Maatregel op maatregel in strijd tegen coronavirus

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Schiphol ©puuropreis.nl
Schiphol ©puuropreis.nl

Om verdere uitbraak van het coronavirus in de wereld te beperken, buitelen de maatregelen inmiddels over elkaar heen. Vannacht om 04.59 uur Nederlandse tijd gaat bijvoorbeeld het Europees vliegverbod in dat de Amerikaanse president Trump enkele dagen geleden afkondigde. In Nederland gaan deze maand bijeenkomsten met meer dan honderd personen (musea, concerten, theatervoorstellingen en sportwedstrijden) niet door. De regering heeft inwoners ook opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.

 

Verenigde Staten en Europa

Het vliegverbod naar de Verenigde Staten raakt mensen die in de afgelopen twee weken in Europa zijn geweest. De maatregel geldt voor zeker dertig dagen. Vanuit ons land reizen wekelijks ongeveer 70.000 passagiers naar luchthavens in Amerika. De maatregel is gericht op de 26 Schengenlanden: 22 Europese lidstaten, waaronder Nederland, plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. De Europese Unie keurt het inreisverbod af, aangezien het ‘eenzijdig en zonder overleg’ is genomen. Ook partijen in de Tweede Kamer zijn kritisch.

Opmerkelijk is dat in de bewuste periode vanuit Europa nog wel naar de VS kan worden gevlogen, maar dan moet iemand reizen vanuit het Bulgarije, Denemarken, Ierland, Kroatië, Roemenië of het Verenigd Koninkrijk. Reizigers moeten in dit geval wel kunnen aantonen dat ze de afgelopen veertien dagen niet in andere Europese lidstaten zijn geweest. Onduidelijk is of en hoe dit wordt gecontroleerd.

Het besluit van Trump raakte bijvoorbeeld KLM hard. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij vliegt dagelijks naar zeker elf Amerikaanse bestemmingen. Het Amerikaanse Delta Air Lines, een belangrijke partner van KLM, voert 21 vluchten per dag uit van Nederland naar elf bestemmingen in de VS.

Nederland

Scholen in Nederland zijn vanaf maandag 16 maart dicht. Ook centra voor kinderopvang, sportclubs en horecagelegenheden moeten de deuren voorlopig sluiten, zo heeft het kabinet zondag 15 maart besloten. Cafés, restaurants en andere eetgelegenheden moesten al zondag om 18.00 uur de deuren sluiten. De maatregel duurt zeker tot en met maandag 6 april.

De Nederlandse regering nam donderdag 12 maart al onderstaande maatregelen.

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.
  • De maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart. Dat geldt ook voor Noord-Brabant.

Nog dezelfde dag kondigden de Nederlandse hogescholen en universiteiten aan deze maand vanwege de uitbraak van het coronavirus geen fysiek onderwijs meer aan te bieden. Ook gaan tentamens in collegezalen niet door en worden andere onderwijsactiviteiten afgelast, aldus de Vereniging van Universiteiten en de Vereniging Hogescholen.

Andere gevolgen voor het toerisme

Andere gevolgen rond de uitbraak van het coronavirus, in Europa en daarbuiten, gericht op het toerisme en de vrijetijdssector:

  • Singapore weigert vanaf maandag 16 maart alle vliegpassagiers uit Italië, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Passagiers uit deze landen mogen ook niet op deze belangrijke transithaven overstappen.
  • The Walt Disney Company sluit deze maand enkele themaparken. Disneyland Parijs gaat vanaf maandag tot zeker eind maart op slot. Ook Walt Disney World Resort in Florida en de parken in Californië zijn dicht. Vanaf zaterdag worden ook de cruises van Disney stilgelegd.
  • Oostenrijk sluit – in navolging van Italië - vanaf maandag alle winkels, behalve supermarkten, apotheken en banken. Veel skigebieden in Oostenrijk hebben besloten vanaf maandag het seizoen voor gesloten te houden.
  • Vanwege het coronavirus houdt de Duitse politie meer controles langs de Duits-Nederlandse grens. Auto’s worden steekproefsgewijs gestopt en de inzittenden wordt gevraagd of ze gezondheidsklachten hebben en waar ze vandaan komen. In verdachte gevallen komen de gezondheidsautoriteiten in actie.

Volg de ontwikkelingen rond het coronavirus, sinds de uitbraak in China

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder