Top 11 hoogste beklimbare torens

1.5833333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Lange Jan Middelburg©MvdW
Lange Jan Middelburg©MvdW

De trappen op, de toren in. Puur op reis zocht de 11 hoogst beklimbare torens in Nederland en België. Het is even doorbijten en af en toe uitrusten… maar het uitzicht is in alle gevallen magnifiek. En mocht je een treetje meer of minder tellen, laat het ons weten.

 
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen

Met 123 meter heeft de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen niet alleen de hoogste toren van de Benelux, maar met een oppervlakte van bijna een hectare is het ook de grootste gothische kerk van Nederland en België. De bouw begon omstreeks 1352 en werd voltooid in 1521. De prachtige, opengewerkte klokkentoren lijkt net een kantwerk van steen. De toren is te beklimmen van april en september en na 515 treden word je beloond met een adembenemend panorama over Antwerpen en de wijde omgeving. Bij helder weer zie je zelfs het Atomium in Brussel.

 

De Domtoren in Utrecht

De Dom van Utrecht is met ruim 112 meter de hoogst beklimbare toren van Nederland en tevens het hoogste gebouw van de stad Utrecht. De gotische kerk werd vanaf 1254 gebouwd als de kathedraal van het bisdom Utrecht. Sinds 1580 is de kerk protestants. Voor een uitzicht over de stad moet je 465 treden op. Dat is inclusief de treden van het ontvangstgebouw naast de toren. 

Nieuwe Kerk in Delft

De Nieuwe Kerk in Delft is een kerkgebouw aan de Markt in het centrum van de stad. Met 108,75 meter is de toren de één na hoogste van Nederland. De kerk is ondermeer bekend vanwege het praalgraf van Willem van Oranje. Onder het praalgraf bevindt zich de grafkelder van het Koninklijk Huis. Met uitzondering van zondag kun je de toren elke dag beklimmen. Voor een blik op Delft moet je 376 treden op en kun je vanaf 85 meter bij goed weer tot aan Rotterdam en Den Haag kijken.
 
 

Sint-Catharinakerk in Hoogstraten

De 105 meter hoge toren van de De Sint-Catharinakerk in Hoogstraten (België) heeft een achtkantige klokkentoren, bekroond met een ui, vervaardigd van leien. De toren van het sinds 1936 beshermde monument is een van de hoogste in baksteen ter wereld. Via een wenteltrap voeren  300 treden je naar boven en heb je de vier windstreken aan je voeten. Bij zeer helder weer zie je met het blote oog de kerktorens van Breda en Antwerpen. Op maandag is de toren dicht.

Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort

De laatgotische Onze Lieve-Vrouwetoren  heeft de bijnaam ‘Lange Jan’ en is 98,33 meter hoog (gemeten tot aan het haantje) en reikt hoog boven de binnenstad uit. De toren is gebouwd tussen 1450-1500 en hoort oorspronkelijk bij een in de 18e eeuw verdwenen kerk. Na 346 treden bereik je de bovenste omgang voor een prachtig uitzicht op de middeleeuwse binnenstad en wijde omgeving. Verrassing: halverwege de beklimming kun je even bijkomen in een klein museum.

Onze-Lieve-Vrouwekerk in Breda

De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk is het belangrijkste monument van Breda. De kerk staat in het centrum van Breda aan de Grote Markt. Het is een kruisbasiliek in de stijl van de Brabantse gotiek, die in de loop der tijd meerdere malen is gerestaureerd. De toren is 97 meter hoog en de 360 treden zijn een aantal dagen van de week te beklimmen. Zowel door haar bouw als door haar ligging wordt de kerk tot de mooiste van Nederland gerekend en behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

Martinitoren in Groningen

Met 96,8 meter komt de De Martinitoren, die de bijnaam d’Olle Grieze heeft, op de zevende plaats in deze top 11. De 373 treden van de toren kun je met en zonder begeleiding beklimmen. De VVV aan de voet van de Martinitoren geeft hierover meer informatie. De toren hoort bij de Martinikerk, de grootste kerk van Groningen die is gebouwd rond 1230. De kerk bevat fresco’s uit de 13de eeuw en een van de grootste barokorgels van Noord-West Europa. 

De Grote of Martinikerk in Doesburg

De Grote of Martinikerk is gebouwd in laatgotische stijl en de hoofdkerk van Doesburg. Anderen gebruikte namen zijn: Hervormde Kerk, Sint-Maartenskerk en Sint-Martinuskerk. De bijna 95 meter hoge toren telt 221 treden die je onder leiding van een gids kunt beklimmen. Onderweg krijg je uitleg over de toren en het carillon.

Eusebiuskerk of Grote Kerk in Arnhem

De Sint-Eusebiuskerk heeft een 93 meter hoge toren. Heel bijzonder is dat de kerk tegenwoordig als decor dient voor evenementen. Op 30 meter hoogte kun je er grote- en kleine feesten vieren en op 73 meter  een huwelijk in de wolken sluiten. Het is de enige kerktoren met een glazen lift die tot in de top gaat. Echte die-hards kunnen ook lopend naar boven. De bouw van de kerk begon in  1450 en duurde meer dan een eeuw De kerk werd grotendeels verwoest aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bij de slag om Arnhem, maar herrees uit het puin. In de kerk bevindt zich het praalgraf van Karel van Gelre (1539-1540).

Misschien is er in de stad van de hoogst beklimbare toren ook nog een 'lekker' museum!

Lange Jan in Middelburg

Lange Jan MiddelburgDeze 90,5 meter hoge Abdijtoren behoort tot het abdijcomplex in Middelburg. Hij is merkwaardig gesitueerd tegen de zuidwand van de eenbeukige Abdijkerk. De achtkantige toren heeft als bijnaam de Lange Jan en is gebouwd in de  tweede helft van de veertiende eeuw. De toren is diverse malen door brand beschadigd. In 1714-15 werd door Jan Albert de Grave en Claes Noorden een gegoten carillon in de toren aangebracht, die in 1940 weer Al in augustus 1940 kreeg architect Jan de Meyer uit opdracht van het Middelburgse gemeentebestuur om de toren te restaureren en in 1955 was de huidige toren klaar en draagt als vanouds een keizerskroon. Eenmaal de 207 treden beklommen heb je een prachtig uitzicht over de stad en Walcheren.

De Westerkerk in Amsterdam

Deze kerk staat aan de rand van de Jordaan in Amsterdam. De ruim 85 meter hoge toren staat kwam in 1638 gereed en staat, volgens de middeleeuwse traditie, midden voor de westgevel van de kerk. Het onderste gedeelte tot de eerste omgang bestaat uit baksteen. Daarboven volgt een gedeelte dat in hoofdzaak bestaat uit een houtconstructie, bekleed met natuursteen. De bovenste geledingen zijn houtconstructies bekleed met lood.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder