Musea in Nederland weer open! Wat is er te doen?

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Musea Kunst
De musea openen weer hun deuren © StockSnap-Pixabay

Na maandenlange sluiting gaan op 5 juni 2021 de deuren van de (meeste) Nederlandse musea weer open voor het publiek. We willen de onderstaande exposities graag extra onder jullie aandacht brengen. We vullen dit artikel geregeld aan. Heb je zelf een tip voor een leuke tentoonstelling of expositie? Deel hem dan in het commentaarblok onderaan dit artikel. Update 8 juni 2021.

Voor de meeste musea geldt dat je vooraf een kaartje moet kopen en/of een toegangstijd moet reserveren. 

Beatlefoto's in het Herman Brood Museum

The ‘fabulous four from Liverpool’, is vanaf 11 juni 2021 te bewonderen in het Herman Brood Museum in Zwolle waar ‘art-gallery’ man Ivo de Lange een expositie houdt van ruim 80 gesigneerde foto’s gemaakt door Robert Whitaker. De expositie duurt tot en met 30 september 2021 en geeft een zeldzaam overzicht van de worldtour van The Beatles 1964-1966. Het museum is gevestigd in het museumhart van Zwolle en werd in 2017 opgericht door de huidige eigenaar Ivo de Lange, een goede vriend van de in 2001 overleden rockster en kunstenaar. Met het museum wil hij vooral de herinnering aan Herman levend houden. Het museum geeft bezoekers een kijkje in het roerige leven van Brood. Foto’s, schilderijen maar ook kleine gifts met Brood als opschrift zijn te zien en te koop. 

Rembrandthuis, Amsterdam:

De tentoonstelling Hansken, Rembrandts Olifant wacht op publiek. Ook heeft het museum nieuwe aanwinsten, zoals een werk van Ferdinand Bol en kreeg daarnaast een aantal werken van oude en nieuwe meesters in bruikleen.
Boek hier je kaartje voor het Rembrandthuis

Tropenmuseum, Amsterdam: 

Cadeau, Hoezo? is een uitbundige en interactieve tentoonstelling waar je ziet hoe we wereldwijd cadeaus aan elkaar geven; en op hoe veel manieren we dat doen. Tussen mensen onderling, maar ook op politiek niveau. Waarom gaf Nederland ooit een stoomschip aan Japan? Wat vond Mao van de mango’s die hij ooit ontving? In de tentoonstelling zie je ook de honderden poppen die Juliana cadeau kreeg. En stap je in een enorme, Instagrammable installatie van furoshiki (Japans inpakdoek).

Museum Volkenkunde, Leiden:

Droomreis, borduurwerken van 180 schoolkinderen zijn geborduurde verbeeldingen van droomreizen van 180 kinderen. De makers zijn leerlingen van drie basisscholen: De Pionier en De Lorentzschool uit Leiden en de Koningin Julianaschool uit Leiderdorp. Reizen in de tijd, de ruimte en door de wereld: alles is mogelijk. Door corona en de noodzaak thuis te blijven hebben deze werken natuurlijk een extra betekenis gekregen. 
Boek je uitje in Leiden

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden:

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is van 5 juni tot en met 31 oktober 2021 een tentoonstelling ingericht over de prehistorische tempels en tombes van Malta. Bezoekers maken kennis met de rituelen, religie en techniek van de eilandbewoners tussen 5900 en 2500 voor Christus. Het reserveren van een bezoek is verplicht. Het nationale archeologiemuseum van ons land is gevestigd in een oud herenhuis en begijnhof aan het Rapenburg.
Ontdek Leiden.

Afrika Museum, Berg en Dal:

Zes kinderen vertellen in Bitter Chocolate Stories hun verhaal. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. Ze nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. Deze tentoonstelling is i.s.m. Tony Chocolonely. 

Wereldmuseum, Rotterdam: 

Maak in What a Genderful World kennis met genderstereotypen, zelfexpressie en empowerment wereldwijd. Op Fiji dragen politieagenten een rok. Roze is pas sinds de jaren vijftig in het Westen een meisjeskleur. En hij en zij bestaan ​​niet in de Turkse taal. Maak je eigen fotoshoot met ‘typisch mannelijke of vrouwelijke’ poses en ervaar het zelf. 

Centraal museum, Utrecht:

Veelzijdig en met tentoonstellingen voor iedereen. Van Nijntje in het Dick Bruna atelier tot een Rietveld collectie en van de clair obsur van Caravaggisten tot hetUtrechtse schip uit de 11e eeuw en het 17e-eeuwse poppenhuis.

Museum Rotterdam, Rotterdam:

Een museum van en over Rotterdam. Met verschillende doorlopende tentoonstellingen zoals Verhalen van Staal en Steen en Rotterdammers van formaat.
Boek hier je kaartje voor het Museum Rotterdam

Hermitage, Amsterdam:

Nieuw is Sensing Streams, de installatie van Ryuichi Sakamoto en Daito Manabe, die vanaf 9 juni in de Hermitage wordt gepresenteerd door het Holland Festival. Ook het café-restaurant, het terras in de populaire binnentuin en de museumshop zijn vanaf 5 juni weer geopend. In het hele gebouw zijn coronamaatregelen van kracht, zoals 1,5 meter afstand houden, verplicht gebruik van een mondkapje, eenrichtingsroutes en online reserveringen vooraf. 
Boek hier je entreebewijs voor de Hermitage

Het Eye Filmmuseum, Amsterdam:

Vanaf 5 juni kun je terecht voor de expositie Vive le Cinéma, naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de 75ste verjaardag van Eye Filmmuseum.
Dagje naar Amsterdam? Koop je Amsterdam voordeelkaart.

TextielMuseum, Tilburg:

Bezoekers worden getrakteerd op de splinternieuwe presentatie van modecreaties van het recente Eurovisie Songfestival, de wonderlijke designtentoonstelling van Kiki van Eijk en het levendige makerschap dat te beleven valt in het TextielLab. 

Maritiem Museum Rotterdam:

Het museum opent met de unieke expositie ‘Maritieme Meesterwerken’ met topstukken uit zes eeuwen Maritieme schilderkunst uit de eigen collectie, in combinatie met werken van Museum Boijmans Van Beuningen

Museon/Omniversum Den Haag:

De gemeente Den Haag heeft groen licht gegeven voor het samengaan van de 2 instellingen Museon en Omniversum. Het begrip ‘One Planet’ staat centraal en de tentoonstelling ‘One Planet Expo’ is vanaf 5 juni te bezoeken.

Lees ook:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets meer

Op zoek naar een mooie vakantie, sport- of vakantiebenodigdheden of toegangsbewijzen voor pretparken, musea en meer? Kijk op onze Zoek en boekpagina!

 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Maak eens een stedentrip in eigen land!

Maak eens een stedentrip in eigen land!

Lange wintermaanden, een coronadip, het gevoel dat veel dagen Blue Monday heten. Gelukkig zijn er manieren om de accu snel weer op te laden. De leukste remedie is het maken van een stedentrip! Inderdaad, zo’n heerlijke minivakantie van een paar dagen, waarin je al het moois van een bestemming kunt bezoeken en bekijken. En daarvoor hoef je echt niet naar het buitenland!

Lees verder

Dagje weg: 9 tips voor als het weer kan

Dagje weg: 9 tips voor als het weer kan

De lockdown in Nederland duurt nog voort, maar uiteindelijk zullen we weer op pad kunnen. Wie staat niet te popelen om weer een gezellig dagje weg te gaan met je partner, je gezin of een vriend of vriendin? Van slenteren door een dorp of stad, een museum bezoeken of lekker actief, we geven 9 tips voor een dagje weg.

Lees verder

Handige zaken voor als we weer kunnen reizen

Handige zaken voor als we weer kunnen reizen

Reizen en vakanties. Hoe 'gewoon' was het in 2019, hoe wachten is het in 2021 op het moment dat het weer kan. En als je dan weer je vakantie hebt gepland, dan zijn daar ook die voorbereidingen. Want...wat mocht je nou ook al niet meer vergeten. Natuurlijk zijn paspoort, pinpas, creditcard, geld en kleding voor de hand liggende zaken. Maar onderstaande tips en accessoires kunnen je reis nog aangenamer maken.

Lees verder

De Leistert, een recreatiepark met heel veel meer!

De Leistert, een recreatiepark met heel veel meer!

Nu buitenlandse vakanties vanwege corona en negatieve reisadviezen voorlopig nog niet mogelijk zijn is er extra veel animo voor vakanties in Nederland. Maar dan wel coronaproof, comfortabel en met voldoende activiteiten voor zowel (groot)ouders als (klein)kinderen. Recreatiepark de Leistert beantwoordt aan al die wensen.

Lees verder

Huisdier mee op vakantie? Lees de tips!

Huisdier mee op vakantie? Lees de tips!

Heel voorzichtig gloort weer enig vooruitzicht op een zomer- of najaarsvakantie. En heb je een hond of kat dan wil je die wellicht meenemen. Ga je op reis met je eigen accommodatie zoals tent, caravan of camper kijk dan vooraf of je huisdier op de door jouw gewenste camping welkom is. Huur je een accommodatie dan kun je steeds vaker terecht op plekken waar dieren welkom zijn. Waar moet je rekening mee houden?

Lees verder

Op vakantie in de Caraïben: de ABC-eilanden

Op vakantie in de Caraïben: de ABC-eilanden

Ben je ook zo klaar met de kou? Heb je de neiging om je spullen te pakken en te vertrekken naar een warm eiland, om daar de rest van de koude winter uit te zitten? Helaas is dat door de pandemie nu niet mogelijk, maar erover wegdromen kan zeker! Wat inspiratie opdoen kan geen kwaad, toch? Vlak boven Venezuela liggen de Kleine Antillen, ook bekend als de ABC-eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao. 

Lees verder