Corona en reizen… een gevaarlijke combinatie?

2.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
corona
©Neelam Pixabay

Al lijkt het er in Nederland soms wel op dat mensen vergeten zijn dat er corona is, de cijfers liegen er niet om. Reden voor de regering om de coronamaatregelen weer aan te scherpen. Of je het inderdaad scherp genoeg vindt mag je zelf bepalen. Ik denk dat er soms accenten op verkeerde plekken gelegd worden...

Winkels en supermarkten

In veel supermarkten is het feest. Corona is weg. Mensen lopen rond zonder mondkapjes, houden geen afstand (meer) en hoesten er vrolijk op los. Groepen klitten bij elkaar, zowel scholieren als ouderen en het lijkt wel een praathuis. Overdreven? Nee, dat heb ik een paar keer echt zo meegemaakt. Met een mondkapje op deinzen mensen een beetje achteruit. Misschien heeft die mevrouw wel corona? Nee, hoor. Maar de afstand die ze dan van je houden is precies wat ik wil. En wat er even nodig is.

De bars en restaurants

In de restaurants moet je registreren wie je bent, adres en telefoonnummer achterlaten en de vraag beantwoorden of je ziekteverschijnselen hebt (allemaal in te vullen met dezelfde pen). Vervolgens word je naar een tafel gebracht en zit je, op hopelijk anderhalve meter afstand, van andere gasten. Dan komt het bedienend personeel zonder mondkapje naar je toe en ademt van bovenaf op je neer met de vraag wat je wilt drinken, en of je al een keuze hebt gemaakt van de menukaart die niet gereinigd is. Is dit overal zo? Nee, natuurlijk niet. En ik ben alleen nog maar bij een handjevol restaurants op het terras geweest. Maar bij de helft daarvan ging het op deze manier. Geen idee hoe dat in kroegen en bars gaat.

Reizen en vakanties

Reizen wordt gezien als een grote bron van besmetting met corona. Maar klopt dat wel? Veel mensen zijn bang om nu te vliegen, terwijl juist daar heel goede maatregelen genomen zijn. De luchtverversing is daarbij het allerbelangrijkste. Op 20 augustus schrijven minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer dat er nog niemand in een vliegtuig besmet is geraakt met het coronavirus. Dat blijkt uit de bron- en contactonderzoeken van de GGD. Er waren wel mensen die het coronavirus al hadden en in een vliegtuig stapten, maar zij hebben niemand aangestoken.

Het reizen is denk ik dan ook niet het grootste probleem. Het gaat erom wat je op je vakantie doet.

Ga je feesten in een kroeg of geniet je op een idyllisch plekje van de natuur?
Ga je in overvolle dichte restaurants zitten of kook je zelf je maaltijd, haal je die af of eet je op een terras?
Het zijn allemaal factoren die bepalen hoeveel risico je loopt. En loop je een besmetting op, dan neem je die mee naar huis. Dat komt dan niet door je reis of vakantie, maar door je acties. En die zijn niet verschillend dan hoe je je in Nederland zou gedragen op een plek waar je vakantie hebt. Of thuis bent. 

Daarom

Zijn er mensen die reizen, en gezond weer terug komen omdat ze zich ook op hun vakantieadres 'verstandig' gedragen.
Zijn er mensen die in Nederland in hun eigen woonplaats besmet raken met corona omdat ze dat niet doen.

Soms heb je pech en word je besmet terwijl je zelf voorzichtig bent. Kan dat? Ja, natuurlijk. Alles is mogelijk. Het virus verspreidt zich immers niet alleen maar door hoesten en niezen. Niet voor niets is er nu zoveel onderzoek naar aerosolen en verspreiding via ventilatie etc. Dat hebben we nog niet helemaal in beeld en in de hand.

Maar wat we wel in de hand hebben is hoe we ons gedragen. En nee, ik ben ook niet het braafste meisje van de klas. Wie staat er niet wel eens een stapje te dicht bij iemand of let even niet goed op. Maar kom op mensen. Of het nou helpt of niet, die mondkapjes, die anderhalve meter, dat even wat minder sociaal contact, doe het gewoon zodat we over een poosje opgelucht terug kunnen kijken hoe we het virus toch onder controle hebben gekregen. Voor ons gedrag zijn we allemaal zelf verantwoordelijk. Zowel thuis als op reis. Want niet het reizen, maar ons gedrag is de grootste bron van besmetting. Toch?

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder