Het gele boekje: wat kun je er mee?

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Gele boekje als vaccinatiebewijs
Geldt het gele boekje als vaccinatiebewijs? ©Puuropreis

Er is nogal wat commotie over en verwarring rondom het ‘gele boekje’. In dit document kun je alle vaccinaties laten registreren zodat je een bewijs daarvan hebt als je naar het buitenland reist. Maar volgens het Ministerie van Volksgezondheid geldt het gele boekje dan weer niet als bewijs voor een coronavaccinatie. Hoe zit het nu? En waarom toch een geel boekje?


Wat krijg je mee na een coronavaccinatie?

Wie zich laat vaccineren bij de GGD krijgt een uitdraai mee waarop gegevens van je vaccinatie staan: je naam, de datum van vaccinatie, het soort vaccin en het batchnummer van het vaccin. Na wat tumult of een coronavaccinatie nu wel of niet mag worden bijgeschreven in het gele boekje doen de GGD’s dit weer. Ben je bij je huisarts gevaccineerd dan moet je daar zijn voor bijschrijving. Wie geen geel boekje heeft kan het bestellen bij de SDU. 

Het gele boekje geldt wel als bewijs voor andere vaccinaties, zoals tegen gele koorts, dtp en hepatitis. Deze vaccinaties zijn voor sommige landen verplicht.Het boekje bestaat al sinds 1983 geldt als officieel vaccinatiebewijs van de WHO en het ministerie van Volksgezondheid. Maar volgens de Nederlandse overheid geldt het boekje dan weer niet voor een vaccinatie tegen corona. Ook de uitdraai van de GGD is geen bewijs. Waarom niet?

Europees vaccinatiepaspoort

Nederland, en een aantal andere landen willen dat alleen coronavaccinaties erkend worden die geregistreerd staan in het nog uit te brengen Europees vaccinatiepaspoort. Dat wordt een app die je op je mobiele telefoon moet downloaden en waarin uit een QRcode vermeld wordt of, wanneer en met welk vaccin je gevaccineerd bent. Ben je niet gevaccineerd dan staat in de QRcode de uitslag van je PCR-test(s) of het bewijs dat je corona hebt gehad en genezen bent. Het certificaat is nog in ontwikkeling en zou voor 1 juli 2021 klaar moeten zijn. In Nederland wordt dat certificaat ondergebracht in de CoronaCheck-app.

Groen bij twee prikken, maar...

Behalve voor de vaccinatie met het Janssen vaccin gaat het scherm van de app pas op groen als je twee vaccinaties hebt gehad. Maar ook nu mogen de individuele lidstaten daarvan afwijken en ook reizen toestaan als je maar één vaccinatie hebt gehad. Ook mogen de lidstaten zelf aanvullende maatregelen verplichten, zoals een negatieve coronatest of quarantaine bij aankomst in het land.

Toch het gele boekje als bewijs voor sommige vakantielanden

Sommige landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Spanje, IJsland en Frankrijk erkennen de bijschrijving in het gele boekje wel als bewijs van een coronavaccinatie. Ook zullen niet alle Europese landen gebruik maken van de app, en moet er een oplossing komen voor reizen buiten Europa. Hier zal het gele boekje waarschijnlijk weer van pas komen. Want de Europese Commissie kijkt wel of er naast het digitale certificaat een papieren certificaat kan komen dat eventueel gecombineerd kan worden met het gele boekje. Dit moet reizen mogelijk maken naar landen waar het Digitale Corona Certificaat niet wordt geaccepteerd of niet kan worden uitgelezen.
Op de hoogte van de laatste reisadviezen

Wel gevaccineerd, geen geel boekje

Het is dus nu mogelijk om met terugwerkende kracht de coronavaccinatie in het gele boekje te laten bijschrijven. Daarvoor moet je contact opnemen met de GGD waar je je hebt laten vaccineren. Kijk op de website van de betreffende GGD omdat daar binnenkort informatie komt te staan hoe je de vaccinatie alsnog kunt laten bijschrijven. Je hebt in ieder geval nodig je identiteitsbewijs en het registratiebewijs van je vaccinatie.

Meer over coronapaspoort en reizen

Niet vergeten:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Boeken voor je (zomer)vakantie? Kijk eens bij het uitgebreide aanbod op onze site. Je boekt via Puur op reis direct bij de aanbieder, dus er zijn geen extra kosten aan verbonden.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder