De gezichten van Fins-Lapland

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Rendier Fins-Lapland
Rendier Fins-Lapland
Fins-Lapland is voor menigeen synoniem voor sneeuw, ijs en andere winterpret. Maar de noordelijke helft van Finland is ook maanden sneeuwvrij. Puur op reis koos voor eind juni, als de zon het 24 uur boven de horizon uithoudt. Doel van de expeditie is de natuur rond Kuusamo en Ruka, in het uiterste zuidoosten, dicht tegen de grens met Rusland. Rond de Poolcirkel valt altijd wel wat te beleven. We zien rendieren en beren in het wild, nemen stroomversnellingen, krijgen de zegen van een sjamaan en kokkerellen op niveau.


Uitgestrekt. Het is zo’n woord, dat je in je eigen omgeving nauwelijks meer gebruikt om iets onbedaarlijk groots aan te duiden. In Fins-Lapland schiet de benaming me echter te pas en te onpas te binnen. Bijvoorbeeld voor het landschap langs de 81, de weg die de hoofdstad Rovaniemi (inderdaad, de stad van de Kerstman) verbindt met Kuusamo. Bossen alom, meren alom, her en der een nederzetting, plaatselijk een van de 200.000 wilde rendieren op de weg.

Rustzoekers

Meer bij Kuusamo Fins-Lapland
Meer bij Kuusamo Fins-Lapland
Het noordelijk deel van Finland heeft in feite maar twee gezichten: winterwit en zomergroen. Maar hoe gekleurd ook; de natuur is het hele jaar door indrukwekkend. De combinatie van onmetelijke wouden, gladgestreken meren en zuivere lucht zorgt voor een omgeving waar het bijzonder prettig toeven is voor rustzoekers, wandelaars en andere liefhebbers van de Schepping.
 Een tip: neem bijvoorbeeld eens de tijd om nationaal park Oulanka te bezoeken, waar je de Karhunkierros kunt doen. Deze Berenroute van 80 kilometer staat op het verlanglijstje van menig wandelliefhebber uit binnen- en buitenland. Voor deze tocht langs gratis trekkerhutten, schuilplaatsen en plekken voor idyllische kampvuurtjes duik je vijf tot zes dagen onder in een uitzonderlijke biodiversiteit, net onder de Poolcirkel. En daarna mag je heerlijk bijkomen in een sauna, die je traditioneel in Lapin lääni bij elk vakantiehuis of elke toeristische accommodatie vindt.

Fins-Lapland in het kort:

 • Oppervlakte: 98.984,3 km² (30% van de totale oppervlakte van Finland)
 • Inwonertal: 184.390
 • Hoofdstad: Rovaniemi (58.856 inwoners)
 • Hoogste top: Halti Mountain (1328 meter)
 • Grootste meer: Inarijärvi (1102 km²)
 • Opmerkelijk: 6500 eigenaren/hoeders van rendieren
 • Toerisme: Zo’n 2,3 geregistreerde overnachtingen, waarvan 40 procent door buitenlanders (2008)
  (Bron: Bevolking Informatie voor 2008, Regionale Raad van Lapland)
 •  
 • Meer informatie: onlyinlapland.com
    

Husky als souvenir
Husky als souvenir
Op vakantie naar Fins-Lapland! 

 

Ga naar Fins-Lapland met Laplandspecialist Voigt Travel! Stap vanuit het vliegtuig direct in een winterse wonderwereld. Ervaar de puurheid van het ongerepte noorden van Europa tijdens een meerdaagse huskysafari of een tocht op een rendierslee. Liever relaxen in een adembenemende lodge aan de Russische grens?

Ontdek de overweldigende Finse natuur met SNP Natuurreizen. Kies voor een wintervakantie vanuit een wildernislodge, maak een trekking over de besneeuwde taiga, ga langlaufen langs boerderijen en hutten of boek een fotografiereis naar het land van meren en beren. Bekijk alle Finlandreizen van SNP.

Zoek je een doevakantie met de kinderen in Fins-Lapland? Met Djoser kom je bijvoorbeeld in Rovaniemi, de stad van de Kerstman. Maar op het programma staan ook tochten met sledehonden en rendieren, plus een wandeling op sneeuwschoenen. Overnachten doe je in hutten zonder elektriciteit… Meer weten over deze avontuurlijke reizen?

Muts op, handschoenen aan en gaan! Achterop de huskyslee glijd je dwars door dikke sneeuw in een sprookjeslandschap. Je maakt de eerste sporen terwijl het zonnetje zijn best doet om boven de horizon te komen. Dat is Fins Lapland met Laplandonline van december tot half april. Zware sneeuwtakken, een worstje grillen boven het kampvuur en intense stilte om je heen met alleen het geknisper van je schoenen. Stook het haardvuurtje in je blokhut, laat de kou buiten en warm op in je eigen sauna... Alle reizen bekijken?

Met hoge korting naar de USA & Canada Reisbeurs!

Met hoge korting naar de USA & Canada Reisbeurs!
De USA gaat 8 november 2021 weer open, Canada laat al langer weer reizigers toe. En dan is de USA & Canada Reisbeurs een uitgelezen kans om je te oriënteren. Na een jaar van afwezigheid wordt deze beurs weer georganiseerd en Puur op reis mag een korting van 40 procent aanbieden op de entreeprijs!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder

Canarische Eilanden: goed in alle seizoenen

Canarische Eilanden: goed in alle seizoenen

De Canarische Eilanden zijn vooral geliefd als winterzonbestemming, maar ook in de andere seizoenen is het op de Spaanse archipel voor de westkust van Afrika hoogst aangenaam. We geven tips voor één op elk van de bekende eilanden.

Lees verder

Top 10 Europese steden voor een 'workation'

Top 10 Europese steden voor een 'workation'

Workations, het is een ideale combinatie van op reis gaan én werken op bestemming die steeds populairder wordt. De hoogste tijd dus om uit te zoeken in welke Europese steden je werk en plezier het beste kunt combineren. 

Lees verder

Op de fiets mis je niets!

Op de fiets mis je niets!

We stappen graag op de fiets. Nederland telde begin 2021 liefst 23 miljoen fietsen, waarvan bijna 2,5 miljoen elektrische exemplaren. De coronacrisis droeg een fors steentje bij aan de stijging van ruim 30 procent in de verkoop van e-bikes, zo blijkt uit jaarcijfers van onderzoeksbureau GfK in opdracht van RAI Vereniging en BOVAG. 

Lees verder

Ongewone logeerplekken: vuurtorens, treinen en meer

Ongewone logeerplekken: vuurtorens, treinen en meer

Je kunt tijdens een vakantie of weekendje weg prima overnachten in een hotel, tent of camper. Maar wil je iets bijzonders? Kijk dan eens naar een nachtje slapen in een vuurtoren of trein. Die bijzondere onderkomens vind je meer en meer, overal ter wereld. Puur op reis zet ze voor je op een rijtje, al weten we dat deze opsomming verre van compleet is. Ken jij er ook één? Laat het ons even weten dan vullen we de lijst direct aan! Update van dit artikel: 21 augustus 2021.

Lees verder