Völklinger Hütte, magisch monument in Saarland

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Völklinger Hütte, een magisch monument
Völklinger Hütte ©Puuropreis

In Völklinger Hütte in Duitsland draaide meer dan een eeuw alles om ijzer en staal, tot in 1986 het enorme hoogovencomplex in het zuidwesten van Duitsland de zware deuren sloot. Als bijkomstigheid was het Saarland direct een magisch monument rijker. In 1994 volgde de kroning tot Unesco-werelderfgoed vanwege de ‘unieke getuigenis van de industriële cultuur en de geschiedenis van de techniek in de 19de en begin 20ste eeuw’.

Wie vanuit het nabijgeleden Saarbrücken Völklingen binnenrijdt, moet eerst een teleurstelling wegslikken. De gemeente tegen de Franse grens kan weliswaar bogen op 1200 jaar geschiedenis, maar het stadje met 40.000 inwoners valt zelfs met veel fantasie niet als mooi of pittoresk te betitelen. Langs de Saar-oever wordt het uitzicht gedomineerd door loodsen van staalfabriek Saarstahl AG, waarin op het oog verkeersvliegtuigen kunnen keren. De bevolking zal zich inmiddels met het grauwe beeld hebben verzoend, aangezien deze belangrijke werkgever juist hier de hoofdzetel heeft neergezet.

Nieuw leven in urban jungle

Völklinger Hütte is een heel ander verhaal. Op het fabrieksterrein van zes hectare, waar een halve eeuw geleden nog 17.000 mensen emplooi vonden in een ongezond en oorverdovend productieproces, klinken nu vooral de stemmen van toeristen. Die vergapen zich tijdens een wandeling van twee, drie uur aan alle facetten van de industriële revolutie, maar zijn er tegelijkertijd getuige van een evolutie.

Want in deze urban jungle ontstaat overal nieuw leven, in de breedste zin. In de donkere fabriekshallen lichten kunstzinnige video’s op, er is ruimte gemaakt om popsterren als Beyoncé te ontvangen en kunstenaars kunnen zich storten op Urban Art. Buiten steekt letterlijk nieuw leven de kop op; de plantengroei is lokaal zelfs zo weelderig dat er de naam Paradies aan is gegeven.

Voelklinger_Huette_hal.jpg

We horen al die feiten van Peter Backes, een Saarlandse spraakwaterval. Hij gidst ons vandaag in Völklinger Hütte over verlaten laadperrons, langs stilgevallen pompen, uitgebluste ovens en brengt zijn bezoek – in dit geval getooid met veiligheidshelmen – uiteindelijk via bruggen en trappen tot een panoramische hoogte van 44 meter. De blik op al dat verlaten steen en staal is vanaf hier zonder meer fascinerend. Alles is mega. Stel je Tata Steel bij IJmuiden voor, maar dan zonder rookpluimen.

Blik op duurzame toekomst

Het themapark en openluchtmuseum over de ijzer-, staal- en industriecultuur trekt inmiddels zo’n 300.000 bezoekers per jaar. Om die belangstellenden ook in de donkerder jaargetijden te kunnen ontvangen, kijkt Völklinger Hütte nadrukkelijk naar voren. De plaatsing van zonnepanelen is, aldus directeur dr. Ralf Beil, een duurzame manier om het energie-onzuinige complex ook buiten de zomermaanden aantrekkelijker te maken voor een tour vol klim- en klauterwerk. Want die bezoekers zijn van levensbelang, begrijpen we van gids Backes. Weliswaar komt er elk jaar drie miljoen euro binnen van de Duitse staat en anderhalf miljoen van zowel Europa als de deelstaat Saarland, maar die zes miljoen is volgens hem net voldoende voor het behoud van Völklinger Hütte. “Elk extraatje via bezoekers is meegenomen.”

voelklinger_huette_wagen
voelklinger_huette_vrouwen
voelklinger_huette_trein
voelklinger_huette_tegels
voelklinger_huette_systeem
voelklinger_huette_staal
voelklinger_huette_schildering
voelklinger_huette_portret
voelklinger_huette_kunst
voelklinger_huette_kinderen
voelklinger_huette_gebouwen
voelklinger_huette_galerij
voelklinger_huette_bouwwerk
voelklinger_huette_bijen
voelklinger_huette_bier
voelklinger_huette_bakken
voelklinger_huette_art
01/17 
start stop bwd fwd

Vandaar dat onze geëngageerde gids tijdens de excursie ook de nadruk legt op exposities, evenementen en kunst, zoals de Urban Art Biennale. Allemaal elementen voor een jonger publiek, dat in Völklingen meer wil doen dan ontdekken dat hier op hoogtijdagen 6600 ton ijzer per dag werd geproduceerd. Of dat 85 procent van de Duitse legerhelmen uit de Eerste Wereldoorlog er werd gemaakt of dat duizenden buitenlandse dwangarbeiders en krijgsgevangenen er in de Tweede Wereldoorlog te werk werden gesteld. Feiten die gelukkig tijdens de rondleiding zomaar zijn te vinden, de geschiedenis laat zich hier gewoon vertellen.

Enorme betekenis

Maar Peter Backes heeft wel gelijk wat die kunstuitingen betreft. Naarmate we langer over Völklinger Hütte dwalen loopt de interesse voor alle ijzerfeitjes terug, maar neemt de belangstelling voor de modernere uitingen toe. Geschilderde portretten van lachende kinderen tegen een fabriekswand, een mannelijk hoofd uitgehakt in een betonnen muur, verbaasde gezichten op twee metalen watertanks, een schilderij van blote vrouwen met een massa mondkapjes; het is maar een greep uit de actualiteit in de voormalige ijzerfabriek. 

Völklingen is maar wat trots op zijn Weltkulturerbe, dit wereldcultuurerfgoed, zo blijkt uit een online uiting van de stad zelf. “Wat zijn betekenis betreft, staat het op gelijke voet met de Egyptische piramiden, de Chinese Muur, de Dom van Keulen of het Groot Barrièrerif in Australië.” Mocht Tata Steel ooit sluiten, weten wij wel een nieuwe bestemming.

Lees hier over het boomtoppenpad Saarschleife in Saarland

Lees meer reisverhalen over Duitsland

Boek je overnachting bij Booking.com

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder