Tsjechië: Praag en nog veel meer

2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Hotel in Praag ©puuropreis
Hotel in Praag ©puuropreis

‘Hij die thuis drinkt, is een alcoholist’
(Tsjechisch gezegde)

Tsjechië: een jonge staat met een bewogen geschiedenis. Onafhankelijkheid na de Eerste Wereldoorlog, onderdrukking tijdens het naziregime, communistische overheersing in de decennia na de Tweede Wereldoorlog, de Fluwelen Revolutie in 1989 en twee jaar later al het lidmaatschap van de Raad van Europa. Op 1 januari 1993 komt de republiek volledig op eigen benen te staan, als afscheid wordt genomen van Slowakije. Tsjechië bouwt sindsdien aan een van de meest ontwikkelde en geïndustrialiseerde economieën van Centraal- en Oost-Europa. In 1999 volgt toetreding tot de NAVO, op 1 mei 2004 tot de Europese Unie.
Een belangrijke bron van inkomsten is het toerisme, dat sterk in opkomst is. Jaarlijks trekt het land een kleine 9 miljoen buitenlandse bezoekers en dat aantal zal de komende jaren fors oplopen. De favoriete bestemming is de hoofdstad Praag, voor velen een van de mooiste steden ter wereld. Tsjechië heeft in de regio’s Bohemen, Moravië en Tsjechisch Silezië echter nog veel meer te bieden.

Wellness

Tsjechië heeft een traditie hoog te houden als het gaat om kuuroorden. Veel badplaatsen hebben inmiddels een vooraanstaande positie in de wereldmarkt van kuren en medische behandelingen. Die leidende rol is te danken aan het gebruik van natuurlijke geneeskrachtige bronnen in combinatie met moderne geneeswijzen en fysiotherapeutische behandelmethoden.
Zo’n 2000 jaar geleden maakt de bevolking kennis met de kracht van water, als bij Teplice v Čechách bronnen worden ontdekt. De eerste kuuroorden ontstaan in de 15de eeuw.
Vandaag de dag zijn er in Tsjechië 37 plaatsen met natuurlijke bronnen, waarvan Karlovy Vary (Karlsbad), Mariánské Lázně (Marienbad) en Františkovy Lázně (Franzensbad) in West-Bohemen de bekendste zijn. Bijna tweederde van deze badplaatsen (24) gebruiken mineraalwater als het natuurlijke geneeskrachtige middel tijdens het kuren. In tien kuuroorden wordt gewerkt met zogeheten peloïeden (anorganische modder, turf, veen). Dat gebeurt onder meer in Bechyně, Lázně Bělohrad en Velichovky. De resterende drie oorden (Jeseník, Lázně Kynžvart en Lipová – lázně) benutten vooral het gunstige klimaat, waarin ze liggen. Nergens komt identiek mineraalwater uit de bronnen. Zo is Vřídlo in Karlovy Vary met een temperatuur van 73,4 °C de heetste bron van Tsjechië. In Mariánské Lázně komt koud koolzuurhoudend mineraalwater uit de grond met een temperatuur van 7-10 °C. Jodium- en bromiumhoudend water, zoals dat in Darkov en Klimkovice wordt gebruikt, doet met een hoog mineraalgehalte sterk aan de zee denken. Het wordt opgepompt vanuit een diepte van 500 tot 1100 meter.
Naast kuurland is Tsjechië inmiddels ook een wellnessland van formaat. Programma’s voor paren, massages, beauty-arrangementen, golf & spa, anti-stress; het is slechts een greep uit het aanbod. In bijna elke stad is vandaag de dag wel iets passends te vinden. In hotel Hoffmeister & Spa in Praag genoten we bijvoorbeeld van intieme wellnessfaciliteiten.

Ecotoerisme

Tsjechië heeft volop mogelijkheden om het ecotoerisme nog verder te ontwikkelen, zo staat in een recent rapport van de Nederlandse EVD. Deze vorm van toerisme kan volgens de dienst van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in het hele land worden ontwikkeld, ook al heeft Tsjechië de nodige beschermde landschappen en nationale parken.
Op het gebied van cultureel erfgoed is het land een heuse topper. De Tsjechische republiek is werkelijk bezaaid met historische steden, kerken en kloosters. Twaalf plaatsen staan momenteel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Populaire burchten en kastelen zijn Karlštejn, Konopiště en Český Krumlov. Uiteraard moet in dit geval ook de hoofdstad Praag worden genoemd, met de beroemde Pražský hrad. Deze Burcht van Praag, of Kasteel van Praag, ligt op de burchtwijk Hradčany. Het omsloten burchtgebied is het grootste ter wereld en werd in de 9de eeuw gebouwd. Voor mensen die meer op zoek zijn naar activiteiten in de natuur, zoals wandelen en fietsen, heeft Tsjechië gebieden als Český ráj, Boheemse Woud, het nationale park Krkonoše en het Lipnomeer in Zuid-Bohemen.

Naturisme

Ten tijde van het communisme is naturisme in Tsjechië een verboden vorm van recreatie. Sinds de val van het communisme, in 1989, is er sprake van een opleving. Het land kent inmiddels een handjevol officiële campings – sommige geleid door ondernemende Nederlanders –, een klein aantal vrije stranden en activiteitenprogramma's voor naturisten, met name in de steden. Volgens de Tsjechische naturistenfederatie hebben enkele Nederlanders het plan opgevat om in 2011 een nieuwe naturistencamping in Tsjechië te openen.

Tsjechië kort en bondig

Tsjechië vlag
Tsjechië vlag

Hoofdstad: Praag
Aantal inwoners: 10.211.904 (2009)
Staatsvorm: republiek
Taal: Tsjechisch
Godsdienst: overwegend katholiek (70,6%)
Oppervlakte: 78.866 km² (bijna 2x Nederland)
Munteenheid: koruna (kroon) (CZK)
Nationale feestdag:

28 oktober

Lid Europese Unie: ja (2004)
Amsterdam - Praag: hemelsbreed 973 kilometer
   


 
 






 





 

Weet je…

dat de Tsjech Josef Čapek het woord ‘robot’ heeft verzonnen? Het is afgeleid van het oud Tsjechische ‘robota’ (zwoegen).

Boek hier een heerlijke vakantie in Tsjechie

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder