Mondkapjes op vakantie. Wat zijn de regels?

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Mondkapjes
©Puuropreis

In steeds meer landen is het dragen van mondkapjes verplicht en zijn de regels (veel) strenger dan in Nederland. Wie dus de grens over wil zal een voorraad mondkapjes mee moeten nemen. Maar waar koop je ze? Hoe gebruik je ze? En wat doe je na gebruik? Lees deze handige tips.

Mondkapjes in Europa

In Nederland zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Volgens het RIVM is het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes niet zinvol omdat er ‘overal’ anderhalve meter afstand gehouden kan worden. 

België

In België moet je een mondkapje dragen in alle overdekte ruimtes waar veel mensen bij elkaar komen, in het openbaar vervoer en bij een bezoek aan bijvoorbeeld een kapper of een dokter.

Duitsland

Landelijk: in Duitsland moet je mondkapjes dragen in het openbaar vervoer, restaurants, winkels en bij de benzinepompen. Aan tafel in een restaurant mag het mondkapje af, maar je moet het weer op je gezicht zetten zodra je opstaat en gaat lopen.
Deelstaten: elke deelstaat kan eigen, aanvullende regels instellen, kijk goed wat voor de deelstaat geldt waar jij op vakantie wilt of waar je doorheen reist.

Frankrijk

Je bent verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en in openbare gebouwen zoals cafés, restaurants, winkels etc. Lokaal en regionaal kunnen de regels voor het dragen van mondkapjes aangescherpt zijn of worden.

Griekenland

In het openbaar vervoer, winkels en andere openbare binnenruimtes moet je een mondkapje dragen.

Italië

In Italië wordt aangeraden altijd een mondkapje te dragen. Het is verplicht in het openbaar vervoer en in gesloten ruimtes. Regionaal kunnen afwijkende regels gelden.

Oostenrijk

Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer, de kapper en bijvoorbeeld apotheken en ziekenhuizen. Regionaal kunnen aanvullende maatregelen genomen worden. Kijk dan ook goed wat geldt voor de regio of het gebied waar jij vakantie wilt houden of doorheen reist.

Spanje

Landelijk gezien moet je een mondkapje dragen in het openbaar vervoer en op plekken waar twee meter afstand houden niet mogelijk is.
Regionaal: bij uitbraken kunnen regionaal of lokaal strengere regels gelden en moet je buiten een mondkapje dragen, ook als afstand houden wel mogelijk is. Kijk goed welke regels er gelden voor het gebied waar jij op vakantie wilt of doorheen reist.

Verenigd Koninkrijk

Je bent verplicht een mondkapje te dragen in winkels en supermarkten.

Zwitserland

Alleen in het openbaar vervoer en bij contactberoepen (kapper, tandarts) zijn mondkapjes verplicht.

Waar koop je mondkapjes?

Je kunt zelf heel eenvoudig uitwasbare mondkapjes maken. Een tutorial staat bij de filmpjes op de homepage van onze site.

Wegwerpmaskers zijn te koop bij onder andere BOL.com, Hema en de de online drogist.

Hoe draag je een mondkapje?

Eigenlijk zou het beter gezichtsbescherming of gezichtsmaskers kunnen heten. De bedoeling is namelijk dat je het draagt over je mond én je neus. Helaas zie je nog heel veel mensen die het ding onder hun neus hebben, of erger nog, bij wie het op de kin bungelt. Dan zitten ze er met hun (niet schone) vingers aan om het op te zetten waardoor virussen juist daar komen waar je ze niet wilt hebben: in je mond en je neus.

  • Maak je handen schoon door ze te wassen of een handgel met minimaal 60 procent alcohol te gebruiken.
  • Gebruik de elastieken om het mondkapje op te doen.
  • Zorg dat het kapje goed aansluit aan de zijkanten en op de neus.
  • Houd het mondkapje op neus en mond. Doe het niet op en af.
  • Ben je thuis of waar je moet zijn, pak het dan bij de elastieken beet en vermijd het aanraken van het kapje zelf.
  • Raak ook je gezicht niet aan.
  • Doe het in een plastic zakje en was het masker in de wasmachine op 60 graden op een volledig wasprogramma gewassen worden. Gebruik geen wasverzachter.
  • Gebruik je een wegwerpmasker, gooi dit masker dan niet op straat maar in een afvalbak of stop het tijdelijk in een zakje tot je het met zakje en al weg kunt gooien.
  • Maak direct na het opbergen van je mondkapje je handen schoon met water en zeep of een gel.

Lees ook deze artikelen:

Strengere corona-maatregelen in Europa

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Wat is goedkoper: stedentrip met de trein of het vliegtuig?

Autovakantie dit jaar populair

Op de hoogte blijven van het reisnieuws? Schrijf je in voor de inspiratiemail.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder