Mondkapjes: in welke Europese landen verplicht of aangeraden?

4.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
mondkapjes
©TerriAnneAllen-Pixabay

In de persconferentie van woensdag 15 april noemde de Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, het ‘onwenselijk’ als mensen mondkapjes dragen wanneer ze de straat op gaan. Er barstte een storm van kritiek los. Had het RIVM niet al in 2008 in een onderzoek gezegd dat mondkapjes juist wel konden helpen om verspreiding van virussen tegen te gaan? De discussie over wel of niet willen we hier niet voeren. We geven wel een overzicht van landen waar mondkapjes verplicht of in ieder geval wenselijk zijn.

Voor het allerlaatste nieuws over mondkapjes: kijk naar de updates in dit artikel en lees de tips over het dragen van mondkapjes.

De eenvoudige mondkapjes beschermen je niet tegen het virus, maar kunnen helpen voorkomen dat je anderen met ‘druppels’ besmet als je het virus wel hebt, maar dat (nog) niet weet. De stand van zaken in Nederland op 15 april: Ruim 27.000 besmettingen en bijna 3000 doden.

Spanje

In Spanje heeft het COVID-19 virus heel veel slachtoffers gemaakt. Op 15 april zijn er ruim 174.000 besmettingen geregistreerd en zijn er meer dan 18.000 mensen overleden. Het land heeft tot en met de paasdagen in zware lockdown geleefd. Nu zijn er wat versoepelingen van maatregelen en mogen bepaalde beroepsgroepen weer aan het werk. Het advies van de regering over mondkapjes: draag ze op drukke plekken waar geen afstand tussen mensen mogelijk is, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Om het dragen van mondkapjes voor iedereen makkelijker te maken worden vanaf maandag maskers uitgedeeld op onder andere grote treinstations. De noodsituatie blijft in ieder geval nog tot 26 april gehandhaafd.
Of er deze zomer nog toeristen naar Spanje kunnen is nog steeds niet duidelijk.

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn op 15 april ruim 14.000 mensen besmet, maar het aantal doden is in verhouding veel minder: nog geen 400. Al vrij vroeg nam het land maatregelen en dat heeft volgens de Oostenrijkse regering vruchten afgeworpen. Na Pasen zijn de maatregelen versoepeld en mogen kleine winkels en parken weer open. In de winkels en het openbaar vervoer is het verplicht om mondkapjes te dragen.

Italië

Update 27 april 2020: Vanaf 18 mei mogen winkels weer open. Kappers en restaurants volgen op 1 juni. Het gebruik van mondkapjes in winkels en openbaar vervoer is verplicht en ook de regel om afstand te houden van elkaar.

Ook Italië behoort tot een van de zwaarst getroffen landen in Europa met op 15 april ruim 160.000 besmettingen en bijna 22.000 doden. Het land heeft zware quarantainemaatregelen genomen die nog tot en met 3 mei gehandhaafd blijven. In de regio’s Lombardijen en Veneto, de epicentra van de uitbraak, blijven alle maatregelen onverkort van kracht. In andere delen van Italië zijn sinds dinsdag een aantal winkels weer geopend. Voorwaarden zijn wel dat wegwerphandschoenen gedragen moeten worden en dat er desinfecterende gel bij de winkels aanwezig is. Het gebruik van mondkapjes wordt sterk aangeraden en is verplicht voor winkelpersoneel.


Italië heeft nog lange weg te gaan naar herstel toerisme

Tsjechië

Update 24 april: De mondkapjesplicht geldt ook voor naturisten. Mensen die in hun blootje willen recreëren bij het water van de steengroeve nabij het kuuroord Lázně Bohdaneč mogen hun broek nog steeds uitdoen, maar moeten wel een mondkapje dragen. Meer naturismenieuws op Puur Naturisme.
Al sinds 18 maart is iedereen die in Tsjechië de straat op gaat verplicht een mondmasker te dragen. Het land heeft op 15 april bijna 6000 besmettingen en telt 139 doden.

België

De lockdown in België is verlengd tot 3 mei. De Belgische regering beveelt mondmaskers aan voor situaties waarin je geen 1,5 meter afstand van elkaar kunt houden, of op plekken waar veel mensen samenkomen. De stand in België op 15 april: bijna 32.000 besmettingen en ruim 4100 doden.

Duitsland

Ook Duitsland heeft de coronamaatregelen verlengd tot in ieder geval 3 mei. Wel mogen veel winkels, onder strikte voorwaarden, weer open op 20 april. Het gaat dan om kleinere winkels zoals boekverkopers en telecombedrijven. Grotere winkels en bepaalde cuturele voorzieningen mogen open vanaf 4 mei. Samenscholingen blijven verboden en ook de inreisbeperkingen gelden tot zeker 3 mei. Het dragen van mondkapjes wordt door Bondskanselier Merkel dringend aanbevolen op straat en in de winkels. Die mondkapjes worden door de regering aan iedereen uitgereikt. Duitsland heeft op 15 april ruim 132.000 besmettingen en bijna 3500 doden.

Mondkapje dragen 

Tip voor het dragen van een mondkapje: raak het kapje niet aan als je het ophebt. Pak het bij de elastieken of andere bevestigingsmaterialen beet als je het af wilt doen. Raak ook dan de voorkant niet aan.
Mondkapjes kopen kan bij Bol.com

Voor het allerlaatste nieuws over mondkapjes: kijk naar de updates in dit artikel en lees de tips over het dragen van mondkapjes.

Leestips:

Elke dag veel lopen, is echt gezond

Nederlander boekt amper voor de zomervakantie

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Coronavoucher... hoe zit het nou?

Coronacrisis leidt tot virtueel reizen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reacties  

 
#1 PeterJan Van der Vliet 17-04-2020 16:55
Mondkapjes zijn ook verkrijgbaar bij ...//kn95-mondkapje.../sh op/mondkapje/ helaas maakt Google, Facebook en Marktplaats het onmogelijk om te adverteren!
Citeer | Melden aan beheerder
 
 
#2 Madeleine vdw 17-04-2020 17:42
Beste PeterJan van der Vliet,
Adverteren kun je op onze site zeker, neem contact op met de redactie van Puur op reis.
Het blokje onder de tekst is ook bij ons niet bedoeld voor het promoties of advertenties.
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder