Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

3.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
wintersportvakantie
Veilig op wintersportvakantie©Puuropreis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Vooral mannen blijken hun eigen kunnen te overschatten: 90 procent tegen 64 procent van de vrouwen. Vaak doordat ze geen rekening houden met bepaalde weersomstandigheden en zich niet fysiek voorbereiden op de wintersport. Die goede voorbereiding is dan ook van groot belang om het risico op een ongeval op de piste zoveel mogelijk te beperken: zowel fysiek (door extra of gerichter te sporten), technisch (door het aanleren van een goede skitechniek) als mentaal (door stressvrij en goed uitgerust op reis te gaan). Daarnaast is het belangrijk om voor vertrek je verzekering op de juiste (wintersport)dekking te controleren.

Wintersport op latere leeftijd

Ook op latere leeftijd kun je nog prima wintersporten. Kijk maar naar prinses Beatrix die op hoge leeftijd nog op de lange latten staat. Heb je nog nooit eerder iets gedaan in de sneeuw? Nog niet bekend met een skivakantie Geen probleem. Je kunt nog prima leren skiën, langlaufen of op een andere manier van wintersport genieten. Wel is het belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft om de kans op letsel zo klein mogelijk te maken.

Algemene voorbereiding voor je wintersportvakantie: goede fysieke conditie

Wintersport vereist een goede fysieke conditie. Begin ruim voor je vertrek met het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen. Versterk je spieren, vooral die rond de knieën en enkels, met gerichte krachtoefeningen. Dit helpt blessures te voorkomen en verbetert je stabiliteit op de piste. Regelmatig bewegen, zoals wandelen of fietsen, kan helpen om je algehele conditie te verbeteren. Ook zwemmen helpt je lichaam fitter te krijgen.

Denk ook aan je gezondheid in het algemeen. Zorg dat je vaccinaties up-to-date zijn, vooral als je naar het buitenland reist. Een bezoek aan de huisarts voor een algehele gezondheidscontrole is geen overbodige luxe.

Wintersportgebieden bevinden zich vaak op grote hoogte, wat invloed kan hebben op je lichaam. Neem de tijd om te acclimatiseren en forceer jezelf niet te snel. Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven, maar wees ook bewust van de alcoholinname, vooral op grote hoogte.

Kies voor evenwichtige maaltijden om je energieniveau op peil te houden. Vermijd zware maaltijden voor het skiën en geef je lichaam de nodige brandstof met gezonde snacks.

Wintersportuitrusting: meer dan alleen ski’s

Of je tijdens je wintersportvakantie nu op de lange latten staat, de snowboardhellingen trotseert of simpelweg geniet van winterwandelingen, de juiste uitrusting is cruciaal. Investeer in kwalitatieve skikleding die zowel warmte als bewegingsvrijheid biedt. Zorg voor goede skischoenen die goed passen en laat ze op tijd nakijken voor eventuele slijtage. Laat je ski's of snowboard controleren en afstellen door een professional om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor jouw niveau en lichaamsbouw.

Vergeet niet de beschermende uitrusting, zoals een helm en polsbeschermers. Een goede zonnebril met UV-bescherming en een zonnebrandcrème met een hoge factor zijn onmisbaar, zelfs op bewolkte dagen.

De weersomstandigheden en veiligheid op de skipistes

Tijdens je wintersportvakantie is het essentieel om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Zijn er waarschuwingen? Hoe is de sneeuw? Ga niet op pad als er geen goede sneeuwcondities zijn, vermijd risicovolle situaties en respecteer gesloten gebieden. Ben je een ervaren wintersporter, overschat je vaardigheden niet. Of je nu een doorgewinterde skiër bent of voor het eerst op de latten staat, het kennen en respecteren van de pisteregels is van cruciaal belang. Deze regels zijn niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen op de piste.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus het is van vitaal belang om voorbereid te zijn op noodsituaties. Draag altijd een identificatie bij je en zorg ervoor dat je gezelschap op de hoogte is van je locatie en plannen voor de dag. Ook een lawinepieper kan het verschil uitmaken tussen leven en dood.

Een mobiele telefoon met een volle batterij is een must, maar realiseer je dat de ontvangst in bergachtige gebieden soms beperkt kan zijn. Overweeg het meenemen van een EHBO-kit, inclusief basisbenodigdheden zoals pleisters, pijnstillers en een nooddeken.

Graag met de auto, maar pas op!

De auto blijkt voor veel Nederlanders het ideale vervoermiddel om op wintersport te gaan. Maar velen gaan onvoldoende voorbereid richting de sneeuw, blijkt uit onderzoek van Allianz Direct. Meer dan 1 op de 5 Nederlanders (22%) weet niet hoe zij sneeuwkettingen om hun banden moeten monteren. 12% zegt zelfs zonder winterbanden op wintersport te gaan. En dat terwijl het in veel bekende wintersportoorden verplicht is om met dergelijke banden te rijden, stelt Allianz. Zo is het in Duitsland, Oostenrijk en bepaalde gebieden in Frankrijk en Italië verboden om in de winter zonder winterbanden te rijden. In Zwitserland wordt het sterk aanbevolen hier 's winters gebruik van te maken. En het rijden in winterse gebieden blijkt niet altijd goed te gaan: van de sneeuwliefhebbers heeft 23% ooit schade gereden en 17% heeft weleens een auto-ongeluk gehad onderweg naar de bestemming of tijdens de wintersportvakantie.

Geen wintersporter? Toch genieten

Wel op wintersportvakantie maar zelf niet op de lange latten? Dan is er nog genoeg vermaak. Je kunt kiezen voor een dagje wellness, of lekker slenteren door een van de gezellige wintersportdorpen en stadjes. Ga je naar buiten, kleed je dan in ieder geval warm aan, draag comfortabele winterschoenen en zorg voor voldoende bescherming tegen de kou. Thermosflessen met warme dranken kunnen een welkome metgezel zijn. Plan gezellige ontmoetingen in de bergrestaurants of in de gezellige chalets. Een goede maaltijd en warme dranken kunnen de wintersportervaring verrijken, zelfs voor de niet-skiërs.

Ongeacht of je een ervaren skiër bent of voor het eerst de berg afgaat, de sleutel tot een veilige wintersportvakantie is voorbereiding. Luister naar je lichaam, volg de regels op de piste en geniet van alles wat de winter te bieden heeft. Of je nu actief deelneemt aan de wintersportactiviteiten of liever toekijkt, met de juiste voorbereiding kun je vol vertrouwen de bergen verkennen en creëer je herinneringen die een leven lang meegaan. Veel plezier in de sneeuw!

De beste ski-uitrusting koop je bij Reisartikelen.nl 

Zonnebrandmiddelen, een EHBO-doos en alles wat je verder nodig hebt tijdens je wintersportvakantie koop je heel voordeling bij de Drogist Online

Hotel boeken? Vergelijk de prijzen bij Trivago

Gezellige vakantiewoningen bij LandalSkiLife 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Nog even en dan is het weer zomervakantie! Weet jíj al wat je gaat doen? Ben je van plan met de auto naar Frankrijk te gaan? Of wil je dit keer op de motor richting de Ardennen? Ook kun je de fiets pakken en een lange route door Europa afleggen. Welke plannen je ook hebt, zorg er altijd voor dat je goed verzekerd bent. Een verzekering is namelijk het vangnet als de dingen anders lopen dan je had gehoopt. Wij laten je graag zien welke verzekeringen je nodig hebt om te genieten van een zorgeloze vakantie.

Lees verder

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.

Lees verder

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder