Over sauna's en een sjamaan

2.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Sauna in Fins-Lapland
Sauna in Fins-Lapland
In de wildernis rond Ruka en Kuusamo, in het zuidoosten van Fins Lapland, verzorgt Rukapalvelu al sinds 1987 incentives, corporate events, special interest travel en leisure travel. In bondig Nederlands: het bureau zet in de regio conferenties op en organiseert voor toeristen onder meer jacht-,  vis-, wandel- en wellness-arrangementen. Wij gingen naar de Seita Forest Spa, maar niet nadat een sjamaan het woord had gedaan.


Buitenissig

Sjamaan in Fins-Lapland
Sjamaan in Fins-Lapland
‘Een sjamaan heeft contact met een andere werkelijkheid’, heb ik ooit eens gelezen in het kader van een korte zoektocht naar geloven, rituelen en praktijken uit diverse culturen. En nu sta ik plots tegenover een vrouwelijk exemplaar, in een somber bos in Finland. Haar uitdossing is buitenissig, laat ik het daar op houden. Naast een roodzwarte mantel en zwarte handschoenen draagt ze veel metalen voorwerpen, zoals kettingen met bellen. Haar lange blonde haren worden in toom gehouden door een gewei, dat deels de ogen bedekt. Voorwaar een bijzondere verschijning.
De sjamaan – een letterlijke vertaling voor ‘iemand die weet’- heeft zich achter een tafel opgesteld, waar de nodige zaken om aandacht vragen. Er liggen doeken en bloemetjes, in een keteltje wordt een vuurtje brandend gehouden, naast een trommel schommelt een schedel. De sjamaan is ondertussen in trance geraakt en probeert ons internationale reisgezelschap met gezang en trommelspel op sleeptouw te nemen. Het is een bijzonder ritueel; zeker als je even afstand neemt en merkt dat het schouwspel voor de meeste toeschouwers vooral een attractie is die moet worden vastgelegd met de digitale camera.

Keien

Bundel berkentakken in de sauna
Bundel berkentakken in de sauna
Na de bezwering is het hoog tijd om de Seita Forest Spa te onderzoeken. Het saunacomplex is een belangrijk element in het recreatieaanbod van Pohjanseita Wilderness Lodges, waar we vanavond te gast zijn. Je vindt er een traditionele sauna, een rooksauna en een kruidensauna. Tussen de gangen door word je geacht een steenkoude bad te nemen, dan wel in de kuip buiten bij de voordeur, dan wel in het nabijgelegen meer. De slapjanussen in ons gezelschap verzamelen zich echter al snel in de voorkamer, waar heerlijke dranken en gerechten worden geserveerd.
Van de drie sauna’s is mij vooral de warme kruidenkamer bijgebleven. Op de bodem hiervan liggen namelijk keien, als op de bodem van een rivier, die voor een opmerkelijke doorbloeding van het lichaam zorgen. Aangevuld met een prettige behandeling met een bundeltje natgemaakte berkentakken (‘vasta’ of ‘vihta’) komen we als herboren naar buiten. Want niet voor niets zegt een oud Fins gezegde: “Een kwaal kan alleen dodelijk zijn als drank, teer en de sauna hem niet kan genezen.”

Meer informatie: onlyinlapland.com


Husky als souvenir
Husky als souvenir
Op vakantie naar Fins-Lapland!


 

 Met Voigt Travel naar Fins-Lapland

Ga naar Fins-Lapland met Laplandspecialist Voigt Travel! Stap vanuit het vliegtuig direct in een winterse wonderwereld. Ervaar de puurheid van het ongerepte noorden van Europa tijdens een meerdaagse huskysafari of een tocht op een rendierslee. Liever relaxen in een adembenemende lodge aan de Russische grens? Bekijk alle Laplandreizen van Voigt.
 

Ontdek de overweldigende Finse natuur met SNP Natuurreizen. Kies voor een wintervakantie vanuit een wildernislodge, maak een trekking over de besneeuwde taiga, ga langlaufen langs boerderijen en hutten of boek een fotografiereis naar het land van meren en beren. Bekijk alle Finlandreizen van SNP.

Zoek je een doevakantie met de kinderen in Fins-Lapland? Met Djoser kom je bijvoorbeeld in Rovaniemi, de stad van de Kerstman. Maar op het programma staan ook tochten met sledehonden en rendieren, plus een wandeling op sneeuwschoenen. Overnachten doe je in hutten zonder elektriciteit… Meer weten over deze avontuurlijke reizen?

Muts op, handschoenen aan en gaan! Achterop de huskyslee glijd je dwars door dikke sneeuw in een sprookjeslandschap. Je maakt de eerste sporen terwijl het zonnetje zijn best doet om boven de horizon te komen. Dat is Fins Lapland met Laplandonline van december tot half april. Zware sneeuwtakken, een worstje grillen boven het kampvuur en intense stilte om je heen met alleen het geknisper van je schoenen. Stook het haardvuurtje in je blokhut, laat de kou buiten en warm op in je eigen sauna... Alle reizen bekijken?

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder