Testen om te reizen of toegang te krijgen tot attracties?

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Fries Museum - testen
©Puuropreis

In april zijn er in de cultuur-, sport- en recreatiesector pilots gestart waarbij je toegang kunt krijgen met een testbewijs. De overheid is van mening dat dit testsysteem zal helpen om alles weer te kunnen openen. Er is zelfs een ‘testvakantie’ naar Rhodos opgezet waarbij mensen zich voor- tijdens en na hun vakantie moeten laten testen en de EU meldt in juni te willen starten met een coronapas om binnen Europa te kunnen reizen.

Hoe werkt het testen voor toegang?

Wil je je aanmelden voor een evenement of activiteit die deelneemt aan de testpilots dan moet je je aanmelden bij de organisator. Die geeft aan waar je je kunt laten testen en hoe je daarvan een bewijs krijgt. Helaas is niet elke testlocatie toegestaan en kun je het testbewijs voorlopig alleen ook nog krijgen op een smartphone waarop de app ‘Coronacheck’ is geïnstalleerd. Mensen die een kaartje voor het museum naar keuze hebben gekocht, kunnen een gratis sneltest doen bij een aan het museum verbonden sneltestlocatie.

Is het testen blijvend?

Als je op de website van de overheid de redenen leest waarom de pilots in het leven geroepen zijn zou je denken van wel. Of in ieder geval voor langere tijd. Er wordt namelijk ook gewerkt aan de ‘Tijdelijke wet testbewijzen covid-19’ die in moet gaan op 1 mei 2021. Dat zou betekenen dat testen blijvend onderdeel uit zal maken van een bezoek aan bijvoorbeeld een dierentuin of museum. Vaccinaties zijn daarbij geen uitgangspunt. 
Dat is wel het geval bij de coronapas die volgens het Europees Parlement een tijdelijk instrument moet zijn om reizen tussen de EU-lidstaten makkelijker te maken. In het paspoort komt te staan of je ingeënt bent tegen Covid-19, recent negatief bent gestest of een eerdere besmetting hebt doorgemaakt.

Lees hier meer over de testvakantie naar Rhodos

Eerst geen coronapas voor de Eu

Nu wel een coronapas

Welke musea doen mee?

In Nederland zijn vanaf midden april 17 musea maximaal drie dagen open. Hiervoor zijn in totaal zo'n 37.000 kaarten beschikbaar. Behalve dat testen een drempel is heb je voor het reserveren van een tijdvak ook nog een Museumjaarkaart nodig waarmee je je aanmeldt op museum.nl.
De musea die aan de nieuwe testevenementen deelnemen: het Drents Museum in Assen, Fries Museum in Leeuwarden, Jopie Huisman Museum in Workum, Groninger Museum in Groningen, Het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch, Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, Bonnefanten in Maastricht, Hermitage in Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, Teylers Museum in Haarlem, Slot Loevestein in Poederoijen, Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad, Museum de Fundatie in Zwolle, Spoorwegmuseum in Utrecht, Museum Prinsenhof in Delft, Wereldmuseum in Rotterdam en Zeeuws Museum in Middelburg.

Niet voor de veiligheid

De redenen om te testen is in ieder geval niet dat daardoor alles veiliger gemaakt wordt. Daarvoor zijn al eerder met alle sectoren afspraken gemaakt in de coronaprotocollen. Het is de bedoeling om te kijken of bezoekers vertrouwen hebben en zo’n activiteit willen doen, of het testen vooraf bezwaarlijk is, hoe organisaties de testuitslagen controleren en of alle ICT, app’s en speciaal gebouwde teststraten goed functioneren, zo meldt de website van de Overheid.
De Museumvereniging zegt in het persbericht dat de musea graag meewerken aan het experiment van de overheid, maar wijst er ook op dat het coronaprotocol van musea volgens haar goed werkt en veilig is.

"Toen musea nog open waren, is veel ervaring opgedaan met het coronaprotocol. Voor zover bekend hebben er in musea ook geen besmettingen plaatsgevonden", aldus de vereniging. "Sneltesten mogen geen nieuwe, onnodige drempel voor museumbezoek worden. De inzet blijft dan ook dat álle musea in Nederland zo snel mogelijk hun deuren mogen openen voor het publiek - met gebruik van het coronaprotocol en zonder drempel van sneltesten."

Is testen voor toegang echt de enige manier om bijvoorbeeld musea, dierentuinen en attractieparken weer te openen of om weer te reizen? Wat doe jij?

Boek hier je vakantie

ACSI Kampeerreizen

Hotelspecials

Djoser

Traveltroef

Of een van de vele andere aanbieders van vlieg-, trein-, boot-, auto- en campervakanties.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder