Vaccinaties, testen, reizen en vakanties

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
@Neelam-Pixabay
@Neelam-Pixabay

Er is al zoveel geschreven en gezegd over Corona. We zijn nu een jaar verder en zitten eigenlijk nog verder in de ellende dan vorig jaar februari/maart. Een zware lockdown, reisbeperkingen en avondklok zijn maatregelen waarmee de overheid de uitbraak denkt te kunnen beteugelen.


De wereld gaat weer open. Toch?

Vorig jaar werd juichend geroepen dat als de vaccins er eenmaal waren en de vaccinaties van start gingen, dat de wereld wel snel weer open zou gaan. Niets blijkt echter minder waar. Ook met prikken in je armen heb je nog steeds negatieve covid-tests nodig om bijvoorbeeld te kunnen reizen. Vooral als je vanuit het buitenland naar Nederland wilt moet je je nogal in wat bochten wringen.
En voordat jullie roepen: ‘dan moet je maar niet reizen’ wil ik toch even zeggen dat niet alle reizen ook vakanties zijn. Veel, vooral ook Nederlandse, reizigers die nu vanuit het buitenland naar Nederland komen doen dat omdat er een dringende reden is. Er is werkelijk bijna geen toerist die nu voor de lol in een compleet gesloten, koud en somber land met avondklok vakantie komt vieren.

Onhandige bepalingen voor coronatesten

De Nederlandse overheid heeft bedacht dat alle reizigers die Nederland in willen maar liefst twee testen nodig hebben. Een PCR-test van maximaal 72 uur oud en een sneltest van maximaal 4 uur oud voor vertrek. Dat is gemakkelijk zeggen, maar niet overal haalbaar. Er zijn best veel locaties, landen en vliegvelden waar je helemaal niet zo makkelijk of zelfs helemaal niet maximaal 4 uur van tevoren een sneltest kunt laten afnemen. En dan kun je dus niet naar Nederland! Ook als Nederlander niet. Ook in noodsituaties niet! 

Denk ik dan niet aan COVID? Ja, zeker wel. Uiteraard is het belangrijk dat we verspreiding zoveel mogelijk in de hand houden. Maar Corona komt ook de grens over per auto, bus of trein. Juist veel minder per vliegtuig, zo blijkt uit onderzoeken. Hoe die Engelse variant dan toch de wereld overkomt? Natuurlijk door reizen, maar niet altijd. In België hebben ze bij twee mensen de Britse variant geconstateerd en hoe ze ook zochten, ze hadden niet gereisd of waren in contact geweest met mensen die gereisd hadden.

Wat zou logischer zijn voor die testen? Een PCR-test die maximaal 3 dagen oud is. Soms is 72 uur niet haalbaar en wordt het 73 uur, of 74. Gewoon omdat de laboratoria niet sneller kunnen werken bijvoorbeeld. Soms omdat je in sommige landen geen afspraak kunt maken en uren in de rij moet wachten tot je getest kunt worden waardoor het wel eens 73 uur voor de aanvang van de reis is dat je aan de beurt bent. Dan kun je ook weer niet het risico nemen om achter aan de rij aan te sluiten en het gevaar te lopen dan de uitslag dan wellicht niet op tijd binnen is.

Een sneltest maximaal 4 uur voor vertrek is alleen te doen als die op het vliegveld ter plaatse kan worden afgenomen zonder in een ellenlange rij te moeten wachten. Logischer is dan ook een sneltest maximaal 24 uur voor vertrek en/of een bij aankomst op Schiphol. Daar was een poosje geleden speciaal een teststraat voor ingericht toch? Na een week of wat werd die weer gesloten. Dus gooi open en test iedereen. Wachtruimte inrichten en dan iedereen simpelweg even wachten tot de uitslag er is. Duurt maximaal een kwartiertje. Daarnaast moet er dan ook een constructie komen voor mensen die op een andere manier dan per vliegtuig naar Nederland komen.

Reizen naar het buitenland is ook bijna niet te doen. De GGD's in Nederland geven geen verklaring af en die heb je wel nodig voor je noodzakelijke trip de grens over. Waarom toch mensen op kosten jagen? Voer dan in dat je, als je zo'n verklaring nodig hebt, dit meldt bij het afspreken van je test. Kun je ook nog een tientje voor rekenen als dat moet. Geloof me, er zullen maar bitter weinig mensen zijn die zich laten testen en zo'n verklaring nodig hebben! Maar het maakt het wel even gemakkelijker voor als dat echt noodzakelijk is.

Vaccinaties

Dan die vaccinaties. Die beloofden ons de vrijheid op alle fronten. Maar wat blijkt, ook al heb je jezelf twee inentingen laten geven, de testregels gelden nog steeds. Tja…
En wat als je niet gevaccineerd kunt worden, dat bestaat. Of als je simpelweg nog niet ‘aan de beurt’ bent. Wat dan? Ook zo vreemd dat je niet kunt kiezen welke vaccinaties je wilt hebben. Ik heb dit voorgelegd aan het RIVM en het betrokken Ministerie en wacht nog steeds op antwoord.

Op persoonlijke titel dan ook antwoord op de vraag of ik voorstander ben van een vaccinatiepaspoort? Ja en nee. Ja, als dat ook inderdaad ‘de vrijheid’ teruggeeft. Nee als, en omdat het mensen uitsluit. Ik ben wel zonder twijfel voorstander van een doordacht en logisch beleid om risico's te beperken en onze vrijheid weer terug te krijgen. Niet alleen om noodzakelijk te kunnen reizen, maar ook voor 'gewone' vakanties.  

Wat denk jij van die vaccinaties, testen en het coronabeleid?

Reacties  

 
#1 jan 21-02-2021 21:04
wat jammer dat we indirect worden gedwongen om ons tegen covid-19 te laten enten.
Angst in de mens en een cash flow na de Farmacie.
Angstig mensen die denken dat met een spuitje de wereld weer veilig maken en als iedereen dat doet het over is. jammer de wereld ga je niet enten. covid-19 heeft zich op de lijst gezet bij het griepvirus en verkoudheid. We raken dit virus niet meer kwijt. zorg er voor dat we virus remmers vinden die de mutatie voor kan zijn. en ademtest op grote schaal en dan zorgen voor Quarantaine voor besmette mensen. Een verbeterde zorg voor de patieenten in een speciaal Quarantaine ziekenhuis. Maar blijf van de mensen hun vrijheid af. direct en indirect.
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder