Natuur op Gran CanariaGran Canaria. Een eiland met vele gezichten. Natuurlijk kun je elke dag naar het(naakt)strand, maar dan mis je toch wel wat van die bijzondere schoonheid en diverse landschappen van het eiland. Die ontdekkingstocht kun je het beste doen per auto. Nadeel is dat je zelf moet rijden, met een kaart op schoot en vaak niet wetend wat je onderweg ziet. Je kunt er natuurlijk een boekje bijpakken, maar het rijtempo ligt meestal net even te hoog en je mist toch dat kleine beetje uitleg of dat sappige verhaal dat alleen vertelt kan worden door iemand die op het eiland woont. De oplossing: een rondrit.
zig zags safariEn wel een rondrit in stijl. Boek een VIP-toer in een acht persoons luxe personenbusje en leer, luister, ontspan, kijk en geniet! Onze opstaphalte is bij het boekingskantoor in Maspalomas. Stipt op tijd vertrekt chauffeur Richard om de volgende gasten op te halen. Daarna sluiten we aan bij de drie andere busjes die deze dag de route zullen rijden. Onze gids van vandaag is Leny de Kruijff, een Nederlandse, 'echte local', die al 39 jaar op Gran Canaria woont en alle ins en outs van het eiland kent. Leny zit in het voorste busje. Door de handige geluidsinstallatie is haar uitleg in alle bussen te volgen en kun je ook vragen aan haar stellen. "Ik woon hier ontzettend naar mijn zin en ben niet van plan om ooit terug te gaan. Maar zeg natuurlijk nooit nooit", grapt ze bij het voorstelrondje.
Mango, avocado en tomaten Bloemen, planten en een lekker sapje op Gran canariaWe vertrekken in westelijke richting en passeren Puerto de Mogán,Mineralen in bergen Gran Canaria ook wel het Venetië van de Canarische eilanden genoemd. Later in de week gaan we daar nog een keer naar terug. Nu rijden we via de GC 206 verder richting het bergdorp Mogán en Veneguera. Leny vertelt wat over de geschiedenis van Gran Canaria en over het pittoreske dorpje Veneguera dat een van de eerste dorpen op het eiland was. De bergen waar we langs rijden hebben verschillende kleuren: "Dat komt doordat ze verschillende mineralen bevatten zoals koper, zwavel en ijzer", licht Leny toe. Na een korte stop voor een lekker vers vruchtensapje rijden we verder.
mangoJe hoeft op Gran Canaria niet te zoeken naar mango- en avocadobomen. Steek je hand uit en je kunt je bijna rijdend plukken." Maar tomaten zijn het belangrijkste exportproduct", zegt Leny als we het dal van San Nicolas de Tolentino inrijden, waar La Aldea het centrum van de tomatenteelt is. "Gran Canaria exporteert 300 miljoen kilo tomaten die allemaal met de hand worden geplukt. Er is een grote vooruitgang in de teelt geboekt dankzij het nieuwe, Nederlands/Engelse koppertsysteem", weet Leny.
Over Aloë Vera en grotwoningen Uitleg over Gran CanariaVia Los Molinos gaat de tocht verder langs de stuwmeren en prachtige uitzichten door het gebergte en de woeste natuur van Gran Canaria. Gids Leny wijst ons op de vele Aloë Vera planten en legt uit dat de plant lijkt op de Agave, maar daar helemaal geen familie van is. "De Aloë Vera behoort tot de leliefamilie. Dat is gewoon een weetje, want uiterlijk lijken de planten in eerste instantie veel op elkaar. Maar waar de Aloë Vera bekend is vanwege de genezende werking wordt van de Agave veevoeder, tequila of sisal gemaakt, afhankelijk van de soort."
stuwmerenDe busjes stoppen bij een uitzichtpunt op een van ruim veertig meter diepe stuwmeren. Dan rijden we verder richting Ayacata. Onderweg passeren we El Carrizal, het kleinste dorp van het eiland met maar 11 inwoners die voornamelijk nog in grotwoningen leven. Leny vertelt over de geschiedenis van de grotwoningen en legt uit waarom bewoners van het eiland soms nog kiezen voor een grotwoning: "Allereerst moet je je wel bedenken dat moderne grotwoningen voorzien zijn van alle luxe en comfort. Het voordeel van een grotwoning is dat je geen belasting hoeft te betalen en dat in huis een constante temperatuur heerst tussen de 17 en 20 graden. Nadeel is wel dat het binnen vrij donker is en dat je, als het huis niet zo ver uitgebouwd is, weinig frisse lucht krijgt. Het is maar waar je voor wilt kiezen."
De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis.
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.
Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn
Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.
Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan.