Vroegboeken trend onder Nederlandse vakantiegangers

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Vroegboeken trend onder Nederlanders
Lekker eten en drinken in Frankrijk ©puuropreis

Nederlanders zijn steeds eerder bezig met hun volgende vakantie. Vroegboeken en oriënteren tot zelfs een jaar voor de uiteindelijke reis zijn geen uitzonderingen meer, leert onderzoek van DPG Media en Panel Inzicht. In 2023 steeg het aantal vakantiegangers dat zich zo vroeg oriënteerde met bijna 40 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De grootste groep van de 500 ondervraagden (18-65 jaar) in dit onderzoek gaat een halfjaar voor de geplande reisdatum aan de slag met de gewenste bestemming (24%) en boekt twee tot drie maanden voor vertrek (23%). Vooral gezinnen oriënteren zich langer dan een half jaar van tevoren (44%).

Naast eerder gezocht worden vakanties ook eerder geboekt. Vakanties die vooral worden aangegrepen voor vroegboeken zijn rondreizen en cruises. Net als in 2023 bestaat namelijk het risico dat in het last-minute seizoen veel goede accommodaties en vluchten voor een groot deel volgeboekt zijn. Daarnaast is traditiegetrouw aan het begin van het nieuwe reisjaar de Vakantiebeurs in Utrecht, waar naast inspiratie ook vaak financieel voordeel valt te halen in de vorm van vroegboekkortingen.

Meer lange zomervakanties

Iets meer Nederlanders hebben voor dit jaar een lange zomervakantie op de planning staan: 50% vorig jaar, 55% in 2024. Bij het oriënteren op een vakantie is de smartphone of tablet volgens de meeste Nederlanders (63%) onmisbaar. De populairste inspiratiebronnen zijn websites van reisorganisaties (51%), gevolgd door online zoekmachines (40%)en vrienden of familie (30%). Daar staat tegenover dat liefst 68% van de Nederlanders weleens een bestemming in de media tegenkwamen, zoals op een reiswebsite als Puur op reis, waardoor ze die plek graag willen bezoeken. En zo’n wens wordt vandaag de dag via vroegboeken sneller dan ooit vastgelegd.

Reislust onverminderd groot

Maar waar gaan we graag heen, wanneer bij voorkeur en wat doen we dan het liefst? Pogingen om dergelijke vragen te beantwoorden worden door reisorganisaties en deskundigen op het gebied van toerisme gebundeld in trendlijstjes. TUI constateert bijvoorbeeld dat de reislust onder de Nederlanders onverminderd groot is. Mede door het vele vroegboeken ligt het aantal vastgelegde zomervakanties bij deze organisatie ten opzichte van 2023 al 15% hoger.

De rol van geld

De inflatie heeft bij driekwart van de ondervraagden (76%) geen invloed op de vakantieplannen voor dit jaar. En eenmaal van huis laat 79% het geld makkelijker rollen dan in eigen land. En waar worden die euro’s vooral gespendeerd? Zonbestemmingen als Spanje, Griekenland, Turkije en Egypte - die laatste vanwege de lagere prijzen - zijn ook in 2024 onverminderd populair onder de vakantiegangers. De landen en regio’s met een ‘milder klimaat’, om het zo maar eens te stellen, laten een lichte stijging zien. Daarbij moet je denken aan Scandinavië, IJsland, Ierland, plus de Alpenlanden Oostenrijk en Zwitserland.

Ga naar het coole noorden met Voigt Travel

‘Terug naar de natuur’

Kortom, het reisvirus heeft het coronavirus eronder gekregen, durft trendwatcher Goof Lukken te concluderen. Volgens de oprichter van het platform Vrijetijdskennis wordt het beeld bevestigd van de ‘Nederlanders die bekend staan om hun actieve reiscultuur, zowel binnen Nederland als naar internationale bestemmingen’. “Deze trend zet zich door, ondanks de inflatie. Ons eigen land wordt weer de belangrijkste bestemming voor korte vakanties (naast internationale stedentrips). Vliegschaamte lijkt nog geen drempel te zijn om ook verre (rond)reizen te maken. Daarnaast is ‘terug naar de natuur’ een opkomende trend. Mensen ontsnappen graag aan hun stedelijke woonsituatie. Kamperen en glamping blijven onverminderd populair. De grootste groei is te zien bij campers: het bezit verdubbelde de afgelopen 10 jaar van ruim 65.000 naar 167.000. Het caravan- en camperbezit is ook onder jongeren de afgelopen jaren fors gestegen.”

Boek je volgende camperreis bij World Wide Campers

Vroegboekacties

Corendon heeft mooie acties als het gaat om vroegboeken. In de top 15 best geboekte hotels en resorts staan deze week bijvoorbeeld het Corendon Mangrove Beach Resort, Van der Valk Plaza Island Residence Bonaire, Marble Stella Maris Ibiza, Long Beach Resort & Spa Deluxe en Best Tenerife.

Mis de bijzondere aanbiedingen niet en boek je vakantie bij Corendon

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder