Zit zomervakantie in Frankrijk er dit jaar nog in?

3.2857142857143 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Dordogne, Frankrijk ©puuropreis.nl
Dordogne, Frankrijk ©puuropreis.nl

Het is een vraag, die je steeds vaker hoort: zit een zomervakantie in Frankrijk er dit jaar in? Een antwoord is lastig te geven, zeker tijdens een coronacrisis, of je moet helderziende zijn. Het favoriete vakantieland van menig Nederlander zit al sinds 17 maart in een lockdown. Die is vanaf 11 mei wel geleidelijk afgebouwd.  Lees de update over zomervakantie in Frankrijk.


Update 15 mei: voor het eerst heeft de Franse regering er publiekelijk op gezinspeeld dat komende zomer geen buitenlandse toeristen naar Frankrijk komen. Volgens staatssecretaris Lemoyne van het ministerie van Toerisme gaat het binnenlandse toerisme de sector er weer bovenop helpen. ,,Dit jaar moeten we het vrijwel zeker zonder buitenlandse toeristen doen", aldus de staatssecretaris op televisie.

Vast staat al wel dat in Frankrijk tot 15 juli geen evenementen mogen worden gehouden. Om die reden is bijvoorbeeld de start van de Tour de France twee maanden naar achteren geschoven. De wielrenners beginnen nu zaterdag 29 augustus in Nice aan de grote ronde. Ook het tennistoernooi van Roland Garros in Parijs is verplaatst, in dit geval naar september. 

Net als andere populaire vakantielanden zoals Spanje en Italië, die eveneens zwaar zijn getroffen door de covid-19-uitbraak, probeert Frankrijk fasegewijs de samenleving weer open te maken. Vanaf maandag 11 mei zijn crèches en scholen in lager en middelbaar onderwijs weer geleidelijk open gegaan. Universiteiten mogen tot de zomer uitsluitend colleges op afstand geven. Horecazaken, niet-essentiële winkels, musea, bioscopen en andere uitgaansgelegenheden horen pas medio mei van de overheid of zij weer open mogen. Momenteel zijn ook veel buitengebieden afgesloten, zoals (naakt)stranden, boulevards en parken, waaronder dat van de Eiffeltoren in Parijs. Cafés en restaurants gaan vanaf 2 juni weer open, maar alleen in zogeheten 'groene zones': gebieden waar het coronavirus minder actief wordt. Frankrijk kent momenteel vier 'rode regio's', alle in het noorden en noordoosten: Ile-de-France (Parijs), Hauts-de-France (Noord-Frankrijk), Grand-Est (Elzas, Lorraine, Champagne, Ardennen) en Bourgogne-Franche-Comté.

Italië heeft nog lange weg te gaan naar herstel toerisme

Geen toeristen naar Spanje deze zomer?

Campings en hotels dicht, stranden afgesloten

Campings en hotels in Frankrijk zijn eveneens dicht tot eerdergenoemde 11 mei. Daarna kijkt de regering per twee weken of en wanneer deze maatregel kan worden versoepeld dan wel teruggedraaid. Chambres d’hôtes mogen openblijven, als de bezoekers het ontbijt op de eigen kamer gebruiken en niet in contact komen met medegasten. Enkele departementen hebben echter het verhuren van vakantiehuizen en het runnen van B&B’s in de voorjaarsvakantie verboden. Tot deze departementen behoren Charente-Maritime, Gironde, Les Landes en Pyrenées-Atlantiques.

Toch naar je vakantiewoning?

Nederlanders die bijvoorbeeld in Frankrijk verblijven omdat ze er een vakantiewoning hebben, mogen uit het land weg. Dat kan echter alleen met een formulier, een zogeheten Attestation de déplacement internationale dérogatoire. Ook mensen die vanuit Spanje of Portugal via Frankrijk naar Nederland willen rijden, moeten een dergelijk formulier kunnen overleggen. Andersom reizen, dus van Nederland naar Frankrijk, is momenteel niet mogelijk. Met het eerdergenoemde formulier mag je als Nederlander uitsluitend over Frans grondgebied rijden als je naar je primaire woning wilt, dus niet als het om een tweede huis gaat.

Dat de toeristische sector van Frankrijk keihard wordt getroffen door de ontwikkelingen rond het coronavirus staat uiteraard buiten kijf. Nog vorig jaar noteerde het land een recordbedrag aan bestedingen door toeristen: 56,2 miljard euro, een toename van 5 procent ten opzichte van 2018. Toerisme is met bijna 8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) een belangrijk onderdeel van de economie. De sector telt twee miljoen directe en indirecte banen. Een eerste schatting is dat het Franse toerisme 40 miljard schade lijdt, als er sprake is van een lockdown van drie maanden (dus tot medio juni).

Toch alvast kijken voor een vakantie na de zomer?

Meer artikelen over corona

Lees meer over het coronavirus, de maatregelen voor reizigers en hoe de tijd thuis door te komen:

Elke dag veel lopen, is echt gezond

Nederlander boekt amper voor de zomervakantie

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Coronavoucher... hoe zit het nou?

Coronacrisis leidt tot virtueel reizen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Onze reisreportages over Frankrijk

Mondkapjes: in welke Europese landen verplicht of aangeraden?

Reacties  

 
#1 Hopelijk wordt het versoepeld 23-04-2020 16:34
hopelijk wordt het versoepeld naar 11 mei
Want we gaan naar de camping in Dousard
Meer van Annecy daar hebben wij een sta caravan
Geboekt en een kleine camping
We wachten af
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië
Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder