Over sauna's en een sjamaan

2.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Sauna in Fins-Lapland
Sauna in Fins-Lapland
In de wildernis rond Ruka en Kuusamo, in het zuidoosten van Fins Lapland, verzorgt Rukapalvelu al sinds 1987 incentives, corporate events, special interest travel en leisure travel. In bondig Nederlands: het bureau zet in de regio conferenties op en organiseert voor toeristen onder meer jacht-,  vis-, wandel- en wellness-arrangementen. Wij gingen naar de Seita Forest Spa, maar niet nadat een sjamaan het woord had gedaan.


Buitenissig

Sjamaan in Fins-Lapland
Sjamaan in Fins-Lapland
‘Een sjamaan heeft contact met een andere werkelijkheid’, heb ik ooit eens gelezen in het kader van een korte zoektocht naar geloven, rituelen en praktijken uit diverse culturen. En nu sta ik plots tegenover een vrouwelijk exemplaar, in een somber bos in Finland. Haar uitdossing is buitenissig, laat ik het daar op houden. Naast een roodzwarte mantel en zwarte handschoenen draagt ze veel metalen voorwerpen, zoals kettingen met bellen. Haar lange blonde haren worden in toom gehouden door een gewei, dat deels de ogen bedekt. Voorwaar een bijzondere verschijning.
De sjamaan – een letterlijke vertaling voor ‘iemand die weet’- heeft zich achter een tafel opgesteld, waar de nodige zaken om aandacht vragen. Er liggen doeken en bloemetjes, in een keteltje wordt een vuurtje brandend gehouden, naast een trommel schommelt een schedel. De sjamaan is ondertussen in trance geraakt en probeert ons internationale reisgezelschap met gezang en trommelspel op sleeptouw te nemen. Het is een bijzonder ritueel; zeker als je even afstand neemt en merkt dat het schouwspel voor de meeste toeschouwers vooral een attractie is die moet worden vastgelegd met de digitale camera.

Keien

Bundel berkentakken in de sauna
Bundel berkentakken in de sauna
Na de bezwering is het hoog tijd om de Seita Forest Spa te onderzoeken. Het saunacomplex is een belangrijk element in het recreatieaanbod van Pohjanseita Wilderness Lodges, waar we vanavond te gast zijn. Je vindt er een traditionele sauna, een rooksauna en een kruidensauna. Tussen de gangen door word je geacht een steenkoude bad te nemen, dan wel in de kuip buiten bij de voordeur, dan wel in het nabijgelegen meer. De slapjanussen in ons gezelschap verzamelen zich echter al snel in de voorkamer, waar heerlijke dranken en gerechten worden geserveerd.
Van de drie sauna’s is mij vooral de warme kruidenkamer bijgebleven. Op de bodem hiervan liggen namelijk keien, als op de bodem van een rivier, die voor een opmerkelijke doorbloeding van het lichaam zorgen. Aangevuld met een prettige behandeling met een bundeltje natgemaakte berkentakken (‘vasta’ of ‘vihta’) komen we als herboren naar buiten. Want niet voor niets zegt een oud Fins gezegde: “Een kwaal kan alleen dodelijk zijn als drank, teer en de sauna hem niet kan genezen.”

Meer informatie: onlyinlapland.com


Husky als souvenir
Husky als souvenir
Op vakantie naar Fins-Lapland!


 

 Met Voigt Travel naar Fins-Lapland

Ga naar Fins-Lapland met Laplandspecialist Voigt Travel! Stap vanuit het vliegtuig direct in een winterse wonderwereld. Ervaar de puurheid van het ongerepte noorden van Europa tijdens een meerdaagse huskysafari of een tocht op een rendierslee. Liever relaxen in een adembenemende lodge aan de Russische grens? Bekijk alle Laplandreizen van Voigt.
 

Ontdek de overweldigende Finse natuur met SNP Natuurreizen. Kies voor een wintervakantie vanuit een wildernislodge, maak een trekking over de besneeuwde taiga, ga langlaufen langs boerderijen en hutten of boek een fotografiereis naar het land van meren en beren. Bekijk alle Finlandreizen van SNP.

Zoek je een doevakantie met de kinderen in Fins-Lapland? Met Djoser kom je bijvoorbeeld in Rovaniemi, de stad van de Kerstman. Maar op het programma staan ook tochten met sledehonden en rendieren, plus een wandeling op sneeuwschoenen. Overnachten doe je in hutten zonder elektriciteit… Meer weten over deze avontuurlijke reizen?

Muts op, handschoenen aan en gaan! Achterop de huskyslee glijd je dwars door dikke sneeuw in een sprookjeslandschap. Je maakt de eerste sporen terwijl het zonnetje zijn best doet om boven de horizon te komen. Dat is Fins Lapland met Laplandonline van december tot half april. Zware sneeuwtakken, een worstje grillen boven het kampvuur en intense stilte om je heen met alleen het geknisper van je schoenen. Stook het haardvuurtje in je blokhut, laat de kou buiten en warm op in je eigen sauna... Alle reizen bekijken?

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder