Mondkapjes: welke wel, welke niet?

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Mondkapjes
©Puuropreis

Na de persconferentie van dinsdag 13 oktober is het duidelijk: nadat de mondkapjes al verplicht waren in het openbaar vervoer worden ze ook verplicht in winkels en publieke binnenruimtes. Nederland is daarmee niet het enige land, ook in veel andere landen zijn mondkapjes verplicht. Handig en noodzakelijk om er dus voldoende te hebben. Maar welke mondkapjes moet je nu gebruiken? Zijn ze allemaal even goed? En klopt de naam ‘mond’kapjes wel?

 

Om met dat laatste te beginnen: nee, het is eigenlijk een neus-mondmasker. De bedoeling is om het over zowel je neus als je mond te dragen. Niet,zoals je veel ziet, alleen over de mond. Of zelfs bungelend op de kin. Op die manier voegt zo’n masker weinig of niets toe. Integendeel. Het geeft een vals gevoel van veiligheid.

Welke maskers zijn het beste?

Een onderzoek aan de Amerikaanse Duke University toonde aan dat er nogal wat verschillen zijn in de effectiviteit van de verschillende maskers. De chirurgische maskers en maskers met een filter scoorden het beste. De bandana, de sjaal en het masker uit enkelvoudige t-shirt stof voldoen absoluut niet. Alle andere maskers deden het in ieder geval beter. 

Hoe lang kun je een masker dragen?

Een aanbeveling van RIVM is om een masker maximaal 3 uur te dragen. Wordt het vochtig, is het beschadigd of wil je iets eten of drinken dan moet je daarna ook een nieuw of schoon masker gebruiken.
Een gebruikt mondkapje stop je in een plastic zakje om het thuis uit te wassen of weg te gooien.
Raak de buitenkant van het kapje niet aan bij het op- of afzetten.
Voor elk mondkapje geldt: je beschermt er mensen in je omgeving mee en het vervangt de 1,5 meter afstand en het handenwassen niet.

Welke soorten mondkapjes zijn er? 

We sluiten de medische mondkapjes even uit en bekijken een aantal soorten maskers voor publiek gebruik.

  • Herbruikbare mondkapjes van textiel
    Je kunt deze zelf maken, of kopen in een winkel of online. Of ze effectief zijn hangt zeker af van de stof die je gebruikt, hoeveel lagen het mondkapje heeft en of je er een filter in kunt doen.
  • Mondkapjes met een ventiel
    Er zijn mondkapjes te koop, meestal van een wasbare stof, die een ventiel (met filter) hebben. Dit zou het voordeel hebben dat er verse lucht wordt aangevoerd en dat je makkelijker kunt in- en uitademen. Ze beschermen niet beter of slechter dan bijvoorbeeld dubbellaags mondkapjes van textiel.
  • Wegwerpmondkapjes
    Veel wegwerpexemplaren hebben een blauwe buitenkant en witte binnenkant, al zie je steeds meer ‘kleur’ komen. De bedoeling is om dit masker na één  keer weg te gooien. In deze categorie vallen ook de chirurgische maskers (drie-laags, wegwerp type I, II en IIR en met het  EN14683 keurmerk.
  • Bandanas, sjaals en maskers van t-shirtstof
    Het lijkt gemakkelijk, even je sjaal over je mond en neus trekken, maar het biedt totaal geen bescherming aan de ander. Je verspreidt via de poreuze stof zelfs nog meer virusdeeltjes via een van deze soorten gezichtsbescherming dan je doet zonder masker.
  • Mondkapjes met een venster
    Het nadeel van mondkapjes is dat je voor doven- en slechthorenden niet (goed) te verstaan bent. Ook kan het voor kinderen lastig zijn omdat je geen mimiek ziet. Er zijn mondkapjes met doorzichtige vensters om dit op te lossen. Je kunt ze ook zelf maken.  
  • Spatschermen
    Het voordeel van spatschermen is dat ze doorzichtig zijn en dat je ze langere tijd op kunt houden. Het spatscherm moet wel goed aansluiten op het gezicht en neus en mond moeten goed bedekt zijn. Spatschermen in combinatie met een mondkapje bieden uiteraard nog meer bescherming.

Bestel je mondkapjes

Wil of kun je je mondkapjes niet zelf maken, dan zijn zijn zowel herbruikbare als wegwerpmaskers te koop. 
Bestel ze online bij:

Bol.com

De Online Drogist

DealeXtreme

Hema

Lees ook:

Graag kamperen, maar zonder mondkapjes!

Mondkapjes op vakantie. Wat zijn de regels?

Nieuwe maatregelen corona en wel of geen mondkapje?

Reisadvies van de Nederlandse overheid: welke reisadviezen zijn er?

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Nog even en dan is het weer zomervakantie! Weet jíj al wat je gaat doen? Ben je van plan met de auto naar Frankrijk te gaan? Of wil je dit keer op de motor richting de Ardennen? Ook kun je de fiets pakken en een lange route door Europa afleggen. Welke plannen je ook hebt, zorg er altijd voor dat je goed verzekerd bent. Een verzekering is namelijk het vangnet als de dingen anders lopen dan je had gehoopt. Wij laten je graag zien welke verzekeringen je nodig hebt om te genieten van een zorgeloze vakantie.

Lees verder

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.

Lees verder

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder