Maatregel op maatregel in strijd tegen coronavirus

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Schiphol ©puuropreis.nl
Schiphol ©puuropreis.nl

Om verdere uitbraak van het coronavirus in de wereld te beperken, buitelen de maatregelen inmiddels over elkaar heen. Vannacht om 04.59 uur Nederlandse tijd gaat bijvoorbeeld het Europees vliegverbod in dat de Amerikaanse president Trump enkele dagen geleden afkondigde. In Nederland gaan deze maand bijeenkomsten met meer dan honderd personen (musea, concerten, theatervoorstellingen en sportwedstrijden) niet door. De regering heeft inwoners ook opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.

 

Verenigde Staten en Europa

Het vliegverbod naar de Verenigde Staten raakt mensen die in de afgelopen twee weken in Europa zijn geweest. De maatregel geldt voor zeker dertig dagen. Vanuit ons land reizen wekelijks ongeveer 70.000 passagiers naar luchthavens in Amerika. De maatregel is gericht op de 26 Schengenlanden: 22 Europese lidstaten, waaronder Nederland, plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. De Europese Unie keurt het inreisverbod af, aangezien het ‘eenzijdig en zonder overleg’ is genomen. Ook partijen in de Tweede Kamer zijn kritisch.

Opmerkelijk is dat in de bewuste periode vanuit Europa nog wel naar de VS kan worden gevlogen, maar dan moet iemand reizen vanuit het Bulgarije, Denemarken, Ierland, Kroatië, Roemenië of het Verenigd Koninkrijk. Reizigers moeten in dit geval wel kunnen aantonen dat ze de afgelopen veertien dagen niet in andere Europese lidstaten zijn geweest. Onduidelijk is of en hoe dit wordt gecontroleerd.

Het besluit van Trump raakte bijvoorbeeld KLM hard. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij vliegt dagelijks naar zeker elf Amerikaanse bestemmingen. Het Amerikaanse Delta Air Lines, een belangrijke partner van KLM, voert 21 vluchten per dag uit van Nederland naar elf bestemmingen in de VS.

Nederland

Scholen in Nederland zijn vanaf maandag 16 maart dicht. Ook centra voor kinderopvang, sportclubs en horecagelegenheden moeten de deuren voorlopig sluiten, zo heeft het kabinet zondag 15 maart besloten. Cafés, restaurants en andere eetgelegenheden moesten al zondag om 18.00 uur de deuren sluiten. De maatregel duurt zeker tot en met maandag 6 april.

De Nederlandse regering nam donderdag 12 maart al onderstaande maatregelen.

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.
  • De maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart. Dat geldt ook voor Noord-Brabant.

Nog dezelfde dag kondigden de Nederlandse hogescholen en universiteiten aan deze maand vanwege de uitbraak van het coronavirus geen fysiek onderwijs meer aan te bieden. Ook gaan tentamens in collegezalen niet door en worden andere onderwijsactiviteiten afgelast, aldus de Vereniging van Universiteiten en de Vereniging Hogescholen.

Andere gevolgen voor het toerisme

Andere gevolgen rond de uitbraak van het coronavirus, in Europa en daarbuiten, gericht op het toerisme en de vrijetijdssector:

  • Singapore weigert vanaf maandag 16 maart alle vliegpassagiers uit Italië, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Passagiers uit deze landen mogen ook niet op deze belangrijke transithaven overstappen.
  • The Walt Disney Company sluit deze maand enkele themaparken. Disneyland Parijs gaat vanaf maandag tot zeker eind maart op slot. Ook Walt Disney World Resort in Florida en de parken in Californië zijn dicht. Vanaf zaterdag worden ook de cruises van Disney stilgelegd.
  • Oostenrijk sluit – in navolging van Italië - vanaf maandag alle winkels, behalve supermarkten, apotheken en banken. Veel skigebieden in Oostenrijk hebben besloten vanaf maandag het seizoen voor gesloten te houden.
  • Vanwege het coronavirus houdt de Duitse politie meer controles langs de Duits-Nederlandse grens. Auto’s worden steekproefsgewijs gestopt en de inzittenden wordt gevraagd of ze gezondheidsklachten hebben en waar ze vandaan komen. In verdachte gevallen komen de gezondheidsautoriteiten in actie.

Volg de ontwikkelingen rond het coronavirus, sinds de uitbraak in China

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder