Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
soep
©SteveP-Pixabay

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

 

We zijn ook benieuwd naar eventuele vegetarische of veganistische 'nationale' gerechten. En wat zou het nationale gerecht van Nederland kunnen zijn?

België

De bekendste gerechten van onze zuiderburen zijn wel mosselen met friet, Vlaams Stoofvlees, een Luikse wafel (ronde) en de Brusselse wafel (rechthoekig). En als hoofdmaaltijd natuurlijk Gentse waterzooi.

België heeft heel wat te bieden

Denemarken

In Denemarken staat het smörrebröd op 1 als het om bekende gerechten gaat. Deze speciale roggenbroodsandwich wordt belegd met worst, kaas of vis. Ook typisch Deens: flæskesteg (gebakken varkensbuik met aardappelen en een witte saus). En niet te vergeten gravad laks (gerookte zalm) en gerookte paling.

Nieuwe keukenspullen koop je bij Bol.com

Duitsland

Overbekend en niet te missen (als je tenminste geen vegetariër bent): de Bratwurst en de Currywurst. Zoetekauwen komen zeker aan hun trekken in Duitsland met de vele soorten gebak als de van oorsprong Oostenrijkse Sachertorte. Ook de Schnecken (kaneelbroodjes), Quarkhörnchen (kwarkcroissant) en de Obstkuchen (vruchtengebak) liggen verleidelijk in de vitrines.

Lees hier de reisverhalen die we in Duitsland maakten

Groot Brittannië

Natuurlijk: fish & chips. Hét bekendste gerecht van Groot-Brittannië bestaat uit gepaneerde en gefrituurde witvis (kabeljauw of schelvis) mét uiteraard patat. Deze wordt dik gesneden en afgemaakt met wat azijn, zout en naar wens tartaarsaus. En dan de Engelse pudding. Zo zoet dat je tandglazuur er vanaf spat. Zeker de Engelse sticky toffee pudding maakt deze ultrazoete reputatie waar: dadelcake met warme karamelsaus, afgemaakt met een bolletje ijs of custard.

Dat Wales ook traditionele gerechten heeft lees je hier 

Frankrijk

Voor een lekker soepje, gemaakt van schelp- en schaaldieren bestel je een bisque. Het hoofdgerecht wordt een pot-au-feu, met als ingrediënten rundvlees en verschillende soorten groenten, meestal grof gesneden. Met een beetje wijn en kruiden wordt het op smaak gebracht. Het dessert is de bekende crêpe Suzette, de dunne pannenkoek met een sausje van gekaramelliseerde boter, suiker mandarijn en een scheutje sterke drank (meestal Grand Marnier).

Naar Frankrijk kan nu niet, maar deze reisverhalen nemen je mee

Gallicië (Spanje)

De keuken van Gallicië kent een aantal gerechten die zeker ook populair zijn bij de pelgrims op de Santiago de Compostellaroute. De Caldo gallego is een stevige maaltijdsoep met varkensvlees, aardapelen, witte bonen en wortelen. De empanada Gallega is een hartige taart die is gevuld met (varkens)vlees met rode en groene paprika’s en uien. Als toetje is de Tarta de Santiago een aanrader. De amandelcake die al sinds de middeleeuwen gemaakt wordt, heeft de vorm van een kruis. Weer een verwijzing naar de pelgrimsroute.

Met een camper naar Santiago de Compostella

Hongarije

Zeg 'nationaal gerecht van Hongarije' en de Goulash komt waarschijnlijk als eerste bij je op. De Gulyás wordt gemaakt van rundvlees, uien, paprila en aardappels. Voor een lekker dessert of snack tussendoor neem je een Lángos, gemaakt van deeg dat in olie wordt gebakken en bestrooid met zure room en geraspte kaas. Je kunt er nog ingrediënten aan toevoegen zoals komkommers en champignons.

Wellness en kuren in Hajdúszoboszló

IJsland

Dat de nationale gerechten van IJsland vooral bestaan uit vis en lamsvlees zal je niet verbazen. Dehangikjöt is een gerecht van gekookt en gerookt lamsvlees. Veel populaire gerechten bevatten schelvis, kabeljauw, garnalen, zalm en schol. Als dessert (of ontbijt) nemen we skyr, dat we nu ook in Nederland kennen. Deze yoghurt is gemaakt van afgeroomde melk en wordt geserveerd met extra room en bosbessen.

Pret in IJsland

Italië

De Italiaanse keuken kent heel veel verschillende gerechten. De Italiaanse tegenhanger van de Spaanse tapas is de cicchetti. Het bekendste brood is de Focaccia, waarvan de focaccia alla Genovese wordt beschouwd als de beste van de wereld. Iedereen kent ook wel de pizza, maar wist je dat een pizza Napoletana alleen zo mag heten als de tomaten groeiden in de vulkanische asgrond van San Marzano sul Sarn én op een speciale manier gebakken wordt in een houtouven?

Smakelijk Umbrië

Luxemburg

Boouneschlupp (groene bonensoep) en Gromperekichelcher (aardappelpannenkoeken met ui, peterselie en ei) zijn Luxemburgse specialiteiten die meestal samen geserveerd worden. Een ander nationaal gerecht is Judd mat Gaardebounen: gerookt varkensvlees met bonen.

Klein, maar gevarieerd Luxemburg

Malta

Alles met konijn is in Malta een nationaal gerecht. De Stuffat Tal-Fenek, het konijnenstoofpotje heeft een dikke saus van tomaat, rode wijn en knoflook, maar iedereen heeft zijn eigen idee van wat er nog aan toegevoegd kan worden. Bekend brood is d e Ftira. Dit platte brood heeft een gat en wordt belegd en besmeerd met een mengsel van olie, tomaten(pulp), knoflook en uien.

Meesterlijke mixen op Malta

Ierland

In Ierland kun je natuurlijk niet om de Irish Stew heen. Deze stoofpot wordt gemaakt van runder-, schapen- of lamsvlees, wortelen, uien en uiteraard een flinke scheut Guiness. Voor de liefhebbers is er Drisheen: bloedworst van verschillende soorten vlees.

Ierland... verborgen juwelen ontdekt!

Noorwegen

Een van de bekendste nationale gerechten van Noorwegen is de  fårikål. In deze stoofpot gaat lamsvlees en kool. Houden we het in Nederland vooral bij maatjesharing, in Noorwegen wordt de Sild (haring) op tientallen manieren klaargemaakt en gegeten. Dat er verder veel vis, vooral zalm op het menu staat zal niet verwonderlijk zijn. 

Helgeland: eten, doen en weten

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder