Verminder je stress

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
©Geralt via Pixabay
©Geralt via Pixabay

Net terug van vakantie of de vakantie nog in het verschiet? Stress ligt ook tijdens ogenschijnlijk ontspannen dagen, altijd op de loer. Maar wat is stress? En moet en kun je er altijd iets aan doen?  We geven je wat tips om ‘gewone’ stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Acute stress

Acute stress krijg je op het moment dat je geconfronteerd wordt met een situatie die angst of onrust veroorzaakt. Dat je stressreacties krijgt is overigens heel goed, en in sommige gevallen zelfs levensreddend. Denk maar eens aan een plotseling opdoemende tegenligger op de weg waardoor je instinctief je stuur omgooit. Het hart klopt in je keel, het zweet breekt je uit, maar de reactie heeft je leven gered. Door de stress neemt je hartslag toe, verhoogt je bloeddruk en vernauwen je bloedvaten zodat het meeste bloed direct naar de hersens en spieren wordt gestuurd. Hierdoor kun je sneller reageren dan je normaal zou doen. Dit proces wordt ook wel de vecht- of vluchtreactie genoemd. Deze acute stress is niet schadelijk en je lichaam zal niet al te lang nodig hebben om te herstellen. Al zul je er misschien nog wel een poos aan blijven denken.

Langdurige stress

Het is noodzakelijk dat we in het dagelijks leven wat stress hebben zodat we goed kunnen functioneren. Immers, als er helemaal niets gebeurd, er geen eisen aan je worden gesteld en je helemaal geen spanning hebt dan wordt het ook steeds moeilijker om daadwerkelijk iets te doen.Te weinig stress is niet goed, maar teveel stress is zo mogelijk nog schadelijker. Een juiste dosering stress is dus van belang. Ieder mens heeft een eigen gebalanceerd stressniveau. Af en toe een beetje meer of minder stress is geen probleem, maar uit balans raken is dat wel. Omdat we, in tegenstelling tot de oermens, niet meer dagelijks hoeven te vluchten of te vechten, kan ons systeem makkelijker uit balans raken omdat ons stressniveau nog steeds daarop is ingesteld. Daardoor is het voor veel mensen moeilijk om een onbalans te herkennen. We nemen steeds meer hooi op onze vork, denken dat we alles moeten en kunnen doen en lopen zo onszelf binnen niet al te lange tijd voorbij omdat we de rust niet (kunnen) nemen om weer in balans te komen.

Het gevolg: slecht slapen, weinig of juist heel veel eetlust, een slechter werkend afweersysteem en hartklachten. Duurt de onbalans te lang dan vergroot dat ook de kans op een depressie of een burn-out. Overmatig stress wordt vaak extra getriggerd door problemen op het werk, in een relatie, met de familie, met de gezondheid of door geldgebrek.

Wat kun je doen

  • Allereerst meer aandacht hebben voor hoe je functioneert. Ren je achter jezelf aan? Krijg of neem je wel eens rust? Je hoeft echt niet midden in de nacht nog te bedenken wat er bijvoorbeeld in je koffer ontbreekt en daarover door te malen. Zit iets dwars pak dan pen en papier en schrijf het op. Dan is het uit je systeem, kun je gaan slapen en ligt dat lijstje in de ochtend op je te wachten.
  • Breng jezelf tot rust. Wees bewust van je adem. Veel mensen hebben de neiging om ‘hoog’ te ademen. Breng je aandacht en je adem naar je buik en je voelt je meteen al iets kalmer.
  • Installeer een meditatieapp op je telefoon. Er zijn heel veel meditatie-oefeningen gericht op ontspanning of in slaap vallen. Wist je dat er zelfs slaapverhaaltjes voor volwassenen zijn? Zoek het maar eens op.
  • Probeer gezond te leven: eet veel groenten, fruit en drink voldoende water.
  • Doe aan yoga, sport (met mate) en mindfulness. Wees in het hier en nu! En laat je geregeld masseren. Dit kan zeker helpen bij het verlagen van je stressniveau.
  • Koop een kortingskaart voor de sauna.
  • Boek een welness- of relaxvakantie. En maak jezelf vooraf niet te druk over wat je mee moet nemen op zo'n wellnessvakantie.
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder