Woede over strengere reisadviezen ministerie
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft 12 bestemmingen buiten de Europese Unie bestempeld tot zeerhoogrisicogebied waar het corona betreft. Het besluit geldt onder meer voor populaire zonbestemmingen als Tunesië en Turkije. Reiskoepel ANVR is des duivels over de opstelling van het departement.
Voorzitter Frank Oostdam van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen noemt de stap tegenover TravMagazine ‘onacceptabel’. “We hebben als reissector helaas geen tractoren om naar het Malieveld te gaan”, aldus de preses.
De aanscherping van hoogrisicogebied naar zeer-hoogrisicogebied wordt per 8 februari van kracht. Niet-geboosterde reizigers moeten in zo’n geval bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine. Oostdam noemt het hoog tijd dat de protocollen waarop de reisadviezen zijn gebaseerd worden aangepast. “Bij BuZa wordt gebruik gemaakt van de protocollen zoals die de laatste bijna twee jaar functioneerden. Dat betekent dat wordt gekeken naar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Maar de situatie is nu veranderd en ook het virus is veranderd. Het gaat nu om de status van de reiziger en niet om het aantal besmettingen op de bestemmingen.”
Volgens Oostdam is vanuit BuZa toegezegd dat de normering voor de reisadviezen half februari zou worden aangepast. “Ik reken erop dat dat nog steeds gebeurt en dat we tijdens de persconferentie van volgende week als sector worden genoemd. Het kabinet moet inzien dat het huidige arsenaal aan regels niet meer werkt.” Hij zegt dat het kabinet niet anders kan dan de reisadviezen versoepelen. “Op een strand in Zuid-Turkije is het veiliger dan in een winkelstraat in Nederland.”
Naast Turkije en Tunesië staan vanaf 8 februari ook Albanië, Bolivia, Bosnië en Herzegovina, Costa Rica, Guyana, Libanon, Noord-Macedonië, Panama, Servië en Suriname te boek als zeerhoogrisicogebied.
Over PCR testen en meer
Uitleg over de soorten testen, mondkapjes, gele boekjes en QR-codes lees je in dit artikel!