Vroegboeken trend onder Nederlandse vakantiegangers

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Vroegboeken trend onder Nederlanders
Lekker eten en drinken in Frankrijk ©puuropreis

Nederlanders zijn steeds eerder bezig met hun volgende vakantie. Vroegboeken en oriënteren tot zelfs een jaar voor de uiteindelijke reis zijn geen uitzonderingen meer, leert onderzoek van DPG Media en Panel Inzicht. In 2023 steeg het aantal vakantiegangers dat zich zo vroeg oriënteerde met bijna 40 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De grootste groep van de 500 ondervraagden (18-65 jaar) in dit onderzoek gaat een halfjaar voor de geplande reisdatum aan de slag met de gewenste bestemming (24%) en boekt twee tot drie maanden voor vertrek (23%). Vooral gezinnen oriënteren zich langer dan een half jaar van tevoren (44%).

Naast eerder gezocht worden vakanties ook eerder geboekt. Vakanties die vooral worden aangegrepen voor vroegboeken zijn rondreizen en cruises. Net als in 2023 bestaat namelijk het risico dat in het last-minute seizoen veel goede accommodaties en vluchten voor een groot deel volgeboekt zijn. Daarnaast is traditiegetrouw aan het begin van het nieuwe reisjaar de Vakantiebeurs in Utrecht, waar naast inspiratie ook vaak financieel voordeel valt te halen in de vorm van vroegboekkortingen.

Meer lange zomervakanties

Iets meer Nederlanders hebben voor dit jaar een lange zomervakantie op de planning staan: 50% vorig jaar, 55% in 2024. Bij het oriënteren op een vakantie is de smartphone of tablet volgens de meeste Nederlanders (63%) onmisbaar. De populairste inspiratiebronnen zijn websites van reisorganisaties (51%), gevolgd door online zoekmachines (40%)en vrienden of familie (30%). Daar staat tegenover dat liefst 68% van de Nederlanders weleens een bestemming in de media tegenkwamen, zoals op een reiswebsite als Puur op reis, waardoor ze die plek graag willen bezoeken. En zo’n wens wordt vandaag de dag via vroegboeken sneller dan ooit vastgelegd.

Reislust onverminderd groot

Maar waar gaan we graag heen, wanneer bij voorkeur en wat doen we dan het liefst? Pogingen om dergelijke vragen te beantwoorden worden door reisorganisaties en deskundigen op het gebied van toerisme gebundeld in trendlijstjes. TUI constateert bijvoorbeeld dat de reislust onder de Nederlanders onverminderd groot is. Mede door het vele vroegboeken ligt het aantal vastgelegde zomervakanties bij deze organisatie ten opzichte van 2023 al 15% hoger.

De rol van geld

De inflatie heeft bij driekwart van de ondervraagden (76%) geen invloed op de vakantieplannen voor dit jaar. En eenmaal van huis laat 79% het geld makkelijker rollen dan in eigen land. En waar worden die euro’s vooral gespendeerd? Zonbestemmingen als Spanje, Griekenland, Turkije en Egypte - die laatste vanwege de lagere prijzen - zijn ook in 2024 onverminderd populair onder de vakantiegangers. De landen en regio’s met een ‘milder klimaat’, om het zo maar eens te stellen, laten een lichte stijging zien. Daarbij moet je denken aan Scandinavië, IJsland, Ierland, plus de Alpenlanden Oostenrijk en Zwitserland.

Ga naar het coole noorden met Voigt Travel

‘Terug naar de natuur’

Kortom, het reisvirus heeft het coronavirus eronder gekregen, durft trendwatcher Goof Lukken te concluderen. Volgens de oprichter van het platform Vrijetijdskennis wordt het beeld bevestigd van de ‘Nederlanders die bekend staan om hun actieve reiscultuur, zowel binnen Nederland als naar internationale bestemmingen’. “Deze trend zet zich door, ondanks de inflatie. Ons eigen land wordt weer de belangrijkste bestemming voor korte vakanties (naast internationale stedentrips). Vliegschaamte lijkt nog geen drempel te zijn om ook verre (rond)reizen te maken. Daarnaast is ‘terug naar de natuur’ een opkomende trend. Mensen ontsnappen graag aan hun stedelijke woonsituatie. Kamperen en glamping blijven onverminderd populair. De grootste groei is te zien bij campers: het bezit verdubbelde de afgelopen 10 jaar van ruim 65.000 naar 167.000. Het caravan- en camperbezit is ook onder jongeren de afgelopen jaren fors gestegen.”

Boek je volgende camperreis bij World Wide Campers

Vroegboekacties

Corendon heeft mooie acties als het gaat om vroegboeken. In de top 15 best geboekte hotels en resorts staan deze week bijvoorbeeld het Corendon Mangrove Beach Resort, Van der Valk Plaza Island Residence Bonaire, Marble Stella Maris Ibiza, Long Beach Resort & Spa Deluxe en Best Tenerife.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder