Mondkapjes: welke wel, welke niet?

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Mondkapjes
©Puuropreis

Na de persconferentie van dinsdag 13 oktober is het duidelijk: nadat de mondkapjes al verplicht waren in het openbaar vervoer worden ze ook verplicht in winkels en publieke binnenruimtes. Nederland is daarmee niet het enige land, ook in veel andere landen zijn mondkapjes verplicht. Handig en noodzakelijk om er dus voldoende te hebben. Maar welke mondkapjes moet je nu gebruiken? Zijn ze allemaal even goed? En klopt de naam ‘mond’kapjes wel?

 

Om met dat laatste te beginnen: nee, het is eigenlijk een neus-mondmasker. De bedoeling is om het over zowel je neus als je mond te dragen. Niet,zoals je veel ziet, alleen over de mond. Of zelfs bungelend op de kin. Op die manier voegt zo’n masker weinig of niets toe. Integendeel. Het geeft een vals gevoel van veiligheid.

Welke maskers zijn het beste?

Een onderzoek aan de Amerikaanse Duke University toonde aan dat er nogal wat verschillen zijn in de effectiviteit van de verschillende maskers. De chirurgische maskers en maskers met een filter scoorden het beste. De bandana, de sjaal en het masker uit enkelvoudige t-shirt stof voldoen absoluut niet. Alle andere maskers deden het in ieder geval beter. 

Hoe lang kun je een masker dragen?

Een aanbeveling van RIVM is om een masker maximaal 3 uur te dragen. Wordt het vochtig, is het beschadigd of wil je iets eten of drinken dan moet je daarna ook een nieuw of schoon masker gebruiken.
Een gebruikt mondkapje stop je in een plastic zakje om het thuis uit te wassen of weg te gooien.
Raak de buitenkant van het kapje niet aan bij het op- of afzetten.
Voor elk mondkapje geldt: je beschermt er mensen in je omgeving mee en het vervangt de 1,5 meter afstand en het handenwassen niet.

Welke soorten mondkapjes zijn er? 

We sluiten de medische mondkapjes even uit en bekijken een aantal soorten maskers voor publiek gebruik.

  • Herbruikbare mondkapjes van textiel
    Je kunt deze zelf maken, of kopen in een winkel of online. Of ze effectief zijn hangt zeker af van de stof die je gebruikt, hoeveel lagen het mondkapje heeft en of je er een filter in kunt doen.
  • Mondkapjes met een ventiel
    Er zijn mondkapjes te koop, meestal van een wasbare stof, die een ventiel (met filter) hebben. Dit zou het voordeel hebben dat er verse lucht wordt aangevoerd en dat je makkelijker kunt in- en uitademen. Ze beschermen niet beter of slechter dan bijvoorbeeld dubbellaags mondkapjes van textiel.
  • Wegwerpmondkapjes
    Veel wegwerpexemplaren hebben een blauwe buitenkant en witte binnenkant, al zie je steeds meer ‘kleur’ komen. De bedoeling is om dit masker na één  keer weg te gooien. In deze categorie vallen ook de chirurgische maskers (drie-laags, wegwerp type I, II en IIR en met het  EN14683 keurmerk.
  • Bandanas, sjaals en maskers van t-shirtstof
    Het lijkt gemakkelijk, even je sjaal over je mond en neus trekken, maar het biedt totaal geen bescherming aan de ander. Je verspreidt via de poreuze stof zelfs nog meer virusdeeltjes via een van deze soorten gezichtsbescherming dan je doet zonder masker.
  • Mondkapjes met een venster
    Het nadeel van mondkapjes is dat je voor doven- en slechthorenden niet (goed) te verstaan bent. Ook kan het voor kinderen lastig zijn omdat je geen mimiek ziet. Er zijn mondkapjes met doorzichtige vensters om dit op te lossen. Je kunt ze ook zelf maken.  
  • Spatschermen
    Het voordeel van spatschermen is dat ze doorzichtig zijn en dat je ze langere tijd op kunt houden. Het spatscherm moet wel goed aansluiten op het gezicht en neus en mond moeten goed bedekt zijn. Spatschermen in combinatie met een mondkapje bieden uiteraard nog meer bescherming.

Bestel je mondkapjes

Wil of kun je je mondkapjes niet zelf maken, dan zijn zijn zowel herbruikbare als wegwerpmaskers te koop. 
Bestel ze online bij:

Bol.com

De Online Drogist

DealeXtreme

Hema

Lees ook:

Graag kamperen, maar zonder mondkapjes!

Mondkapjes op vakantie. Wat zijn de regels?

Nieuwe maatregelen corona en wel of geen mondkapje?

Reisadvies van de Nederlandse overheid: welke reisadviezen zijn er?

Reacties  

 
#1 Jan van Dijk 16-11-2020 09:57
Elk mondkapje is slecht. NIET gebruiken. Het helpt totaal NIET.
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder