Třeboň, de waarde van water

1.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Třeboň
Třeboň
Eén pub per 100 inwoners. Het is een luxe, die wereldwijd waarschijnlijk alleen de 8000 inwoners van Třeboň kennen. Het stadje in Zuid-Bohemen is, als we voor het gemak de 80 drinkgelegenheden even buiten beschouwing laten, een kopie van veel dorpen en steden in de zuidelijke regio van Tsjechië. Een marktplein met historische panden, een slot of kasteel, resten van eeuwenoude muren, een stadhuis met toren: je vindt het er allemaal. En toch heeft Třeboň iets karakteristieks: water, heel veel water.


Karpers

beelden en vijver
beelden en vijver
Het meest in het oog springend zijn de kweekvijvers voor vis, waarmee de middeleeuwse stad wordt omringd. Daarbij moet je niet denken aan rechthoekige, betonnen bakken, maar aan meren die heel natuurlijk in de moerassige omgeving zijn geïntegreerd. Dat hebben de Rosenbergs, de adellijke stichters van de stad, mooi gedaan. In de loop der eeuwen is een ware mozaïek van vijvers en kanalen ontstaan. De Rožmbersky rybník, vernoemd naar de familie, is met een oppervlakte van 1100 hectare de grootste vijver. Tot op de dag van vandaag wordt er karper gekweekt, het belangrijkste ingrediënt van het Tsjechische kerstdiner. Alle informatie over de lokale viskweek vind je op een expositie in het slot van Třeboň, dat er overigens ook op initiatief van de Rosenbergs is gekomen. 

Body peeling 

Nog meer water, maar dan van een heel ander soort, kom je tegen in de twee grote wellnesscentra van de stad. Zowel Aurora Spa als Berta’s Spa heeft zich gespecialiseerd in behandelingen op basis van de heilzame werking van het water uit de omliggende moerassen. Omwille van de tijd kies ik voor de celotělový s aplikací samoopalovaciho in ons hotel, Zlatá Hvězda. De body peeling, op basis van een crème van rode zeewieren, gevolgd door het aanbrengen van een zelfbruinende mousse past – evenals de hot stone massage van mijn reisgenote - bij het niveau van onze slaapgelegenheid. De Gouden Ster, letterlijk vertaald, draagt namelijk vier sterren op de renaissance gevel. En voor het geld hoef je het niet te laten: mijn reinigende behandeling kost 560 Tsjechische kronen, bijna 23 euro, de andere een paar euro meer.

Een route van Puur

route Trebon
route Trebon
Het korte relaxprogramma zorgt voor extra ruimte om de directe omgeving van Třeboň eens goed te verkennen. We nemen de (huur)auto, maar het vlakke gebied leent zich ook goed voor een ritje op de motor of de fiets. De eerste stop is Branná, een vlek ten zuiden van onze uitvalsbasis. Na het meer van Ruda komen we in Hrachoviste, waar we linksaf slaan in de richting van Cep. De gele weg op onze kaart maakt plaats voor een witte; buiten neemt de kleur groen het heft in handen.
Nergens is de natuur overweldigend, maar het gevoel van rust en ruimte vergoedt een kleine 15 kilometer alles. Kort voor Kosky botsen we op E49/R24, de doorgaande weg naar Oostenrijk. Onze keuze is eerst linksaf, dan rechtsaf, naar Chlum u Třeboně. De gemeente met nauwelijks 2100 inwoners is omgeven door meren en inmiddels uitgegroeid tot een toeristische trekker van formaat, met navenant veel campings en andere accommodaties.

Monumentaal 

We houden onze gele route aan tot na Lutová, en pakken links weer een wit weggetje met als doel Stříbřec. Het landschap verandert monumentaal: meren links en rechts, tot zover het oog reikt. De ondergaande zon, we treffen het bijzonder, trekt door de bomen langs de oevers lijnen die je bijna niet voor mogelijk houdt. Onder de indruk van zoveel natuurschoon – waarvan een groot deel in dit gebied een beschermde status heeft - rijden we door naar Stará Hlína, waar we de R34 nemen naar Třeboň. Aan de rechterhand ligt de Rožmbersky rybník, de grootste vijver van de regio. En daar moet je zo’n ritje van een kleine 50 kilometer eigenlijk mee afronden: al is het alleen maar om te weten waar de karper voor het aanstaande kerstdiner heeft gezwommen.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder