Corona en reizen… een gevaarlijke combinatie?

2.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
corona
©Neelam Pixabay

Al lijkt het er in Nederland soms wel op dat mensen vergeten zijn dat er corona is, de cijfers liegen er niet om. Reden voor de regering om de coronamaatregelen weer aan te scherpen. Of je het inderdaad scherp genoeg vindt mag je zelf bepalen. Ik denk dat er soms accenten op verkeerde plekken gelegd worden...

Winkels en supermarkten

In veel supermarkten is het feest. Corona is weg. Mensen lopen rond zonder mondkapjes, houden geen afstand (meer) en hoesten er vrolijk op los. Groepen klitten bij elkaar, zowel scholieren als ouderen en het lijkt wel een praathuis. Overdreven? Nee, dat heb ik een paar keer echt zo meegemaakt. Met een mondkapje op deinzen mensen een beetje achteruit. Misschien heeft die mevrouw wel corona? Nee, hoor. Maar de afstand die ze dan van je houden is precies wat ik wil. En wat er even nodig is.

De bars en restaurants

In de restaurants moet je registreren wie je bent, adres en telefoonnummer achterlaten en de vraag beantwoorden of je ziekteverschijnselen hebt (allemaal in te vullen met dezelfde pen). Vervolgens word je naar een tafel gebracht en zit je, op hopelijk anderhalve meter afstand, van andere gasten. Dan komt het bedienend personeel zonder mondkapje naar je toe en ademt van bovenaf op je neer met de vraag wat je wilt drinken, en of je al een keuze hebt gemaakt van de menukaart die niet gereinigd is. Is dit overal zo? Nee, natuurlijk niet. En ik ben alleen nog maar bij een handjevol restaurants op het terras geweest. Maar bij de helft daarvan ging het op deze manier. Geen idee hoe dat in kroegen en bars gaat.

Reizen en vakanties

Reizen wordt gezien als een grote bron van besmetting met corona. Maar klopt dat wel? Veel mensen zijn bang om nu te vliegen, terwijl juist daar heel goede maatregelen genomen zijn. De luchtverversing is daarbij het allerbelangrijkste. Op 20 augustus schrijven minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer dat er nog niemand in een vliegtuig besmet is geraakt met het coronavirus. Dat blijkt uit de bron- en contactonderzoeken van de GGD. Er waren wel mensen die het coronavirus al hadden en in een vliegtuig stapten, maar zij hebben niemand aangestoken.

Het reizen is denk ik dan ook niet het grootste probleem. Het gaat erom wat je op je vakantie doet.

Ga je feesten in een kroeg of geniet je op een idyllisch plekje van de natuur?
Ga je in overvolle dichte restaurants zitten of kook je zelf je maaltijd, haal je die af of eet je op een terras?
Het zijn allemaal factoren die bepalen hoeveel risico je loopt. En loop je een besmetting op, dan neem je die mee naar huis. Dat komt dan niet door je reis of vakantie, maar door je acties. En die zijn niet verschillend dan hoe je je in Nederland zou gedragen op een plek waar je vakantie hebt. Of thuis bent. 

Daarom

Zijn er mensen die reizen, en gezond weer terug komen omdat ze zich ook op hun vakantieadres 'verstandig' gedragen.
Zijn er mensen die in Nederland in hun eigen woonplaats besmet raken met corona omdat ze dat niet doen.

Soms heb je pech en word je besmet terwijl je zelf voorzichtig bent. Kan dat? Ja, natuurlijk. Alles is mogelijk. Het virus verspreidt zich immers niet alleen maar door hoesten en niezen. Niet voor niets is er nu zoveel onderzoek naar aerosolen en verspreiding via ventilatie etc. Dat hebben we nog niet helemaal in beeld en in de hand.

Maar wat we wel in de hand hebben is hoe we ons gedragen. En nee, ik ben ook niet het braafste meisje van de klas. Wie staat er niet wel eens een stapje te dicht bij iemand of let even niet goed op. Maar kom op mensen. Of het nou helpt of niet, die mondkapjes, die anderhalve meter, dat even wat minder sociaal contact, doe het gewoon zodat we over een poosje opgelucht terug kunnen kijken hoe we het virus toch onder controle hebben gekregen. Voor ons gedrag zijn we allemaal zelf verantwoordelijk. Zowel thuis als op reis. Want niet het reizen, maar ons gedrag is de grootste bron van besmetting. Toch?

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder