EU: geen coronapaspoort, wel open grenzen

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Mykonos, Griekenland ©puuropreis.nl
Mykonos, Griekenland ©puuropreis.nl

Een coronapaspoort komt er voorlopig niet, zo hebben de EU-leiders afgesproken tijdens een extra top. Ook is besloten de Europese binnengrenzen open te houden, gekoppeld aan een oproep van de regeringsleiders aan alle Europeanen om voorlopig niet op reis te gaan. ,,Het is asociaal als je nu op reis gaat als het niet noodzakelijk is”, aldus premier Rutte na de topontmoeting.

Een coronapaspoort, zeg maar een certificaat waarmee iemand aangeeft te zijn gevaccineerd tegen het virus, is vooral een wens van zuidelijke Europese landen als Spanje en Griekenland. Die zien het als een mogelijkheid nog dit jaar een zekere toeristenstroom op gang te brengen, als essentieel onderdeel van de nationale economieën. Premier Rutte vindt dat er nog te veel vragen zijn over dit vaccinatiecertificaat. ,,Ik wil niet overhaast nu een besluit nemen”, zei Rutte. Het kabinet heeft wel advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over zo’n document.

'Invoering is nu niet verstandig'

Hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond vindt het niet verstandig om nu een coronapaspoort in te voeren. Zij wil vooral wachten tot het moment dat we zeker weten dat mensen na een vaccinatie ook niet meer besmettelijk zijn. ,,Er is nu nog veel te weinig over bekend. In Israël zeggen ze bijvoorbeeld dat er mensen zijn die gevaccineerd zijn en antilichamen hebben opgebouwd niet meer besmettelijk zijn. Dat is echter nog te vroeg om te zeggen”, aldus Van Egmond in het NOS Radio 1 Journaal.

Sterker, snel invoeren van een dergelijk reisdocument zou volgens haar juist contraproductief kunnen werken. Mensen zouden er namelijk vanuit kunnen gaan dat zij niet meer besmettelijk zijn, terwijl het tegendeel dus nog bewezen kan worden. ,,Totdat we zeker weten dat mensen echt niet besmettelijk zijn, lijkt het me niet verstandig om nu een coronapaspoort in te voeren.”

Frankrijk stelt negatieve testuitslag verplicht

Wie vanaf zondag 24 januari Frankrijk wil bezoeken, moet wel een extra document kunnen overleggen. Iedereen moet vanaf die datum een negatieve PCR-coronatest bij zich te hebben, heeft president Macron bekendgemaakt tijdens de Europese top. De testuitslag mag maximaal 72 uur oud zijn. Er wordt een uitzondering gemaakt voor werknemers in de grensgebieden en voor vrachtverkeer. Aangezien het aantal besmettingen in het land nauwelijks daalt, werd eerder deze week al bekend dat de skigebieden op 1 februari niet opengaan. Het is eveneens hoogst onzeker of de skiliften zullen draaien in de krokusvakantie.

Lees ook:

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder