In ganzenpas op berenjacht

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Beer Fins-Lapland
Beer Fins-Lapland
Ons taxibusje staat nauwelijks stil op het provisorische parkeerterrein of er is al sprake van enige opwinding. De Finse gids, gestoken in camouflage kleding inclusief breedgerande hoed, meldt op fluistertoon al één beer te hebben gezien! Het laat zich raden; vanaf nu is het ook voor ons fluisteren, liefst zwijgen, want geluid draagt ver en beren hebben goede oren…

In het kielzog van onze leidsman nemen we een paadje door lage begroeiing, in de richting van de Fins-Russische grens. We lopen zwijgend achter elkaar, met kleine tussenruimtes. Smalle balkjes nemen we zonder extra geluid te maken, beekjes passeren we onbekommerd en zonder morren, want geluid draagt hier... Na een klein kwartier komen we veilig – en ook een beetje opgelucht - bij een soort schaftkeet, zo’n exemplaar dat we kennen uit de wereld van de bouw en aannemerij.

Wachten

Beren Fins-Lapland
Beren Fins-Lapland
De uitkijkpost – met eenvoudige toiletvoorziening - heeft ramen aan de voorkant en beide zijkanten, die zicht bieden op honderden meters laagland en een bosrand. Onder de ramen aan de voorzijde zijn een soort moffen gemaakt, om de telelens van je camera door te steken, zodat je optimaal kunt fotograferen. Gelukkig staan er stoelen en is er wat lekkers, want het wachten in stilte is begonnen.
Het is amper avond, en het licht schijnt nog volop. En dat zal de komende tijd zo blijven, want we zijn op berenjacht tijdens de midzomernachtzon of middernachtzon. Bij dit fenomeen blijft de zon boven de horizon hangen; het blijft 24 uur per dag licht. Het natuurverschijnsel doet zich ‘s zomers voor ten noorden van de noordelijke poolcirkel (66° 30’ NB) en ten zuiden van de zuidelijke poolcirkel (66° 30’ ZB).

Gedropt voedsel

Beren Fins-Lapland
Beren Fins-Lapland
Lang kijken we naar aanhoudende regenval. Dat geeft de gids gelegenheid om, fluisterend, te vertellen dat hij eerder op de dag met een scooter een kleine honderd kilo vlees heeft neergelegd in het open veld, dat onze schuilplaats scheidt van de bossen aan de overkant. En die inspanning loont. In de bosrand verschijnt een enorme beer, die op zoek gaat naar het gedropte voedsel. En al snel volgen er meer. Je ziet een strijd om macht, om eten. Dieren staan tegen elkaar op, je hoort gebrul.
Het zijn er uiteindelijk negen, of hebben we sommige dieren dubbel geteld? Maar wat maakt het eigenlijk uit. De gids is lyrisch. “Soms zit je een hele avond naar het groen aan de overkant te turen, zonder één beer te zien. Vaak zijn het er twee of drie, maar nooit negen.”

Oerkracht

Beer Fins-Lapland
Beer Fins-Lapland

Als we tegen elven willen opbreken, doet zich alsnog een probleempje voor. We kunnen alleen terug als er op de vlakte voor ons geen dier meer is te zien. Het laatste exemplaar, een joekel van een mannetje, lijkt een spelletje met ons te spelen. Drie tot vier keer maakt hij aanstalten om te vertrekken, om dan plotseling te besluiten toch nog maar iets te gaan knagen.

We zitten als ratten in de val, want het dier zit weliswaar een paar honderd meter verderop, maar als ‘ie verkeerd wil dan heeft ‘ie een van ons zo te pakken. Uiteindelijk taait hij af en kunnen we terug naar de auto’s. Het is opnieuw een spannende wandeling, voor deze zwijgende groep in ganzenpas. Wisten we heen niet wat ons te wachten stond, nu hebben we oerkracht van een troep wilde beren gezien. En dan kun je maar beter op tijd bij de auto zijn.

Sauna

Isokenkäisten Klubi Kuusamo
Isokenkäisten Klubi Kuusamo
Rond middernacht is alle opwinding weggeëbd. Aan Heikinjärventie 3 in Kuusamo zitten we in de houtgestookte sauna van Isokenkäisten Klubi, de wereld vol gastvrijheid van Katja en Sirpa Kämäräinen. De kleine ramen van The Seven-Star Smoke Sauna laten een fenomenaal decor zien.
 Het gladgestreken water van het meer, omzoomd door dennen, sparren en rustieke vakantieverblijven, wordt feeëriek verlicht door de zon, die maar van geen wijken wil weten. Wij ook niet, want pas rond de klok van tweeën geven we ons gewonnen aan de slaap. Maar niet nadat we direct uit de sauna nog even met een blote duik het rimpelloze water hebben opgeschrikt…

Meer informatie: onlyinlapland.com


Husky als souvenir
Husky als souvenir
Op vakantie naar Fins-Lapland! 

 Met Voigt Travel naar Fins-Lapland

Ga naar Fins-Lapland met Laplandspecialist Voigt Travel! Stap vanuit het vliegtuig direct in een winterse wonderwereld. Ervaar de puurheid van het ongerepte noorden van Europa tijdens een meerdaagse huskysafari of een tocht op een rendierslee. Liever relaxen in een adembenemende lodge aan de Russische grens? Bekijk alle Laplandreizen van Voigt.

Ontdek de overweldigende Finse natuur met SNP Natuurreizen. Kies voor een wintervakantie vanuit een wildernislodge, maak een trekking over de besneeuwde taiga, ga langlaufen langs boerderijen en hutten of boek een fotografiereis naar het land van meren en beren. Bekijk alle Finlandreizen van SNP.

 

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder