Lekkernijen aan het Lipnomeer

2.125 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Landschap in Zuid-BohemenEen betrekkelijk simpele ingreep van de mens heeft Zuid-Bohemen een toeristische magneet opgeleverd. Achter de stuwdam – in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebouwd om de wispelturige Moldau aan banden te leggen – is in Tsjechië een reservoir ontstaan, waar waterliefhebbers hun vingers bij aflikken. Op het Lipnomeer, in de eigen taal Lipenské jezero, kun je elke vorm van watersport beoefenen, mits ongemotoriseerd. En niet alleen in de zomer is de enorme plas in trek. ’s Winters rijdt menig schaatser er tegen een feeëriek decor, gadegeslagen door skiërs op de flanken van het skigebied Kramolín.

Natuurlijke kustlijn 

Als je langs de oevers rijdt, zie je nauwelijks herinneringen aan de menselijke ingreep, inmiddels een halve eeuw geleden. De kustlijn is grillig, de haventjes in de dorpen ogen natuurlijk. Ruimte is er overal volop; per slot van rekening is het meer 42 kilometer lang en op sommige plekken 16 kilometer breed. De toeristische ontwikkeling van het Lipnomeer kent parallellen met de politieke veranderingen in Tsjechië.
Het toerisme is geconcentreerd langs de noordelijke oever, in dorpen als Lipno nad Vltavou, Frymburk, Horní Planá en Cerna v Posumaví. Aan de zuidkant vind je vooral natuur, met hier en daar bebouwing. Ten tijde van het communisme was dit gebied namelijk niemandsland; verboden voor onbevoegden. Na de val van de Muur in 1989 zijn er ook in Tsjechië veranderingen op gang gekomen, zodat je nu bijvoorbeeld de ongerepte, beschermde natuur tussen het Lipnomeer en Oostenrijk kunt ontdekken.

Zomer en winter

Een goede uitvalsbasis voor dergelijke uitstapjes is Lipno nad Vltavou. Het voormalige dorp van houtbewerkers ligt direct aan het meer, op een hoogte van 776 meter. Je vindt hier ook de 7 liften van het skigebied Kramolín, dat 10 kilometer piste heeft voor zowel beginnende als gevorderde alpineskiërs en bijna 40 kilometer loipe voor langlaufers. Veel accommodaties langs het Lipnomeer zijn erop gericht om gasten zowel ’s zomers als ’s winters te behagen.
Zo vind je in Lipno nad Vltavou, aan de voet van de skihellingen, het bekende vakantiepark Landal Marina Lipno van Landal Green Parks. Er is onder meer een haven voor 144 zeiljachten, een overdekt zwembad, een tennishal en mogelijkheden voor squash en bowling. Het is slechts een voorbeeld, want rond het meer vind je werkelijk een keur aan overnachtingsmogelijkheden. Campings zijn er volop, evenals pensions en hotels. Steeds meer mensen ontdekken echter de voordelen van het huren van een (vrijstaand) huis, waardoor je nog meer kunt genieten van de rust en ruimte rond het Lipnomeer.

Český Krumlov

Český Krumlov
Český Krumlov
De geschiedenis van het meer is onlosmakelijk verbonden met die van Český Krumlov, een kleine 25 kilometer verderop. De Moldau, die het stadje al sinds de 13de eeuw met een lus omsluit, zette bij tijd en wijle de historische binnenstad onder water. Met de stuwdam kwam er rust over Český Krumlov, al was ook die betrekkelijk. In het communistische tijdperk werd er nauwelijks iets aan de stad gedaan, die meer en meer in verval raakte. Na 1989 is er sprake geweest van een razend herstel, want al twee jaar later plaatste UNESCO de stad op de lijst van werelderfgoederen.
Sindsdien wordt Český Krumlov – met name in de zomermaanden – overlopen door toeristen uit binnen- en buitenland. In de smalle kronkelige straten, belegd met natuurstenen bestrating, kom je de hele wereld tegen. Van groepen Japanners, die in het luxueuze Hotel Růže verblijven, tot Europese rugzaktoeristen, die ergens in de stad een goedkoop adresje hebben opgeduikeld zoals Pension Ingrid. Waar ook de nacht is doorgebracht, overdag lijk je ze allemaal terug te zien: of in de oude binnenstad of bij het beroemde kasteel met vijf binnenhoven, de mooie zalen, het baroktheater en de slottuin.

Omstreden schilder 

schiele museum
schiele museum
Die eeuwenoude pracht en praal is prachtig, maar doet je na een paar uur snakken naar iets modernistisch. Gelukkig is dat er ook! Er is een museum gewijd aan Egon Schiele (1890-1918). De omstreden expressionistische kunstschilder uit Oostenrijk woonde tussen 1911 en 1915 in de stad, waar zijn moeder was geboren. De schilder moest in 1915 echter vluchten, omdat de inwoners hem kwalijk namen dat hij ongehuwd leefde met de jonge Wally Neuzil. Dat, en nog veel meer, kom je te weten in het Egon Schiele Art Centrum aan Široká 71. Het is zo’n kleine ontdekking, die de grote afwisseling aangeeft van Zuid-Bohemen.

Tips van Puur:

  • Wil je Česky Krumlov bezoeken koop dan de speciale Česky Krumlov Card waarmee je drie musea en de internationaal bekende kasteeltoren kunt bezoeken voor de helft van de normale toegangsprijzen.
  • Voor de Tsjechische autosnelwegen is een tolvignet verplicht. Het is te koop aan Tsjechische grensovergangen, postkantoren en sommige benzinestations. Er zijn vignetten voor 10 dagen en 1 maand.

 

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder