Spanje kiest andere aanpak monitoring coronavirus

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spanje - Girona
Het betoverende Girona ©MvdW

Spanje wil corona gaan beschouwen als een ‘gewone’ griep die regelmatig zal terugkeren zodra de huidige zesde golf voorbij is. In plaats van een pandemische ziekte schaart Spanje corona dan onder de noemer endemische ziekte. Dit heeft gevolgen voor de aanpak en registratie van het virus.

Volgens de Spaanse krant El Pais is Spanje al vergevorderd met de plannen voor een nieuw systeem om het coronavirus te monitoren. Dit betekent in de praktijk dat niet elke besmetting meer zal worden geregistreerd en testen van personen met symptomen niet direct noodzakelijk is. Uiteraard worden mensen die ziek worden zeker behandeld en zal er een netwerk van peilstations komen waar instellingen, scholen, artsen en ziekenhuizen de ontwikkeling van het coronavirus moeten doorgeven. Hierdoor kan worden bekeken hoe de ziekte zich verspreidt en hoe ernstig of mild het ziektebeeld verloopt. De uitputtende tellingen van het aantal besmettingen behoort daarmee tot het verleden.

Evenwicht moet terug

De krant meldt dat de Spaanse gezondheidsautoriteiten al maanden werken aan deze stap om het coronavirus te beschouwen als een virus dat niet meer weg zal gaan en onderdeel zal zijn van het bestaan. Dit ook omdat een groot deel van de mensen gevaccineerd is en/of corona heeft gehad. Premier Sánchez zei tegen El Pais dat het nu tijd wordt voor Spanje om de volksgezondheid, de geestelijke gezondheid en de economie weer in evenwicht te brengen.

Adolfo García-Sastre, directeur van het Institute for Global Health and Emerging Pathogens in het Mount Sinai Hospital in New York acht het onwaarschijnlijk dat andere zorgwekkende epidemieën zich tot de volgende winter zullen herhalen: “Het lijkt erop dat het virus een evenwicht bereikt, zoals bij de griep is gebeurd; bijvoorbeeld de oorzaak van de pandemie van 1918. Aanvankelijk veroorzaakte die veel doden maar werd na een jaar of twee een seizoensvirus.”

Afschaffen testen op corona

In de stappen naar een ander coronabeleid staan ook het verminderen van de quarantaineperiode van 10 naar 7 dagen en het afschaffen van de PCR- of antigeentest. Spanje is het eerste land in de Europese Unie dat corona op deze manier gaat aanpakken en hoopt dat er gesprekken zullen volgen met de andere landen van de Unie om het virus op een andere manier te gaan volgen en zo tot een eenvormig beleid te komen. Door deze aanpak van Spanje wordt in ieder geval ook het reizen van en naar het land weer een stuk eenvoudiger. Ook Ierland schrapt een verplichte coronatest voor gevaccineerden.

Over PCR testen en meer

Uitleg over de soorten testen, mondkapjes, gele boekjes en QR-codes lees je in dit artikel!

Lees ook:

Boek je reis naar Spanje

Voor vliegtickets kijk je bij Kayak Vliegtickets

Accommodaties in Spanje bij Booking.com

Complete vakanties naar Spanje vind je bij TUI.NL

Andere opties? Kijk op onze 'zoek en boek' pagina
 

 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder