Lekkernijen aan het Lipnomeer

2.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Landschap in Zuid-BohemenEen betrekkelijk simpele ingreep van de mens heeft Zuid-Bohemen een toeristische magneet opgeleverd. Achter de stuwdam – in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebouwd om de wispelturige Moldau aan banden te leggen – is in Tsjechië een reservoir ontstaan, waar waterliefhebbers hun vingers bij aflikken. Op het Lipnomeer, in de eigen taal Lipenské jezero, kun je elke vorm van watersport beoefenen, mits ongemotoriseerd. En niet alleen in de zomer is de enorme plas in trek. ’s Winters rijdt menig schaatser er tegen een feeëriek decor, gadegeslagen door skiërs op de flanken van het skigebied Kramolín.

Natuurlijke kustlijn 

Als je langs de oevers rijdt, zie je nauwelijks herinneringen aan de menselijke ingreep, inmiddels een halve eeuw geleden. De kustlijn is grillig, de haventjes in de dorpen ogen natuurlijk. Ruimte is er overal volop; per slot van rekening is het meer 42 kilometer lang en op sommige plekken 16 kilometer breed. De toeristische ontwikkeling van het Lipnomeer kent parallellen met de politieke veranderingen in Tsjechië.
Het toerisme is geconcentreerd langs de noordelijke oever, in dorpen als Lipno nad Vltavou, Frymburk, Horní Planá en Cerna v Posumaví. Aan de zuidkant vind je vooral natuur, met hier en daar bebouwing. Ten tijde van het communisme was dit gebied namelijk niemandsland; verboden voor onbevoegden. Na de val van de Muur in 1989 zijn er ook in Tsjechië veranderingen op gang gekomen, zodat je nu bijvoorbeeld de ongerepte, beschermde natuur tussen het Lipnomeer en Oostenrijk kunt ontdekken.

Zomer en winter

Een goede uitvalsbasis voor dergelijke uitstapjes is Lipno nad Vltavou. Het voormalige dorp van houtbewerkers ligt direct aan het meer, op een hoogte van 776 meter. Je vindt hier ook de 7 liften van het skigebied Kramolín, dat 10 kilometer piste heeft voor zowel beginnende als gevorderde alpineskiërs en bijna 40 kilometer loipe voor langlaufers. Veel accommodaties langs het Lipnomeer zijn erop gericht om gasten zowel ’s zomers als ’s winters te behagen.
Zo vind je in Lipno nad Vltavou, aan de voet van de skihellingen, het bekende vakantiepark Landal Marina Lipno van Landal Green Parks. Er is onder meer een haven voor 144 zeiljachten, een overdekt zwembad, een tennishal en mogelijkheden voor squash en bowling. Het is slechts een voorbeeld, want rond het meer vind je werkelijk een keur aan overnachtingsmogelijkheden. Campings zijn er volop, evenals pensions en hotels. Steeds meer mensen ontdekken echter de voordelen van het huren van een (vrijstaand) huis, waardoor je nog meer kunt genieten van de rust en ruimte rond het Lipnomeer.

Český Krumlov

Český Krumlov
Český Krumlov
De geschiedenis van het meer is onlosmakelijk verbonden met die van Český Krumlov, een kleine 25 kilometer verderop. De Moldau, die het stadje al sinds de 13de eeuw met een lus omsluit, zette bij tijd en wijle de historische binnenstad onder water. Met de stuwdam kwam er rust over Český Krumlov, al was ook die betrekkelijk. In het communistische tijdperk werd er nauwelijks iets aan de stad gedaan, die meer en meer in verval raakte. Na 1989 is er sprake geweest van een razend herstel, want al twee jaar later plaatste UNESCO de stad op de lijst van werelderfgoederen.
Sindsdien wordt Český Krumlov – met name in de zomermaanden – overlopen door toeristen uit binnen- en buitenland. In de smalle kronkelige straten, belegd met natuurstenen bestrating, kom je de hele wereld tegen. Van groepen Japanners, die in het luxueuze Hotel Růže verblijven, tot Europese rugzaktoeristen, die ergens in de stad een goedkoop adresje hebben opgeduikeld zoals Pension Ingrid. Waar ook de nacht is doorgebracht, overdag lijk je ze allemaal terug te zien: of in de oude binnenstad of bij het beroemde kasteel met vijf binnenhoven, de mooie zalen, het baroktheater en de slottuin.

Omstreden schilder 

schiele museum
schiele museum
Die eeuwenoude pracht en praal is prachtig, maar doet je na een paar uur snakken naar iets modernistisch. Gelukkig is dat er ook! Er is een museum gewijd aan Egon Schiele (1890-1918). De omstreden expressionistische kunstschilder uit Oostenrijk woonde tussen 1911 en 1915 in de stad, waar zijn moeder was geboren. De schilder moest in 1915 echter vluchten, omdat de inwoners hem kwalijk namen dat hij ongehuwd leefde met de jonge Wally Neuzil. Dat, en nog veel meer, kom je te weten in het Egon Schiele Art Centrum aan Široká 71. Het is zo’n kleine ontdekking, die de grote afwisseling aangeeft van Zuid-Bohemen.

Tips van Puur:

  • Wil je Česky Krumlov bezoeken koop dan de speciale Česky Krumlov Card waarmee je drie musea en de internationaal bekende kasteeltoren kunt bezoeken voor de helft van de normale toegangsprijzen.
  • Voor de Tsjechische autosnelwegen is een tolvignet verplicht. Het is te koop aan Tsjechische grensovergangen, postkantoren en sommige benzinestations. Er zijn vignetten voor 10 dagen en 1 maand.

 

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder