_Brugge_harp.jpg

Ben je liefhebber van galeries, kunst en antiekwinkels: je struikelt erover in Brugge. Keuzes, keuzes, keuzes. Bijzondere lunch-/dinertip is huisbrouwerij de Halve Maan waar ze, je gelooft het bijna niet, een geweldige glutenvrije salade serveerden.

Dit mag je niet missen

Bij toeval wandelen we langs het mini-harpmuseum in de Mariastraat. Op deze plek worden voorbijgangers getrakteerd op een gratis harpconcert door Luc Vanlaere. Vanuit de drukte van de stad even een half uurtje bijkomen terwijl de kalmerende geluiden van diverse (zelfgebouwde) harpen je oren strelen is bepaald geen straf! Een kleine donatie vonden we dan ook op zijn plaats.

En dit bewijst maar weer dat het leuk is om activiteiten te plannen, maar dat een paar uurtjes slenteren door een parel van een stad onverwachte pareltjes kan opleveren. Wi je alvast entreebewijzen kopen voor een van de vele musea of attracties in Brugge? Dan kan dat hier!

b_350_262_16777215_00_images_stories_Belgie_Brugge_houten_huizen.jpgb_350_262_16777215_00_images_stories_Belgie_Burgge_Vlissinghe.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder