Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Musea: Batavia in Lelystad
Ontdek het museumschip Batavia in Lelystad

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

 1. Noord-Holland
  Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. (Her)ontdek in dit museum de nostalgie van de 20ste eeuw aan de hand van iconische objecten, oude reclameborden, speelgoed en mode in de tentoonstellingen die het verleden tot leven brengen.
 2. Zuid-Holland
  Museum Paulina Bisdom van Vliet, Haastrecht. Stap binnen in dit charmante museum, gevestigd in een prachtig 19de-eeuws landhuis met een grote verzameling antiek, schilderijen en elegante interieurs, die de sfeer van vroeger tot leven brengen.
 3. Utrecht
  Museum Speelklok, Utrecht. Dit (interactieve) unieke museum is gewijd aan zelfspelende muziekinstrumenten. Laat je betoveren (of niet) door de vrolijke melodieën van draaiorgels, klokken en muziekdozen, terwijl je tegelijkertijd meer te weten komt over de geschiedenis en techniek achter deze instrumenten.
 4. Gelderland
  Watermuseum, Arnhem. Wat is de invloed en de impact van water op ons dagelijks leven? Dit ontdek je in deze fascinerende wereld van water in dit interactieve museum. Verken verschillende thema's, zoals de waterkringloop, waterbeheer en meer in de leuke en educatieve tentoonstellingen.
 5. Noord-Brabant
  Vincentre, Nuenen. In dit museum staat het leven en werk van Vincent van Gogh tijdens zijn verblijf in Nuenen centraal. Ontdek de inspiratiebronnen achter zijn schilderijen en leer meer over de bijzondere periode die hij hier heeft doorgebracht. Wat de invloed is van perspectief, licht en donker ontdek je in Vincents Lichtlab,
 6. Limburg
  Cuypershuis, Roermond. Het Cuypershuis is gevestigd in het voormalige woonhuis en atelier van architect Pierre Cuypers. Bewonder zijn prachtige ontwerpen, variërend van meubels en glas-in-loodramen tot architectuur, en ontdek de invloed die hij had op de Nederlandse bouwkunst.
 7. Overijssel
  Rijtuigmuseum, Hellendoorn. Waan je in vroegere tijden in dit museum waar je een kijkje krijgt in de elegante wereld van antieke rijtuigen. Verbaas je over de prachtig gerestaureerde exemplaren, zoals koetsen, sleden en rijtuigen, en leer meer over de rol die ze speelden in het dagelijks leven van vroeger.
 8. Zeeland
  Watersnoodmuseum, Ouwerkerk: Het Watersnoodmuseum vertelt het aangrijpende verhaal van de Watersnoodramp van 1953. Ontdek de impact van deze ramp op de Zeeuwse bevolking en leer meer over de wederopbouw na deze tragische gebeurtenis.
 9. Friesland
  Eise Eisinga Planetarium, Franeker: Stap binnen in het oudste nog werkende planetarium ter wereld waar je het bijzondere mechanisme kunt bewonderen dat de beweging van de planeten nauwkeurig simuleert. Verken het heelal en laat u verrassen door de astronomische kennis van Eise Eisinga.
 10. Groningen
  GRID Grafisch Museum, Groningen. Dit museum is gewijd aan de kunst van het grafisch ontwerp en drukwerk. Ontdek de rijke geschiedenis van de drukpers, maak kennis met oude ambachten zoals letterzetten en ervaar de kracht van visuele communicatie.
 11. Drenthe
  Gevangenismuseum, Veenhuizen. Ga de bak in en ontdek de wereld van het gevangeniswezen in dit intrigerende museum. Verken het terrein van een voormalige strafkolonie en leer meer over het leven van gedetineerden en de geschiedenis van het strafrecht in Nederland.
 12. Flevoland
  Batavialand, Lelystad: reis terug in de tijd naar de Gouden Eeuw bij Batavialand. Verken het VOC-schip de Batavia, leer over de scheepsbouw en maak kennis met de maritieme geschiedenis van Nederland.

Boek je tickets voor een van deze musea

Ben je al eens in één van deze musea geweest? Deel dan je ervaringen. Wellicht nog een tip voor een ander museum? Ook dat kun je melden onder dit artikel. En deel het met familie, vrienden en kennissen die ook op zoek zijn naar een bijzonder uitje.

Tickets zijn te boeken bij:

Get your guide Activiteiten

Tiqets  

Overnachten in één van de museumplaatsen

Maak van je bijzondere museumbezoek een weekendje weg en boek een overnachting in een van de steden. Kijk voor de mooiste en voordeligste aanbiedingen op:

Booking.com

Fletcher Hotels

Hotelspecials

Trivago

Ook leuk om te doen: deze torens beklimmen!

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder