Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
soep
©SteveP-Pixabay

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

 

We zijn ook benieuwd naar eventuele vegetarische of veganistische 'nationale' gerechten. En wat zou het nationale gerecht van Nederland kunnen zijn?

België

De bekendste gerechten van onze zuiderburen zijn wel mosselen met friet, Vlaams Stoofvlees, een Luikse wafel (ronde) en de Brusselse wafel (rechthoekig). En als hoofdmaaltijd natuurlijk Gentse waterzooi.

België heeft heel wat te bieden

Denemarken

In Denemarken staat het smörrebröd op 1 als het om bekende gerechten gaat. Deze speciale roggenbroodsandwich wordt belegd met worst, kaas of vis. Ook typisch Deens: flæskesteg (gebakken varkensbuik met aardappelen en een witte saus). En niet te vergeten gravad laks (gerookte zalm) en gerookte paling.

Nieuwe keukenspullen koop je bij Bol.com

Duitsland

Overbekend en niet te missen (als je tenminste geen vegetariër bent): de Bratwurst en de Currywurst. Zoetekauwen komen zeker aan hun trekken in Duitsland met de vele soorten gebak als de van oorsprong Oostenrijkse Sachertorte. Ook de Schnecken (kaneelbroodjes), Quarkhörnchen (kwarkcroissant) en de Obstkuchen (vruchtengebak) liggen verleidelijk in de vitrines.

Lees hier de reisverhalen die we in Duitsland maakten

Groot Brittannië

Natuurlijk: fish & chips. Hét bekendste gerecht van Groot-Brittannië bestaat uit gepaneerde en gefrituurde witvis (kabeljauw of schelvis) mét uiteraard patat. Deze wordt dik gesneden en afgemaakt met wat azijn, zout en naar wens tartaarsaus. En dan de Engelse pudding. Zo zoet dat je tandglazuur er vanaf spat. Zeker de Engelse sticky toffee pudding maakt deze ultrazoete reputatie waar: dadelcake met warme karamelsaus, afgemaakt met een bolletje ijs of custard.

Dat Wales ook traditionele gerechten heeft lees je hier 

Frankrijk

Voor een lekker soepje, gemaakt van schelp- en schaaldieren bestel je een bisque. Het hoofdgerecht wordt een pot-au-feu, met als ingrediënten rundvlees en verschillende soorten groenten, meestal grof gesneden. Met een beetje wijn en kruiden wordt het op smaak gebracht. Het dessert is de bekende crêpe Suzette, de dunne pannenkoek met een sausje van gekaramelliseerde boter, suiker mandarijn en een scheutje sterke drank (meestal Grand Marnier).

Naar Frankrijk kan nu niet, maar deze reisverhalen nemen je mee

Gallicië (Spanje)

De keuken van Gallicië kent een aantal gerechten die zeker ook populair zijn bij de pelgrims op de Santiago de Compostellaroute. De Caldo gallego is een stevige maaltijdsoep met varkensvlees, aardapelen, witte bonen en wortelen. De empanada Gallega is een hartige taart die is gevuld met (varkens)vlees met rode en groene paprika’s en uien. Als toetje is de Tarta de Santiago een aanrader. De amandelcake die al sinds de middeleeuwen gemaakt wordt, heeft de vorm van een kruis. Weer een verwijzing naar de pelgrimsroute.

Met een camper naar Santiago de Compostella

Hongarije

Zeg 'nationaal gerecht van Hongarije' en de Goulash komt waarschijnlijk als eerste bij je op. De Gulyás wordt gemaakt van rundvlees, uien, paprila en aardappels. Voor een lekker dessert of snack tussendoor neem je een Lángos, gemaakt van deeg dat in olie wordt gebakken en bestrooid met zure room en geraspte kaas. Je kunt er nog ingrediënten aan toevoegen zoals komkommers en champignons.

Wellness en kuren in Hajdúszoboszló

IJsland

Dat de nationale gerechten van IJsland vooral bestaan uit vis en lamsvlees zal je niet verbazen. Dehangikjöt is een gerecht van gekookt en gerookt lamsvlees. Veel populaire gerechten bevatten schelvis, kabeljauw, garnalen, zalm en schol. Als dessert (of ontbijt) nemen we skyr, dat we nu ook in Nederland kennen. Deze yoghurt is gemaakt van afgeroomde melk en wordt geserveerd met extra room en bosbessen.

Pret in IJsland

Italië

De Italiaanse keuken kent heel veel verschillende gerechten. De Italiaanse tegenhanger van de Spaanse tapas is de cicchetti. Het bekendste brood is de Focaccia, waarvan de focaccia alla Genovese wordt beschouwd als de beste van de wereld. Iedereen kent ook wel de pizza, maar wist je dat een pizza Napoletana alleen zo mag heten als de tomaten groeiden in de vulkanische asgrond van San Marzano sul Sarn én op een speciale manier gebakken wordt in een houtouven?

Smakelijk Umbrië

Luxemburg

Boouneschlupp (groene bonensoep) en Gromperekichelcher (aardappelpannenkoeken met ui, peterselie en ei) zijn Luxemburgse specialiteiten die meestal samen geserveerd worden. Een ander nationaal gerecht is Judd mat Gaardebounen: gerookt varkensvlees met bonen.

Klein, maar gevarieerd Luxemburg

Malta

Alles met konijn is in Malta een nationaal gerecht. De Stuffat Tal-Fenek, het konijnenstoofpotje heeft een dikke saus van tomaat, rode wijn en knoflook, maar iedereen heeft zijn eigen idee van wat er nog aan toegevoegd kan worden. Bekend brood is d e Ftira. Dit platte brood heeft een gat en wordt belegd en besmeerd met een mengsel van olie, tomaten(pulp), knoflook en uien.

Meesterlijke mixen op Malta

Ierland

In Ierland kun je natuurlijk niet om de Irish Stew heen. Deze stoofpot wordt gemaakt van runder-, schapen- of lamsvlees, wortelen, uien en uiteraard een flinke scheut Guiness. Voor de liefhebbers is er Drisheen: bloedworst van verschillende soorten vlees.

Ierland... verborgen juwelen ontdekt!

Noorwegen

Een van de bekendste nationale gerechten van Noorwegen is de  fårikål. In deze stoofpot gaat lamsvlees en kool. Houden we het in Nederland vooral bij maatjesharing, in Noorwegen wordt de Sild (haring) op tientallen manieren klaargemaakt en gegeten. Dat er verder veel vis, vooral zalm op het menu staat zal niet verwonderlijk zijn. 

Helgeland: eten, doen en weten

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder