Nederlandse toeristen naar Frankrijk: reisgedrag in 2022

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Zomerpret in Savoie Mont Blanc©PR Zomerpret in Savoie Mont Blanc
Zomerpret in Savoie Mont Blanc©PR Zomerpret in Savoie Mont Blanc
Frankrijk is in 2022 weer populair bij de Nederlandse toeristen. Reizen is weer mogelijk en dat zorgt voor meer boekingen dit jaar. L’Agence Savoie Mont Blanc onderzocht het van het reis- en boekingsgedrag van de vier belangrijkste markten voor het toerisme binnen en naar Frankrijk. Deze markten zijn Frankrijk, Engeland, België en Nederland. In totaal zijn 3.565 mensen ondervraagd, waarvan 720 Nederlanders.

Weinig last van corona-angst en inflatie 

Als gevolg van de coronapandemie stonden de afgelopen twee jaar in het teken van beperkingen in het plannen en boeken van vakanties en reizen. Die beperkingen zijn (grotendeels) verdwenen, maar een slechtere economie kan roet in het eten gooien. Toch lijkt dat op het moment van het onderzoek in april niet het geval.
 
Het gevolg is dat het percentage Franse toeristen dat al geboekt heeft, sterk gestegen is. Vier op de tien Fransen gaan zeker op vakantie, dit is een stijging van 7 punten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit geldt ook voor de Nederlanders. Ruim veertig procent zegt op vakantie te gaan. Zo'n 35 procent twijfelt nog. Vorig jaar was dit nog 45 procent. Bijna drie van de tien mensen gaan niet. Deze cijfers geven aan dat er zelfs meer mensen op vakantie willen dan voor de pandemie. Wel zijn we nog steeds voorzichtig en wordt voor zekerheid gekozen. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse toeristen dit jaar meer voor door reisorganisaties vastgestelde pakketreizen kiezen en minder voor particuliere boekingen. 

Nederlanders zijn het meest positief 

Ondanks dat de Fransen, Britten en Belgen bezorgd zijn over de stijgende prijzen en de terugkerende coronabesmettingen blijven Nederlanders vooral positief. We zijn vastbesloten om weer op vakantie te gaan na twee jaar van belemmeringen. We zijn zo enthousiast dat we zelfs langer op vakantie willen. Meer dan de helft (59 procent) van de ondervraagde personen gaf aan om negen dagen of meer, sommige zelfs meer dan vijftien dagen, op vakantie te gaan. Dertig procent van de Nederlanders zegt dan ook meer budget vrij te maken voor de zomervakantie. Daarnaast is het percentage dat nog twijfelt om te boeken gemakkelijk over te halen met aanbiedingen en een aanbod aan ‘’short-stay’’ vakanties om de kosten lager te houden.  

De bergen van Savoie Mont Blanc steeds populairder

In de winter zijn de Franse bergen populair onder de Nederlandse toeristen, maar die aantrekkingskracht is ook in de zomer steeds meer te zien. De bergvakanties in de zomer staan op dit moment op plek drie, achter vakanties aan de kust en op het platteland maar boven de stedentrips. De toeristen die naar de Franse zon afreizen zijn voornamelijk koppels en families die reizen in het hoogseizoen. De bergen worden gezien als een toevluchtsoord voor rust, ruimte en vrijheid. Niet zo gek dat ze juist nu populairder worden in de zomermaanden. Het berg- en merengebied van Savoie Mont Blanc, dat twee derde van de Franse Alpen beslaat, stijgt in populariteit met ongeveer twaalf procent. Dat is bijna een verdubbeling sinds 2021. In de bergen houden we van wandelen, fietsen, zwemmen, cultuur snuiven en genieten van de gastronomie. 
 
Savoie Mont Blanc is de overkoepelende naam van de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie. 

Lees meer over Frankrijk

Boek je reis naar Frankrijk

Met de Thalys naar Frankrijk

Kamperen in Frankrijk

Complete reizen naar Frankrijk

Luxe vakantiehuizen

Vakantiehuizen op 165 locaties

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder