Kunnen we dit jaar op vakantie naar Tsjechië?

2.8571428571429 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Ans en Jan Nijmeijer, eigenaren van camping Chvalsiny in Tsjechië ©chvalsiny
Ans en Jan Nijmeijer, eigenaren van camping Chvalsiny in Tsjechië ©chvalsiny

Tsjechië trekt langzaamaan de periode na corona binnen. Een deel van de winkels is sinds eind april weer open; op 11 en 25 mei volgden meer heropeningen en vanaf 26 mei zijn de grenzen met Duitsland en Oostenrijk weer open. Er komt bovendien een einde aan de uitgebreide grenscontroles. De regering stelt wel dat buitenlanders moeten kunnen bewijzen dat ze negatief zijn getest op het coronavirus. De scholen in Tsjechië blijven tot en met augustus dicht. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan is in het openbare leven het dragen van mondkapjes verplicht. Een van de sectoren die nog in grote onzekerheid verkeert, is het toerisme. Gaan accommodaties open en zo ja, wanneer? Kortom, kunnen we dit jaar op vakantie naar Tsjechië?

Als het aan de Tsjechische president Miloš Zeman ligt, is het antwoord ‘neen’. De sociaaldemocraat heeft recentelijk voorgesteld de grenzen van zijn land minstens een jaar dicht te houden, om een mogelijke nieuwe uitbraak van het coronavirus te voorkomen. Tsjechen zouden wat hem betreft ‘massaal de zomervakantie in eigen land moeten vieren’; om de nationale economie te steunen, ‘de schoonheid van het eigen land te ontdekken’ en om te voorkomen dat mensen naar landen gaan waar het virus nog niet onder controle is.

In eigen land blijven, luidt het devies

Deze laatste groep zou, aldus de president, bij terugkeer namelijk kunnen zorgen voor een nieuwe uitbraak in Tsjechië. Zijn voorstel is met kritiek ontvangen door reisbureaus. Die willen dat toeristen in elk geval naar buurland Slowakije en naar Kroatië moeten kunnen: twee populaire vakantielanden bij Tsjechen, waar van het coronavirus slechts weinig besmettingen zijn geconstateerd.

Of zijn wens praktijk wordt, is nog onbekend. Zeker is wel dat in Tsjechië op een harde manier een eind komt aan jaren van toeristische groei. Vorig jaar werd het land bezocht door bijna 11 miljoen buitenlandse toeristen, een stijging van zo’n 2,6 procent ten opzichte van 2018. Onder hen waren meer dan 360.000 bezoekers uit de Benelux, van wie minstens de helft Nederlanders. Praag was voor de buitenlandse belangstellenden een belangrijke trekker (meer dan 8 miljoen), maar ook de regio’s Zuid-Bohemen en Zuid-Moravië mochten zich in 2019 met bijna 4 miljoen mensen verheugen op veel bezoek en bekijks.

Hoe maak je een camping corona-proof?

Familiedouche op camping Chvalsiny in Tsjechië ©chvalsinyEvenals andere delen van Tsjechië staat Zuid-Bohemen dit jaar voor een onverwacht grote daling van de toeristenstroom. Ans (64) en Jan Nijmeijer (65) kunnen momenteel niet veel anders doen dan te kijken hoe ze hun camping Chvalsiny, gelegen in het gelijknamige plaatsje in Zuid-Bohemen, corona-proof kunnen krijgen. Ze verlieten Nederland in 1998, nadat hij zijn IT-bedrijf in Hoogeveen had verkocht, om in het zuiden van Tsjechië vanaf niets een gezinscamping op te zetten. ,,We hebben 10 hectare grond, maar er was in die tijd niks: geen water, geen elektriciteit, geen riolering. Tsja, waarom hier? We wilden ons onderscheiden, en dat kun je hier makkelijker doen dan bijvoorbeeld in Frankrijk.”

Normaliter zijn ze tussen half april en half september volop bezig om het gasten uit vooral Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken en Zweden naar de zin te maken. Maar momenteel is alles dicht, tot zeker 25 mei. ,,De grenzen van Tsjechië zijn weliswaar al deels open, maar dan alleen voor grensverkeer en zakelijke reizigers”, zegt Jan Nijmeijer. ,,Veel bezoekers met reserveringen voor dit jaar heb ik per mail inmiddels voorgesteld hun bezoek uit te stellen tot 2021. Maar sommigen houden hun reservering in stand, in de hoop dat het dit zomerseizoen nog lukt. Maar het is en blijft allemaal koffiedik kijken. Maar als het idee van president Zeman inderdaad doorgaat, en we houden de grenzen voor toeristen dicht, dan zien wij dit jaar geen Nederlanders en Belgen. Kijk, ik heb weliswaar begrip voor zijn standpunt, maar dat betekent wel dat wij nauwelijks 10 procent van onze omzet zullen halen.”

Vakantieplezier zonder zwembad

Wat vandaag de dag rest is te kijken hoe camping Chvalsiny, met 130 gemarkeerde plaatsen van minimaal 120 m2, er na corona uit moet zien. ,,Het zwembad gaat zeker dit jaar niet open, dat is gewoon een moeilijke plek om afstand te houden. In Nederland is dat anderhalve meter, maar Tsjechië is dat zelfs twee meter. En dat wordt echt ondoenlijk in een zwembad op een familiecamping, met heel veel gezinnen en kinderen.” Het restaurant is al wel open, maar alleen voor afhaalpizza’s voor mensen uit het dorp. ,,Naast het zwembad zijn het sanitair en de recreatievoorzieningen de grootste bottlenecks. Hoe hou je een en ander schoon? Neem de zaal waar mijn vrouw soms met wel 50, 60 kinderen aan het fröbelen is: daar kun je er straks maximaal 10 hebben. Maar wat doe je dan met de rest? Moet je in shifts gaan werken?”

b_300_200_16777215_00_images_stories_tsjechie_Chvalsiny_sanitair_chvalsiny.jpgEen ander idee waar de Nijmeijers zelf mee spelen is om niet aan het huidige maximum van 500 gasten per dag vast te houden, maar slechts de helft toe te laten. ,,Want om bijvoorbeeld open te gaan zonder sanitair, wat ik her en der ook wel hoor, vinden wij geen oplossing. We kijken nu meer naar Tsjechië zelf. We hebben ook een mooie vis- annex zwemvijver en wellicht weten we daarmee Tsjechen te verleiden om vakantie in eigen land te vieren.” Op die manier ontdekken die ook nog eens Zuid-Bohemen, dat met het nabijgelegen Lipnomeer, Unesco-pronkstuk Český Krumlov en České Budějovice enkele toeristische toppers in huis heeft. ,,Maar dat zijn nu spooksteden”, weet Jan Nijmeijer. ,,Die liggen tussen Wenen en Praag, een geliefde stopplek onder Aziatische toeristen, met name Chinezen. Maar die stroom is opgedroogd, dat zul je begrijpen. Alles is er dicht, alleen de supermarkten en apotheken zijn open, al is er wat verlichting zichtbaar. Zo gaan binnenkort ook de kappers weer open, plus de kleinere winkels. Maar wat het verder allemaal nog brengt, eerlijk gezegd, er is niemand die het weet.”

Boek hier een heerlijke vakantie in Tsjechie

Kunnen we nog wel op vakantie deze zomer?

Zomervakantie naar Spanje toch mogelijk?

Buitenlandse toerist kan deze zomer toch naar Frankrijk

Italië heeft nog lange weg te gaan naar herstel toerisme

Kunnen we alweer naar België?

In welke landen is het dragen van mondkapjes verplicht?

Nederlander boekt amper voor de zomervakantie

Reacties  

 
#1 Arne Timmer 09-06-2020 10:34
In Nederland weten we allemaal waar we aan toe zijn, omdat Rutte ons zegt wanneer wat open gaat, en met welke maten. Helaas is Tsjechië niet zo duidelijk dat ze kunnen zeggen wanneer wat weer open is, incl. de grenzen.
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder