De vele kanten van Utrecht
Utrecht: stad van Dick Bruna en zijn nijntje, de Domtoren, het Rietveld Schröderhuis, Museum Speelklok, winkelcentrum Hoog Catharijne. Maar ook van studentencafés, restaurants in werfkelders, evenementen, wandelingen, boottochtjes over de grachten, sport. De vierde stad van Nederland kan zich in alles meten met de grote drie: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
Op meer dan één gebied torent Utrecht zelfs boven genoemde steden uit. Soms figuurlijk, soms letterlijk, zoals met de Domtoren. Met een hoogte van 112 meter hebben we te maken met de hoogste kerktoren van ons land en bovendien het hoogste gebouw van de stad. Niet voor niets beklimmen jaarlijks duizenden mensen uit binnen- en buitenland – al dan niet met een ervaren gids - de 465 traptreden om boven van het fenomenale uitzicht over Utrecht en regio te genieten. Het gotische gebouw bepaalt al sinds het jaar 1382 (!) de skyline.
Bouwkundig hoogstandje
Liefhebbers van bouw en –stijlen komen in Utrecht sowieso aan hun trekken. Van het Academiegebouw uit 1891 (te vinden aan het Domplein) tot ZIMIHC (Zat Ik Maar In Hoog Catharijne), het in 1993 geopende theater aan de Bouwstraat, ondergebracht in een voormalige Nederlands Hervormde Gemeente School. In de Prins Hendriklaan, in de buurt van het Wilhelminapark, staat een icoon als het gaat om moderne architectuur. Het Rietveld Schröderhuis uit 1924 is volgens velen het hoogtepunt van kunststroming De Stijl. Opdrachtgeefster Truus Schröder woonde er van 1925 tot haar dood in 1985; eerst met haar drie kinderen, later met architect Gerrit Rietveld samen. De creatie staat sinds het jaar 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De woning is te bezoeken, maar in verband met de beperkte ruimte is vooraf boeken noodzakelijk.
Speelplezier in het museum
Dat laatste hoeft weer niet in Nederlands ‘allerleukste museum voor peuters en kleuters’, zoals het nijntje museum in het Museumkwartier zichzelf omschrijft. Kruipen, zoeken, ruiken, dansen; het kan allemaal aan de Agnietenstraat. En dat allemaal dankzij Dick Bruna (1927-2017, die met recht één van de belangrijkste Utrechtenaren mag worden genoemd. Hij creëerde namelijk nijntje, die zou uitgroeien tot het beroemdste konijn ter wereld. Bruna schreef en illustreerde liefst 124 prentenboeken. Zijn boeken zijn in meer dan 50 talen vertaald en in totaal zijn er wereldwijd meer dan 85 miljoen exemplaren van verkocht. Maar dat hoeven de peuters en kleuters natuurlijk allemaal nog niet te weten, zij kunnen in dit bijzondere museum vooral heerlijk spelen en ravotten.
Vrolijke muziek en wielrenners
Heel anders gaat het eraan toe aan de Steenweg, in het hartje van de binnenstad. In Museum Speelklok mag je ook veel dingen aanraken en gebruiken, maar je moet wel een beetje voorzichtig doen. Hier vind je namelijk een prachtige collectie muziekinstrumenten, van het kleinste speeldoosje tot de grootste dans- en draaiorgels. Kortom, vrolijke muziek wordt hier gegarandeerd! En dan kun je nog naar… Neen, op die manier wordt de lijst veel en veel te lang. We willen afronden met de bijzondere band tussen Utrecht en de wielersport. Fietsfans kwamen twee keer in groten getale naar de Domstad: in 2010 toen een etappe in de Ronde van Italië door de stad kwam en in 2015 bij de start van de Tour de France (foto). En wellicht wordt de drie-eenheid volgemaakt, want er zijn plannen om in 2020 de Ronde van Spanje naar Utrecht te halen.
Veel mensen willen daar niet op wachten, Utrecht is nu al interessant genoeg. Het aantal hotelgasten nam in de afgelopen jaren bijvoorbeeld stevig toe, aldus cijfers van het CBS. Zo bezochten in april 2017 rond de 44.000 gasten de stad, terwijl dat er in dezelfde maand van 2015 nog 33.000 waren. Utrecht als heerlijke stedentrip, steeds meer mensen doen het.