In een kleine 200 jaar heeft hotel Continental in Ystad veel 'prominenta gäster' uit eigen land mogen ontvangen, getuige de plaquette in de lobby. Een greep: de koningen Oscar II Frederik (in 1878) en Karel XVI Gustaaf (in 1978), premier Tage Erlander, politicus Stig Malm en Dag Hammarskjöld, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. En recentelijk was ook Kurt Wallander geregeld in het oudste hotel van Zweden, maar een fictief persoon zet je uiteraard niet op zo’n officiële uiting.
Het Kwaad, verscholen achter dierenmaskers of verborgen in kunstuitingen. Typerend beeld uit The Bridge, de veelgeprezen misdaadserie die Denemarken en Zweden de afgelopen jaren nog dichter bij elkaar heeft gebracht. Malmö speelt in menig aflevering een hoofdrol, die je met enig overdrijven symbolisch kunt noemen. De nederzetting aan de Sont was namelijk eeuwen Deens bezit, maar is Zweeds sinds de Vrede van Roskilde in 1658. Tijd voor een speciale stedentrip.
Sherlock Holmes speurt in Londen, Jules Maigret in Parijs, ‘Vic’ Warshawski in Chicago. Bekende fictieve detectives, die door hun bedenkers aan het werk worden gezet in een beroemde metropool. Henning Mankell kiest voor de uitzondering. De Zweedse misdaadauteur posteert politie-inspecteur Kurt Wallander in Ystad, een anoniem havenstadje aan de zuidkust met amper 17.000 inwoners. Een kwart eeuw later kun je er toeristische Wallander-wandelingen maken; langs misdaadlocaties die inmiddels miljoenen tv-kijkers en filmliefhebbers hebben gezien.
We landen op Stockholm, maar laten voor deze reis de Zweedse hoofdstad links liggen. Dat komt wellicht een volgende keer. Ons reisdoel nu ligt een kleine 200 kilometer noordelijker, in het midden van Zweden waar we, als het goed is, het Zweedse gevoel ontdekken in de nog relatief onbekende gebieden Hälsingland en Gästrikland. We zijn benieuwd of Zweden het voor ons heeft. En of Zweden het gevoel ook geeft.
Een verblijf in KABIN is onderdeel van onze reis naar Midden-Zweden. Daar hopen we het gevoel van de regio te ervaren. KABIN is bijzonder, want hoe lang is het geleden dat het geluid van je eigen ademhaling het enige is dat je hoort? Dat je op een stoel zit, aan de waterkant van een immens meer, en je de visjes in het water hoort? Dat de stilte oorverdovend is? Dat je moet wennen aan niets. Een niets dat tegelijkertijd alles is, en alles kan zijn. KABIN ligt eenzaam op een eiland waar we, vers uit de hectiek van Randstedelijk Nederland, uitkwamen met onszelf als enige gezelschap. In een leegte die vol was.
Nog even en dan is het weer zomervakantie! Weet jíj al wat je gaat doen? Ben je van plan met de auto naar Frankrijk te gaan? Of wil je dit keer op de motor richting de Ardennen? Ook kun je de fiets pakken en een lange route door Europa afleggen. Welke plannen je ook hebt, zorg er altijd voor dat je goed verzekerd bent. Een verzekering is namelijk het vangnet als de dingen anders lopen dan je had gehoopt. Wij laten je graag zien welke verzekeringen je nodig hebt om te genieten van een zorgeloze vakantie.
Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.
Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.
Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.
De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.
Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.