Kloek duwt de serveerster het karretje met dampende borden vooruit. Bij elk tafeltje met gasten komt het wagentje met een ferme ruk tot stilstand en overhandigt ze met een vriendelijk knikje de borden. Een gesprekje voeren doet ze bijna niet. Dat hoeft ook niet, want op de persoonlijke menukaart, geplaatst op een tafel die tijdens je gehele verblijf 'van jou' is, staat wat je te eten krijgt. Er wordt rekening gehouden met diëten en eetwensen, maar verder is er geen keus. Wij knikken vriendelijk terug als ze onze borden op tafel zet. Snel beent ze snel verder naar de overige hongerige gasten. Welkom in het Tsjechische Jeseníkygebergte in Moravië-Silezië. Welkom in Vila Vlasta in Karlova Studánka.
Elizabeth BathsTijdens een bezoek aan Karlovy Vary, ook bekend als Karlsbad, kan een echte kuur in geneeskrachtig water natuurlijk niet ontbreken. Niet voor niets is deze Tsjechische stad al meer dan 100 jaar bekend en populair als kuuroord. Dus maak ik een afspraak in de Elizabeth Spa, een van de bekendste kuur- en wellnessoorden van de stad.
Je hoeft in Ceské Budějovice niet ver te zoeken naar kleur. Vooral geel is in deze hoofdstad van Zuid-Bohemen oververtegenwoordigd, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van de bekendste brouwerij van Tsjechië: Budweiser. Het predicaat 'České' (Boheems) is nodig om de stad te onderscheiden van 'Moravské' Budějovice. Budějovice is 'Budweis' in het Duits, dat verklaart gelijk de naam van het Budweiser bier dat alleen in deze stad gebrouwen wordt. Jaarlijks wordt er per hoofd van de bevolking zo'n 160 liter gerstenat weggedronken. Dat je opvallend veel Tsjechische mannen met een bierbuikje ziet is dan ook niet zo verwonderlijk!
Pak je de kaart van Europa dan begrijp je direct waarom Praag ook wel het 'hart van Europa' wordt genoemd. In de loop der eeuwen groeide de stad tot een van de meest bezochte steden van Europa, niet in de laatste plaats vanwege het historisch centrum dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De Gouden Stad, zoals Praag ook wordt genoemd, ligt aan de rivier de Moldau en is, ondanks de drukte, erg overzichtelijk met een bijna dorpse charme.
Een betrekkelijk simpele ingreep van de mens heeft Zuid-Bohemen een toeristische magneet opgeleverd. Achter de stuwdam – in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebouwd om de wispelturige Moldau aan banden te leggen – is in Tsjechië een reservoir ontstaan, waar waterliefhebbers hun vingers bij aflikken. Op het Lipnomeer, in de eigen taal Lipenské jezero, kun je elke vorm van watersport beoefenen, mits ongemotoriseerd. En niet alleen in de zomer is de enorme plas in trek. ’s Winters rijdt menig schaatser er tegen een feeëriek decor, gadegeslagen door skiërs op de flanken van het skigebied Kramolín.
Třeboň Eén pub per 100 inwoners. Het is een luxe, die wereldwijd waarschijnlijk alleen de 8000 inwoners van Třeboň kennen. Het stadje in Zuid-Bohemen is, als we voor het gemak de 80 drinkgelegenheden even buiten beschouwing laten, een kopie van veel dorpen en steden in de zuidelijke regio van Tsjechië. Een marktplein met historische panden, een slot of kasteel, resten van eeuwenoude muren, een stadhuis met toren: je vindt het er allemaal. En toch heeft Třeboň iets karakteristieks: water, heel veel water.
De lucht is ceruleumblauw met Chineeswitte vlekken, het onderliggende landschap afwisselend geelgroen, Lamorinièregroen en emeraldgroen, de bebouwing draagt daken in permanentoranje of sepia. Zuid-Bohemen kun je met recht schilderachtig noemen. Sterker nog: de zuidelijke regio van Tsjechië is met monumentale nederzettingen als Ceské Budějovice, Český Krumlov en Třeboň een droom voor aquarelschilders. Maar ook zonder palet en penseel is het er prettig toeven, vooral rond het Lipnomeer.
‘Hij die thuis drinkt, is een alcoholist’
(Tsjechisch gezegde)
Tsjechië: een jonge staat met een bewogen geschiedenis. Onafhankelijkheid na de Eerste Wereldoorlog, onderdrukking tijdens het naziregime, communistische overheersing in de decennia na de Tweede Wereldoorlog, de Fluwelen Revolutie in 1989 en twee jaar later al het lidmaatschap van de Raad van Europa. Op 1 januari 1993 komt de republiek volledig op eigen benen te staan, als afscheid wordt genomen van Slowakije. Tsjechië bouwt sindsdien aan een van de meest ontwikkelde en geïndustrialiseerde economieën van Centraal- en Oost-Europa. In 1999 volgt toetreding tot de NAVO, op 1 mei 2004 tot de Europese Unie.
Een belangrijke bron van inkomsten is het toerisme, dat sterk in opkomst is. Jaarlijks trekt het land een kleine 9 miljoen buitenlandse bezoekers en dat aantal zal de komende jaren fors oplopen. De favoriete bestemming is de hoofdstad Praag, voor velen een van de mooiste steden ter wereld. Tsjechië heeft in de regio’s Bohemen, Moravië en Tsjechisch Silezië echter nog veel meer te bieden.
De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis.
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.
Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn
Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.
Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan.