České Budějovice, de smaak van geel

2.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

budejovice
budejovice
Je hoeft in Ceské Budějovice niet ver te zoeken naar kleur. Vooral geel is in deze hoofdstad van Zuid-Bohemen oververtegenwoordigd, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van de bekendste brouwerij van Tsjechië: Budweiser. Het predicaat 'České' (Boheems) is nodig om de stad te onderscheiden van 'Moravské' Budějovice. Budějovice is 'Budweis' in het Duits, dat verklaart gelijk de naam van het Budweiser bier dat alleen in deze stad gebrouwen wordt. Jaarlijks wordt er per hoofd van de bevolking zo'n 160 liter gerstenat weggedronken. Dat je opvallend veel Tsjechische mannen met een bierbuikje ziet is dan ook niet zo verwonderlijk!

Perfect plein

samsonfontein
Samsonfontein
Wat je in Tsjechië ook veel ziet zijn grote, grijze gebouwen, een erfenis uit de communistische periode toen kleur uit den boze was. De Tsjechen werken hard om deze grauwsluier uit te wissen en zijn noest met kwast aan de gang om de grote grijze woonkazernes van een kleurtje te voorzien. Zo'n verfbeurt hebben de gebouwen die aan het Premysl Otakar II plein in Ceské Budějovice liggen echter niet nodig. Deze veelal van oorsprong barokke gebouwen zijn in perfecte staat, hebben allemaal een arcade en vormen een harmonische omlijsting van het perfect vierkante plein van 133 bij 133 meter.
De 18de eeuwse weelderige Samsonfontein neemt een centrale plaats op het plein in. Niet ver van de fontein ligt de 'steen der dwaling'. Hierover gaan twee verhalen: de eerste vertelt dat op deze plek in 1478 tien jonge mannen zijn geëxecuteerd, het andere verhaal is dat hier vroeger een galg stond. Wat het juiste verhaal ook is, de afloop is hetzelfde: wie 's avonds over de steen loopt of hem aanraakt, komt volgens overlevering niet meer thuis. Oppassen dus! 

 Eerste trein op Europees vasteland

Moldau
Moldau
Bij Ceské Budějovice komen de rivieren Moldau en Malse samen en daardoor was de stad lange tijd een handelscentrum van grote betekenis. Dat werd nog eens versterkt toen in de 16de eeuw de Moldau vanaf de stad bevaarbaar gemaakt werd. Toen de stad in 1751 een provincieplaats werd won de al lang bestaande handelsroute met het Oostenrijkse Linz nog meer aan betekenis. In de 19de eeuw waren beide steden met elkaar verbonden door een paardentrein. Deze was aangelegd in 1832 en daarmee de eerste van zijn soort op het Europese vasteland. De restanten van het stationsgebouwtje staan er nu nog, maar zijn bijna opgeslokt door de gebouwen die in de tijd van de industrialisatie in de 19de eeuw uit de grond gestampt werden. Dat was ook de periode waarin de potlodenfabriek Koh-i-Noor zich in de stad vestigde.

 Fiets of auto

Budejovice
Ceske Budejovice
Architect Hyrs ontwikkelde Ceské Budějovice in een bijna perfecte ovaal rondom het marktplein. Slenterend door de straten merk je dat verdwalen in het stadscentrum bijna onmogelijk is. Wel moet je rekening houden met veel eenrichtingsverkeer en fietsstraten. De kans dat je per ongeluk ineens op een fietspad rijdt is groot. Ben je de drukke stad even beu? Loop dan naar de oevers van één van de twee rivieren of relax in het grote, openbare park. Wij sliepen in hotel Klika. Dit gezellige hotel ligt direct aan de rivier de Malse, op loopafstand van het centrum. Het hotel heeft verschillende nieuw gereconstrueerde stijlvol ingerichte kamers, en serveert in het restaurant - met zicht op de rivier - heerlijke kip- en vleesgerechten die bereid worden volgens het recept van D. Retigova, een van de meest beroemde Tsjechische koks.

Bezienswaardigheden:
De 17de eeuwse St. Nicolaaskerk, gebouwd in barokstijl.
De Cerna Vez, de Zwarte Toren uit de 16de eeuw. Gebouwd in renaissancestijl
Renaissancestijl Stadhuis
Belle Epoque treinstation

Tips van Puur

restaurant
restaurant
Masne Kramy: waanzinnig lekker eten in een prachtig oud pand waarvan de naam zoveel betekent als 'vleeswinkels'.
Budweiser: een rondleiding door de brouwerij. Kijk hier voor een korte impressie.


Uitstapjes

Hluboka
Hluboka
Hluboka: nabij České Budějovice staat het gelijknamige suikerzoet gekleurde kasteel Hluboka, vroeger bewoond door de in regio Zuid-Bohemen beroemde Schwarzenbergerfamilie. Bijna overal in het gebied vind je wel op de een of andere manier een verwijzing naar deze familie.
Lipnomeer: het grootste kunstmatig stuwmeer van Tsjechië en een bekend vakantiegebied.
Český Krumlov: het 'kromme dorp', met een kasteel, schitterende oude straatjes en veel leuke musea. 
Praag: in de Tsjechische hoofdstad hoef je je geen minuut te vervelen. Ook hier weer bier: in de bierspa.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder