Goden van Egypte in Rijksmuseum van Oudheden
De godenwereld van de oude Egyptenaren komt dit najaar, vanaf 12 oktober, tot leven in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Voor de tentoonstelling ‘Goden van Egypte’ komen meer dan vijfhonderd imposante beelden van goden en godinnen, magische papyri, gouden sieraden en rijk beschilderde mummiekisten bij elkaar. ‘Goden van Egypte’ is te zien tot en met 31 maart 2019.
De werken komen uit binnen- en buitenlandse musea, waaronder het British Museum, het Louvre en het Egyptisch Museum van Turijn. Nooit eerder was een tentoonstelling van deze grote omvang geheel gewijd aan het oud-Egyptische godenrijk. ‘Goden van Egypte’ is volgens het RMO een kennismaking met het fascinerende godenrijk en deze mystieke wereld, doordrenkt van symboliek. Een levensgroot dubbelbeeld van farao Horemheb en de god Horus - een van de topstukken in de tentoonstelling - verwelkomt bezoekers bij de entree. Na verhalen over de Egyptische goden en de schepping, nemen bezoekers een kijkje bij hen thuis in de hemel en in de tempels op aarde waar ze met rituelen werden vereerd.
De tentoonstelling gaat verder met de betekenis van de goden in de eeuwige cyclus van leven en dood, en daalt af naar de onderwereld van god Osiris, waar iedereen na de dood terecht hoopte te komen. ‘Goden van Egypte’ sluit af met de Griekse en Romeinse veroveraars die de Egyptische goden naar hun eigen wereld brachten, en met de invloed van de Egyptische godenwereld op kunst en populaire cultuur van Europa.
Warm geworden voor Egypte? Ontdek met FOX Vakanties deze schatten dan in het land zelf.
‘Goden van Egypte’ is de vijfde grote wintertentoonstelling op een rij in het museum, na ‘Petra’, ‘Carthago’, ‘Koninginnen van de Nijl’ en ‘Nineveh’. Tevens is het de afscheidstentoonstelling van conservator prof. dr. Maarten Raven, die na 40 jaar werk in het museum met pensioen gaat. De tentoonstelling komt tot stand met steun van het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Djoser Reizen en Kidsweek.