Koningen en filmsterren in het oudste hotel van Zweden
In een kleine 200 jaar heeft hotel Continental in Ystad veel 'prominenta gäster' uit eigen land mogen ontvangen, getuige de plaquette in de lobby. Een greep: de koningen Oscar II Frederik (in 1878) en Karel XVI Gustaaf (in 1978), premier Tage Erlander, politicus Stig Malm en Dag Hammarskjöld, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. En recentelijk was ook Kurt Wallander geregeld in het oudste hotel van Zweden, maar een fictief persoon zet je uiteraard niet op zo’n officiële uiting.
Het geblokte gebouw aan de Hamngatan 13 in Ystad, een dromerig stadje aan de zuidkust, ontvangt sinds 1829 gasten uit binnen- en buitenland. De stijl is nog altijd van toen, met kroonluchters en knusse zitjes, maar de services zijn anno nu, zoals high speed internet op de (rookvrije) kamers, airco, conferentiezalen voor zakelijke meetings en een Windows-werkplek met printer in de centrale hal. Maar als je die computer in de diepbruine open kast even wegdenkt, ga je tientallen jaren terug in de tijd, en zou je bij wijze van spreken zo koning Karel XVI Gustaaf tegen het lijf kunnen lopen.
Mankell en Wallander
Alle hooggeëerde gasten ten spijt, mijn nacht in hotel Continental staat vooral in het teken van Kurt Wallander. De politieman uit Ystad, bedacht door misdaadschrijver Henning Mankell, is er in de films en tv-series een graag geziene gast. Bijvoorbeeld om op de begane grond iets te eten in Brasserie du Sud, bij voorkeur aan zijn ovalen stamtafel in de hoek, met uitzicht op de doorgaande weg Österleden, de spoorverbinding Malmö-Simrishamn en de haven. Of hij is er om misdaden op te lossen, zoals in The Castle Ruins, waarin een mondaine vrouw een kamer gebruikt als plek voor overspel. Voor wie wil kijken: de aflevering zit in de eerste reeks, met Krister Henriksson als Wallander, Johanna Sällström als zijn dochter en Ola Rapace als rechercheur Stefan Lindman, in Nederland uitgezonden in januari 2008.
Oud, maar ook betrekkelijk jong…
Ik slaap aan de zijkant op dezelfde verdieping, boven het restaurant, en daar zie en hoor ik door het open raam het Ystad zoals Kurt Wallander dat aan zijn stamtafel moet beleven. Bomen, wiegend in de zeewind; het geluid van auto’s en treinen; mensen die elkaar begroeten… Sinds 1829 is er feitelijk niet eens zoveel veranderd, afgezien van al dat verkeer.
Continental mag overigens voor Zweedse begrippen oud heten, elders in de wereld is amper twee eeuwen voor een hotel betrekkelijk jong. Neem Nederland: Grand Hotel de Draak aan de Grote Markt in Bergen op Zoom stamt uit 1395 en is hiermee het oudste hotel én de oudste onderneming van ons land. Maar daarmee hebben we nog geen winnaar: die staat in de regio Komatsu in Japan. Hoshi Ryokan ging open in 717 en staat te boek als het oudste hotel ter wereld. De accommodatie met 100 kamers is altijd familiebezit gebleven, inmiddels is de 46ste generatie aan het bewind.