Vacansoleil failliet verklaard
Vacansoleil is failliet verklaard. Twee dagen nadat de Nederlandse touroperator uitstel van betaling aanvroeg, bleek de onderneming niet meer te redden. Volgens de Telegraaf is de kans op een doorstart echter groot. Volgens de krant hebben zich zeker tien serieuze partijen gemeld om het Eindhovense bedrijf over te nemen.
Vacansoleil kwam vooral in de problemen door een schuldenlast uit het verleden. Daarnaast speelden ook de gestegen rente en de stijgende kosten door de inflatie een negatieve rol. Bij de touroperator werken 300 medewerkers. Die werden afgelopen dinsdag ingelicht over de penibele situatie van het bedrijf.
Al in problemen door corona
Vacansoleil raakt in de coronaperiode al in de financiële problemen, omdat toen alle campingvakanties moesten worden geannuleerd. Dankzij NOW-steun van de overheid is de onderneming die periode doorgekomen. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat met name de schuldenlast het grote probleem is.
Uit de meest recente jaarrekening van Backers Beheer, het moederbedrijf van Vacansoleil, blijkt dat het bedrijf in 2021 een verlies van 5,8 miljoen euro maakte op een omzet van 58 miljoen euro, aldus RTL Nieuws. Vorig jaar steeg de omzet weliswaar naar 79 miljoen, maar stond er onderaan de streep opnieuw een fors verlies, nu van 3 miljoen euro.
Buffers weggesmolten
Ook de financiële buffers van de reisorganisatie waren volledig weggesmolten, stelt RTL. “Met een negatief eigen vermogen van 51,5 miljoen euro was het bedrijf eind vorig jaar al, zoals dat heet, technisch failliet.” Vacansoleil vervoert naar eigen zeggen jaarlijks bijna een half miljoen vakantiegangers naar 22 Europese landen.
RTL meldt tevens dat deze week zo'n honderd gezinnen via Vacansoleil op vakantie zijn. "Voor hen verandert er niets, zij kunnen gewoon op de camping blijven", aldus woordvoerder Marcel Paapst afgelopen dinsdag, kort nadat uitstel van betaling was aangevraagd. Daarnaast is er een groep die binnenkort op vakantie wil gaan via deze reisorganisatie. "Voor deze mensen is het de vraag of zij nog wel weg willen, en of zij nog wel gebruik kunnen maken van de geboekte tent of stacaravan. Dat zal afhangen van de beslissing van de bewindvoerder, of hij de zaak voorlopig draaiende wil houden met alle kosten van dien. Wij hebben of zoeken nu contact met deze klanten", aldus Paapst tegen RTL. Een laatste groep klanten, die al een vakantie over enkele maanden heeft vastgelegd en betaald, kan waarschijnlijk haar geld terugkrijgen via de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), waarbij het bedrijf is aangesloten. "In principe vallen alle klanten onder die garantie", aldus Paapst.
Neem eens de bus naar je volgende vakantiebestemming
Boek je volgende accommodatie bij Booking.com
Vind de mooiste campings in Europa bij de ANWB
Kies voor een buitenlandse trip ook eens de internationale trein