Horeca: alleen een flesje water of ook water uit de kraan?
Op Twitter is een discussie gaande over water. Niet het watertekort of de droogte in het land, maar over het al dan niet verstrekken van een glaasje kraanwater door de Nederlandse horeca. Als ik kijk naar de reacties dan zet ongeveer de helft van het aantal horecaondernemers (gratis) een glas of fles kraanwater op tafel. Ik eet geloof ik vaak bij de andere helft…
Kraanwater. Het wordt met kannen vol geserveerd in heel veel landen. In Amerika en Canada is het niet meer dan normaal dat je voor je hele gezelschap water krijgt. Glazen staan op tafel en het bedienend personeel vult uit grote kannen rijkelijk bij. Zonder probleem.
Ook in een aantal Europese landen heeft de horeca geen probleem met het serveren van kraanwater. In Frankrijk is bij wet (uit 1967)geregeld dat horecaondernemers gratis een karaf water moeten aanbieden. Sterker nog , zo meldt krnwtr.nl: gasten hoeven niet eens te betalen voorbrood, kruiden of ingrediënten of het gebruik van het bestek, borden etc. Bij aanpassingen in die wet in 1987 en 1990 werd er vastgesteld dat water gratis is, tenzij expliciet op menu en affiches van het restaurant staat dat er voor betaald moet worden. Betalen voor je couvert is in Italië dan weer wel gebruikelijk, maar wordt steeds minder kraanwater geschonken, net als in Spanje. In Duitsland moet je vaak betalen voor water omdat het gezien wordt als ‘service’. Bij onze zuiderburen blijkt het een zeldzaamheid te zijn als er ‘kraantjeswater’geserveerd wordt. In Groot-Brittannië is het simpel: wanneer de horeca alcohol serveert dan moet er ook gratis kraanwater ter beschikking gesteld worden.
Kijk hier in welke landen je water uit de kraan kunt drinken.
Nederlandse horeca en kraanwater
Terug naar Nederland. Hoe gaat de Nederlandse horeca om met het serveren van kraanwater? Er wordt, zo zie ik op Twitter, nogal eens geredeneerd dat mensen die kraanwater bestellen niets anders drinken. Maar is dat zo? Ik denk zelf dat dit nogal meevalt. Zelf drink ik graag een sapje bij mijn eten, maar ook een glas water. En omdat ik, zoals ik boven al schreef, in Nederland blijkbaar bij de andere helft eet, bestel ik dan maar een grote fles mineraalwater. Precies. Zo zullen sommigen denken. Dat is dus een extra bestelling. Eigenlijk vind ik dat raar. Schenk lekker ongelimiteerd kraanwater in. Reken er desnoods 1 euro per persoon voor. Arm zul je daar als horeca niet van worden. Ik heb nog nooit iemand 10 liter water weg zien klokken…En als iemand het toevallig alleen maar ‘doet’ met kraanwater? Ach, de prijzen van de maaltijd zullen dat niet bestelde glaasje fris echt wel compenseren.
Wat vinden jullie: kraanwater gratis in de horeca ja of nee?
Reacties
Privé gebruik ik een Soda Stream, m'n eigen 'bruis' en ook nog eens geen gesleep met (lege) flessen!