Vacansoleil failliet verklaard

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Vacansoleil
Kampeervakantie ©puuropreis

Vacansoleil is failliet verklaard. Twee dagen nadat de Nederlandse touroperator uitstel van betaling aanvroeg, bleek de onderneming niet meer te redden. Volgens de Telegraaf is de kans op een doorstart echter groot. Volgens de krant hebben zich zeker tien serieuze partijen gemeld om het Eindhovense bedrijf over te nemen.

Vacansoleil kwam vooral in de problemen door een schuldenlast uit het verleden. Daarnaast speelden ook de gestegen rente en de stijgende kosten door de inflatie een negatieve rol. Bij de touroperator werken 300 medewerkers. Die werden afgelopen dinsdag ingelicht over de penibele situatie van het bedrijf.

Al in problemen door corona

Vacansoleil raakt in de coronaperiode al in de financiële problemen, omdat toen alle campingvakanties moesten worden geannuleerd. Dankzij NOW-steun van de overheid is de onderneming die periode doorgekomen. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat met name de schuldenlast het grote probleem is.

Uit de meest recente jaarrekening van Backers Beheer, het moederbedrijf van Vacansoleil, blijkt dat het bedrijf in 2021 een verlies van 5,8 miljoen euro maakte op een omzet van 58 miljoen euro, aldus RTL Nieuws. Vorig jaar steeg de omzet weliswaar naar 79 miljoen, maar stond er onderaan de streep opnieuw een fors verlies, nu van 3 miljoen euro.

Buffers weggesmolten

Ook de financiële buffers van de reisorganisatie waren volledig weggesmolten, stelt RTL. “Met een negatief eigen vermogen van 51,5 miljoen euro was het bedrijf eind vorig jaar al, zoals dat heet, technisch failliet.” Vacansoleil vervoert naar eigen zeggen jaarlijks bijna een half miljoen vakantiegangers naar 22 Europese landen.

RTL meldt tevens dat deze week zo'n honderd gezinnen via Vacansoleil op vakantie zijn. "Voor hen verandert er niets, zij kunnen gewoon op de camping blijven", aldus woordvoerder Marcel Paapst afgelopen dinsdag, kort nadat uitstel van betaling was aangevraagd. Daarnaast is er een groep die binnenkort op vakantie wil gaan via deze reisorganisatie. "Voor deze mensen is het de vraag of zij nog wel weg willen, en of zij nog wel gebruik kunnen maken van de geboekte tent of stacaravan. Dat zal afhangen van de beslissing van de bewindvoerder, of hij de zaak voorlopig draaiende wil houden met alle kosten van dien. Wij hebben of zoeken nu contact met deze klanten", aldus Paapst tegen RTL. Een laatste groep klanten, die al een vakantie over enkele maanden heeft vastgelegd en betaald, kan waarschijnlijk haar geld terugkrijgen via de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), waarbij het bedrijf is aangesloten. "In principe vallen alle klanten onder die garantie", aldus Paapst.

Neem eens de bus naar je volgende vakantiebestemming

Boek je volgende accommodatie bij Booking.com

Vind de mooiste campings in Europa bij de ANWB

Kies voor een buitenlandse trip ook eens de internationale trein

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder