In ganzenpas op berenjacht

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Beer Fins-Lapland
Beer Fins-Lapland
Ons taxibusje staat nauwelijks stil op het provisorische parkeerterrein of er is al sprake van enige opwinding. De Finse gids, gestoken in camouflage kleding inclusief breedgerande hoed, meldt op fluistertoon al één beer te hebben gezien! Het laat zich raden; vanaf nu is het ook voor ons fluisteren, liefst zwijgen, want geluid draagt ver en beren hebben goede oren…

In het kielzog van onze leidsman nemen we een paadje door lage begroeiing, in de richting van de Fins-Russische grens. We lopen zwijgend achter elkaar, met kleine tussenruimtes. Smalle balkjes nemen we zonder extra geluid te maken, beekjes passeren we onbekommerd en zonder morren, want geluid draagt hier... Na een klein kwartier komen we veilig – en ook een beetje opgelucht - bij een soort schaftkeet, zo’n exemplaar dat we kennen uit de wereld van de bouw en aannemerij.

Wachten

Beren Fins-Lapland
Beren Fins-Lapland
De uitkijkpost – met eenvoudige toiletvoorziening - heeft ramen aan de voorkant en beide zijkanten, die zicht bieden op honderden meters laagland en een bosrand. Onder de ramen aan de voorzijde zijn een soort moffen gemaakt, om de telelens van je camera door te steken, zodat je optimaal kunt fotograferen. Gelukkig staan er stoelen en is er wat lekkers, want het wachten in stilte is begonnen.
Het is amper avond, en het licht schijnt nog volop. En dat zal de komende tijd zo blijven, want we zijn op berenjacht tijdens de midzomernachtzon of middernachtzon. Bij dit fenomeen blijft de zon boven de horizon hangen; het blijft 24 uur per dag licht. Het natuurverschijnsel doet zich ‘s zomers voor ten noorden van de noordelijke poolcirkel (66° 30’ NB) en ten zuiden van de zuidelijke poolcirkel (66° 30’ ZB).

Gedropt voedsel

Beren Fins-Lapland
Beren Fins-Lapland
Lang kijken we naar aanhoudende regenval. Dat geeft de gids gelegenheid om, fluisterend, te vertellen dat hij eerder op de dag met een scooter een kleine honderd kilo vlees heeft neergelegd in het open veld, dat onze schuilplaats scheidt van de bossen aan de overkant. En die inspanning loont. In de bosrand verschijnt een enorme beer, die op zoek gaat naar het gedropte voedsel. En al snel volgen er meer. Je ziet een strijd om macht, om eten. Dieren staan tegen elkaar op, je hoort gebrul.
Het zijn er uiteindelijk negen, of hebben we sommige dieren dubbel geteld? Maar wat maakt het eigenlijk uit. De gids is lyrisch. “Soms zit je een hele avond naar het groen aan de overkant te turen, zonder één beer te zien. Vaak zijn het er twee of drie, maar nooit negen.”

Oerkracht

Beer Fins-Lapland
Beer Fins-Lapland

Als we tegen elven willen opbreken, doet zich alsnog een probleempje voor. We kunnen alleen terug als er op de vlakte voor ons geen dier meer is te zien. Het laatste exemplaar, een joekel van een mannetje, lijkt een spelletje met ons te spelen. Drie tot vier keer maakt hij aanstalten om te vertrekken, om dan plotseling te besluiten toch nog maar iets te gaan knagen.

We zitten als ratten in de val, want het dier zit weliswaar een paar honderd meter verderop, maar als ‘ie verkeerd wil dan heeft ‘ie een van ons zo te pakken. Uiteindelijk taait hij af en kunnen we terug naar de auto’s. Het is opnieuw een spannende wandeling, voor deze zwijgende groep in ganzenpas. Wisten we heen niet wat ons te wachten stond, nu hebben we oerkracht van een troep wilde beren gezien. En dan kun je maar beter op tijd bij de auto zijn.

Sauna

Isokenkäisten Klubi Kuusamo
Isokenkäisten Klubi Kuusamo
Rond middernacht is alle opwinding weggeëbd. Aan Heikinjärventie 3 in Kuusamo zitten we in de houtgestookte sauna van Isokenkäisten Klubi, de wereld vol gastvrijheid van Katja en Sirpa Kämäräinen. De kleine ramen van The Seven-Star Smoke Sauna laten een fenomenaal decor zien.
 Het gladgestreken water van het meer, omzoomd door dennen, sparren en rustieke vakantieverblijven, wordt feeëriek verlicht door de zon, die maar van geen wijken wil weten. Wij ook niet, want pas rond de klok van tweeën geven we ons gewonnen aan de slaap. Maar niet nadat we direct uit de sauna nog even met een blote duik het rimpelloze water hebben opgeschrikt…

Meer informatie: onlyinlapland.com


Husky als souvenir
Husky als souvenir
Op vakantie naar Fins-Lapland! 

 Met Voigt Travel naar Fins-Lapland

Ga naar Fins-Lapland met Laplandspecialist Voigt Travel! Stap vanuit het vliegtuig direct in een winterse wonderwereld. Ervaar de puurheid van het ongerepte noorden van Europa tijdens een meerdaagse huskysafari of een tocht op een rendierslee. Liever relaxen in een adembenemende lodge aan de Russische grens? Bekijk alle Laplandreizen van Voigt.

Ontdek de overweldigende Finse natuur met SNP Natuurreizen. Kies voor een wintervakantie vanuit een wildernislodge, maak een trekking over de besneeuwde taiga, ga langlaufen langs boerderijen en hutten of boek een fotografiereis naar het land van meren en beren. Bekijk alle Finlandreizen van SNP.

 

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Tips voor het boeken van een B&B

Tips voor het boeken van een B&B

Je wilt lekker een weekendje weg. Dan kun je natuurlijk een mooi hotel of appartement boeken, maar wat dacht je van een bed and breakfast? Gezellig, knus én een heerlijk ontbijtje op de koop toe. We geven je wat tips voor het boeken van een B&B, want al hebben ze kleinschaligheid en een ontbijt met elkaar gemeen, toch zijn er best wel verschillen.

Lees verder

Verminder je stress

Verminder je stress

Net terug van vakantie of de vakantie nog in het verschiet? Stress ligt ook tijdens ogenschijnlijk ontspannen dagen, altijd op de loer. Maar wat is stress? En moet en kun je er altijd iets aan doen?  We geven je wat tips om ‘gewone’ stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Lees verder

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Steeds meer airlines vragen geld voor het inchecken van ruimbagage. Ga je langere tijd op reis dan ontkom je daar vaak niet aan. Maar ga je bijvoorbeeld op stedentrip dan kun je met wat handige inpaktips meestal prima volstaan met handbagage, al blijft ondanks alle slimme inpaktrucs, het gewicht van een paar schoenen gewoon het gewicht. Maar slim inpakken loont altijd.

Lees verder

Reistips voor 50Plussers

Reistips voor 50Plussers

Zijn reistips voor een 50Plusser anders dan die voor een 30Plusser? Ja en nee. De ‘algemene’ tips, zoals het hebben van een goede reis- en ongevallenverzekering en tips voor het gebruik van creditcards bijvoorbeeld, zijn voor iedere reiziger. Maar ben je geen 30 meer, dan zijn er een paar andere dingen om rekening mee te houden. En die zetten we op een rijtje.

Lees verder

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Met instellingen als het Rijksmuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten hebben Nederland en België zich een plek verworven op de internationale cultuurkaart. Maar de lage landen doen niet alleen in hoge kunsten; ze hebben ook een scala aan heerlijke, vooral smakelijke musea. Puur op reis kiest de 11 lekkerste.

Lees verder