Luxemburg, verrassend anders, lekker dichtbij
Artikelindex
Groen, bergen, bossen, meren. Leuke steden en pittoreske dorpjes. Een land waarvan de hoofdstad op nog geen 3,5 uur rijden van Utrecht ligt, een land dat in sommige opzichten op Nederland lijkt, maar toch verrassend anders blijkt te zijn. Een land om een weekendje te ontspannen of een langere vakantie actief door te brengen: ik neem je mee naar Luxemburg.
Luxemburg wordt nog te vaak gezien als 'doorreisland' om lekker goedkoop te denken. Dit goedkope imago loopt in 2015 wel een deukje op als de btw van 15 naar 17 procent stijgt, maar of dat invloed heeft het tankgedrag valt te betwijfelen. Toch is het jammer als je niet stopt in Luxemberg, ook al is het voor jou op dat moment een doorreisland. Er is veel te zien en onderdeel van je vakantie is immers ook de reis naar je eindbestemming.
De hoofdstad Luxemburg
Of je nu tijdens je doorreis een dag reserveert, een weekendje weg boekt of langer op vakantie gaat in Luxemburg, de gelijknamige hoofdstad mag je in ieder geval niet overslaan. Het is een bijzondere stad, niet alleen omdat hij gebouwd is op heuvels, maar ook omdat er minder mensen wonen (110.000) wonen dan er forensen zijn (170.000). 's Ochtends stromen die allemaal vanuit de rest van Luxemburg, Duitsland en Frankrijk binnen en tegen de avond gaan de meesten weer naar huis en worden de restaurants en eettentjes vooral bevolkt door de locals en toeristen. Na het diner dommelt het openbare leven dan ook verrassend snel in en zijn de straten van de stad nagenoeg verlaten. Behalve in de zomer, als het druk is op de terrasjes op bijvoorbeeld het Place d'Armes, of als er weer eens een festival of feest is. Want die zijn er genoeg.
Juist die afwisseling van rust en ruimte, van reuring en cultuur, van lieflijke dorpjes tot schattige musea is aantrekkelijk voor de ruim 2 miljoen toeristen die het land jaarlijks bezoeken. Dat aantal stijgt gestaag en die toeristen komen uit allerlei landen. Geen wonder: in nog geen 2 uur zit je vanuit Parijs met de TGV in Luxemburg.
Financieel hart
Naast tankwalhalla heeft Luxemburg ook naam als belastingparadijs en financieel hart van Europa. Niet voor niets zijn vele banken en financiële instellingen dan ook al jaren in het groothertogdom gevestigd. De meesten banken vind je op de Kirchberg, een van de vijf heuvels waarop de stad gebouwd is. Hier zetelt ook de Europese Unie. De berg was vroeger het domein van de boeren, vooral ook omdat aansluiting met de rest van de stad ontbrak. Na de bouw in 1963 van de brug die een directe verbinding vormde met het centrum, ontwikkelde de wijk zich in rap tempo tot financieel- en zakenhart van Luxemburg.
Om ook na kantoortijd op de Kirchberg wat leven in de brouwerij te krijgen is deze wijk opgeleukt met kunst op straat (door de banken betaald), een grote hypermarché, een bioscoop en een paar van buiten, en binnen, interessante musea, zoals het Mudam, het museum van moderne kunsten.
Liefhebbers van architectuur kunnen hier overigens hun hart ophalen: als eis van de overheid is geen enkel gebouw op de Kirchberg is hetzelfde.
Tip: met de bus ben je in no-time vanuit het centrum van de stad op de Kirchberg.