Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
soep
©SteveP-Pixabay

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

 

We zijn ook benieuwd naar eventuele vegetarische of veganistische 'nationale' gerechten. En wat zou het nationale gerecht van Nederland kunnen zijn?

België

De bekendste gerechten van onze zuiderburen zijn wel mosselen met friet, Vlaams Stoofvlees, een Luikse wafel (ronde) en de Brusselse wafel (rechthoekig). En als hoofdmaaltijd natuurlijk Gentse waterzooi.

België heeft heel wat te bieden

Denemarken

In Denemarken staat het smörrebröd op 1 als het om bekende gerechten gaat. Deze speciale roggenbroodsandwich wordt belegd met worst, kaas of vis. Ook typisch Deens: flæskesteg (gebakken varkensbuik met aardappelen en een witte saus). En niet te vergeten gravad laks (gerookte zalm) en gerookte paling.

Nieuwe keukenspullen koop je bij Bol.com

Duitsland

Overbekend en niet te missen (als je tenminste geen vegetariër bent): de Bratwurst en de Currywurst. Zoetekauwen komen zeker aan hun trekken in Duitsland met de vele soorten gebak als de van oorsprong Oostenrijkse Sachertorte. Ook de Schnecken (kaneelbroodjes), Quarkhörnchen (kwarkcroissant) en de Obstkuchen (vruchtengebak) liggen verleidelijk in de vitrines.

Lees hier de reisverhalen die we in Duitsland maakten

Groot Brittannië

Natuurlijk: fish & chips. Hét bekendste gerecht van Groot-Brittannië bestaat uit gepaneerde en gefrituurde witvis (kabeljauw of schelvis) mét uiteraard patat. Deze wordt dik gesneden en afgemaakt met wat azijn, zout en naar wens tartaarsaus. En dan de Engelse pudding. Zo zoet dat je tandglazuur er vanaf spat. Zeker de Engelse sticky toffee pudding maakt deze ultrazoete reputatie waar: dadelcake met warme karamelsaus, afgemaakt met een bolletje ijs of custard.

Dat Wales ook traditionele gerechten heeft lees je hier 

Frankrijk

Voor een lekker soepje, gemaakt van schelp- en schaaldieren bestel je een bisque. Het hoofdgerecht wordt een pot-au-feu, met als ingrediënten rundvlees en verschillende soorten groenten, meestal grof gesneden. Met een beetje wijn en kruiden wordt het op smaak gebracht. Het dessert is de bekende crêpe Suzette, de dunne pannenkoek met een sausje van gekaramelliseerde boter, suiker mandarijn en een scheutje sterke drank (meestal Grand Marnier).

Naar Frankrijk kan nu niet, maar deze reisverhalen nemen je mee

Gallicië (Spanje)

De keuken van Gallicië kent een aantal gerechten die zeker ook populair zijn bij de pelgrims op de Santiago de Compostellaroute. De Caldo gallego is een stevige maaltijdsoep met varkensvlees, aardapelen, witte bonen en wortelen. De empanada Gallega is een hartige taart die is gevuld met (varkens)vlees met rode en groene paprika’s en uien. Als toetje is de Tarta de Santiago een aanrader. De amandelcake die al sinds de middeleeuwen gemaakt wordt, heeft de vorm van een kruis. Weer een verwijzing naar de pelgrimsroute.

Met een camper naar Santiago de Compostella

Hongarije

Zeg 'nationaal gerecht van Hongarije' en de Goulash komt waarschijnlijk als eerste bij je op. De Gulyás wordt gemaakt van rundvlees, uien, paprila en aardappels. Voor een lekker dessert of snack tussendoor neem je een Lángos, gemaakt van deeg dat in olie wordt gebakken en bestrooid met zure room en geraspte kaas. Je kunt er nog ingrediënten aan toevoegen zoals komkommers en champignons.

Wellness en kuren in Hajdúszoboszló

IJsland

Dat de nationale gerechten van IJsland vooral bestaan uit vis en lamsvlees zal je niet verbazen. Dehangikjöt is een gerecht van gekookt en gerookt lamsvlees. Veel populaire gerechten bevatten schelvis, kabeljauw, garnalen, zalm en schol. Als dessert (of ontbijt) nemen we skyr, dat we nu ook in Nederland kennen. Deze yoghurt is gemaakt van afgeroomde melk en wordt geserveerd met extra room en bosbessen.

Pret in IJsland

Italië

De Italiaanse keuken kent heel veel verschillende gerechten. De Italiaanse tegenhanger van de Spaanse tapas is de cicchetti. Het bekendste brood is de Focaccia, waarvan de focaccia alla Genovese wordt beschouwd als de beste van de wereld. Iedereen kent ook wel de pizza, maar wist je dat een pizza Napoletana alleen zo mag heten als de tomaten groeiden in de vulkanische asgrond van San Marzano sul Sarn én op een speciale manier gebakken wordt in een houtouven?

Smakelijk Umbrië

Luxemburg

Boouneschlupp (groene bonensoep) en Gromperekichelcher (aardappelpannenkoeken met ui, peterselie en ei) zijn Luxemburgse specialiteiten die meestal samen geserveerd worden. Een ander nationaal gerecht is Judd mat Gaardebounen: gerookt varkensvlees met bonen.

Klein, maar gevarieerd Luxemburg

Malta

Alles met konijn is in Malta een nationaal gerecht. De Stuffat Tal-Fenek, het konijnenstoofpotje heeft een dikke saus van tomaat, rode wijn en knoflook, maar iedereen heeft zijn eigen idee van wat er nog aan toegevoegd kan worden. Bekend brood is d e Ftira. Dit platte brood heeft een gat en wordt belegd en besmeerd met een mengsel van olie, tomaten(pulp), knoflook en uien.

Meesterlijke mixen op Malta

Ierland

In Ierland kun je natuurlijk niet om de Irish Stew heen. Deze stoofpot wordt gemaakt van runder-, schapen- of lamsvlees, wortelen, uien en uiteraard een flinke scheut Guiness. Voor de liefhebbers is er Drisheen: bloedworst van verschillende soorten vlees.

Ierland... verborgen juwelen ontdekt!

Noorwegen

Een van de bekendste nationale gerechten van Noorwegen is de  fårikål. In deze stoofpot gaat lamsvlees en kool. Houden we het in Nederland vooral bij maatjesharing, in Noorwegen wordt de Sild (haring) op tientallen manieren klaargemaakt en gegeten. Dat er verder veel vis, vooral zalm op het menu staat zal niet verwonderlijk zijn. 

Helgeland: eten, doen en weten

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Maak eens een stedentrip in eigen land!

Maak eens een stedentrip in eigen land!

Lange wintermaanden, een coronadip, het gevoel dat veel dagen Blue Monday heten. Gelukkig zijn er manieren om de accu snel weer op te laden. De leukste remedie is het maken van een stedentrip! Inderdaad, zo’n heerlijke minivakantie van een paar dagen, waarin je al het moois van een bestemming kunt bezoeken en bekijken. En daarvoor hoef je echt niet naar het buitenland!

Lees verder

Dagje weg: 9 tips voor als het weer kan

Dagje weg: 9 tips voor als het weer kan

De lockdown in Nederland duurt nog voort, maar uiteindelijk zullen we weer op pad kunnen. Wie staat niet te popelen om weer een gezellig dagje weg te gaan met je partner, je gezin of een vriend of vriendin? Van slenteren door een dorp of stad, een museum bezoeken of lekker actief, we geven 9 tips voor een dagje weg.

Lees verder

Handige zaken voor als we weer kunnen reizen

Handige zaken voor als we weer kunnen reizen

Reizen en vakanties. Hoe 'gewoon' was het in 2019, hoe wachten is het in 2021 op het moment dat het weer kan. En als je dan weer je vakantie hebt gepland, dan zijn daar ook die voorbereidingen. Want...wat mocht je nou ook al niet meer vergeten. Natuurlijk zijn paspoort, pinpas, creditcard, geld en kleding voor de hand liggende zaken. Maar onderstaande tips en accessoires kunnen je reis nog aangenamer maken.

Lees verder

De Leistert, een recreatiepark met heel veel meer!

De Leistert, een recreatiepark met heel veel meer!

Nu buitenlandse vakanties vanwege corona en negatieve reisadviezen voorlopig nog niet mogelijk zijn is er extra veel animo voor vakanties in Nederland. Maar dan wel coronaproof, comfortabel en met voldoende activiteiten voor zowel (groot)ouders als (klein)kinderen. Recreatiepark de Leistert beantwoordt aan al die wensen.

Lees verder

Huisdier mee op vakantie? Lees de tips!

Huisdier mee op vakantie? Lees de tips!

Heel voorzichtig gloort weer enig vooruitzicht op een zomer- of najaarsvakantie. En heb je een hond of kat dan wil je die wellicht meenemen. Ga je op reis met je eigen accommodatie zoals tent, caravan of camper kijk dan vooraf of je huisdier op de door jouw gewenste camping welkom is. Huur je een accommodatie dan kun je steeds vaker terecht op plekken waar dieren welkom zijn. Waar moet je rekening mee houden?

Lees verder

Op vakantie in de Caraïben: de ABC-eilanden

Op vakantie in de Caraïben: de ABC-eilanden

Ben je ook zo klaar met de kou? Heb je de neiging om je spullen te pakken en te vertrekken naar een warm eiland, om daar de rest van de koude winter uit te zitten? Helaas is dat door de pandemie nu niet mogelijk, maar erover wegdromen kan zeker! Wat inspiratie opdoen kan geen kwaad, toch? Vlak boven Venezuela liggen de Kleine Antillen, ook bekend als de ABC-eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao. 

Lees verder