Park Oulanka: rust en Russen
Het is altijd prettig om te constateren dat je uitrusting deugt; of je nu met je racefiets de Mont Ventoux in de Vaucluse afsuist, met stijgijzers een gletsjer in de Alpen bedwingt of – zoals in dit geval – ’s zomers door nationaal park Oulanka in Finland trekt. De schoenen blijken bijvoorbeeld stevig doch soepel, het goedkope regenjack blijft wonderwel waterdicht. Maar bovenal: de muggenspray werkt!
Nomaden
Gek eigenlijk. Sta je bij de Kiutaköngäs, een stroomversnelling van de Oulankajoki, en dan denk je aan die vermaledijde muggen. Gelukkig niet voor lang, want ons internationale reisgezelschap is op doorreis in het natuurpark op de grens van Fins Lapland en de provincie Oulu en bovendien wacht de lunch van rendierstoofpot. De smaakvolle pauze is ook net lang genoeg om me even te verdiepen in de geschiedenis van Oulanka.
Ik lees dat het gebied oorspronkelijk werd bevolkt door de Samen of Sami, een nomadenvolk. Aan het eind van de 17de eeuw kwamen de eerste Finnen, die jacht en visserij als voornaamste middelen van bestaan hadden. Eeuwen veranderde er op deze plek in het oosten van Finland weinig tot niets, tot in 1956 werd besloten om Oulanka de status van nationaal park te geven. Zo’n 270 km2 van de hoogvlakte tussen Kuusamo en Salla werd op die manier ineens beschermd natuurgebied.
Allemaal aardige feitjes, maar daarvoor ga je natuurlijk niet naar het uiterste zuidoosten van Fins Lapland. De aard en ligging van het park; die zijn interessant. Neem de Karhunkierros. Deze Berenroute van liefst 80 kilometer staat op het verlanglijstje van menig wandelliefhebber uit binnen- en buitenland. Voor deze fascinerende tocht langs gratis trekkerhutten, schuilplaatsen en plekken voor idyllische kampvuurtjes duik je vijf tot zes dagen onder in een uitzonderlijke biodiversiteit, net onder de Poolcirkel.
Het kan in dit natuurpark uiteraard ook minder lang en indrukwekkend: de Keroharjuroute is 17 kilometer, de pieni Karhunkierros – inderdaad, de kleine Berenroute – 12 kilometer en onze dagtocht naar de Kiutaköngäs-rapid is slechts 8 kilometer lang.
Grensgebied
En dan na de aard, de ligging van Oulanka. Die vind ik vooral spannend, voelbaar spannend. Want je ziet er natuurlijk niets van, van het onmetelijke Rusland, dat op een paar kilometer naar het oosten begint. Maar stel dat je je na de Kiutaköngäs, die stroomversnelling, in het water laat zakken, dan zou je binnen no time Rusland binnendrijven. In theorie: want de Russen stellen dergelijk bezoek niet op prijs, getuige de boeien in de Oulankajoki, het woud aan grenspalen en de hekken met waarschuwingsborden op grensoverschrijdende wegen en bospaden. En dat is best jammer, want Oulanka grenst aan de oostkant aan Paanajärvi. Dit Russische nationaal park bestaat sinds 1992 en is vooral bekend geworden door de honderden meren met zuiver, kristalhelder water. En daarin zouden we allemaal best eens even willen plonzen…
Muggen
Al die ongereptheid, al die zuiverheid brengt me trouwens nog even op de mug. Het vliegende insect is in dit deel van de wereld ’s zomers een paar weken een heuse plaag, vooral in de maanden juni en juli. Goede bescherming is dan ook geen overbodige luxe, zeker niet als je vakantie je lief is. Draag bij voorkeur luchtige kleding, waarin je niet te veel zweet, want die geur vinden muggen juist weer aantrekkelijk. Een goede remedie om je hoofd te beschermen, is het dragen van een hoed, eventueel met een ‘imkernet’ er aan vastgeknoopt.
Muggen zijn het actiefst rond zonsopgang en -ondergang, of als het net heeft geregend. En een laatste tip: neem van tijd tot tijd een sauna! De hitte neutraliseert namelijk veel lichaamsgeuren… En als je het helemaal niet meer weet, vraag dan een lokale drogist of apotheker om een busje TEHO hyttysaerosoli. Zonder de muggenspray van Off! had ik de wandeling in het nationaal park Oulanka waarschijnlijk nooit een voldoende gegeven…
Meer informatie: onlyinlapland.com
Op vakantie naar Fins-Lapland!
Met Voigt Travel naar Fins-Lapland
Ontdek de overweldigende Finse natuur met SNP Natuurreizen. Kies voor een wintervakantie vanuit een wildernislodge, maak een trekking over de besneeuwde taiga, ga langlaufen langs boerderijen en hutten of boek een fotografiereis naar het land van meren en beren. Bekijk alle Finlandreizen van SNP.
Zoek je een doevakantie met de kinderen in Fins-Lapland? Met Djoser kom je bijvoorbeeld in Rovaniemi, de stad van de Kerstman. Maar op het programma staan ook tochten met sledehonden en rendieren, plus een wandeling op sneeuwschoenen. Overnachten doe je in hutten zonder elektriciteit… Meer weten over deze avontuurlijke reizen?