Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
soep
©SteveP-Pixabay

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

 

We zijn ook benieuwd naar eventuele vegetarische of veganistische 'nationale' gerechten. En wat zou het nationale gerecht van Nederland kunnen zijn?

België

De bekendste gerechten van onze zuiderburen zijn wel mosselen met friet, Vlaams Stoofvlees, een Luikse wafel (ronde) en de Brusselse wafel (rechthoekig). En als hoofdmaaltijd natuurlijk Gentse waterzooi.

België heeft heel wat te bieden

Denemarken

In Denemarken staat het smörrebröd op 1 als het om bekende gerechten gaat. Deze speciale roggenbroodsandwich wordt belegd met worst, kaas of vis. Ook typisch Deens: flæskesteg (gebakken varkensbuik met aardappelen en een witte saus). En niet te vergeten gravad laks (gerookte zalm) en gerookte paling.

Nieuwe keukenspullen koop je bij Bol.com

Duitsland

Overbekend en niet te missen (als je tenminste geen vegetariër bent): de Bratwurst en de Currywurst. Zoetekauwen komen zeker aan hun trekken in Duitsland met de vele soorten gebak als de van oorsprong Oostenrijkse Sachertorte. Ook de Schnecken (kaneelbroodjes), Quarkhörnchen (kwarkcroissant) en de Obstkuchen (vruchtengebak) liggen verleidelijk in de vitrines.

Lees hier de reisverhalen die we in Duitsland maakten

Groot Brittannië

Natuurlijk: fish & chips. Hét bekendste gerecht van Groot-Brittannië bestaat uit gepaneerde en gefrituurde witvis (kabeljauw of schelvis) mét uiteraard patat. Deze wordt dik gesneden en afgemaakt met wat azijn, zout en naar wens tartaarsaus. En dan de Engelse pudding. Zo zoet dat je tandglazuur er vanaf spat. Zeker de Engelse sticky toffee pudding maakt deze ultrazoete reputatie waar: dadelcake met warme karamelsaus, afgemaakt met een bolletje ijs of custard.

Dat Wales ook traditionele gerechten heeft lees je hier 

Frankrijk

Voor een lekker soepje, gemaakt van schelp- en schaaldieren bestel je een bisque. Het hoofdgerecht wordt een pot-au-feu, met als ingrediënten rundvlees en verschillende soorten groenten, meestal grof gesneden. Met een beetje wijn en kruiden wordt het op smaak gebracht. Het dessert is de bekende crêpe Suzette, de dunne pannenkoek met een sausje van gekaramelliseerde boter, suiker mandarijn en een scheutje sterke drank (meestal Grand Marnier).

Naar Frankrijk kan nu niet, maar deze reisverhalen nemen je mee

Gallicië (Spanje)

De keuken van Gallicië kent een aantal gerechten die zeker ook populair zijn bij de pelgrims op de Santiago de Compostellaroute. De Caldo gallego is een stevige maaltijdsoep met varkensvlees, aardapelen, witte bonen en wortelen. De empanada Gallega is een hartige taart die is gevuld met (varkens)vlees met rode en groene paprika’s en uien. Als toetje is de Tarta de Santiago een aanrader. De amandelcake die al sinds de middeleeuwen gemaakt wordt, heeft de vorm van een kruis. Weer een verwijzing naar de pelgrimsroute.

Met een camper naar Santiago de Compostella

Hongarije

Zeg 'nationaal gerecht van Hongarije' en de Goulash komt waarschijnlijk als eerste bij je op. De Gulyás wordt gemaakt van rundvlees, uien, paprila en aardappels. Voor een lekker dessert of snack tussendoor neem je een Lángos, gemaakt van deeg dat in olie wordt gebakken en bestrooid met zure room en geraspte kaas. Je kunt er nog ingrediënten aan toevoegen zoals komkommers en champignons.

Wellness en kuren in Hajdúszoboszló

IJsland

Dat de nationale gerechten van IJsland vooral bestaan uit vis en lamsvlees zal je niet verbazen. Dehangikjöt is een gerecht van gekookt en gerookt lamsvlees. Veel populaire gerechten bevatten schelvis, kabeljauw, garnalen, zalm en schol. Als dessert (of ontbijt) nemen we skyr, dat we nu ook in Nederland kennen. Deze yoghurt is gemaakt van afgeroomde melk en wordt geserveerd met extra room en bosbessen.

Pret in IJsland

Italië

De Italiaanse keuken kent heel veel verschillende gerechten. De Italiaanse tegenhanger van de Spaanse tapas is de cicchetti. Het bekendste brood is de Focaccia, waarvan de focaccia alla Genovese wordt beschouwd als de beste van de wereld. Iedereen kent ook wel de pizza, maar wist je dat een pizza Napoletana alleen zo mag heten als de tomaten groeiden in de vulkanische asgrond van San Marzano sul Sarn én op een speciale manier gebakken wordt in een houtouven?

Smakelijk Umbrië

Luxemburg

Boouneschlupp (groene bonensoep) en Gromperekichelcher (aardappelpannenkoeken met ui, peterselie en ei) zijn Luxemburgse specialiteiten die meestal samen geserveerd worden. Een ander nationaal gerecht is Judd mat Gaardebounen: gerookt varkensvlees met bonen.

Klein, maar gevarieerd Luxemburg

Malta

Alles met konijn is in Malta een nationaal gerecht. De Stuffat Tal-Fenek, het konijnenstoofpotje heeft een dikke saus van tomaat, rode wijn en knoflook, maar iedereen heeft zijn eigen idee van wat er nog aan toegevoegd kan worden. Bekend brood is d e Ftira. Dit platte brood heeft een gat en wordt belegd en besmeerd met een mengsel van olie, tomaten(pulp), knoflook en uien.

Meesterlijke mixen op Malta

Ierland

In Ierland kun je natuurlijk niet om de Irish Stew heen. Deze stoofpot wordt gemaakt van runder-, schapen- of lamsvlees, wortelen, uien en uiteraard een flinke scheut Guiness. Voor de liefhebbers is er Drisheen: bloedworst van verschillende soorten vlees.

Ierland... verborgen juwelen ontdekt!

Noorwegen

Een van de bekendste nationale gerechten van Noorwegen is de  fårikål. In deze stoofpot gaat lamsvlees en kool. Houden we het in Nederland vooral bij maatjesharing, in Noorwegen wordt de Sild (haring) op tientallen manieren klaargemaakt en gegeten. Dat er verder veel vis, vooral zalm op het menu staat zal niet verwonderlijk zijn. 

Helgeland: eten, doen en weten

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder