Top 11 lekkerste musea van Nederland en België
Met instellingen als het Rijksmuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten hebben Nederland en België zich een plek verworven op de internationale cultuurkaart. Maar de lage landen doen niet alleen in hoge kunsten; ze hebben ook een scala aan heerlijke, vooral smakelijke musea. Puur op reis kiest de 11 lekkerste.
Museum van de Aardbei
In de tuinierswoning van een mooi Maaspand in Wépion, in de Belgische provincie Namur, kom je alles te weten over de teelt van dit heerlijke product. Het Musée de la Fraise, zoals de lokale benaming luidt, heeft aan de Chaussée de Dinant 1037 een documentatiecentrum en een winkel, waar streekproducten worden verkocht.
Hollands Kaasmuseum
In het monumentale Waaggebouw, in het hart van Alkmaar, krijg je uitgebreid tekst en uitleg over kaas. Het Hollands Kaasmuseum laat je zien hoe de producten in de loop der eeuwen zijn bereid, en hoe de handel en het leven op het platteland eruit zag. De collectie bestaat onder meer uit historische gebruiksvoorwerpen, film- en beeldmateriaal en schilderijen, waaronder 24 portretten van Hollandse vrouwen uit de 16de eeuw. Kinderen leren het museum aan het Waagplein 2 kennen via een speurtocht.
Frietmuseum
In de Saaihalle van Brugge staat het enige museum ter wereld, dat de hele geschiedenis toont van de oorsprong van de aardappel tot de eerste frieten. Het Frietmuseum heeft een collectie machines die zijn gebruikt voor de bewerking, de oogst, het schillen, het sorteren en het bakken van aardappelen. Daarnaast zie je de rol die Belgische frieten hebben gespeeld in kunst, muziek en film. Uiteraard kun aan de Vlamingstraat 33 ook een frietje eten.
Chocolademuseum
Aan de Wijnzakstraat 2 in Brugge kom je alles te weten van chocola. In Choco Story vind je niet alleen historische, geografische en botanische informatie over cacao, maar kun je ook de mooiste recepten ontdekken. Op aanvraag kun je de bibliotheek van het Chocolademuseum induiken om nog meer over de lekkernij te weten te komen.
Nederlands Wijnmuseum
In oude wijnkelders aan de Velperweg 23 in Arnhem komt de wereld van wijn aan je voorbij: van wijnrank tot een goed glas. De toegang tot het Nederlands Wijnmuseum is laagdrempelig; een bezoek is voor iedereen interessant, of je nu wijnexpert bent of beginner. Wie tijdens zijn of haar bezoek wil lunchen of gewoon iets wil drinken, kan dat doen in het nieuwe wijncafé Le Jardin.
Misschien is er in de stad van het lekkerste museum ook nog een beklimbare toren!
De Theefabriek
In Houwerzijl staat niet alleen Nederlands enige theemuseum, maar ook nog een theeschenkerij met waarschijnlijk de meest uitgebreide theekaart van de wereld. Je vindt ze allebei in de voormalige kerk en pastorie aan de Hoofdstraat 15-25 van het Groningse dorp. Je leert in De Theefabriek niet alleen van alles over de theeplant, je kunt er ook nog eens uitgebreid proeven. Op de kaart staan liefst 300 soorten, onder meer met kruiden en specerijen.
Jenevermuseum
Schiedam is Nederlands jeneverstad. Aan de Lange Haven 74-76 staat dus het Jenevermuseum. Een veelzijdig museum waar gezelligheid gepaard gaat met het opdoen van kennis. Leer over de historie van jenever, ga borrelen in het proeflokaal en breng na afloop een bezoek aan de slijterij. Daar kun je de moutwijnjenever Old Schiedam krijgen, die nog altijd in de historische branderij van het museum wordt gemaakt. Loop in Schiedam ook de molenroute!
Nederlands Bakkerijmuseum
De naam van de demonstratie zegt eigenlijk alles: ‘Symboliek in Brood’. Daarvoor ga je naar het Nederlands Bakkerijmuseum Het Warme Land aan de Kerkhofstraat 13 in Hattem; om meer te weten te komen over ons dagelijks brood. De bakdemo’s voor jong en oud hebben plaats tegen het decor van de Middeleeuwse stadsmuur, die dwars door het museum in de Gelderse gemeente loopt.
Likeur & Frismuseum
Aan de Varkensmarkt 22 in Hilvarenbeek vind je, naar zeggen van de initiatiefnemers, de meest uitgebreide likeurcollectie binnen Europa. In het Likeur & Frismuseum staat het allemaal: likeurglaswerk, een antieke likeurstokerij en een advocaatfabriekje uit 1833. De combinatie van likeur en frisdrank maakt het museum een aantrekkelijke bestemming voor zowel jong als oud, al kunnen de eersten natuurlijk niet meedoen aan de likeurproeverijen.
Nationaal Biermuseum
Bier is in onze streken al duizenden jaren de populairste alcoholhoudende drank. Maar hoe wordt het gebrouwen? Wat is mouten en waarom is gist belangrijk? Aan de hand van gereedschappen, apparatuur en machines, waarmee de afgelopen eeuwen ‘het gouden nat’ is gemaakt, krijg je antwoord in Nationaal Biermuseum De Boom in Alkmaar. Het museum zit in het historische pand Houttil 1, vlakbij de kaasmarkt.
Zuivelmuseum
In de Belgische kustplaats Blankenberge wordt het verhaal van melk, boter en kaas uit de Lage Landen verteld. Als bezoeker van het Zuivelmuseum aan de Brugsesteenweg 68 trek je onder meer langs vijf eeuwen geschiedenis van de zuivelindustrie in Vlaanderen. Met didactische voorstellingen krijg je alle facetten van melk, de voedingsbestanddelen en de wijze van verwerking voorgeschoteld.
Ken je zelf ook nog een 'lekker' museum?