Over de grens bij Enschede en Gronau
Artikelindex
Een mooi deel van de Nederlands-Duitse grensstreek is het gebied van Montferland (Achterhoek) tot Emlichheim in het graafschap Bentheim. Het is een prachtig gebied waar je heel wat kunt ontdekken en van het beste van de twee landen kunt profiteren. Neem bijvoorbeeld de plaatsen Enschede en Gronau. Ze zijn letterlijk overburen en liggen maar een paar kilometer uit elkaar. En het bijzondere is dat, al loopt de grens soms letterlijk door een straat, bij het passeren van die nu bijna onzichtbare grens ben je echt merkbaar in een ander land. Wellness en cultuur gaan in beide landen hand-in-hand.
We hoorden en zagen in een weekendje grensgebied het bijzondere verhaal van Roombeek, de wijk in Enschede die door de vuurwerkramp van mei 2000 zo hard werd getroffen. Genoten van uitgebreide wellness in een saunapark in het Duitse Epe. Rockten mee in Gronau, lieten onze voeten vertroetelen in Nederland en sloten af met een high-tea in een park.
Gronau, een plaats die rockt
De Duitse stad aan de 'overkant' van Enschede was vroeger een textielstad. Die sporen vind je nog steeds terug. Half gesloopte fabriekshallen, vergeten pakhuizen...je vindt het nog allemaal. Maar voor sommige panden is een nieuwe bestemming gevonden, zoals de turbinehal van een oude textielfabriek waar nu het Rock en Popmuseum in gevestigd is. Zou het museum in een grote Duitse stad staan dan zouden de bezoekers in lange rijen voor de ingang wachten. In Gronau is het minder druk en dat is jammer, want het museum is absoluut de moeite waard. Het historische pand heeft een aantal verdiepingen. Op de begane grond wandel je aan de hand van licht, geluid, beeldfragmenten en interactieve desks door de historie van de pop- en rockmuziek. Ongeacht hoe oud je bent, je herkent er altijd wel iets uit jouw eigen jeugd!
Op de bovenverdieping is een nog in gebruik zijnde studio, een interactief gedeelte waar je je eigen clip kunt opnemen - leuk voor kinderen - en een ruimte voor wisselende exposities over bekende pop- en rockartiesten en bands. Verder kun je in Gronau prima winkelen in het gezellige stadscentrum en in de zomer lekker uitblazen in het gemeentepark aan de oever van de Dinkel.
Tip: prima plek om te slapen: Hotel Driland in Gronau.
Enschede, een stad met een hart
We gaan van Gronau naar Enschede waar we worden opgewacht door Robin Pater die ons begroet met 'Goodgoan', ofwel 'Goedendag en het ga je goed'. Robin is Nederlands jongste officiële stadsgids, geboren en getogen in Enschede en iemand met zoveel humor dat zelfs de saaiste straattegel nog interessant wordt toegelicht. Zijn kennis over de stad is fenomenaal en zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Hij vertelt dat Enschede, net als Gronau, een textielstad was. De stad bloeide op vanaf 1860 toen enkele textielbaronnen zich vestigden in het tot dan toe arme, en onbeduidende dorp. "Enschede heeft iets met vuur", zegt Robin. "Het begon al in 1862, toen de stad volledig afbrandde en slechts de 'Grote Kerk' bewaard bleef. Daarna waren er nog een aantal branden met de laatste, en bekendste: de vuurwerkramp van 13 mei 2000. Door al die branden zijn er maar weinig oude panden bewaard gebleven, maar de stad is wel volgens het historisch patroon weer opgebouwd en heeft daardoor nog steeds een hart."
Omhooggevallen textielbaronnen
En er zijn meer harten in de stad, zo ontdekten we. De geschiedenis van Enschede is rijk. De textielbaronnen van weleer hebben namen die we nog steeds kennen, zoals Van Heek en Ten Cate. De herenhuizen en landgoederen die zij lieten bouwen waren bedoeld om als 'adel' gezien te worden. De meeste huizen hebben ondertussen een nieuwe bestemming, vaak horeca of hotel, gekregen.