Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Musea: Batavia in Lelystad
Ontdek het museumschip Batavia in Lelystad

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

 1. Noord-Holland
  Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. (Her)ontdek in dit museum de nostalgie van de 20ste eeuw aan de hand van iconische objecten, oude reclameborden, speelgoed en mode in de tentoonstellingen die het verleden tot leven brengen.
 2. Zuid-Holland
  Museum Paulina Bisdom van Vliet, Haastrecht. Stap binnen in dit charmante museum, gevestigd in een prachtig 19de-eeuws landhuis met een grote verzameling antiek, schilderijen en elegante interieurs, die de sfeer van vroeger tot leven brengen.
 3. Utrecht
  Museum Speelklok, Utrecht. Dit (interactieve) unieke museum is gewijd aan zelfspelende muziekinstrumenten. Laat je betoveren (of niet) door de vrolijke melodieën van draaiorgels, klokken en muziekdozen, terwijl je tegelijkertijd meer te weten komt over de geschiedenis en techniek achter deze instrumenten.
 4. Gelderland
  Watermuseum, Arnhem. Wat is de invloed en de impact van water op ons dagelijks leven? Dit ontdek je in deze fascinerende wereld van water in dit interactieve museum. Verken verschillende thema's, zoals de waterkringloop, waterbeheer en meer in de leuke en educatieve tentoonstellingen.
 5. Noord-Brabant
  Vincentre, Nuenen. In dit museum staat het leven en werk van Vincent van Gogh tijdens zijn verblijf in Nuenen centraal. Ontdek de inspiratiebronnen achter zijn schilderijen en leer meer over de bijzondere periode die hij hier heeft doorgebracht. Wat de invloed is van perspectief, licht en donker ontdek je in Vincents Lichtlab,
 6. Limburg
  Cuypershuis, Roermond. Het Cuypershuis is gevestigd in het voormalige woonhuis en atelier van architect Pierre Cuypers. Bewonder zijn prachtige ontwerpen, variërend van meubels en glas-in-loodramen tot architectuur, en ontdek de invloed die hij had op de Nederlandse bouwkunst.
 7. Overijssel
  Rijtuigmuseum, Hellendoorn. Waan je in vroegere tijden in dit museum waar je een kijkje krijgt in de elegante wereld van antieke rijtuigen. Verbaas je over de prachtig gerestaureerde exemplaren, zoals koetsen, sleden en rijtuigen, en leer meer over de rol die ze speelden in het dagelijks leven van vroeger.
 8. Zeeland
  Watersnoodmuseum, Ouwerkerk: Het Watersnoodmuseum vertelt het aangrijpende verhaal van de Watersnoodramp van 1953. Ontdek de impact van deze ramp op de Zeeuwse bevolking en leer meer over de wederopbouw na deze tragische gebeurtenis.
 9. Friesland
  Eise Eisinga Planetarium, Franeker: Stap binnen in het oudste nog werkende planetarium ter wereld waar je het bijzondere mechanisme kunt bewonderen dat de beweging van de planeten nauwkeurig simuleert. Verken het heelal en laat u verrassen door de astronomische kennis van Eise Eisinga.
 10. Groningen
  GRID Grafisch Museum, Groningen. Dit museum is gewijd aan de kunst van het grafisch ontwerp en drukwerk. Ontdek de rijke geschiedenis van de drukpers, maak kennis met oude ambachten zoals letterzetten en ervaar de kracht van visuele communicatie.
 11. Drenthe
  Gevangenismuseum, Veenhuizen. Ga de bak in en ontdek de wereld van het gevangeniswezen in dit intrigerende museum. Verken het terrein van een voormalige strafkolonie en leer meer over het leven van gedetineerden en de geschiedenis van het strafrecht in Nederland.
 12. Flevoland
  Batavialand, Lelystad: reis terug in de tijd naar de Gouden Eeuw bij Batavialand. Verken het VOC-schip de Batavia, leer over de scheepsbouw en maak kennis met de maritieme geschiedenis van Nederland.

Boek je tickets voor een van deze musea

Ben je al eens in één van deze musea geweest? Deel dan je ervaringen. Wellicht nog een tip voor een ander museum? Ook dat kun je melden onder dit artikel. En deel het met familie, vrienden en kennissen die ook op zoek zijn naar een bijzonder uitje.

Tickets zijn te boeken bij:

Get your guide Activiteiten

Tiqets  

Overnachten in één van de museumplaatsen

Maak van je bijzondere museumbezoek een weekendje weg en boek een overnachting in een van de steden. Kijk voor de mooiste en voordeligste aanbiedingen op:

Booking.com

Fletcher Hotels

Hotelspecials

Trivago

Ook leuk om te doen: deze torens beklimmen!

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder