Nederlandse toeristen naar Frankrijk: reisgedrag in 2022

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Zomerpret in Savoie Mont Blanc©PR Zomerpret in Savoie Mont Blanc
Zomerpret in Savoie Mont Blanc©PR Zomerpret in Savoie Mont Blanc
Frankrijk is in 2022 weer populair bij de Nederlandse toeristen. Reizen is weer mogelijk en dat zorgt voor meer boekingen dit jaar. L’Agence Savoie Mont Blanc onderzocht het van het reis- en boekingsgedrag van de vier belangrijkste markten voor het toerisme binnen en naar Frankrijk. Deze markten zijn Frankrijk, Engeland, België en Nederland. In totaal zijn 3565 mensen ondervraagd, onder wie 720 Nederlanders.

Weinig last van corona-angst en inflatie 

Als gevolg van de coronapandemie stonden de afgelopen twee jaar in het teken van beperkingen in het plannen en boeken van vakanties en reizen. Die beperkingen zijn (grotendeels) verdwenen, maar een slechtere economie kan roet in het eten gooien. Toch lijkt dat op het moment van het onderzoek in april niet het geval.
 
Het gevolg is dat het percentage Franse toeristen dat al geboekt heeft, sterk gestegen is. Vier op de tien Fransen gaan zeker op vakantie, dit is een stijging van 7 punten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit geldt ook voor de Nederlanders. Ruim veertig procent zegt op vakantie te gaan. Zo'n 35 procent twijfelt nog. Vorig jaar was dit nog 45 procent. Bijna drie van de tien mensen gaan niet. Deze cijfers geven aan dat er zelfs meer mensen op vakantie willen dan voor de pandemie. Wel zijn we nog steeds voorzichtig en wordt voor zekerheid gekozen. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse toeristen dit jaar meer voor door reisorganisaties vastgestelde pakketreizen kiezen en minder voor particuliere boekingen. 

Nederlanders zijn het meest positief 

Ondanks dat de Fransen, Britten en Belgen bezorgd zijn over de stijgende prijzen en de terugkerende coronabesmettingen blijven Nederlanders vooral positief. We zijn vastbesloten om weer op vakantie te gaan na twee jaar van belemmeringen. We zijn zo enthousiast dat we zelfs langer op vakantie willen. Meer dan de helft (59 procent) van de ondervraagde personen gaf aan om negen dagen of meer, sommige zelfs meer dan vijftien dagen, op vakantie te gaan. Dertig procent van de Nederlanders zegt dan ook meer budget vrij te maken voor de zomervakantie. Daarnaast is het percentage dat nog twijfelt om te boeken gemakkelijk over te halen met aanbiedingen en een aanbod aan ‘’short-stay’’ vakanties om de kosten lager te houden.  

De bergen van Savoie Mont Blanc steeds populairder

In de winter zijn de Franse bergen populair onder de Nederlandse toeristen, maar die aantrekkingskracht is ook in de zomer steeds meer te zien. De bergvakanties in de zomer staan op dit moment op plek drie, achter vakanties aan de kust en op het platteland maar boven de stedentrips. De toeristen die naar de Franse zon afreizen zijn voornamelijk koppels en families die reizen in het hoogseizoen. De bergen worden gezien als een toevluchtsoord voor rust, ruimte en vrijheid. Niet zo gek dat ze juist nu populairder worden in de zomermaanden. Het berg- en merengebied van Savoie Mont Blanc, dat twee derde van de Franse Alpen beslaat, stijgt in populariteit met ongeveer twaalf procent. Dat is bijna een verdubbeling sinds 2021. In de bergen houden we van wandelen, fietsen, zwemmen, cultuur snuiven en genieten van de gastronomie. 
 
Savoie Mont Blanc is de overkoepelende naam van de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie. 

Lees meer over Frankrijk

Boek je reis naar Frankrijk

Met de Thalys naar Frankrijk

Kamperen in Frankrijk

Complete reizen naar Frankrijk

Luxe vakantiehuizen

Vakantiehuizen op 165 locaties

Fiets en Wandelbeurs komt er aan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt er aan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder