Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Musea: Batavia in Lelystad
Ontdek het museumschip Batavia in Lelystad

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

 1. Noord-Holland
  Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. (Her)ontdek in dit museum de nostalgie van de 20ste eeuw aan de hand van iconische objecten, oude reclameborden, speelgoed en mode in de tentoonstellingen die het verleden tot leven brengen.
 2. Zuid-Holland
  Museum Paulina Bisdom van Vliet, Haastrecht. Stap binnen in dit charmante museum, gevestigd in een prachtig 19de-eeuws landhuis met een grote verzameling antiek, schilderijen en elegante interieurs, die de sfeer van vroeger tot leven brengen.
 3. Utrecht
  Museum Speelklok, Utrecht. Dit (interactieve) unieke museum is gewijd aan zelfspelende muziekinstrumenten. Laat je betoveren (of niet) door de vrolijke melodieën van draaiorgels, klokken en muziekdozen, terwijl je tegelijkertijd meer te weten komt over de geschiedenis en techniek achter deze instrumenten.
 4. Gelderland
  Watermuseum, Arnhem. Wat is de invloed en de impact van water op ons dagelijks leven? Dit ontdek je in deze fascinerende wereld van water in dit interactieve museum. Verken verschillende thema's, zoals de waterkringloop, waterbeheer en meer in de leuke en educatieve tentoonstellingen.
 5. Noord-Brabant
  Vincentre, Nuenen. In dit museum staat het leven en werk van Vincent van Gogh tijdens zijn verblijf in Nuenen centraal. Ontdek de inspiratiebronnen achter zijn schilderijen en leer meer over de bijzondere periode die hij hier heeft doorgebracht. Wat de invloed is van perspectief, licht en donker ontdek je in Vincents Lichtlab,
 6. Limburg
  Cuypershuis, Roermond. Het Cuypershuis is gevestigd in het voormalige woonhuis en atelier van architect Pierre Cuypers. Bewonder zijn prachtige ontwerpen, variërend van meubels en glas-in-loodramen tot architectuur, en ontdek de invloed die hij had op de Nederlandse bouwkunst.
 7. Overijssel
  Rijtuigmuseum, Hellendoorn. Waan je in vroegere tijden in dit museum waar je een kijkje krijgt in de elegante wereld van antieke rijtuigen. Verbaas je over de prachtig gerestaureerde exemplaren, zoals koetsen, sleden en rijtuigen, en leer meer over de rol die ze speelden in het dagelijks leven van vroeger.
 8. Zeeland
  Watersnoodmuseum, Ouwerkerk: Het Watersnoodmuseum vertelt het aangrijpende verhaal van de Watersnoodramp van 1953. Ontdek de impact van deze ramp op de Zeeuwse bevolking en leer meer over de wederopbouw na deze tragische gebeurtenis.
 9. Friesland
  Eise Eisinga Planetarium, Franeker: Stap binnen in het oudste nog werkende planetarium ter wereld waar je het bijzondere mechanisme kunt bewonderen dat de beweging van de planeten nauwkeurig simuleert. Verken het heelal en laat u verrassen door de astronomische kennis van Eise Eisinga.
 10. Groningen
  GRID Grafisch Museum, Groningen. Dit museum is gewijd aan de kunst van het grafisch ontwerp en drukwerk. Ontdek de rijke geschiedenis van de drukpers, maak kennis met oude ambachten zoals letterzetten en ervaar de kracht van visuele communicatie.
 11. Drenthe
  Gevangenismuseum, Veenhuizen. Ga de bak in en ontdek de wereld van het gevangeniswezen in dit intrigerende museum. Verken het terrein van een voormalige strafkolonie en leer meer over het leven van gedetineerden en de geschiedenis van het strafrecht in Nederland.
 12. Flevoland
  Batavialand, Lelystad: reis terug in de tijd naar de Gouden Eeuw bij Batavialand. Verken het VOC-schip de Batavia, leer over de scheepsbouw en maak kennis met de maritieme geschiedenis van Nederland.

Boek je tickets voor een van deze musea

Ben je al eens in één van deze musea geweest? Deel dan je ervaringen. Wellicht nog een tip voor een ander museum? Ook dat kun je melden onder dit artikel. En deel het met familie, vrienden en kennissen die ook op zoek zijn naar een bijzonder uitje.

Tickets zijn te boeken bij:

Get your guide Activiteiten

Tiqets  

Overnachten in één van de museumplaatsen

Maak van je bijzondere museumbezoek een weekendje weg en boek een overnachting in een van de steden. Kijk voor de mooiste en voordeligste aanbiedingen op:

Booking.com

Fletcher Hotels

Hotelspecials

Trivago

Ook leuk om te doen: deze torens beklimmen!

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder