Park Oulanka: rust en Russen

3.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Park Oulanka Fins-Lapland
Park Oulanka Fins-Lapland
Het is altijd prettig om te constateren dat je uitrusting deugt; of je nu met je racefiets de Mont Ventoux in de Vaucluse afsuist, met stijgijzers een gletsjer in de Alpen bedwingt of – zoals in dit geval – ’s zomers door nationaal park Oulanka in Finland trekt. De schoenen blijken bijvoorbeeld stevig doch soepel, het goedkope regenjack blijft wonderwel waterdicht. Maar bovenal: de muggenspray werkt!Nomaden  

Lunch in park Oulanka Fins-Lapland
Lunch in park Oulanka Fins-Lapland
Gek eigenlijk. Sta je bij de Kiutaköngäs, een stroomversnelling van de Oulankajoki, en dan denk je aan die vermaledijde muggen. Gelukkig niet voor lang, want ons internationale reisgezelschap is op doorreis in het natuurpark op de grens van Fins Lapland en de provincie Oulu en bovendien wacht de lunch van rendierstoofpot. De smaakvolle pauze is ook net lang genoeg om me even te verdiepen in de geschiedenis van Oulanka.

Ik lees dat het gebied oorspronkelijk werd bevolkt door de Samen of Sami, een nomadenvolk. Aan het eind van de 17de eeuw kwamen de eerste Finnen, die jacht en visserij als voornaamste middelen van bestaan hadden. Eeuwen veranderde er op deze plek in het oosten van Finland weinig tot niets, tot in 1956 werd besloten om Oulanka de status van nationaal park te geven. Zo’n 270 km2 van de hoogvlakte tussen Kuusamo en Salla werd op die manier ineens beschermd natuurgebied.
Kampvuur in Oulanka Fins-Lapland
Park Oulanka Fins-Lapland
Allemaal aardige feitjes, maar daarvoor ga je natuurlijk niet naar het uiterste zuidoosten van Fins Lapland. De aard en ligging van het park; die zijn interessant. Neem de Karhunkierros. Deze Berenroute van liefst 80 kilometer staat op het verlanglijstje van menig wandelliefhebber uit binnen- en buitenland. Voor deze fascinerende tocht langs gratis trekkerhutten, schuilplaatsen en plekken voor idyllische kampvuurtjes duik je vijf tot zes dagen onder in een uitzonderlijke biodiversiteit, net onder de Poolcirkel.
Het kan in dit natuurpark uiteraard ook minder lang en indrukwekkend: de Keroharjuroute is 17 kilometer, de pieni Karhunkierros – inderdaad, de kleine Berenroute – 12 kilometer en onze dagtocht naar de Kiutaköngäs-rapid is slechts 8 kilometer lang.


Grensgebied

Toeristen in park Oulanka Fins-Lapland
Toeristen in park Oulanka Fins-Lapland
En dan na de aard, de ligging van Oulanka. Die vind ik vooral spannend, voelbaar spannend. Want je ziet er natuurlijk niets van, van het onmetelijke Rusland, dat op een paar kilometer naar het oosten begint. Maar stel dat je je na de Kiutaköngäs, die stroomversnelling, in het water laat zakken, dan zou je binnen no time Rusland binnendrijven. In theorie: want de Russen stellen dergelijk bezoek niet op prijs, getuige de boeien in de Oulankajoki, het woud aan grenspalen en de hekken met waarschuwingsborden op grensoverschrijdende wegen en bospaden. En dat is best jammer, want Oulanka grenst aan de oostkant aan Paanajärvi. Dit Russische nationaal park bestaat sinds 1992 en is vooral bekend geworden door de honderden meren met zuiver, kristalhelder water. En daarin zouden we allemaal best eens even willen plonzen…

Muggen

Wandelaars in park Oulanka Fins-Lapland
Wandelaars in park Oulanka Fins-Lapland
Al die ongereptheid, al die zuiverheid brengt me trouwens nog even op de mug. Het vliegende insect is in dit deel van de wereld ’s zomers een paar weken een heuse plaag, vooral in de maanden juni en juli. Goede bescherming is dan ook geen overbodige luxe, zeker niet als je vakantie je lief is. Draag bij voorkeur luchtige kleding, waarin je niet te veel zweet, want die geur vinden muggen juist weer aantrekkelijk. Een goede remedie om je hoofd te beschermen, is het dragen van een hoed, eventueel met een ‘imkernet’ er aan vastgeknoopt.
 Muggen zijn het actiefst rond zonsopgang en -ondergang, of als het net heeft geregend. En een laatste tip: neem van tijd tot tijd een sauna! De hitte neutraliseert namelijk veel lichaamsgeuren… En als je het helemaal niet meer weet, vraag dan een lokale drogist of apotheker om een busje TEHO hyttysaerosoli. Zonder de muggenspray van Off! had ik de wandeling in het nationaal park Oulanka waarschijnlijk nooit een voldoende gegeven…

Meer informatie: onlyinlapland.com


Husky als souvenir
Husky als souvenir
Op vakantie naar Fins-Lapland! 

 Met Voigt Travel naar Fins-Lapland

Ga naar Fins-Lapland met Laplandspecialist Voigt Travel! Stap vanuit het vliegtuig direct in een winterse wonderwereld. Ervaar de puurheid van het ongerepte noorden van Europa tijdens een meerdaagse huskysafari of een tocht op een rendierslee. Liever relaxen in een adembenemende lodge aan de Russische grens? Bekijk alle Laplandreizen van Voigt.
 

Ontdek de overweldigende Finse natuur met SNP Natuurreizen. Kies voor een wintervakantie vanuit een wildernislodge, maak een trekking over de besneeuwde taiga, ga langlaufen langs boerderijen en hutten of boek een fotografiereis naar het land van meren en beren. Bekijk alle Finlandreizen van SNP.

Zoek je een doevakantie met de kinderen in Fins-Lapland? Met Djoser kom je bijvoorbeeld in Rovaniemi, de stad van de Kerstman. Maar op het programma staan ook tochten met sledehonden en rendieren, plus een wandeling op sneeuwschoenen. Overnachten doe je in hutten zonder elektriciteit… Meer weten over deze avontuurlijke reizen?

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder