In ganzenpas op berenjacht

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Beer Fins-Lapland
Beer Fins-Lapland
Ons taxibusje staat nauwelijks stil op het provisorische parkeerterrein of er is al sprake van enige opwinding. De Finse gids, gestoken in camouflage kleding inclusief breedgerande hoed, meldt op fluistertoon al één beer te hebben gezien! Het laat zich raden; vanaf nu is het ook voor ons fluisteren, liefst zwijgen, want geluid draagt ver en beren hebben goede oren…

In het kielzog van onze leidsman nemen we een paadje door lage begroeiing, in de richting van de Fins-Russische grens. We lopen zwijgend achter elkaar, met kleine tussenruimtes. Smalle balkjes nemen we zonder extra geluid te maken, beekjes passeren we onbekommerd en zonder morren, want geluid draagt hier... Na een klein kwartier komen we veilig – en ook een beetje opgelucht - bij een soort schaftkeet, zo’n exemplaar dat we kennen uit de wereld van de bouw en aannemerij.

Wachten

Beren Fins-Lapland
Beren Fins-Lapland
De uitkijkpost – met eenvoudige toiletvoorziening - heeft ramen aan de voorkant en beide zijkanten, die zicht bieden op honderden meters laagland en een bosrand. Onder de ramen aan de voorzijde zijn een soort moffen gemaakt, om de telelens van je camera door te steken, zodat je optimaal kunt fotograferen. Gelukkig staan er stoelen en is er wat lekkers, want het wachten in stilte is begonnen.
Het is amper avond, en het licht schijnt nog volop. En dat zal de komende tijd zo blijven, want we zijn op berenjacht tijdens de midzomernachtzon of middernachtzon. Bij dit fenomeen blijft de zon boven de horizon hangen; het blijft 24 uur per dag licht. Het natuurverschijnsel doet zich ‘s zomers voor ten noorden van de noordelijke poolcirkel (66° 30’ NB) en ten zuiden van de zuidelijke poolcirkel (66° 30’ ZB).

Gedropt voedsel

Beren Fins-Lapland
Beren Fins-Lapland
Lang kijken we naar aanhoudende regenval. Dat geeft de gids gelegenheid om, fluisterend, te vertellen dat hij eerder op de dag met een scooter een kleine honderd kilo vlees heeft neergelegd in het open veld, dat onze schuilplaats scheidt van de bossen aan de overkant. En die inspanning loont. In de bosrand verschijnt een enorme beer, die op zoek gaat naar het gedropte voedsel. En al snel volgen er meer. Je ziet een strijd om macht, om eten. Dieren staan tegen elkaar op, je hoort gebrul.
Het zijn er uiteindelijk negen, of hebben we sommige dieren dubbel geteld? Maar wat maakt het eigenlijk uit. De gids is lyrisch. “Soms zit je een hele avond naar het groen aan de overkant te turen, zonder één beer te zien. Vaak zijn het er twee of drie, maar nooit negen.”

Oerkracht

Beer Fins-Lapland
Beer Fins-Lapland

Als we tegen elven willen opbreken, doet zich alsnog een probleempje voor. We kunnen alleen terug als er op de vlakte voor ons geen dier meer is te zien. Het laatste exemplaar, een joekel van een mannetje, lijkt een spelletje met ons te spelen. Drie tot vier keer maakt hij aanstalten om te vertrekken, om dan plotseling te besluiten toch nog maar iets te gaan knagen.

We zitten als ratten in de val, want het dier zit weliswaar een paar honderd meter verderop, maar als ‘ie verkeerd wil dan heeft ‘ie een van ons zo te pakken. Uiteindelijk taait hij af en kunnen we terug naar de auto’s. Het is opnieuw een spannende wandeling, voor deze zwijgende groep in ganzenpas. Wisten we heen niet wat ons te wachten stond, nu hebben we oerkracht van een troep wilde beren gezien. En dan kun je maar beter op tijd bij de auto zijn.

Sauna

Isokenkäisten Klubi Kuusamo
Isokenkäisten Klubi Kuusamo
Rond middernacht is alle opwinding weggeëbd. Aan Heikinjärventie 3 in Kuusamo zitten we in de houtgestookte sauna van Isokenkäisten Klubi, de wereld vol gastvrijheid van Katja en Sirpa Kämäräinen. De kleine ramen van The Seven-Star Smoke Sauna laten een fenomenaal decor zien.
 Het gladgestreken water van het meer, omzoomd door dennen, sparren en rustieke vakantieverblijven, wordt feeëriek verlicht door de zon, die maar van geen wijken wil weten. Wij ook niet, want pas rond de klok van tweeën geven we ons gewonnen aan de slaap. Maar niet nadat we direct uit de sauna nog even met een blote duik het rimpelloze water hebben opgeschrikt…

Meer informatie: onlyinlapland.com


Husky als souvenir
Husky als souvenir
Op vakantie naar Fins-Lapland! 

 Met Voigt Travel naar Fins-Lapland

Ga naar Fins-Lapland met Laplandspecialist Voigt Travel! Stap vanuit het vliegtuig direct in een winterse wonderwereld. Ervaar de puurheid van het ongerepte noorden van Europa tijdens een meerdaagse huskysafari of een tocht op een rendierslee. Liever relaxen in een adembenemende lodge aan de Russische grens? Bekijk alle Laplandreizen van Voigt.

Ontdek de overweldigende Finse natuur met SNP Natuurreizen. Kies voor een wintervakantie vanuit een wildernislodge, maak een trekking over de besneeuwde taiga, ga langlaufen langs boerderijen en hutten of boek een fotografiereis naar het land van meren en beren. Bekijk alle Finlandreizen van SNP.

 

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder