České Budějovice, de smaak van geel

1.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Straatbeeld in České Budějovice ©puuropreis
Straatbeeld in České Budějovice ©puuropreis

Je hoeft in Ceské Budějovice niet ver te zoeken naar kleur. Vooral geel is in deze hoofdstad van Zuid-Bohemen oververtegenwoordigd, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van de bekendste brouwerij van Tsjechië: Budweiser. Het predicaat 'České' (Boheems) is nodig om de stad te onderscheiden van 'Moravské' Budějovice. Budějovice is 'Budweis' in het Duits, dat verklaart gelijk de naam van het Budweiser bier dat alleen in deze stad gebrouwen wordt. Jaarlijks wordt er per hoofd van de bevolking zo'n 160 liter gerstenat weggedronken. Dat je opvallend veel Tsjechische mannen met een bierbuikje ziet is dan ook niet zo verwonderlijk!

Perfect plein

Wat je in Tsjechië ook veel ziet zijn grote, grijze gebouwen, een erfenis uit de communistische periode toen kleur uit den boze was. De Tsjechen werken hard om deze grauwsluier uit te wissen en zijn noest met kwast aan de gang om de grote grijze woonkazernes van een kleurtje te voorzien. Zo'n verfbeurt hebben de gebouwen die aan het Premysl Otakar II plein in Ceské Budějovice liggen echter niet nodig. Deze veelal van oorsprong barokke gebouwen zijn in perfecte staat, hebben allemaal een arcade en vormen een harmonische omlijsting van het perfect vierkante plein van 133 bij 133 meter.
De 18de eeuwse weelderige Samsonfontein neemt een centrale plaats op het plein in. Niet ver van de fontein ligt de 'steen der dwaling'. Hierover gaan twee verhalen: de eerste vertelt dat op deze plek in 1478 tien jonge mannen zijn geëxecuteerd, het andere verhaal is dat hier vroeger een galg stond. Wat het juiste verhaal ook is, de afloop is hetzelfde: wie 's avonds over de steen loopt of hem aanraakt, komt volgens overlevering niet meer thuis. Oppassen dus! 

 Eerste trein op Europees vasteland
Bij Ceské Budějovice komen de rivieren Moldau en Malse samen en daardoor was de stad lange tijd een handelscentrum van grote betekenis. Dat werd nog eens versterkt toen in de 16de eeuw de Moldau vanaf de stad bevaarbaar gemaakt werd. Toen de stad in 1751 een provincieplaats werd won de al lang bestaande handelsroute met het Oostenrijkse Linz nog meer aan betekenis. In de 19de eeuw waren beide steden met elkaar verbonden door een paardentrein. Deze was aangelegd in 1832 en daarmee de eerste van zijn soort op het Europese vasteland. De restanten van het stationsgebouwtje staan er nu nog, maar zijn bijna opgeslokt door de gebouwen die in de tijd van de industrialisatie in de 19de eeuw uit de grond gestampt werden. Dat was ook de periode waarin de potlodenfabriek Koh-i-Noor zich in de stad vestigde.

 Fiets of auto
Architect Hyrs ontwikkelde Ceské Budějovice in een bijna perfecte ovaal rondom het marktplein. Slenterend door de straten merk je dat verdwalen in het stadscentrum bijna onmogelijk is. Wel moet je rekening houden met veel eenrichtingsverkeer en fietsstraten. De kans dat je per ongeluk ineens op een fietspad rijdt is groot. Ben je de drukke stad even beu? Loop dan naar de oevers van één van de twee rivieren of relax in het grote, openbare park. Wij sliepen in hotel Klika. Dit gezellige hotel ligt direct aan de rivier de Malse, op loopafstand van het centrum. Het hotel heeft verschillende nieuw gereconstrueerde stijlvol ingerichte kamers, en serveert in het restaurant - met zicht op de rivier - heerlijke kip- en vleesgerechten die bereid worden volgens het recept van D. Retigova, een van de meest beroemde Tsjechische koks.

Bezienswaardigheden:
De 17de eeuwse St. Nicolaaskerk, gebouwd in barokstijl.
De Cerna Vez, de Zwarte Toren uit de 16de eeuw. Gebouwd in renaissancestijl
Renaissancestijl Stadhuis
Belle Epoque treinstation

Tips van Puur
Masne Kramy: waanzinnig lekker eten in een prachtig oud pand waarvan de naam zoveel betekent als 'vleeswinkels'.
Budweiser: een rondleiding door de brouwerij. Kijk hier voor een korte impressie.


Uitstapjes

Hluboka: nabij České Budějovice staat het gelijknamige suikerzoet gekleurde kasteel Hluboka, vroeger bewoond door de in regio Zuid-Bohemen beroemde Schwarzenbergerfamilie. Bijna overal in het gebied vind je wel op de een of andere manier een verwijzing naar deze familie.
Lipnomeer: het grootste kunstmatig stuwmeer van Tsjechië en een bekend vakantiegebied.
Český Krumlov: het 'kromme dorp', met een kasteel, schitterende oude straatjes en veel leuke musea. 
Praag: in de Tsjechische hoofdstad hoef je je geen minuut te vervelen. Ook hier weer bier: in de bierspa.

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder