Italië heeft nog lange weg te gaan naar herstel toerisme

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Italië

Net als Spanje, Griekenland en Frankrijk is ook Italië een populaire bestemming voor vakanties. Dit jaar zal er door de Covid-19 uitbraak een groot gat worden geslagen in de toeristische bodem van deze landen. Italië, dat een van de zwaarst getroffen landen van Europa is, wacht nog een lange weg voordat het toerisme weer (een beetje) op gang komt. Update 16 mei: Italië laat vanaf 3 juni weer reizen van en naar het buitenland toe.

Vanaf 3 juni staat Italië weer reizen van en naar het buitenland toe, zo is vandaag bepaald door de regering. Vanaf dezelfde datum mogen Italianen weer onbeperkt door het hele land reizen. De overheid heeft besloten om te wachten met de versoepeling van de coronamaatregelen tot na de nationale feestdag van 2 juni. Eerdere versoepeling zou wellicht leiden tot massale verplaatsingen in de aanloop naar deze dag en op de dag zelf. Italië kent sinds 10 maart een lockdown.

 Vakantiemogelijkheden in Italië

Natuurlijk geldt het voor alle landen: de gevolgen van de shut- en lockdowns hakken er flink in. Als we ons focussen op Italië: het land heeft tussen maart en mei al 30 miljoen toeristen verloren. In 2019 bezochten meer dan 216 miljoen toeristen Italië. Volgens cijfers van de World Travel & Tourism Council (WTTC) draagt het toerisme voor zo’n 13 procent bij aan het BBP van het land. Deze inkomstenbron is opgedroogd. Hotels en restaurants zijn leeg, airlines houden hun toestellen aan de grond en zo’n vier miljoen Italianen zijn hun baan in het toerisme, al dan niet voorlopig, kwijt. Aan het eind van het jaar worden naar verwachting zo’n 170 miljoen bezoekers geteld en dat is 60 procent minder dan in 2019. Het totale verlies in geld tegen het eind van dit jaar zal naar verwachting meer dan 200 miljard euro zijn.

Herstel pas vanaf 2021

Het herstel van het toerisme hangt af van de binnenlandse ontwikkelingen in de corona-pandemie, maar ook met die van de hele wereld. Een voorzichtig herstel wordt pas verwacht vanaf 2021, aldus Assoturismo, die de toeristische sector vertegenwoordigd.

Volgens ‘Wanted in Rome’ zal een van de strategieën om het toerisme weer wat op te pompen bestaan uit het stimuleren van de bevolking om hun vakantie in eigen land door te brengen. Of dat in de huidige economische omstandigheden haalbaar is moet nog maar worden afgewacht. En of de buitenlandse toeristen hun weg weer weten te vinden is ook nog een grote vraag. Wanted in Rome zegt dat de sociale afstandsmaatregelen zullen doorgaan. Dit betekent minder plaatsen in vliegtuigen en treinen en een verminderde capaciteit van hotels en andere accommodaties. Dat kan weer leiden tot verhoging van de prijzen. Sowieso is de animo van Nederlanders om de zomervakantie te boeken, zeker al minder. Maar heb je plannen? Kijk dan eens naar het aanbod.

Lees ook:

Kunnen we deze zomer nog naar Spanje?

Zit een zomervakantie in Frankrijk er in dit jaar?

Elke dag veel lopen, is echt gezond

Nederlander boekt amper voor de zomervakantie

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Coronavoucher... hoe zit het nou?

Coronacrisis leidt tot virtueel reizen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Mondkapjes in Europa: waar wel, waar niet

Onze reisreportages over Italië

Vakantiebeurs voorpret: win entreekaarten

Vakantiebeurs voorpret: win entreekaarten

In 2025 in één dag de wereld ontdekken? Dat kan op de Vakantiebeurs die van 8 tot en met 12 januari gehouden wordt in de Jaarbeurs. Avontuur of natuur, glamping of basic, steden of paradijselijke stranden... je ziet het allemaal in Utrecht. En Puur op reis geeft ook dit jaar weer entreekaarten weg zodat je 'wereldreis' ook nog eens extra voordelig is.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder