Nederlandse toeristen naar Frankrijk: reisgedrag in 2022

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Zomerpret in Savoie Mont Blanc©PR Zomerpret in Savoie Mont Blanc
Zomerpret in Savoie Mont Blanc©PR Zomerpret in Savoie Mont Blanc
Frankrijk is in 2022 weer populair bij de Nederlandse toeristen. Reizen is weer mogelijk en dat zorgt voor meer boekingen dit jaar. L’Agence Savoie Mont Blanc onderzocht het van het reis- en boekingsgedrag van de vier belangrijkste markten voor het toerisme binnen en naar Frankrijk. Deze markten zijn Frankrijk, Engeland, België en Nederland. In totaal zijn 3565 mensen ondervraagd, onder wie 720 Nederlanders.

Weinig last van corona-angst en inflatie 

Als gevolg van de coronapandemie stonden de afgelopen twee jaar in het teken van beperkingen in het plannen en boeken van vakanties en reizen. Die beperkingen zijn (grotendeels) verdwenen, maar een slechtere economie kan roet in het eten gooien. Toch lijkt dat op het moment van het onderzoek in april niet het geval.
 
Het gevolg is dat het percentage Franse toeristen dat al geboekt heeft, sterk gestegen is. Vier op de tien Fransen gaan zeker op vakantie, dit is een stijging van 7 punten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit geldt ook voor de Nederlanders. Ruim veertig procent zegt op vakantie te gaan. Zo'n 35 procent twijfelt nog. Vorig jaar was dit nog 45 procent. Bijna drie van de tien mensen gaan niet. Deze cijfers geven aan dat er zelfs meer mensen op vakantie willen dan voor de pandemie. Wel zijn we nog steeds voorzichtig en wordt voor zekerheid gekozen. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse toeristen dit jaar meer voor door reisorganisaties vastgestelde pakketreizen kiezen en minder voor particuliere boekingen. 

Nederlanders zijn het meest positief 

Ondanks dat de Fransen, Britten en Belgen bezorgd zijn over de stijgende prijzen en de terugkerende coronabesmettingen blijven Nederlanders vooral positief. We zijn vastbesloten om weer op vakantie te gaan na twee jaar van belemmeringen. We zijn zo enthousiast dat we zelfs langer op vakantie willen. Meer dan de helft (59 procent) van de ondervraagde personen gaf aan om negen dagen of meer, sommige zelfs meer dan vijftien dagen, op vakantie te gaan. Dertig procent van de Nederlanders zegt dan ook meer budget vrij te maken voor de zomervakantie. Daarnaast is het percentage dat nog twijfelt om te boeken gemakkelijk over te halen met aanbiedingen en een aanbod aan ‘’short-stay’’ vakanties om de kosten lager te houden.  

De bergen van Savoie Mont Blanc steeds populairder

In de winter zijn de Franse bergen populair onder de Nederlandse toeristen, maar die aantrekkingskracht is ook in de zomer steeds meer te zien. De bergvakanties in de zomer staan op dit moment op plek drie, achter vakanties aan de kust en op het platteland maar boven de stedentrips. De toeristen die naar de Franse zon afreizen zijn voornamelijk koppels en families die reizen in het hoogseizoen. De bergen worden gezien als een toevluchtsoord voor rust, ruimte en vrijheid. Niet zo gek dat ze juist nu populairder worden in de zomermaanden. Het berg- en merengebied van Savoie Mont Blanc, dat twee derde van de Franse Alpen beslaat, stijgt in populariteit met ongeveer twaalf procent. Dat is bijna een verdubbeling sinds 2021. In de bergen houden we van wandelen, fietsen, zwemmen, cultuur snuiven en genieten van de gastronomie. 
 
Savoie Mont Blanc is de overkoepelende naam van de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie. 

Lees meer over Frankrijk

Boek je reis naar Frankrijk

Met de Thalys naar Frankrijk

Kamperen in Frankrijk

Complete reizen naar Frankrijk

Luxe vakantiehuizen

Vakantiehuizen op 165 locaties

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder