Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

3.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
corona en reizen
Strand Formentera ©puuropreis

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

PCR-test

Een van de bekendste onderdelen van het coronabeleid in binnen- en buitenland is de PCR-test. Bij deze polymerase chain reaction-test wordt met een wattenstaafje een uitstrijkje genomen van slijm uit de neus en keel. In een laboratorium wordt vervolgens bekeken of dit slijm een stukje genetisch materiaal van het coronavirus SARS-CoV-2 bevat.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van de ‘meest gebruikte en meest betrouwbare test voor het virus’. De PCR-test heeft volgens het instituut ‘een heel hoge gevoeligheid en geldt internationaal als de gouden standaard’. ,,Dat wil zeggen dat dit als de beste test beschouwd wordt en gebruikt wordt om de betrouwbaarheid van nieuwe testen te onderzoeken”, aldus het RIVM. Elke test - en dus ook de PCR-test - heeft volgens het instituut altijd een percentage fout-positieven (‘iemand is niet besmet, maar volgens de test is dat wel het geval’) en fout-negatieven (‘de patiënt is besmet, maar de test geeft dat niet aan’). De PCR-test wordt gebruikt in de teststraten van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en op andere testlocaties.

Bestel je zelftesten bij De Online drogist

Stedentrips

Snelle antigeentest

Deze vorm van testen (laterale flow-tests) wordt ingezet voor het snel signaleren van een eventuele infectie met Covid-19. Deze (thuis)test wordt vooral gebruikt kort voordat de tester zich onder andere mensen mengt, zoals familiebezoek. Een snelle antigeentest of antigeen-sneltest geeft over het algemeen in 5 tot 30 minuten resultaat en is relatief voordelig.

Spanje en Ierland

Spanje gooit het roer om in de corona-aanpak en ook Ierland schrapt testen voor gevaccineerden. Zie onze updates in de reisadviezen van de Nederlandse overheid.

Vaccineren oftewel prikken

‘Prikken tegen corona maken uw afweer tegen het coronavirus beter. Daardoor is er minder kans dat u ziek wordt door het virus’, valt onder meer te lezen op de website thuisarts.nl. Voor de meeste mensen bestaat de basisvaccinatie uit 1 of 2 prikken. Inmiddels hebben veel mensen ook een derde prik gehad. Voor patiënten met een ernstige afweerstoornis is zo’n 3de prik iets anders dan een boostervaccinatie voor de rest van de mensen. Voor die eerste groep is het namelijk onderdeel van de basisvaccinatie.

De boostervaccinatie is een extra prik voor mensen, die al twee keer zijn ingeënt. Die is er gekomen vanwege de snelle verspreiding van de omikronvariant. Want kort na vaccinatie heb je volgens deskundigen dan een heel hoge hoeveelheid antistoffen in je lichaam.

Toegang met 1G, 2G, 2G+ of 3G…

Al die maatregelen zijn erop gericht om uiteindelijk weer overal naartoe te kunnen, met zo weinig mogelijk beperkingen. Naar restaurants, cafés, bioscopen, theaters, musea in binnen- en buitenland, maar ook om op reis of vakantie te kunnen gaan, al dan niet met bagage. Maar de eisen per land verschillen nogal. Zo hoor je vaak woorden vallen als 1G, 2G of 3G, terwijl ook 2G+ inmiddels her en der in zwang raakt.

Om met de eerste te beginnen: bij 1G moeten zowel gevaccineerden als ongevaccineerden een negatieve test kunnen overleggen als ze ergens naar binnen willen. Hugo de Jonge toonde zich daar als minister van Volksgezondheid geen voorstander van: dat zou in de praktijk betekenen dat er in Nederland dagelijks honderdduizenden tests zouden moeten worden afgenomen.

Bij 2G krijgen alleen mensen die zijn gevaccineerd of hersteld van corona toegang (Gevaccineerd en Genezen). Een herstelbewijs is momenteel 180 dagen geldig, maar dat wordt 365 dagen.

Duitsland kiest voor 2G+ in de horeca. Alleen mensen die een boosterprik hebben gekregen mogen in dit geval zonder test naar binnen in restaurant en cafés. Mensen die wel zijn gevaccineerd, maar nog geen boosterprik hebben ontvangen, moeten een recente PCR-test kunnen tonen. Dat geldt ook voor mensen die onlangs zijn genezen van een coronabesmetting. Mensen die geen corona hebben gehad en geheel niet zijn gevaccineerd, zijn niet welkom.

Ten slotte 3G: bij dit systeem krijgen mensen die zijn gevaccineerd, hersteld van corona of in de afgelopen 24-uur negatief zijn getest toegang tot een locatie (Gevaccineerd, Genezen, Getest). Sommige deskundigen adviseren de laatste twee modellen door elkaar te gebruiken, zodat bijvoorbeeld bij drukke evenementen een negatieve test ook noodzakelijk is.

Boek hier alvast je toegangskaarten voor je museum, activiteit tijdens je volgende reis of vakantie!

Soorten paspoorten/QR-codes

Wie zich inmiddels heeft laten vaccineren en op vakantie is geweest, weet het: het coronapaspoort met QR-code is hét moderne toegangsbewijs geworden. Anders hadden we recentelijk simpelweg een bezoek aan het Cité du Vin in Bordeaux aan ons voorbij moeten laten gaan. Je moet op je smartphone natuurlijk dan wel via de coronacheck app van de rijksoverheid de internationale QR-code tevoorschijn kunnen toveren en dat wordt een probleem als je accu leeg is of als je mobieltje bijvoorbeeld is gestolen of na een val onbruikbaar is geworden. Een tip is om altijd een printje te maken van je QR-code en dat bij je te steken. Op deze manier valt er binnen Europa nog het nodige te beleven.

Gele vaccinatieboekje

Gele vaccinatieboekjeMaar buiten Europa kun je niks met de coronacheck app. Nu komt het gele vaccinatieboekje in beeld, dat je mee kunt nemen als je opgaat voor een van je coronaprikken en ter plekke door jouw arts of GGD-medewerker kunt laten invullen. Zo heb je een internationaal rechtsgeldig bewijs dat je voor Covid19 (corona) bent gevaccineerd. (Het zetten van de stempels kan overigens ook achteraf, dus nadat je bent gevaccineerd.)

Want: het gele boekje wordt jouw paspoort om binnen te komen op alle plaatsen waar dat een vereiste is. Je zou ook kunnen stellen: dankzij het gele vaccinatieboekje kun je weer op vakantie, want een correct ingevuld exemplaar is een officieel document wereldwijd dat bijna overal wordt erkend. Echter, in Nederland is het gele boekje geen officieel toegangsbewijs en in Frankrijk heb je bijvoorbeeld een gezondheidspas nodig. Zoek dus altijd vooraf uit wat de plaatselijke eisen zijn. Dat kan onder meer via de reisadviezen van de Nederlandse overheid.

Het gele vaccinatieboekje is een officieel en meertalig document (Engels, Frans en Nederlands) dat is vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het wordt gemaakt door de SDU (de voormalige staatsdrukkerij en uitgeverij) en voldoet aan de standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Mondkapjes en mondkapjes kopen

Het Outbreak Managament Team (OMT) adviseert aan de Nederlandse overheid over eventuele coronamaatregelen. Er is sprake van een advies van verplichting tot gebruik van uitsluitend medische mondkapjes ook in de buitenruimte. Bij het schrijven van dit bericht was nog niet bekend of dit advies ook wordt overgenomen. Volgens de detailhandel is er al wel een run op medische mondkapjes ontstaan. Je kunt ze ook online kopen bij bijvoorbeeld Bol.com, {weblink Hema}Hema of De Online Drogist

 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder