Spanje kiest andere aanpak monitoring coronavirus

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spanje - Girona
Het betoverende Girona ©MvdW

Spanje wil corona gaan beschouwen als een ‘gewone’ griep die regelmatig zal terugkeren zodra de huidige zesde golf voorbij is. In plaats van een pandemische ziekte schaart Spanje corona dan onder de noemer endemische ziekte. Dit heeft gevolgen voor de aanpak en registratie van het virus.

Volgens de Spaanse krant El Pais is Spanje al vergevorderd met de plannen voor een nieuw systeem om het coronavirus te monitoren. Dit betekent in de praktijk dat niet elke besmetting meer zal worden geregistreerd en testen van personen met symptomen niet direct noodzakelijk is. Uiteraard worden mensen die ziek worden zeker behandeld en zal er een netwerk van peilstations komen waar instellingen, scholen, artsen en ziekenhuizen de ontwikkeling van het coronavirus moeten doorgeven. Hierdoor kan worden bekeken hoe de ziekte zich verspreidt en hoe ernstig of mild het ziektebeeld verloopt. De uitputtende tellingen van het aantal besmettingen behoort daarmee tot het verleden.

Evenwicht moet terug

De krant meldt dat de Spaanse gezondheidsautoriteiten al maanden werken aan deze stap om het coronavirus te beschouwen als een virus dat niet meer weg zal gaan en onderdeel zal zijn van het bestaan. Dit ook omdat een groot deel van de mensen gevaccineerd is en/of corona heeft gehad. Premier Sánchez zei tegen El Pais dat het nu tijd wordt voor Spanje om de volksgezondheid, de geestelijke gezondheid en de economie weer in evenwicht te brengen.

Adolfo García-Sastre, directeur van het Institute for Global Health and Emerging Pathogens in het Mount Sinai Hospital in New York acht het onwaarschijnlijk dat andere zorgwekkende epidemieën zich tot de volgende winter zullen herhalen: “Het lijkt erop dat het virus een evenwicht bereikt, zoals bij de griep is gebeurd; bijvoorbeeld de oorzaak van de pandemie van 1918. Aanvankelijk veroorzaakte die veel doden maar werd na een jaar of twee een seizoensvirus.”

Afschaffen testen op corona

In de stappen naar een ander coronabeleid staan ook het verminderen van de quarantaineperiode van 10 naar 7 dagen en het afschaffen van de PCR- of antigeentest. Spanje is het eerste land in de Europese Unie dat corona op deze manier gaat aanpakken en hoopt dat er gesprekken zullen volgen met de andere landen van de Unie om het virus op een andere manier te gaan volgen en zo tot een eenvormig beleid te komen. Door deze aanpak van Spanje wordt in ieder geval ook het reizen van en naar het land weer een stuk eenvoudiger. Ook Ierland schrapt een verplichte coronatest voor gevaccineerden.

Over PCR testen en meer

Uitleg over de soorten testen, mondkapjes, gele boekjes en QR-codes lees je in dit artikel!

Lees ook:

Boek je reis naar Spanje

Voor vliegtickets kijk je bij Kayak Vliegtickets

Accommodaties in Spanje bij Booking.com

Complete vakanties naar Spanje vind je bij TUI.NL

Andere opties? Kijk op onze 'zoek en boek' pagina
 

 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Vakantiebeurs voorpret: win entreekaarten

Vakantiebeurs voorpret: win entreekaarten

In 2025 in één dag de wereld ontdekken? Dat kan op de Vakantiebeurs die van 8 tot en met 12 januari gehouden wordt in de Jaarbeurs. Avontuur of natuur, glamping of basic, steden of paradijselijke stranden... je ziet het allemaal in Utrecht. En Puur op reis geeft ook dit jaar weer entreekaarten weg zodat je 'wereldreis' ook nog eens extra voordelig is.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder