Zuid-Bohemen speelt met kleuren

1.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

krumlov.jpgDe lucht is ceruleumblauw met Chineeswitte vlekken, het onderliggende landschap afwisselend geelgroen, Lamorinièregroen en emeraldgroen, de bebouwing draagt daken in permanentoranje of sepia. Zuid-Bohemen kun je met recht schilderachtig noemen. Sterker nog: de zuidelijke regio van Tsjechië is met monumentale nederzettingen als Ceské Budějovice, Český Krumlov en Třeboň een droom voor aquarelschilders. Maar ook zonder palet en penseel is het er prettig toeven, vooral rond het Lipnomeer.


Kiezen voor Zuid-Bohemen - direct onder de hoofdstad Praag - is kiezen voor een reis terug in de tijd. Op een oppervlakte van zo’n 10.000 km2, vergelijkbaar met de provincies Gelderland en Noord-Brabant samen, bots je bijna overal op kastelen, kloosters, dorpen en steden, die reeds in de 13de eeuw zijn ontstaan. Voeg daarbij de onmetelijke natuur vol vijvers, uitgestrekte veengronden en dennenbossen en je hebt een toeristisch pakket waar de liefhebbers van natuur, ruimte en geschiedenis hun vingers bij aflikken.

Boheemse Woud

De meeste toeristen, onder wie steeds meer Nederlanders en Belgen, gaan naar de zuidkant van de regio, waar Zuid-Bohemen zich opricht tegen Oostenrijk en Duitsland. Hier vind je het Boheemse Woud, een middelgebergte van 200 kilometer dat langs de grenzen van de drie landen loopt. Het enorme bosgebied is de waterscheiding tussen de Donau en de Moldau, die in dit woud ontspringt. De Vltava, zoals de Tsjechische naam luidt, is met 440 kilometer niet alleen de langste rivier van het land, maar inmiddels tot in Praag uitgegroeid tot een toeristische trekker van formaat.
Het Boheemse Woud, met daarin het nationaal park Šumava, is nog altijd een brok pure natuur. Met dank aan de politiek, zou je kunnen zeggen, want ten tijde van de communistische dictatuur was dit oostelijke deel afgesloten. Tot de omwenteling in 1990 verstoorde in feite geen mens de natuur, en die ongereptheid zie je tot op de dag van vandaag overal terug. Vooral wandelend en fietsend kom je langs bergmassieven en natuurlijke begroeiing, waarvan je dacht dat die in Midden-Europa anno nu niet meer zouden bestaan.

Favorieten 

Ceské Budejovice
Ceské Budejovice
Zoals al gememoreerd: de meeste toeristen, zowel uit binnen- als buitenland, kiezen voor het zuiden van Zuid-Bohemen. Voor een verblijf in bijvoorbeeld de regionale hoofdstad Ceské Budějovice, in het authentieke Český Krumlov, in het waterrijke Třeboň of in een van de vele accommodaties langs de oever van het Lipnomeer. Dit stuwmeer is in de jaren ‘50 van de vorige eeuw aangelegd om de Moldau te beteugelen, die te pas en te onpas ontspoorde en zo geregeld Český Krumlov onder water zette.
In vijftig jaar tijd is het meer en de directe omgeving uitgegroeid tot een favoriete speelplek voor (water)sporters van alle leeftijden. Zo’n dag vol zwemmen, surfen, roeien, zeilen, vissen, waterskiën, fietsen, golf of wandelen kun je hier ook nog eens op een heerlijke manier afronden. Met een biertje van Budweiser, traditioneel gebrouwen in České Budějovice. Budweisergeel, nog zo’n aparte kleur in Zuid-Bohemen.

Extremen  

We ontdekten dat Tsjechië een land van uitersten is: zo wordt bijvoorbeeld het toerisme volop gepromoot, maar is het woord 'service' nog lang niet overal ontdekt. Al bevestigen gekke uitzonderingen ook hier weer de regel. Zo ging een vriendelijke Tsjech ons op zijn fietsje voor naar een niet te vinden adres, en kregen we na hulpeloze blikken op een plattegrond politiebegeleiding naar ons hotel. 

Tips van Puur

bohemia rosa
bohemia rosa
Bohemiae Rosa Farms in Votice. Op deze boerderij wordt vee gehouden en verbouwd volgens duurzame principes. Eigenaar Ingmar leidt je graag grond over de boerderij en door de stallen. Bohemiae Rosa verkoopt eigengemaakte producten en vlees en heeft een eigen restaurant. Helemaal tot rust komen? Blijf dan een nachtje slapen in een van de fraai ingerichte en luxe kamers.  

Kastelengek? In Zuid-Bohemen vind je er nogal wat. In Hluboka bijvoorbeeld, waar het gelijknamige kasteel doet denken aan het kasteel van Doornroosje.

Lees ook:
Praag, vlees en vis 
Lekkernijen aan het Lipnomeer
Trebon, de waarde van water
Ceské Budejovice, de smaak van geel

Vakantiebeurs voorpret: win entreekaarten

Vakantiebeurs voorpret: win entreekaarten

In 2025 in één dag de wereld ontdekken? Dat kan op de Vakantiebeurs die van 8 tot en met 12 januari gehouden wordt in de Jaarbeurs. Avontuur of natuur, glamping of basic, steden of paradijselijke stranden... je ziet het allemaal in Utrecht. En Puur op reis geeft ook dit jaar weer entreekaarten weg zodat je 'wereldreis' ook nog eens extra voordelig is.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder