Oostenrijk wil skigebieden open, koste wat kost

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Oostenrijk Wintersport ©puuropreis.nl
Wintersport ©puuropreis.nl

Op wintersport in coronatijd? Duitsland, Frankrijk en Italië vinden dat weinig verantwoord en willen hun skigebieden tot 10 januari gesloten houden. Oostenrijk zit echter op een heel andere lijn: met kerst moet daar gewoon kunnen worden geskied. Zwitserland zit op eenzelfde lijn.

Het standpunt van Oostenrijk is ingegeven door het grote economische belang van de wintersport. De opbrengst staat gelijk aan 15 procent van het bruto binnenlands product. Als de skigebieden dicht zouden blijven, betekent dit wekelijks een verlies van 800 miljoen euro, zo is becijferd door het ministerie van Financiën.

Daarnaast is volgens de Oostenrijkse autoriteiten veilig wintersporten heel goed mogelijk. Volgens minister Elisabeth Köstinger van Toerisme raken mensen niet besmet op de piste, maar tijdens evenementen na afloop. ,,Om die reden hebben we dit jaar de après-ski verboden”, zei ze tegen het magazine Der Spiegel. Bovendien zijn er in haar ogen voldoende maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor de skiliften zijn afstandsmarkeringen gekomen, er is een maximum ingesteld van mensen die zich voor of in een lift mogen bevinden en gondelliften draaien dit seizoen zonder dak, om meer frisse lucht binnen te laten. Ten slotte wordt volgens de minister voor het wintersportseizoen de Oostenrijkse bevolking massaal getest, ook het personeel van skiliften, hotels en andere accommodaties.

Boek je  wintervakantie

Liever één lijn voor Europa

Duitsland, Frankrijk en Italië zien liever dat Europa één lijn trekt. Met zo’n besluit willen de regeringsleiders voorkomen dat wintersporters naar plekken gaan reizen waar nog wel valt te skiën. Als Oostenrijk vasthoudt aan de opvatting de skigebieden toch te openen, overweegt Italië de grenzen met het buurland te sluiten. Dit om te voorkomen dat ‘het vakantiegeld uitgegeven wordt in Oostenrijk en daarna het virus geïmporteerd wordt en wij ermee zitten’, aldus een zegsman van de regering. Markus Söder, minister-president van de Duitse deelstaat Beieren, waarschuwt Duitsers die een dagtripje naar Oostenrijk plannen dat ze na terugkeer tien dagen in quarantaine moeten.



De Europese landen kunnen Oostenrijk overigens niet dwingen, ze kunnen uitsluitend een appel op het land doen. De houding van het Alpenland is overigens opmerkelijk te noemen. Begin dit jaar was in Tirol wintersportoord Ischgl – ook wel het Ibiza van de Alpen genoemd - juist een van de plekken waar het virus zich ongebreideld kon verspreiden. Restaurants en cafés waren overvol en evenementen werden drukbezocht, ook al waren er indringende signalen over een besmettelijk virus. Toeristen namen dat vervolgens door heel Europa mee naar huis.

Een Oostenrijkse consumentenorganisatie is inmiddels naar de rechter gestapt vanwege de uitbraak van het coronavirus in Tirol. De Verbraucherschutzverein (VSV), waarbij zich ook honderden Nederlanders hebben aangemeld, vindt dat de autoriteiten te traag hebben opgetreden om verspreiding van het virus te voorkomen.

Lees ook:

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder