Tips voor een kampeervakantie

1.5909090909091 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Caravan
Caravan

Nederlanders zijn gek op kamperen en elk jaar trekken er weer veel mensen met tent, vouwwagen, caravan of camper de wijde wereld in voor het vrije vakantiegevoel. Lekker in de buitenlucht, op één plek, of juist rondtrekken. De een is gelukkig in een simpel tentje, de ander kiest voor een kant-en-klare accommodatie op een camping

Geen zin in gedoe? Dan kies je voor glamping: kamperen met zoveel luxe dat het mijlenver afstaat van het eenstokkertje en primusstelletje. Maar ook bij glamping krijg je dat gevoel van vrijheid, dat zo kenmerkend is voor een kampeervakantie. Hoe je ook gaat kamperen, er zijn vooraf wel een aantal dingen te regelen. En je inpaklijst hangt af van het soort kampeervakantie en je eigen wensen en behoeften. 

Waar ga je heen?

Dichtbij of wat verder? Aan zee of in de bergen? Als je met je eigen kampeermiddelen op vakantie gaat ligt de wereld letterlijk aan je voeten. Kies je voor een volledig ingerichte accommodatie dan ben je wat meer afhankelijk van het aanbod. In het hoogseizoen kan reserveren voor bepaalde terreinen nodig zijn. Dit beperkt wel een beetje het gevoel van ‘gaan en staan waar je wilt’, maar voorkomt ook dat je na een lange rit voor een gesloten poort komt. Vertrek je naar Frankrijk of reis je door het land heen op weg naar Spanje, Italië of Portugal bijvoorbeeld, probeer dan de ‘zwarte zaterdagen’ te vermijden. Deze zijn goed voor kilometerslange files, een grote kans op ongelukken en heel veel stress.

Rondreizen door Spanje en Portugal

Tip: Probeer te relativeren. Hoe je ook op vakantie gaat, dingen gaan altijd anders dan thuis. Zijn dingen eigenlijk niet zo belangrijk, haal dan je schouders op en probeer te genieten. 

De camping

Bedenk wat voor soort camping je wilt: een gezinscamping, een camping met alle toeters en bellen, zwembad, speeltuin en noem maar op, of juist een boerencamping met alleen toiletvoorzieningen? Zoveel zinnen, zoveel soorten campings. Kijk op internet, lees ervaringen van anderen, vraag informatie. Zoek je naturistenterreinen dan heb je de meeste keus in Frankrijk en Kroatië. 

De kampeeruitrusting

Wat je mee moet nemen is afhankelijk van het soort kampeervakantie. Ga je met je eigen tent dan moet je bijvoorbeeld denken aan stoelen, matrasjes, slaapzakken, kussens, een tafel, kookgerei etc.. Reserveer je een volledig ingerichte accommodatie dan is de inventaris aanwezig en hoef je alleen je persoonlijke spullen mee te nemen. Vergeet je handdoeken niet. Deze zijn bijna nooit inbegrepen.

De allerleukste familievakanties van Vacanceselect!


Tips
  • Zet de tent thuis op om te zien of hij nog waterdicht is en of de kampeeruitrusting compleet en niet kapot is. Koop alvast in Nederland wat nodig is.
  • Het is handig om ook al in Nederland de gasfles(sen) te vullen. Niet overal is gas verkrijgbaar of zijn de flessen die jij gebruikt om te ruilen.
  • Maak een lijstje. Schiet je iets te binnen, schrijf het er dan direct bij. Op inpaklijst.nl staan alle dingen die je nodig kunt hebben voor een kampeervakantie.
  • Thuislaten: Waardevolle spullen, sieraden, dure fotocamera’s etc. Zeker als je met een tent op vakantie gaat heb je weinig veilige opbergmogelijkheden.

Roadtrip door Amerika

Papierwerk

Zorg voor de juiste en geldige papieren: paspoort, rijbewijs, pasje voor hulpdienst, eventueel de groene kaart. Neem wegenkaarten en/of navigatiesysteem, pasjes van bijvoorbeeld ANWB en NFN en/of een kampeercarnet mee. Reis je via landen waar een tol/wegenvignet verplicht is dan kun je die vooraf meestal al kopen bij bijvoorbeeld de ANWB.

Vervoer

Voor je op pad gaat is een controle van auto, caravan en camper niet overbodig om de kans op pech onderweg te verkleinen. Denk hierbij ook aan de banden van de caravan en camper. Voor een caravanband wordt geadviseerd deze om de zes jaar te vervangen. Dit omdat er vaak uitdrogingsscheurtjes ontstaan.
 
Reisartikelen.nl

 
Tips
  • Neem niet te veel bagage mee. Een volgeladen auto, met een dakkoffer, een fietsendrager en een aanhanger of caravan is risicovol.
  • Pak spullen die je onderweg nodig kunt hebben zo in dat ze ook gemakkelijk te pakken zijn. Zorg ook voor mondvoorraad en water voor onderweg. Neem ook iets mee dat je makkelijk kunt klaarmaken voor het geval je laat aankomt of op een tijdstip of dag dat de winkels dicht zijn.

De caravan en camper

Zorg ervoor dat zware dingen (voortent, kratten) op de vloer van de caravan boven de wielas geplaatst zijn.
Bij een slingerende caravan is de oorzaak meestal te weinig kogeldruk of een foute manier van beladen. De maximum kogeldruk lees je op het typeplaatje van de trekhaak. Gemiddeld ligt dat tussen de 50 en 75 kilo. Je kunt dat opmeten met een kogeldrukmeter of een personenweegschaal. Vul het waterreservoir maar voor een klein deel om extra laadgewicht te vermijden. Elke caravan heeft een maximum laadvermogen. Hoeveel dat is staat op het kentekenbewijs van de caravan. Het is een eenvoudige rekensom: tel de belading op bij het lege gewicht van de caravan. Er wordt, zeker in de zomer, streng gecontroleerd op het gewicht van de caravan! 
 
Tips voor beladen van caravan en camper:
  • De bovenste kastjes alleen voor kleding gebruiken. Stop kook- en keukengerei in de onderste kastjes. Om rammelen en beschadigen te voorkomen kun je de spullen in een handdoek wikkel.
  • Zet alles goed vast zodat het niet kan gaan schuiven. Bij een noodstop liggen alle spullen door de hele caravan of camper heen.

Veiligheidsmaatregelen

Geef dieven geen kans de caravan of camper mee te nemen. Ook thuis, als hij volgepakt staat te wachten om op reis te gaan is het risico groot dat er ingebroken wordt. Veel verzekeringsmaatschappijen eisen een goedgekeurde anti - diefstal beveiliging zoals een wielklem, wielketting, koppelingslot, enz.
Voor de waardevolle spullen kan een stevig bevestigd kluisje op een niet in oog springende plaats in de caravan of camper een oplossing zijn. 

De eerste kampeervakantie

Ga je voor het eerst (weer) kamperen, koop dan niet gelijk een hele uitrusting. Er zijn vaak ‘startersets’ te koop. Je kunt ook altijd spullen lenen of beginnen met een tentvakantie in een volledig ingerichte tent. Lees ook deze handige tips voor beginners.
 
Toch kampeerspullen kopen? Kijk dan bij Kampeertopper

Voorkom dat vliegen binnen vliegen

Dit trucje willen we toch even met je delen. Het lijkt raar, maar het schijnt echt te werken: hang een met water gevuld plastic zakje voor de ingang van de tent, caravan of camper en er komt geheid geen vlieg meer binnen.
 

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder