České Budějovice, de smaak van geel

1.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Straatbeeld in České Budějovice ©puuropreis
Straatbeeld in České Budějovice ©puuropreis

Je hoeft in Ceské Budějovice niet ver te zoeken naar kleur. Vooral geel is in deze hoofdstad van Zuid-Bohemen oververtegenwoordigd, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van de bekendste brouwerij van Tsjechië: Budweiser. Het predicaat 'České' (Boheems) is nodig om de stad te onderscheiden van 'Moravské' Budějovice. Budějovice is 'Budweis' in het Duits, dat verklaart gelijk de naam van het Budweiser bier dat alleen in deze stad gebrouwen wordt. Jaarlijks wordt er per hoofd van de bevolking zo'n 160 liter gerstenat weggedronken. Dat je opvallend veel Tsjechische mannen met een bierbuikje ziet is dan ook niet zo verwonderlijk!

Perfect plein

Wat je in Tsjechië ook veel ziet zijn grote, grijze gebouwen, een erfenis uit de communistische periode toen kleur uit den boze was. De Tsjechen werken hard om deze grauwsluier uit te wissen en zijn noest met kwast aan de gang om de grote grijze woonkazernes van een kleurtje te voorzien. Zo'n verfbeurt hebben de gebouwen die aan het Premysl Otakar II plein in Ceské Budějovice liggen echter niet nodig. Deze veelal van oorsprong barokke gebouwen zijn in perfecte staat, hebben allemaal een arcade en vormen een harmonische omlijsting van het perfect vierkante plein van 133 bij 133 meter.
De 18de eeuwse weelderige Samsonfontein neemt een centrale plaats op het plein in. Niet ver van de fontein ligt de 'steen der dwaling'. Hierover gaan twee verhalen: de eerste vertelt dat op deze plek in 1478 tien jonge mannen zijn geëxecuteerd, het andere verhaal is dat hier vroeger een galg stond. Wat het juiste verhaal ook is, de afloop is hetzelfde: wie 's avonds over de steen loopt of hem aanraakt, komt volgens overlevering niet meer thuis. Oppassen dus! 

 Eerste trein op Europees vasteland
Bij Ceské Budějovice komen de rivieren Moldau en Malse samen en daardoor was de stad lange tijd een handelscentrum van grote betekenis. Dat werd nog eens versterkt toen in de 16de eeuw de Moldau vanaf de stad bevaarbaar gemaakt werd. Toen de stad in 1751 een provincieplaats werd won de al lang bestaande handelsroute met het Oostenrijkse Linz nog meer aan betekenis. In de 19de eeuw waren beide steden met elkaar verbonden door een paardentrein. Deze was aangelegd in 1832 en daarmee de eerste van zijn soort op het Europese vasteland. De restanten van het stationsgebouwtje staan er nu nog, maar zijn bijna opgeslokt door de gebouwen die in de tijd van de industrialisatie in de 19de eeuw uit de grond gestampt werden. Dat was ook de periode waarin de potlodenfabriek Koh-i-Noor zich in de stad vestigde.

 Fiets of auto
Architect Hyrs ontwikkelde Ceské Budějovice in een bijna perfecte ovaal rondom het marktplein. Slenterend door de straten merk je dat verdwalen in het stadscentrum bijna onmogelijk is. Wel moet je rekening houden met veel eenrichtingsverkeer en fietsstraten. De kans dat je per ongeluk ineens op een fietspad rijdt is groot. Ben je de drukke stad even beu? Loop dan naar de oevers van één van de twee rivieren of relax in het grote, openbare park. Wij sliepen in hotel Klika. Dit gezellige hotel ligt direct aan de rivier de Malse, op loopafstand van het centrum. Het hotel heeft verschillende nieuw gereconstrueerde stijlvol ingerichte kamers, en serveert in het restaurant - met zicht op de rivier - heerlijke kip- en vleesgerechten die bereid worden volgens het recept van D. Retigova, een van de meest beroemde Tsjechische koks.

Bezienswaardigheden:
De 17de eeuwse St. Nicolaaskerk, gebouwd in barokstijl.
De Cerna Vez, de Zwarte Toren uit de 16de eeuw. Gebouwd in renaissancestijl
Renaissancestijl Stadhuis
Belle Epoque treinstation

Tips van Puur
Masne Kramy: waanzinnig lekker eten in een prachtig oud pand waarvan de naam zoveel betekent als 'vleeswinkels'.
Budweiser: een rondleiding door de brouwerij. Kijk hier voor een korte impressie.


Uitstapjes

Hluboka: nabij České Budějovice staat het gelijknamige suikerzoet gekleurde kasteel Hluboka, vroeger bewoond door de in regio Zuid-Bohemen beroemde Schwarzenbergerfamilie. Bijna overal in het gebied vind je wel op de een of andere manier een verwijzing naar deze familie.
Lipnomeer: het grootste kunstmatig stuwmeer van Tsjechië en een bekend vakantiegebied.
Český Krumlov: het 'kromme dorp', met een kasteel, schitterende oude straatjes en veel leuke musea. 
Praag: in de Tsjechische hoofdstad hoef je je geen minuut te vervelen. Ook hier weer bier: in de bierspa.

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder