Maatregel op maatregel in strijd tegen coronavirus

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Schiphol ©puuropreis.nl
Schiphol ©puuropreis.nl

Om verdere uitbraak van het coronavirus in de wereld te beperken, buitelen de maatregelen inmiddels over elkaar heen. Vannacht om 04.59 uur Nederlandse tijd gaat bijvoorbeeld het Europees vliegverbod in dat de Amerikaanse president Trump enkele dagen geleden afkondigde. In Nederland gaan deze maand bijeenkomsten met meer dan honderd personen (musea, concerten, theatervoorstellingen en sportwedstrijden) niet door. De regering heeft inwoners ook opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.

 

Verenigde Staten en Europa

Het vliegverbod naar de Verenigde Staten raakt mensen die in de afgelopen twee weken in Europa zijn geweest. De maatregel geldt voor zeker dertig dagen. Vanuit ons land reizen wekelijks ongeveer 70.000 passagiers naar luchthavens in Amerika. De maatregel is gericht op de 26 Schengenlanden: 22 Europese lidstaten, waaronder Nederland, plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. De Europese Unie keurt het inreisverbod af, aangezien het ‘eenzijdig en zonder overleg’ is genomen. Ook partijen in de Tweede Kamer zijn kritisch.

Opmerkelijk is dat in de bewuste periode vanuit Europa nog wel naar de VS kan worden gevlogen, maar dan moet iemand reizen vanuit het Bulgarije, Denemarken, Ierland, Kroatië, Roemenië of het Verenigd Koninkrijk. Reizigers moeten in dit geval wel kunnen aantonen dat ze de afgelopen veertien dagen niet in andere Europese lidstaten zijn geweest. Onduidelijk is of en hoe dit wordt gecontroleerd.

Het besluit van Trump raakte bijvoorbeeld KLM hard. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij vliegt dagelijks naar zeker elf Amerikaanse bestemmingen. Het Amerikaanse Delta Air Lines, een belangrijke partner van KLM, voert 21 vluchten per dag uit van Nederland naar elf bestemmingen in de VS.

Nederland

Scholen in Nederland zijn vanaf maandag 16 maart dicht. Ook centra voor kinderopvang, sportclubs en horecagelegenheden moeten de deuren voorlopig sluiten, zo heeft het kabinet zondag 15 maart besloten. Cafés, restaurants en andere eetgelegenheden moesten al zondag om 18.00 uur de deuren sluiten. De maatregel duurt zeker tot en met maandag 6 april.

De Nederlandse regering nam donderdag 12 maart al onderstaande maatregelen.

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.
  • De maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart. Dat geldt ook voor Noord-Brabant.

Nog dezelfde dag kondigden de Nederlandse hogescholen en universiteiten aan deze maand vanwege de uitbraak van het coronavirus geen fysiek onderwijs meer aan te bieden. Ook gaan tentamens in collegezalen niet door en worden andere onderwijsactiviteiten afgelast, aldus de Vereniging van Universiteiten en de Vereniging Hogescholen.

Andere gevolgen voor het toerisme

Andere gevolgen rond de uitbraak van het coronavirus, in Europa en daarbuiten, gericht op het toerisme en de vrijetijdssector:

  • Singapore weigert vanaf maandag 16 maart alle vliegpassagiers uit Italië, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Passagiers uit deze landen mogen ook niet op deze belangrijke transithaven overstappen.
  • The Walt Disney Company sluit deze maand enkele themaparken. Disneyland Parijs gaat vanaf maandag tot zeker eind maart op slot. Ook Walt Disney World Resort in Florida en de parken in Californië zijn dicht. Vanaf zaterdag worden ook de cruises van Disney stilgelegd.
  • Oostenrijk sluit – in navolging van Italië - vanaf maandag alle winkels, behalve supermarkten, apotheken en banken. Veel skigebieden in Oostenrijk hebben besloten vanaf maandag het seizoen voor gesloten te houden.
  • Vanwege het coronavirus houdt de Duitse politie meer controles langs de Duits-Nederlandse grens. Auto’s worden steekproefsgewijs gestopt en de inzittenden wordt gevraagd of ze gezondheidsklachten hebben en waar ze vandaan komen. In verdachte gevallen komen de gezondheidsautoriteiten in actie.

Volg de ontwikkelingen rond het coronavirus, sinds de uitbraak in China

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder