Het nieuwe normaal of het tijdelijke bijzonder

3.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Social distancing
©Geralt-Pixabay

Heel voorzichtig krabbelt de reisbranche weer wat overeind. Leek een paar weken geleden een vakantie nog een ver-van-mijn-bed show en moesten we er eigenlijk niet aan denken om te gaan reizen, nu gaan grenzen weer open en komt de gedachte aan een vakantie toch weer bovendrijven. En dat allemaal met het nieuwe normaal. Waar ik de kriebels van krijg. Van die uitdrukking wel te verstaan.

Want ik ben absoluut voorstander van afstand houden en mondkapjes dragen als afstand houden niet kan of lastiger is. Ik ben helemaal voor om bepaalde maatregelen die nu genomen worden, ook te houden als de coronacrisis voorbij, of beheersbaar is. Spatschermen bij balies hebben nut. Mondkapjes als je verkouden bent ook. Handen wassen is vanzelfsprekend, maar de bewustwording om het ook vaker te doen mag blijven. Ik heb geen moeite met dat dingen vaker schoongemaakt worden. Heerlijke frisse toiletten, schone(re)vliegtuigen, glimmend gepoetste winkels, gedesinfecteerde sportscholen. Kom maar op en hou het zo. Eigenlijk wonderlijk dat dit ineens wel allemaal kan. Maar goed.

Waar ik dus moeite mee heb is ‘het nieuwe normaal’ en de ‘anderhalvemetersamenleving’. Het is NIET normaal, en ook die anderhalve meter is niet normaal en zou ook niet normaal moeten blijven als iedereen gewoon de hygiënemaatregelen volhoudt (zie boven). O, en de term social distancing mag ook de prullenbak in. Afstand houden is fysical distancing. Fysiek afstand houden zonder dat je sociaal in isolement komt.  

De berm induiken

Ik ben mijn onbevangenheid een beetje kwijt. Het is niet normaal als je de berm induikt als je mensen tegenkomt. Het is niet normaal om in een rij buiten een winkel te moeten wachten tot je naar binnen mag. Het is niet normaal als je in het openbaar vervoer driekwart van de stoelen afgeplakt hebt. Het is niet normaal als je niet meer in een restaurant binnen durft te eten omdat je bang bent voor verspreiding van het virus via de lucht. Het is niet normaal als je in een supermarkt angst hebt voor andere mensen in ‘jouw’ winkelpad. En ook elkaar kussen via de telefoon moet iets zijn voor 'af en toe' en niet als nieuw normaal. 

Dat is allemaal niet normaal

Voor mij is het ook niet normaal dat je niet bij een stervende mag zijn. Dat je niet op bezoek mag bij iemand in een verpleeghuis. Ik las een ervaring van een man die niet bij zijn dementerende vrouw in de buurt mocht komen. Hij moest op anderhalve meter afstand blijven en zij begreep dat niet. Sorry, maar is er echt geen andere oplossing? Zij was niet besmet dus een kapje of spatscherm voor die man moet toch mogelijk zijn om te voorkomen dat hij haar eventueel zou besmetten. Goed handen wassen voor hij binnengaat en handen wassen als hij weer weggaat. Het kan echt!

Het is allemaal nu even nodig (al zou met wat creativiteit meer mogelijk zijn), maar niet normaal. Het is het tijdelijke bijzonder.

Reizen, vooral per vliegtuig wordt ook al zo’n bijzondere ervaring. Middenstoelen blijven vrij (althans, dat wordt gezegd), er komen/zijn speciale luchtfilters. Eten en drinken wordt amper (of op een andere manier) geserveerd en als je naar de wc wilt dan moet je je hand opsteken. Mondkapjes zijn verplicht op zowel luchthavens als in de vliegtuigen. Het nieuwe normaal? Voor altijd?

Nogmaals, ik hoop dat een aantal dingen blijven. Ik hou wel van een schone trein, een gepoetst vliegtuig, meer ruimte. Ik denk dat als we mondkapjes blijven dragen dat er een hoop minder verkoudheden zijn in het najaar. Ik hoop dat we snel een vaccin voor dit virus vinden, dat we geneesmiddelen krijgen, dat het aantal besmettingen afneemt en het aantal doden vermindert.

Ik hoop alleen niet dat het nieuwe normaal ook normaal wordt maar echt het tijdelijk bijzonder is.

O, en wil je weten waar je deze zomer weer naartoe kunt? Kijk bij dit overzicht.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder