Duitsland stapje voor stapje open voor vakantiegangers
Wie graag op vakantie gaat naar Duitsland, kan de koffers langzaamaan tevoorschijn halen. Grenscontroles met diverse buurlanden zijn recent versoepeld; de datum van 15 juni staat bij velen vet in de agenda, omdat naar verwachting dan ook de grenzen met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk weer open gaan.
UPDATE 26 mei: persbureau DPA meldt dat Duitsland vanaf 15 juni de reiswaarschuwing naar 31 Europese landen wil opheffen. Duitsers zouden vanaf die dag weer naar de andere EU-landen kunnen, plus Groot-Brittannië, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland kunnen.
Eerder nieuws over het openen van de grenzen:
Duitsland gaat stapje voor stapje open voor vakantiegangers. Met Denemarken wordt nog gesproken over heropening, Polen en Tsjechië verlengden daarentegen hun inreisbeperkingen vanuit Duitsland onlangs nog met een maand.
Aan de Duitse westkant zijn de grenzen met Nederland en België tijdens de coronamaanden opengebleven, zij het alleen voor noodzakelijke reizen. Toerisme valt niet in die categorie. Maar over een kleine maand zou bezoek van buitenlandse toeristen best wel weer tot de mogelijkheden kunnen behoren. In de tussentijd mogen Duitsers in eigen land vrijelijk reizen. Ze worden in coronatijd wel geconfronteerd met uiteenlopende regels. Wie precies wil weten wat waar al (of nog) kan, stuit op een lappendeken van besluiten: elke deelstaat voert eigen beleid.
Open, dicht of alleen voor eigen inwoners
Dus ontdek je van noord tot zuid, van west tot oost afzonderlijke ontwikkelingen. Neem de hotels: in Bremen, Hamburg, Hessen, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Saarland, Saksen, Saksen-Anhalt, Sleeswijk-Holstein en Thüringen zijn ze inmiddels weer open. Dat geldt ook voor Mecklenburg-Voor-Pommeren, al geldt die openstelling nu nog voor eigen inwoners van de deelstaat. Vanaf 25 mei zijn ook gasten uit de andere deelstaten er weer welkom. In Berlijn, Brandenburg en Nedersaksen gaan de hoteldeuren 25 mei van het slot, in Baden-Württemberg op 29 mei en ten slotte een dag later ook in Beieren. Binnen gelden uiteraard, soms ook weer per deelstaat verschillend, hygiëne- en afstandsmaatregelen.
Mozaïek aan maatregelen
Die mozaïek zie je ook op het gebied van restaurants en terrassen: inmiddels zijn ze open in bijna alle deelstaten. Alleen Saksen-Anhalt wacht hiermee tot 22 mei. Kroegen zijn overigens nog altijd dicht. Campings, vakantiewoningen, vrijetijdsparken, musea, kastelen en ‘andere toeristische bedrijven’ zijn alweer in bedrijf. Alleen gaan in Noordrijn-Westfalen thermen, zwembaden en wellness-ondernemingen pas op 30 mei weer draaien. Beieren heeft er zelfs voor gekozen vrijetijdsparken, boottochten en kastelen tot die dag gesloten te houden.
Links en rechts worden gasten in Duitsland nog wel geconfronteerd met bijzondere, lokale regels. Zo draagt personeel in restaurants in Beieren, Hamburg en Mecklenburg-Voor-Pommeren en Beieren verplicht mondmaskers en mogen er in laatstgenoemde deelstaat ook maximaal zes personen per tafel aanwezig zijn. In Saksen-Anhalt is dat maximum bijvoorbeeld gesteld op vijf.
Promotie vanuit Amsterdam
Alexandra Johnen volgt vanuit Amsterdam de ontwikkelingen in Duitsland op de voet. Als nieuwe pr-manager bij het Duits Verkeersbureau probeert ze vanaf 1 mei haar vaderland breed onder de aandacht te brengen bij Nederlandse media. ,,Ik zie het als een eer mijn geboorteland te promoten – en de Nederlandse journalisten en influencers de schoonheid en diversiteit van Duitsland te laten ervaren”, stelt Johnen, die sinds 2008 actief was als persverantwoordelijke bij het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) in Keulen. Op de vraag welke toeristische trends ze in de eerste weken van haar nieuwe baan heeft ontdekt, nog diep in coronatijd, zegt ze: ,,Ik hoor meer mensen over individuele reizen, over reizen met de auto en over de wens om meer de natuur in te gaan. En iets minder over stedenreizen.”
Lezers van Puur op reis bekeken ook:
Zomervakantie naar Spanje toch mogelijk?