De gezichten van Fins-Lapland

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Rendier Fins-Lapland
Rendier Fins-Lapland
Fins-Lapland is voor menigeen synoniem voor sneeuw, ijs en andere winterpret. Maar de noordelijke helft van Finland is ook maanden sneeuwvrij. Puur op reis koos voor eind juni, als de zon het 24 uur boven de horizon uithoudt. Doel van de expeditie is de natuur rond Kuusamo en Ruka, in het uiterste zuidoosten, dicht tegen de grens met Rusland. Rond de Poolcirkel valt altijd wel wat te beleven. We zien rendieren en beren in het wild, nemen stroomversnellingen, krijgen de zegen van een sjamaan en kokkerellen op niveau.


Uitgestrekt. Het is zo’n woord, dat je in je eigen omgeving nauwelijks meer gebruikt om iets onbedaarlijk groots aan te duiden. In Fins-Lapland schiet de benaming me echter te pas en te onpas te binnen. Bijvoorbeeld voor het landschap langs de 81, de weg die de hoofdstad Rovaniemi (inderdaad, de stad van de Kerstman) verbindt met Kuusamo. Bossen alom, meren alom, her en der een nederzetting, plaatselijk een van de 200.000 wilde rendieren op de weg.

Rustzoekers

Meer bij Kuusamo Fins-Lapland
Meer bij Kuusamo Fins-Lapland
Het noordelijk deel van Finland heeft in feite maar twee gezichten: winterwit en zomergroen. Maar hoe gekleurd ook; de natuur is het hele jaar door indrukwekkend. De combinatie van onmetelijke wouden, gladgestreken meren en zuivere lucht zorgt voor een omgeving waar het bijzonder prettig toeven is voor rustzoekers, wandelaars en andere liefhebbers van de Schepping.
 Een tip: neem bijvoorbeeld eens de tijd om nationaal park Oulanka te bezoeken, waar je de Karhunkierros kunt doen. Deze Berenroute van 80 kilometer staat op het verlanglijstje van menig wandelliefhebber uit binnen- en buitenland. Voor deze tocht langs gratis trekkerhutten, schuilplaatsen en plekken voor idyllische kampvuurtjes duik je vijf tot zes dagen onder in een uitzonderlijke biodiversiteit, net onder de Poolcirkel. En daarna mag je heerlijk bijkomen in een sauna, die je traditioneel in Lapin lääni bij elk vakantiehuis of elke toeristische accommodatie vindt.

Fins-Lapland in het kort:

 • Oppervlakte: 98.984,3 km² (30% van de totale oppervlakte van Finland)
 • Inwonertal: 184.390
 • Hoofdstad: Rovaniemi (58.856 inwoners)
 • Hoogste top: Halti Mountain (1328 meter)
 • Grootste meer: Inarijärvi (1102 km²)
 • Opmerkelijk: 6500 eigenaren/hoeders van rendieren
 • Toerisme: Zo’n 2,3 geregistreerde overnachtingen, waarvan 40 procent door buitenlanders (2008)
  (Bron: Bevolking Informatie voor 2008, Regionale Raad van Lapland)
 •  
 • Meer informatie: onlyinlapland.com
    

Husky als souvenir
Husky als souvenir
Op vakantie naar Fins-Lapland! 

 

Ga naar Fins-Lapland met Laplandspecialist Voigt Travel! Stap vanuit het vliegtuig direct in een winterse wonderwereld. Ervaar de puurheid van het ongerepte noorden van Europa tijdens een meerdaagse huskysafari of een tocht op een rendierslee. Liever relaxen in een adembenemende lodge aan de Russische grens?

Ontdek de overweldigende Finse natuur met SNP Natuurreizen. Kies voor een wintervakantie vanuit een wildernislodge, maak een trekking over de besneeuwde taiga, ga langlaufen langs boerderijen en hutten of boek een fotografiereis naar het land van meren en beren. Bekijk alle Finlandreizen van SNP.

Zoek je een doevakantie met de kinderen in Fins-Lapland? Met Djoser kom je bijvoorbeeld in Rovaniemi, de stad van de Kerstman. Maar op het programma staan ook tochten met sledehonden en rendieren, plus een wandeling op sneeuwschoenen. Overnachten doe je in hutten zonder elektriciteit… Meer weten over deze avontuurlijke reizen?

Muts op, handschoenen aan en gaan! Achterop de huskyslee glijd je dwars door dikke sneeuw in een sprookjeslandschap. Je maakt de eerste sporen terwijl het zonnetje zijn best doet om boven de horizon te komen. Dat is Fins Lapland met Laplandonline van december tot half april. Zware sneeuwtakken, een worstje grillen boven het kampvuur en intense stilte om je heen met alleen het geknisper van je schoenen. Stook het haardvuurtje in je blokhut, laat de kou buiten en warm op in je eigen sauna... Alle reizen bekijken?

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder