Koningen en filmsterren in het oudste hotel van Zweden

1.5909090909091 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Hotel Continental @Puur op reis

In een kleine 200 jaar heeft hotel Continental in Ystad veel 'prominenta gäster' uit eigen land mogen ontvangen, getuige de plaquette in de lobby. Een greep: de koningen Oscar II Frederik (in 1878) en Karel XVI Gustaaf (in 1978), premier Tage Erlander, politicus Stig Malm en Dag Hammarskjöld, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. En recentelijk was ook Kurt Wallander geregeld in het oudste hotel van Zweden, maar een fictief persoon zet je uiteraard niet op zo’n officiële uiting.

Het geblokte gebouw aan de Hamngatan 13 in Ystad, een dromerig stadje aan de zuidkust, ontvangt sinds 1829 gasten uit binnen- en buitenland. De stijl is nog altijd van toen, met kroonluchters en knusse zitjes, maar de services zijn anno nu, zoals high speed internet op de (rookvrije) kamers, airco, conferentiezalen voor zakelijke meetings en een Windows-werkplek met printer in de centrale hal. Maar als je die computer in de diepbruine open kast even wegdenkt, ga je tientallen jaren terug in de tijd, en zou je bij wijze van spreken zo koning Karel XVI Gustaaf tegen het lijf kunnen lopen.

Mankell en Wallander

Alle hooggeëerde gasten ten spijt, mijn nacht in hotel Continental staat vooral in het teken van Kurt Wallander. De politieman uit Ystad, bedacht door misdaadschrijver Henning Mankell, is er in de films en tv-series een graag geziene gast. Bijvoorbeeld om op de begane grond iets te eten in Brasserie du Sud, bij voorkeur aan zijn ovalen stamtafel in de hoek, met uitzicht op de doorgaande weg Österleden, de spoorverbinding Malmö-Simrishamn en de haven. Of hij is er om misdaden op te lossen, zoals in The Castle Ruins, waarin een mondaine vrouw een kamer gebruikt als plek voor overspel. Voor wie wil kijken: de aflevering zit in de eerste reeks, met Krister Henriksson als Wallander, Johanna Sällström als zijn dochter en Ola Rapace als rechercheur Stefan Lindman, in Nederland uitgezonden in januari 2008.

Hotel Continental, Ystad @Puur op reis

Hotel Continental, Ystad @Puur op reis

Hotel Continental, Ystad @Puur op reisHotel Continental, Ystad @Puur op reis

 

 

 

 

 

Oud, maar ook betrekkelijk jong…

Ik slaap aan de zijkant op dezelfde verdieping, boven het restaurant, en daar zie en hoor ik door het open raam het Ystad zoals Kurt Wallander dat aan zijn stamtafel moet beleven. Bomen, wiegend in de zeewind; het geluid van auto’s en treinen; mensen die elkaar begroeten… Sinds 1829 is er feitelijk niet eens zoveel veranderd, afgezien van al dat verkeer.

Continental mag overigens voor Zweedse begrippen oud heten, elders in de wereld is amper twee eeuwen voor een hotel betrekkelijk jong. Neem Nederland: Grand Hotel de Draak aan de Grote Markt in Bergen op Zoom stamt uit 1395 en is hiermee het oudste hotel én de oudste onderneming van ons land. Maar daarmee hebben we nog geen winnaar: die staat in de regio Komatsu in Japan. Hoshi Ryokan ging open in 717 en staat te boek als het oudste hotel ter wereld. De accommodatie met 100 kamers is altijd familiebezit gebleven, inmiddels is de 46ste generatie aan het bewind.

TIME TO SMILE

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder