Coronamaatregelen: het is wat het is, als het maar logisch is

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
coronamaatregelen: Logisch of onlogisch?
Coronamaatregelen: logisch of niet? ©Chenspec-Pixabay

Ik ben een mens van logica. Zeg me dat ik binnen moet blijven omdat er een gifwolk boven mijn achtertuin hangt en ik doe het. Zeg me dat ik binnen moet blijven omdat er op 5000 kilometer afstand een gifwolk hangt en ik onderzoek of dat logisch is. Ik neem geen risico’s, maar wil graag weten hoe, wat en waarom. Zo ook met de coronamaatregelen. En het beleid in Nederland. Ik zeg vaak ‘het is wat het is’, maar nu krijg ik dat niet meer over mijn lippen. Voor mij is de logica zoek.

 

 

Boostershots

In veel landen, dichtbij en verder weg, zijn ze er al mee begonnen als onderdeel van de coronamaatregelen. Onze Nederlandse demissionair minister van Gezondheid moet nog eens even nadenken of hij er wel al mee wil beginnen. En zo ja, dan wordt het ergens in december, want er moeten uitnodigingen komen.

Onlogisch

Iedereen die een half jaar geleden de laatste vaccinatie heeft gehad moet simpelweg naar een priklocatie kunnen gaan voor die boostershot. Zeker de leeftijdsgroep 60-65, die persé gevaccineerd moesten worden met AstraZeneca lopen nu groter risico. Wil je een prik dan ga je hem halen. Niks uitnodigingen, leeftijdsgroepen en andere criteria. 

Besmettingshaarden

Uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken, echt wetenschappelijke onderzoeken, blijkt dat er een paar plekken zijn waar de meeste besmettingen plaatsvinden: scholen, werk en natte horeca. En ja, dan breng je het mee naar huis waar je je huisgenoten besmet. Dus sluiten we alle niet-essentiële winkels en restaurants om 7 uur ’s avonds.

Onlogisch

Het is bijna kerstvakantie. Lijkt mij dat een paar weken scholen sluiten daaraanvoorafgaand een mooie aansluiting is. Ja, het is vervelend, het is naar, het is vreselijk. Maar de bedoeling was toch om het aantal besmettingen naar beneden te krijgen? Ook meer thuiswerken zou voor een paar weken een goede keuze zijn.

QR code

Ik ben gevaccineerd en test regelmatig zelf even, want het kan natuurlijk altijd mis gaan. Mijn QR-code geeft in ieder geval een groen vinkje. En nu wordt er gesproken over toegang met 2G: gevaccineerd of genezen. Voor mij prima, maar er zijn mensen voor wie dit niet gaat werken.

Onlogisch

Dat zijn mensen die al 2 of zelfs 3 keer gevaccineerd zijn in een niet-Europees land. En zij hebben geen BSN nummer, dus kunnen geen QR-code aan laten maken. Dat betekent ook dat ze nergens naar binnen kunnen. Volledig gevaccineerd! De overheid is al maanden bezig om een ‘oplossing’ te verzinnen. Want er zijn er best veel in die positie: partners van Nederlanders, bezoekers uit het buitenland die om welke reden dan ook hierheen komen. O, en dan hebben we nog een hot topic: reizen en verspreiden van het virus.

Reizen

Er wordt veel gewezen naar reizigers die het virus mee naar huis nemen. Maar laten we eerlijk zijn: het zijn niet de vliegvakanties waar het mis gaat. Je moet nogal wat papieren laten zien voor je kunt instappen zoals QR-codes én testen! Vliegvakanties zijn ook zeker niet een grote bron van besmettingen. Je kunt wel heel eenvoudig zonder enige controle met de auto de grens over. Maar...

Onlogisch

Want het zijn niet de vakanties waar het mis gaat, het is het gedrag tijdens die vakanties. Huur jij een mooi vakantiehuis met je gezin en breng je de vakantie lekker door in de natuur dan is er vrij weinig risico dat je corona oploopt. Zit je elke avond dronken in een te volle kroeg waar niet geventileerd wordt en kom je dan, zelf vrij van corona want getest, in aanraking met mensen die toch besmet zijn, ja, dan heb je de coronapoppen aan het dansen. En dat niet eens na Janssen. Gelijk de kroeg in na een vaccinatie. Dat waren nog eens onlogische coronamaatregelen

Mondkapjes.

Ja, daar hebben we een hot topic in de categorie coronamaatregelen. Vorig jaar was er een schreeuwend tekort aan beschermingsmiddelen. Dus riep de overheid dat het dragen van mondkapjes niet zoveel bijdroeg aan het voorkomen van besmettingen. Ondertussen is voor miljoenen aangeschaft en die liggen nu over de datum te zijn in de diverse magazijnen. En moeten we op veel plekken (weer) mondkapjes dragen. 

Onlogisch

Als je tegen Nederlanders eerst zegt dat iets niet werkt en het daarna verplicht stelt, heb je de slag al verloren. Beter hadden ze vorig jaar eerlijk geweest en gezegd dat het wel degelijk iets zou kunnen bijdragen en dat mensen voorlopig zelf even voor een mondkapje moesten zorgen tot het tekort aangevuld was. Er zijn onderzoeken die zeggen dat het helpt.
Maar voor de tegenstanders: een experiment kan dan de moeite waard zijn om eens en vooral uit te maken wie er gelijk heeft. Draag allemaal, overal, ook op scholen, juist op scholen, drie weken een mondkapje. Deel die miljoenen mondkapjes, die miljoenen kosten, gewoon lekker uit. Gaan de cijfers naar beneden, dan zou het wel eens kunnen werken. Maakt het niet uit dan weten we dat ook weer. Drie weken om een punt te maken. Lijkt me heel logisch!

De cijfers

We wachten maar weer eens op een persconferentie met (uitgelekte) onlogische coronamaatregelen. Ik weet ook niet wat we moeten doen, maar wat er nu op de lijst staat lijkt mij onlogisch. We hebben net zoveel besmettingen als vorig jaar, maar testen vijf keer zo veel want je moet elke 24 uur testen voor toegang. In aantallen zijn er veel minder mensen die zich laten testen, want veel gevaccineerden en mensen die hersteld zijn testen niet. Zet die cijfers allemaal logisch tegen elkaar af. Neem dan besluiten die logisch zijn pak aan waar het mis gaat. Die cijfers zijn er! Los op wat er fout is of nog niet geregeld. Dan hebben we kans dat we het tij kunnen keren. Ik doe dan zonder morren mee.

Want het is wat het is, als het maar logisch is.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder