Brugge, vanaf het land, het water en vanuit de hoogte

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Brugge, blik op het water
Brugge, blik op het water©puuropreis

Een weids uitzicht over de stad, een passende varende kennismaking met het Venetië van het Noorden en een stappenteller die juichend de stappen noteert bij de ontdekkingstocht te voet.  In Brugge kun je alle kanten uit en van alle kanten kennismaken met de stad. En als dan ook het weer nog meewerkt, dan heb je letterlijk alles mee en voelt drie dagen Brugge alsof je een week bent weggeweest.

b_400_300_16777215_00_images_stories_Belgie_Brugge_Fraehuys.jpgHet is al later in de middag als we inchecken in Romantikhotel ’t Fraeyhuis om snel weer naar buiten gaan voor de eerste Brugse stappen. Het hotel ligt in het Minnewaterpark en vlakbij het Begijnhof. De eerste toeristische hoogtepunten op land liggen dus letterlijk om de hoek. We slenteren door de hobbelige straatjes om alvast het gevoel van de stad te ervaren. Oude gebouwen worden afgewisseld met modernere architectuur. We lopen langs de kade waar we morgen een van de rondvaartboten zullen nemen en komen uit op de Grote Markt, waar het hoogtepunt van de stad in volle glorie boven ons uittorent. Het Belfort is overal in Brugge te zien en een heel gemakkelijk oriëntatiepunt. Vandaag gaan we nog niet naar boven maar maken we een 360 graden rondje op de Grote Markt. En ja, van reizen en slenteren krijg je honger. Wat heerlijk dat in het hotel ’t Fraeyhuis een verrukkelijk ‘tapasdiner’ de magen vult.

Brugge vanaf het water

De vaartocht over de ‘reien’ is de eerste activiteit van de dag. De stad is nog niet ontwaakt en de toeristen zitten waarschijnlijk nog aan het ontbijt als wij in het bootje stappen. De kanalen in het centrum van Brugge zijn vernoemd naar de Reie, de rivier die vroeger door de stad stroomde en aan die vele reitjes met (boog)bruggen dankt de hoofdstad van West-Vlaanderen de bijnaam Venetië van het Noorden. De tocht over het water is zo’n vijf kilometer en duurt een kleine drie kwartier. Op deze manier ontdek je de historische stad van een heel andere kant dan als wandelaar. De boot wordt bestuurd door een man die, als het standaardbandje even stopt, met veel plezier nog wat meer uitlegt en vragen beantwoordt. Zowel bandje als gids doet dat in drie talen (Nederlands, Engels en Frans) en die prettige meertaligheid kom je ook tegen in kerken en musea. Brugge kent een gelimiteerd aantal van vijf ondernemingen die in totaal twintig boten in de vaart hebben. In 2019, dus voor de coronacrisis, maakten 1,2 miljoen mensen een tochtje over het water. Het maakt niet uit welke maatschappij je kiest, ze varen allemaal dezelfde route en rekenen dezelfde prijzen: 12 euro, met korting 10. Dergelijke vaste prijzen gelden ook voor de 13 koetsen, ook een limiet, die hun standplaats op de Grote Markt hebben.
Vaar een stukje mee door Brugge

 

Brugge, stad van water en rondvaarten
Brugge, ook een blik op het water is mooi

Brugge vanaf grote hoogten

Feitelijk hoogtepunt is het Belfort, onderdeel van een 13de-eeuws hallencomplex. De belangrijkste toren van de stad is 83 meter hoog en is beschermd als werelderfgoed. Wie een mooi uitzicht over de stad wil hebben, moet 366 treden nemen. Onderweg zijn er gelukkig wel stops te maken: bij de voormalige schatkamer, waar onder meer de stadskas werd bewaard en bij de immense muziekrol die de beiaard aanstuurt. We nemen je even mee omhoog: je loopt vooral rechtsom, alleen na de eerste stop draai je even linksom naar boven. In het onderste gedeelte van de toren zijn de brede treden van steen, daarna wordt de toren almaar smaller en klim je over smalle houten treden. De trommelkamer is een logisch rustpunt. Je hebt dan al 333 treden gehad, maar de koperen speeltrommel is een attractie op zich. In 1748 wisten Jan en Antoon de Hondt het gevaarte van 2,5 meter lang en een diameter van 2,06 meter uit één stuk te gieten.

Brugge vanaf grote hoogte
Brugge vanaf grote hoogte

Het ding weegt vermoedelijk 9000 kilo en kent meer dan 30.000 gaatjes, waarin pinnen of toonstiften worden geslagen. Als de trommel aan het draaien gaat, worden op die manier 122 hamers in beweging gebracht en klinkt klokgebeier tot ver in de omtrek. Eenmaal boven, na de laatste 33 treden, is het uitzicht uitzonderlijk. Je blijft er overigens veilig binnen de muren, je staat niet buiten op een winderige balustrade. Veilig, omdat er tussen alle openingen een stalen gaas is geplaatst. Dat maakt fotograferen met een spiegelreflex bijna onmogelijk, gelukkig valt er met een mobieltje wel tussen de opening door te fotograferen of filmen. Apart is dat het carillon zich van tijd tot tijd laat horen, van luid tot zeer luid, zoals in ons geval om vier uur ‘s middags…

Prominent aanwezig: het Belfort
Prominent aanwezig: het Belfort
Het Dalimuseum in Brugge
Het Dalimuseum in Brugge

Een ander hoogtepunt is het Historium. Deze attractie aan de Grote Markt begint laag. Aan de hand van het verhaal van de jongen die een meisje ontmoet, een papagaai laat ontsnappen en allerlei avonturen beleeft, maak je kennis met het Brugge in de Gouden Eeuw. Het is bij tijd en wijle wat langdradig, maar uiteindelijk beland je op het balkon van het gebouw van waar je een mooi uitzicht hebt over de Markt en het Belfort.

Uitzicht op de Grote Markt Brugge vanuit het Historium
Uitzicht op de Grote Markt Brugge vanuit het Historium

Van trappenlopen word je dorstig. Vanaf het water werd al gewezen op herberghe Vlissinghe. Dit oudste café van Brugge dateert uit 1515 en ligt nét even buiten de drukte van het centrum. We bewegen onze vermoeide voeten richting de Blekersstraat 2, komen door de oude gelagkamer, een museumstuk an sich, en nemen plaats in de gezellige tuin van het café. Hier laten we ons een lokaal biertje en de koffie goed smaken en worden getrakteerd op nog een curiositeit, althans naar Hollandse begrippen. ‘Een baan om eens een bol te krullen’. We hebben het dan over een vorm van jeu de boules, nu met ronde ijzeren schijven. Die moeten het dichtst bij twee staken worden gerold, die tegenover elkaar in de baan zijn gestoken. Hilariteit en fanatisme gaan er hand in hand. Na al deze hoogtepunten volgt nogmaals een hoogtepunt: we wandelen terug naar het hotel waar we weer een andere keuze uit het tapasmenu proberen. Je zou van minder ongelukkig worden.

b_790_593_16777215_00_images_stories_Belgie_Brugge_chocola.jpg

Brugge vanaf het land

Kerken genoeg in Brugge. Een heel bijzondere is de Onze Lieve Vrouwekerk, waar mensen vooral naar binnen gaan om Madonna met kind te zien. Het is het enige beeld van Michelangelo dat zich buiten Italië bevindt. De entree voor het voorste deel van de kerk is vrij, voor een blik op het beeld moet je toegang betalen.
Dan is er ook nog de Basiliek van het Heilig Bloed waar je in de rij kunt aanschuiven voor een eerbiedige knik naar de relikwie van het Heilig Bloed dat door de kruisvaarders naar Brugge zou zijn gebracht. Gratis toegankelijk!

b_350_279_16777215_00_images_stories_Belgie_brugge_paarden.jpgb_370_277_16777215_00_images_stories_Belgie_Brugge_bloedkapel.jpg

Het zal je niet verbazen dat deze historische stad ook veel musea heeft. Keuzes, keuzes. We kiezen voor het Dalimuseum naast het Belfort. De collectie van Dali is wereldberoemd en een aantal werken is te koop. We bezoeken ook het chocolade- en het lampmuseum, allebei aan de Wijnzakstraat 2. In the Choco Story vindt je, naast de geschiedenis van de (Belgische) chocolade, ook 50 centimeter hoge chocoladefiguren van de Russische kunstenaar Vladimir Konne, die twee weken nodig heeft om één zo’n kunststuk te maken. Aan het eind van de tour wacht een demonstratie bonbons maken én kun je de chocolade ook zelf proeven. We gaan door naar Lumina Domestica (Lampenmuseum) dat zich in hetzelfde gebouw bevindt. Je kunt bij de ingang van het museum een handig combiticket kopen, of dit vooraf hier bestellen. In het Lampenmuseum zie je letterlijk het licht. Het is met 6000 antiquiteiten de grootste lampenverzameling ter wereld en verhaalt de complete geschiedenis van de binnenhuisverlichting. Van fakkel tot vetlamp en van gloeilamp tot led. 

Andere musea zijn o.a: het frietmuseum, het Diamandmuseum, Het Groeningemuseum, het Arentshuis, het Volkenkunde museum en het Sint Jansmuseum.

b_240_188_16777215_00_images_stories_Belgie_Brugge_glas.jpgb_250_188_16777215_00_images_stories_Belgie_Brugge_rollen.jpgb_230_188_16777215_00_images_stories_Belgie_Brugge_harp.jpg

Ben je liefhebber van galeries, kunst en antiekwinkels: je struikelt erover in Brugge. Keuzes, keuzes, keuzes. Bijzondere lunch-/dinertip is huisbrouwerij de Halve Maan waar ze, je gelooft het bijna niet, een geweldige glutenvrije salade serveerden.

Dit mag je niet missen

Bij toeval wandelen we langs het mini-harpmuseum in de Mariastraat. Op deze plek worden voorbijgangers getrakteerd op een gratis harpconcert door Luc Vanlaere. Vanuit de drukte van de stad even een half uurtje bijkomen terwijl de kalmerende geluiden van diverse (zelfgebouwde) harpen je oren strelen is bepaald geen straf! Een kleine donatie vonden we dan ook op zijn plaats.

En dit bewijst maar weer dat het leuk is om activiteiten te plannen, maar dat een paar uurtjes slenteren door een parel van een stad onverwachte pareltjes kan opleveren. Wi je alvast entreebewijzen kopen voor een van de vele musea of attracties in Brugge? Dan kan dat hier!

b_350_262_16777215_00_images_stories_Belgie_Brugge_houten_huizen.jpgb_350_262_16777215_00_images_stories_Belgie_Burgge_Vlissinghe.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder