Lekkernijen aan het Lipnomeer

2.125 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Landschap in Zuid-BohemenEen betrekkelijk simpele ingreep van de mens heeft Zuid-Bohemen een toeristische magneet opgeleverd. Achter de stuwdam – in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebouwd om de wispelturige Moldau aan banden te leggen – is in Tsjechië een reservoir ontstaan, waar waterliefhebbers hun vingers bij aflikken. Op het Lipnomeer, in de eigen taal Lipenské jezero, kun je elke vorm van watersport beoefenen, mits ongemotoriseerd. En niet alleen in de zomer is de enorme plas in trek. ’s Winters rijdt menig schaatser er tegen een feeëriek decor, gadegeslagen door skiërs op de flanken van het skigebied Kramolín.

Natuurlijke kustlijn 

Als je langs de oevers rijdt, zie je nauwelijks herinneringen aan die menselijke ingreep, inmiddels een halve eeuw geleden. De kustlijn is grillig, de haventjes in de dorpen ogen natuurlijk. Ruimte is er overal volop; per slot van rekening is het meer 42 kilometer lang en op sommige plekken 16 kilometer breed. De toeristische ontwikkeling van het Lipnomeer kent parallellen met de politieke veranderingen in Tsjechië.
Het toerisme is geconcentreerd langs de noordelijke oever, in dorpen als Lipno nad Vltavou, Frymburk, Horní Planá en Cerna v Posumaví. Aan de zuidkant vind je vooral natuur, met hier en daar bebouwing. Ten tijde van het communisme was dit gebied namelijk niemandsland; verboden voor onbevoegden. Na de val van de Muur in 1989 zijn er ook in Tsjechië veranderingen op gang gekomen, zodat je nu bijvoorbeeld de ongerepte, beschermde natuur tussen het Lipnomeer en Oostenrijk kunt ontdekken.

Zomer en winter

Een goede uitvalsbasis voor dergelijke uitstapjes is Lipno nad Vltavou. Het voormalige dorp van houtbewerkers ligt direct aan het meer, op een hoogte van 776 meter. Je vindt hier ook de 7 liften van het skigebied Kramolín, dat 10 kilometer piste heeft voor zowel beginnende als gevorderde alpineskiërs en bijna 40 kilometer loipe voor langlaufers. Veel accommodaties langs het Lipnomeer zijn erop gericht om gasten zowel ’s zomers als ’s winters te behagen.
Zo vind je in Lipno nad Vltavou, aan de voet van de skihellingen, het bekende vakantiepark Landal Marina Lipno van Landal Green Parks. Er is onder meer een haven voor 144 zeiljachten, een overdekt zwembad, een tennishal en mogelijkheden voor squash en bowling. Het is slechts een voorbeeld, want rond het meer vind je werkelijk een keur aan overnachtingsmogelijkheden. Campings zijn er volop, evenals pensions en hotels. Steeds meer mensen ontdekken echter de voordelen van het huren van een (vrijstaand) huis, waardoor je nog meer kunt genieten van de rust en ruimte rond het Lipnomeer.

Český Krumlov

Český Krumlov
Český Krumlov
De geschiedenis van het meer is onlosmakelijk verbonden met die van Český Krumlov, een kleine 25 kilometer verderop. De Moldau, die het stadje al sinds de 13de eeuw met een lus omsluit, zette bij tijd en wijle de historische binnenstad onder water. Met de stuwdam kwam er rust over Český Krumlov, al was ook die betrekkelijk. In het communistische tijdperk werd er nauwelijks iets aan de stad gedaan, die meer en meer in verval raakte. Na 1989 is er sprake geweest van een razend herstel, want al twee jaar later plaatste UNESCO de stad op de lijst van werelderfgoederen.
Sindsdien wordt Český Krumlov – met name in de zomermaanden – overlopen door toeristen uit binnen- en buitenland. In de smalle kronkelige straten, belegd met natuurstenen bestrating, kom je de hele wereld tegen. Van groepen Japanners, die in het luxueuze Hotel Růže verblijven, tot Europese rugzaktoeristen, die ergens in de stad een goedkoop adresje hebben opgeduikeld zoals Pension Ingrid. Waar ook de nacht is doorgebracht, overdag lijk je ze allemaal terug te zien: of in de oude binnenstad of bij het beroemde kasteel met vijf binnenhoven, de mooie zalen, het baroktheater en de slottuin.

Omstreden schilder 

schiele museum
schiele museum
Die eeuwenoude pracht en praal is prachtig, maar doet je na een paar uur snakken naar iets modernistisch. Gelukkig is dat er ook! Er is een museum gewijd aan Egon Schiele (1890-1918). De omstreden expressionistische kunstschilder uit Oostenrijk woonde tussen 1911 en 1915 in de stad, waar zijn moeder was geboren. De schilder moest in 1915 echter vluchten, omdat de inwoners hem kwalijk namen dat hij ongehuwd leefde met de jonge Wally Neuzil. Dat, en nog veel meer, kom je te weten in het Egon Schiele Art Centrum aan Široká 71. Het is zo’n kleine ontdekking, die de grote afwisseling aangeeft van Zuid-Bohemen.

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder