Park Oulanka: rust en Russen

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Park Oulanka Fins-Lapland
Park Oulanka Fins-Lapland
Het is altijd prettig om te constateren dat je uitrusting deugt; of je nu met je racefiets de Mont Ventoux in de Vaucluse afsuist, met stijgijzers een gletsjer in de Alpen bedwingt of – zoals in dit geval – ’s zomers door nationaal park Oulanka in Finland trekt. De schoenen blijken bijvoorbeeld stevig doch soepel, het goedkope regenjack blijft wonderwel waterdicht. Maar bovenal: de muggenspray werkt!Nomaden  

Lunch in park Oulanka Fins-Lapland
Lunch in park Oulanka Fins-Lapland
Gek eigenlijk. Sta je bij de Kiutaköngäs, een stroomversnelling van de Oulankajoki, en dan denk je aan die vermaledijde muggen. Gelukkig niet voor lang, want ons internationale reisgezelschap is op doorreis in het natuurpark op de grens van Fins Lapland en de provincie Oulu en bovendien wacht de lunch van rendierstoofpot. De smaakvolle pauze is ook net lang genoeg om me even te verdiepen in de geschiedenis van Oulanka.

Ik lees dat het gebied oorspronkelijk werd bevolkt door de Samen of Sami, een nomadenvolk. Aan het eind van de 17de eeuw kwamen de eerste Finnen, die jacht en visserij als voornaamste middelen van bestaan hadden. Eeuwen veranderde er op deze plek in het oosten van Finland weinig tot niets, tot in 1956 werd besloten om Oulanka de status van nationaal park te geven. Zo’n 270 km2 van de hoogvlakte tussen Kuusamo en Salla werd op die manier ineens beschermd natuurgebied.
Kampvuur in Oulanka Fins-Lapland
Park Oulanka Fins-Lapland
Allemaal aardige feitjes, maar daarvoor ga je natuurlijk niet naar het uiterste zuidoosten van Fins Lapland. De aard en ligging van het park; die zijn interessant. Neem de Karhunkierros. Deze Berenroute van liefst 80 kilometer staat op het verlanglijstje van menig wandelliefhebber uit binnen- en buitenland. Voor deze fascinerende tocht langs gratis trekkerhutten, schuilplaatsen en plekken voor idyllische kampvuurtjes duik je vijf tot zes dagen onder in een uitzonderlijke biodiversiteit, net onder de Poolcirkel.
Het kan in dit natuurpark uiteraard ook minder lang en indrukwekkend: de Keroharjuroute is 17 kilometer, de pieni Karhunkierros – inderdaad, de kleine Berenroute – 12 kilometer en onze dagtocht naar de Kiutaköngäs-rapid is slechts 8 kilometer lang.


Grensgebied

Toeristen in park Oulanka Fins-Lapland
Toeristen in park Oulanka Fins-Lapland
En dan na de aard, de ligging van Oulanka. Die vind ik vooral spannend, voelbaar spannend. Want je ziet er natuurlijk niets van, van het onmetelijke Rusland, dat op een paar kilometer naar het oosten begint. Maar stel dat je je na de Kiutaköngäs, die stroomversnelling, in het water laat zakken, dan zou je binnen no time Rusland binnendrijven. In theorie: want de Russen stellen dergelijk bezoek niet op prijs, getuige de boeien in de Oulankajoki, het woud aan grenspalen en de hekken met waarschuwingsborden op grensoverschrijdende wegen en bospaden. En dat is best jammer, want Oulanka grenst aan de oostkant aan Paanajärvi. Dit Russische nationaal park bestaat sinds 1992 en is vooral bekend geworden door de honderden meren met zuiver, kristalhelder water. En daarin zouden we allemaal best eens even willen plonzen…

Muggen

Wandelaars in park Oulanka Fins-Lapland
Wandelaars in park Oulanka Fins-Lapland
Al die ongereptheid, al die zuiverheid brengt me trouwens nog even op de mug. Het vliegende insect is in dit deel van de wereld ’s zomers een paar weken een heuse plaag, vooral in de maanden juni en juli. Goede bescherming is dan ook geen overbodige luxe, zeker niet als je vakantie je lief is. Draag bij voorkeur luchtige kleding, waarin je niet te veel zweet, want die geur vinden muggen juist weer aantrekkelijk. Een goede remedie om je hoofd te beschermen, is het dragen van een hoed, eventueel met een ‘imkernet’ er aan vastgeknoopt.
 Muggen zijn het actiefst rond zonsopgang en -ondergang, of als het net heeft geregend. En een laatste tip: neem van tijd tot tijd een sauna! De hitte neutraliseert namelijk veel lichaamsgeuren… En als je het helemaal niet meer weet, vraag dan een lokale drogist of apotheker om een busje TEHO hyttysaerosoli. Zonder de muggenspray van Off! had ik de wandeling in het nationaal park Oulanka waarschijnlijk nooit een voldoende gegeven…

Meer informatie: onlyinlapland.com


Husky als souvenir
Husky als souvenir
Op vakantie naar Fins-Lapland! 

 Met Voigt Travel naar Fins-Lapland

Ga naar Fins-Lapland met Laplandspecialist Voigt Travel! Stap vanuit het vliegtuig direct in een winterse wonderwereld. Ervaar de puurheid van het ongerepte noorden van Europa tijdens een meerdaagse huskysafari of een tocht op een rendierslee. Liever relaxen in een adembenemende lodge aan de Russische grens? Bekijk alle Laplandreizen van Voigt.
 

Ontdek de overweldigende Finse natuur met SNP Natuurreizen. Kies voor een wintervakantie vanuit een wildernislodge, maak een trekking over de besneeuwde taiga, ga langlaufen langs boerderijen en hutten of boek een fotografiereis naar het land van meren en beren. Bekijk alle Finlandreizen van SNP.

Zoek je een doevakantie met de kinderen in Fins-Lapland? Met Djoser kom je bijvoorbeeld in Rovaniemi, de stad van de Kerstman. Maar op het programma staan ook tochten met sledehonden en rendieren, plus een wandeling op sneeuwschoenen. Overnachten doe je in hutten zonder elektriciteit… Meer weten over deze avontuurlijke reizen?

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder