Verminder je stress

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
©Geralt via Pixabay
©Geralt via Pixabay

Net terug van vakantie of de vakantie nog in het verschiet? Stress ligt ook tijdens ogenschijnlijk ontspannen dagen, altijd op de loer. Maar wat is stress? En moet en kun je er altijd iets aan doen?  We geven je wat tips om ‘gewone’ stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Acute stress

Acute stress krijg je op het moment dat je geconfronteerd wordt met een situatie die angst of onrust veroorzaakt. Dat je stressreacties krijgt is overigens heel goed, en in sommige gevallen zelfs levensreddend. Denk maar eens aan een plotseling opdoemende tegenligger op de weg waardoor je instinctief je stuur omgooit. Het hart klopt in je keel, het zweet breekt je uit, maar de reactie heeft je leven gered. Door de stress neemt je hartslag toe, verhoogt je bloeddruk en vernauwen je bloedvaten zodat het meeste bloed direct naar de hersens en spieren wordt gestuurd. Hierdoor kun je sneller reageren dan je normaal zou doen. Dit proces wordt ook wel de vecht- of vluchtreactie genoemd. Deze acute stress is niet schadelijk en je lichaam zal niet al te lang nodig hebben om te herstellen. Al zul je er misschien nog wel een poos aan blijven denken.

Langdurige stress

Het is noodzakelijk dat we in het dagelijks leven wat stress hebben zodat we goed kunnen functioneren. Immers, als er helemaal niets gebeurd, er geen eisen aan je worden gesteld en je helemaal geen spanning hebt dan wordt het ook steeds moeilijker om daadwerkelijk iets te doen.Te weinig stress is niet goed, maar teveel stress is zo mogelijk nog schadelijker. Een juiste dosering stress is dus van belang. Ieder mens heeft een eigen gebalanceerd stressniveau. Af en toe een beetje meer of minder stress is geen probleem, maar uit balans raken is dat wel. Omdat we, in tegenstelling tot de oermens, niet meer dagelijks hoeven te vluchten of te vechten, kan ons systeem makkelijker uit balans raken omdat ons stressniveau nog steeds daarop is ingesteld. Daardoor is het voor veel mensen moeilijk om een onbalans te herkennen. We nemen steeds meer hooi op onze vork, denken dat we alles moeten en kunnen doen en lopen zo onszelf binnen niet al te lange tijd voorbij omdat we de rust niet (kunnen) nemen om weer in balans te komen.

Het gevolg: slecht slapen, weinig of juist heel veel eetlust, een slechter werkend afweersysteem en hartklachten. Duurt de onbalans te lang dan vergroot dat ook de kans op een depressie of een burn-out. Overmatig stress wordt vaak extra getriggerd door problemen op het werk, in een relatie, met de familie, met de gezondheid of door geldgebrek.

Wat kun je doen

  • Allereerst meer aandacht hebben voor hoe je functioneert. Ren je achter jezelf aan? Krijg of neem je wel eens rust? Je hoeft echt niet midden in de nacht nog te bedenken wat er bijvoorbeeld in je koffer ontbreekt en daarover door te malen. Zit iets dwars pak dan pen en papier en schrijf het op. Dan is het uit je systeem, kun je gaan slapen en ligt dat lijstje in de ochtend op je te wachten.
  • Breng jezelf tot rust. Wees bewust van je adem. Veel mensen hebben de neiging om ‘hoog’ te ademen. Breng je aandacht en je adem naar je buik en je voelt je meteen al iets kalmer.
  • Installeer een meditatieapp op je telefoon. Er zijn heel veel meditatie-oefeningen gericht op ontspanning of in slaap vallen. Wist je dat er zelfs slaapverhaaltjes voor volwassenen zijn? Zoek het maar eens op.
  • Probeer gezond te leven: eet veel groenten, fruit en drink voldoende water.
  • Doe aan yoga, sport (met mate) en mindfulness. Wees in het hier en nu! En laat je geregeld masseren. Dit kan zeker helpen bij het verlagen van je stressniveau.
  • Koop een kortingskaart voor de sauna.
  • Boek een welness- of relaxvakantie. En maak jezelf vooraf niet te druk over wat je mee moet nemen op zo'n wellnessvakantie.
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Nog even en dan is het weer zomervakantie! Weet jíj al wat je gaat doen? Ben je van plan met de auto naar Frankrijk te gaan? Of wil je dit keer op de motor richting de Ardennen? Ook kun je de fiets pakken en een lange route door Europa afleggen. Welke plannen je ook hebt, zorg er altijd voor dat je goed verzekerd bent. Een verzekering is namelijk het vangnet als de dingen anders lopen dan je had gehoopt. Wij laten je graag zien welke verzekeringen je nodig hebt om te genieten van een zorgeloze vakantie.

Lees verder

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.

Lees verder

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder