Zit zomervakantie in Frankrijk er dit jaar nog in?

3.2857142857143 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Dordogne, Frankrijk ©puuropreis.nl
Dordogne, Frankrijk ©puuropreis.nl

Het is een vraag, die je steeds vaker hoort: zit een zomervakantie in Frankrijk er dit jaar in? Een antwoord is lastig te geven, zeker tijdens een coronacrisis, of je moet helderziende zijn. Het favoriete vakantieland van menig Nederlander zit al sinds 17 maart in een lockdown. Die is vanaf 11 mei wel geleidelijk afgebouwd.  Lees de update over zomervakantie in Frankrijk.


Update 15 mei: voor het eerst heeft de Franse regering er publiekelijk op gezinspeeld dat komende zomer geen buitenlandse toeristen naar Frankrijk komen. Volgens staatssecretaris Lemoyne van het ministerie van Toerisme gaat het binnenlandse toerisme de sector er weer bovenop helpen. ,,Dit jaar moeten we het vrijwel zeker zonder buitenlandse toeristen doen", aldus de staatssecretaris op televisie.

Vast staat al wel dat in Frankrijk tot 15 juli geen evenementen mogen worden gehouden. Om die reden is bijvoorbeeld de start van de Tour de France twee maanden naar achteren geschoven. De wielrenners beginnen nu zaterdag 29 augustus in Nice aan de grote ronde. Ook het tennistoernooi van Roland Garros in Parijs is verplaatst, in dit geval naar september. 

Net als andere populaire vakantielanden zoals Spanje en Italië, die eveneens zwaar zijn getroffen door de covid-19-uitbraak, probeert Frankrijk fasegewijs de samenleving weer open te maken. Vanaf maandag 11 mei zijn crèches en scholen in lager en middelbaar onderwijs weer geleidelijk open gegaan. Universiteiten mogen tot de zomer uitsluitend colleges op afstand geven. Horecazaken, niet-essentiële winkels, musea, bioscopen en andere uitgaansgelegenheden horen pas medio mei van de overheid of zij weer open mogen. Momenteel zijn ook veel buitengebieden afgesloten, zoals (naakt)stranden, boulevards en parken, waaronder dat van de Eiffeltoren in Parijs. Cafés en restaurants gaan vanaf 2 juni weer open, maar alleen in zogeheten 'groene zones': gebieden waar het coronavirus minder actief wordt. Frankrijk kent momenteel vier 'rode regio's', alle in het noorden en noordoosten: Ile-de-France (Parijs), Hauts-de-France (Noord-Frankrijk), Grand-Est (Elzas, Lorraine, Champagne, Ardennen) en Bourgogne-Franche-Comté.

Italië heeft nog lange weg te gaan naar herstel toerisme

Geen toeristen naar Spanje deze zomer?

Campings en hotels dicht, stranden afgesloten

Campings en hotels in Frankrijk zijn eveneens dicht tot eerdergenoemde 11 mei. Daarna kijkt de regering per twee weken of en wanneer deze maatregel kan worden versoepeld dan wel teruggedraaid. Chambres d’hôtes mogen openblijven, als de bezoekers het ontbijt op de eigen kamer gebruiken en niet in contact komen met medegasten. Enkele departementen hebben echter het verhuren van vakantiehuizen en het runnen van B&B’s in de voorjaarsvakantie verboden. Tot deze departementen behoren Charente-Maritime, Gironde, Les Landes en Pyrenées-Atlantiques.

Toch naar je vakantiewoning?

Nederlanders die bijvoorbeeld in Frankrijk verblijven omdat ze er een vakantiewoning hebben, mogen uit het land weg. Dat kan echter alleen met een formulier, een zogeheten Attestation de déplacement internationale dérogatoire. Ook mensen die vanuit Spanje of Portugal via Frankrijk naar Nederland willen rijden, moeten een dergelijk formulier kunnen overleggen. Andersom reizen, dus van Nederland naar Frankrijk, is momenteel niet mogelijk. Met het eerdergenoemde formulier mag je als Nederlander uitsluitend over Frans grondgebied rijden als je naar je primaire woning wilt, dus niet als het om een tweede huis gaat.

Dat de toeristische sector van Frankrijk keihard wordt getroffen door de ontwikkelingen rond het coronavirus staat uiteraard buiten kijf. Nog vorig jaar noteerde het land een recordbedrag aan bestedingen door toeristen: 56,2 miljard euro, een toename van 5 procent ten opzichte van 2018. Toerisme is met bijna 8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) een belangrijk onderdeel van de economie. De sector telt twee miljoen directe en indirecte banen. Een eerste schatting is dat het Franse toerisme 40 miljard schade lijdt, als er sprake is van een lockdown van drie maanden (dus tot medio juni).

Toch alvast kijken voor een vakantie na de zomer?

Meer artikelen over corona

Lees meer over het coronavirus, de maatregelen voor reizigers en hoe de tijd thuis door te komen:

Elke dag veel lopen, is echt gezond

Nederlander boekt amper voor de zomervakantie

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Coronavoucher... hoe zit het nou?

Coronacrisis leidt tot virtueel reizen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Onze reisreportages over Frankrijk

Mondkapjes: in welke Europese landen verplicht of aangeraden?

Reacties  

 
#1 Hopelijk wordt het versoepeld 23-04-2020 16:34
hopelijk wordt het versoepeld naar 11 mei
Want we gaan naar de camping in Dousard
Meer van Annecy daar hebben wij een sta caravan
Geboekt en een kleine camping
We wachten af
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder