EU: geen coronapaspoort, wel open grenzen
Een coronapaspoort komt er voorlopig niet, zo hebben de EU-leiders afgesproken tijdens een extra top. Ook is besloten de Europese binnengrenzen open te houden, gekoppeld aan een oproep van de regeringsleiders aan alle Europeanen om voorlopig niet op reis te gaan. ,,Het is asociaal als je nu op reis gaat als het niet noodzakelijk is”, aldus premier Rutte na de topontmoeting.
Een coronapaspoort, zeg maar een certificaat waarmee iemand aangeeft te zijn gevaccineerd tegen het virus, is vooral een wens van zuidelijke Europese landen als Spanje en Griekenland. Die zien het als een mogelijkheid nog dit jaar een zekere toeristenstroom op gang te brengen, als essentieel onderdeel van de nationale economieën. Premier Rutte vindt dat er nog te veel vragen zijn over dit vaccinatiecertificaat. ,,Ik wil niet overhaast nu een besluit nemen”, zei Rutte. Het kabinet heeft wel advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over zo’n document.
'Invoering is nu niet verstandig'
Hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond vindt het niet verstandig om nu een coronapaspoort in te voeren. Zij wil vooral wachten tot het moment dat we zeker weten dat mensen na een vaccinatie ook niet meer besmettelijk zijn. ,,Er is nu nog veel te weinig over bekend. In Israël zeggen ze bijvoorbeeld dat er mensen zijn die gevaccineerd zijn en antilichamen hebben opgebouwd niet meer besmettelijk zijn. Dat is echter nog te vroeg om te zeggen”, aldus Van Egmond in het NOS Radio 1 Journaal.
Sterker, snel invoeren van een dergelijk reisdocument zou volgens haar juist contraproductief kunnen werken. Mensen zouden er namelijk vanuit kunnen gaan dat zij niet meer besmettelijk zijn, terwijl het tegendeel dus nog bewezen kan worden. ,,Totdat we zeker weten dat mensen echt niet besmettelijk zijn, lijkt het me niet verstandig om nu een coronapaspoort in te voeren.”
Frankrijk stelt negatieve testuitslag verplicht
Wie vanaf zondag 24 januari Frankrijk wil bezoeken, moet wel een extra document kunnen overleggen. Iedereen moet vanaf die datum een negatieve PCR-coronatest bij zich te hebben, heeft president Macron bekendgemaakt tijdens de Europese top. De testuitslag mag maximaal 72 uur oud zijn. Er wordt een uitzondering gemaakt voor werknemers in de grensgebieden en voor vrachtverkeer. Aangezien het aantal besmettingen in het land nauwelijks daalt, werd eerder deze week al bekend dat de skigebieden op 1 februari niet opengaan. Het is eveneens hoogst onzeker of de skiliften zullen draaien in de krokusvakantie.