Lekkernijen aan het Lipnomeer

2.125 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Landschap in Zuid-BohemenEen betrekkelijk simpele ingreep van de mens heeft Zuid-Bohemen een toeristische magneet opgeleverd. Achter de stuwdam – in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebouwd om de wispelturige Moldau aan banden te leggen – is in Tsjechië een reservoir ontstaan, waar waterliefhebbers hun vingers bij aflikken. Op het Lipnomeer, in de eigen taal Lipenské jezero, kun je elke vorm van watersport beoefenen, mits ongemotoriseerd. En niet alleen in de zomer is de enorme plas in trek. ’s Winters rijdt menig schaatser er tegen een feeëriek decor, gadegeslagen door skiërs op de flanken van het skigebied Kramolín.

Natuurlijke kustlijn 

Als je langs de oevers rijdt, zie je nauwelijks herinneringen aan die menselijke ingreep, inmiddels een halve eeuw geleden. De kustlijn is grillig, de haventjes in de dorpen ogen natuurlijk. Ruimte is er overal volop; per slot van rekening is het meer 42 kilometer lang en op sommige plekken 16 kilometer breed. De toeristische ontwikkeling van het Lipnomeer kent parallellen met de politieke veranderingen in Tsjechië.
Het toerisme is geconcentreerd langs de noordelijke oever, in dorpen als Lipno nad Vltavou, Frymburk, Horní Planá en Cerna v Posumaví. Aan de zuidkant vind je vooral natuur, met hier en daar bebouwing. Ten tijde van het communisme was dit gebied namelijk niemandsland; verboden voor onbevoegden. Na de val van de Muur in 1989 zijn er ook in Tsjechië veranderingen op gang gekomen, zodat je nu bijvoorbeeld de ongerepte, beschermde natuur tussen het Lipnomeer en Oostenrijk kunt ontdekken.

Zomer en winter

Een goede uitvalsbasis voor dergelijke uitstapjes is Lipno nad Vltavou. Het voormalige dorp van houtbewerkers ligt direct aan het meer, op een hoogte van 776 meter. Je vindt hier ook de 7 liften van het skigebied Kramolín, dat 10 kilometer piste heeft voor zowel beginnende als gevorderde alpineskiërs en bijna 40 kilometer loipe voor langlaufers. Veel accommodaties langs het Lipnomeer zijn erop gericht om gasten zowel ’s zomers als ’s winters te behagen.
Zo vind je in Lipno nad Vltavou, aan de voet van de skihellingen, het bekende vakantiepark Landal Marina Lipno van Landal Green Parks. Er is onder meer een haven voor 144 zeiljachten, een overdekt zwembad, een tennishal en mogelijkheden voor squash en bowling. Het is slechts een voorbeeld, want rond het meer vind je werkelijk een keur aan overnachtingsmogelijkheden. Campings zijn er volop, evenals pensions en hotels. Steeds meer mensen ontdekken echter de voordelen van het huren van een (vrijstaand) huis, waardoor je nog meer kunt genieten van de rust en ruimte rond het Lipnomeer.

Český Krumlov

Český Krumlov
Český Krumlov
De geschiedenis van het meer is onlosmakelijk verbonden met die van Český Krumlov, een kleine 25 kilometer verderop. De Moldau, die het stadje al sinds de 13de eeuw met een lus omsluit, zette bij tijd en wijle de historische binnenstad onder water. Met de stuwdam kwam er rust over Český Krumlov, al was ook die betrekkelijk. In het communistische tijdperk werd er nauwelijks iets aan de stad gedaan, die meer en meer in verval raakte. Na 1989 is er sprake geweest van een razend herstel, want al twee jaar later plaatste UNESCO de stad op de lijst van werelderfgoederen.
Sindsdien wordt Český Krumlov – met name in de zomermaanden – overlopen door toeristen uit binnen- en buitenland. In de smalle kronkelige straten, belegd met natuurstenen bestrating, kom je de hele wereld tegen. Van groepen Japanners, die in het luxueuze Hotel Růže verblijven, tot Europese rugzaktoeristen, die ergens in de stad een goedkoop adresje hebben opgeduikeld zoals Pension Ingrid. Waar ook de nacht is doorgebracht, overdag lijk je ze allemaal terug te zien: of in de oude binnenstad of bij het beroemde kasteel met vijf binnenhoven, de mooie zalen, het baroktheater en de slottuin.

Omstreden schilder 

schiele museum
schiele museum
Die eeuwenoude pracht en praal is prachtig, maar doet je na een paar uur snakken naar iets modernistisch. Gelukkig is dat er ook! Er is een museum gewijd aan Egon Schiele (1890-1918). De omstreden expressionistische kunstschilder uit Oostenrijk woonde tussen 1911 en 1915 in de stad, waar zijn moeder was geboren. De schilder moest in 1915 echter vluchten, omdat de inwoners hem kwalijk namen dat hij ongehuwd leefde met de jonge Wally Neuzil. Dat, en nog veel meer, kom je te weten in het Egon Schiele Art Centrum aan Široká 71. Het is zo’n kleine ontdekking, die de grote afwisseling aangeeft van Zuid-Bohemen.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder