Třeboň, de waarde van water

1.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Třeboň
Třeboň
Eén pub per 100 inwoners. Het is een luxe, die wereldwijd waarschijnlijk alleen de 8000 inwoners van Třeboň kennen. Het stadje in Zuid-Bohemen is, als we voor het gemak de 80 drinkgelegenheden even buiten beschouwing laten, een kopie van veel dorpen en steden in de zuidelijke regio van Tsjechië. Een marktplein met historische panden, een slot of kasteel, resten van eeuwenoude muren, een stadhuis met toren: je vindt het er allemaal. En toch heeft Třeboň iets karakteristieks: water, heel veel water.


Karpers

beelden en vijver
beelden en vijver
Het meest in het oog springend zijn de kweekvijvers voor vis, waarmee de middeleeuwse stad wordt omringd. Daarbij moet je niet denken aan rechthoekige, betonnen bakken, maar aan meren die heel natuurlijk in de moerassige omgeving zijn geïntegreerd. Dat hebben de Rosenbergs, de adellijke stichters van de stad, mooi gedaan. In de loop der eeuwen is een ware mozaïek van vijvers en kanalen ontstaan. De Rožmbersky rybník, vernoemd naar de familie, is met een oppervlakte van 1100 hectare de grootste vijver. Tot op de dag van vandaag wordt er karper gekweekt, het belangrijkste ingrediënt van het Tsjechische kerstdiner. Alle informatie over de lokale viskweek vind je op een expositie in het slot van Třeboň, dat er overigens ook op initiatief van de Rosenbergs is gekomen. 

Body peeling 

Nog meer water, maar dan van een heel ander soort, kom je tegen in de twee grote wellnesscentra van de stad. Zowel Aurora Spa als Berta’s Spa heeft zich gespecialiseerd in behandelingen op basis van de heilzame werking van het water uit de omliggende moerassen. Omwille van de tijd kies ik voor de celotělový s aplikací samoopalovaciho in ons hotel, Zlatá Hvězda. De body peeling, op basis van een crème van rode zeewieren, gevolgd door het aanbrengen van een zelfbruinende mousse past – evenals de hot stone massage van mijn reisgenote - bij het niveau van onze slaapgelegenheid. De Gouden Ster, letterlijk vertaald, draagt namelijk vier sterren op de renaissance gevel. En voor het geld hoef je het niet te laten: mijn reinigende behandeling kost 560 Tsjechische kronen, bijna 23 euro, de andere een paar euro meer.

Een route van Puur

route Trebon
route Trebon
Het korte relaxprogramma zorgt voor extra ruimte om de directe omgeving van Třeboň eens goed te verkennen. We nemen de (huur)auto, maar het vlakke gebied leent zich ook goed voor een ritje op de motor of de fiets. De eerste stop is Branná, een vlek ten zuiden van onze uitvalsbasis. Na het meer van Ruda komen we in Hrachoviste, waar we linksaf slaan in de richting van Cep. De gele weg op onze kaart maakt plaats voor een witte; buiten neemt de kleur groen het heft in handen.
Nergens is de natuur overweldigend, maar het gevoel van rust en ruimte vergoedt een kleine 15 kilometer alles. Kort voor Kosky botsen we op E49/R24, de doorgaande weg naar Oostenrijk. Onze keuze is eerst linksaf, dan rechtsaf, naar Chlum u Třeboně. De gemeente met nauwelijks 2100 inwoners is omgeven door meren en inmiddels uitgegroeid tot een toeristische trekker van formaat, met navenant veel campings en andere accommodaties.

Monumentaal 

We houden onze gele route aan tot na Lutová, en pakken links weer een wit weggetje met als doel Stříbřec. Het landschap verandert monumentaal: meren links en rechts, tot zover het oog reikt. De ondergaande zon, we treffen het bijzonder, trekt door de bomen langs de oevers lijnen die je bijna niet voor mogelijk houdt. Onder de indruk van zoveel natuurschoon – waarvan een groot deel in dit gebied een beschermde status heeft - rijden we door naar Stará Hlína, waar we de R34 nemen naar Třeboň. Aan de rechterhand ligt de Rožmbersky rybník, de grootste vijver van de regio. En daar moet je zo’n ritje van een kleine 50 kilometer eigenlijk mee afronden: al is het alleen maar om te weten waar de karper voor het aanstaande kerstdiner heeft gezwommen.

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder